Vezano za poredjenja Totija sa Alexom i Nedvedom...
Totti kao sto je neko pomenuo "dugo traje",i meni je to jako bitno kada "ocjenjujem" nekog igraca i iako nikada nije dosegnuo onaj nivo kao Nedved te godine kada je bio apsolutno najbolji na planeti Totti ima tu neku jako cijenjenu konstantu manje ili vise dobrih igara,i iako Nedveda volim kao i svaki juventino mislim da je Totti ipak "veci".
Ne volim ga pretjerano,bljutava je licnost ali lik u 38 godini onako majstorski dijeli lopte suigracima preko odbrane City-a te im i uvali gol.
Da mi neko ponudi jednog ili drugog,na vrhuncu forme,da odigraju utakmicu od cijeg ce ishoda ovisiti moj zivot-Nedved,bez sumnje.
Alexa nemojte porediti sa Tottijem niti sa Baggiom,Vijerijem...
Na vrhuncu forme Alex je u sjenu bacao po meni najboljeg napadaca ikada,Ronalda,i nisu samo golovi,statistika,titule,driblinzi i slobodnjaci ono po cemu je Alex primjetno veci od pomenutog Tottija nego tu u obzir se uzimaju i neke druge stvari a ima ih mnogo.
U saci punoj zlata dijamant ce se isticati... Totti je taj dijamant u Romi. I to je ono sto je njemu bitnije od Rome. Ta cinjenica da je tu alfa i omega i da je tu najveci,i jeste. Ali u Juventusu? Milanu? Unitedu? Realu?
Koliko bi Totijev dijamantski sjaj izgubio na istom da se nasao medju 7-8 istih i boljih u pomenutim klubovima?
Koliko bi se isticao pored Ronalda u Realu,Zidanea? Nedveda,Ibrahimovica ili Alexa u Juventusu? Kake i Shevchenka u Milanu? Ostao bi on dijamantom i u takvoj sredini sigurno,ali... Shvatate sta hocu da kazem.
Alex je svojim sjajem u masi dijamanata ipak bio taj koji je imao ovacije Bernabea ili Old Trafforda,igrac za kog jedan velikan Giggs kaze da je najveci talijanski nogometas,Casilljas da je lakse nacrtati novu Mona Lisu nego naci jos jedog Alexa,jedini igrac pored Sherarera kog je Ferguson trazio licno vise nego jednom,momka koji je u finalu LP petom davao golove,odlucivao skudeta svojim golovima,bivao najboljim stijelcem serije A,B i lige prvaka,mucio se sa povredama i uprkos tome ostajao WC........... I dan danas je.
Lik koji je na dobiveni samar okretao drugi obraz,sinonim za nogometnog gospodina...napsram Tottija koji je manji sa loptom od Alexa ali puno veci bez nje,Tottijevih nesportskih poteza smo se nagledali...
Kao fudbaler i kao licnost,jedna od legendi nogometne igre, Alessandro Del Piero je tier iznad Tottija po ama bas svemu.