Odličan postNeutral je napisao/la:Likusa je u pravu sa nekim stvarima tipa pasivnost pojedinaca, no to su pojedinci. Ko to ne bi na ovom vaktu volio zaraditi 30KM. Bolje zaraditi 30KM, nego ležati kući. Sve je lahko dok su roditelji tu, ne mislim na njene, nego općenito. Mislim da mnogi još ne znaju šta to znači osamostaliti se i plaćati sve preko svojih, a ne tuđih leđa.
Ove usporedbe sa zapadom su to samo kao dokaz da je bolje raditi na građevini tamo, nego studirati ovdje. Niko nije rekao da je ovdje bolje hrvati nego studirati, s tim da i poslije studija ne očekuj par godina, ako ne i do kraja života da ti bude bajno po završetku studija. Imate skoro 200 magistara nauka po kantonima na birou, o čemu mi onda ovdje raspravljamo? Ne možete reći da je magistar nauka nego nesposoban. Završiš u roku četiri godine, završiš u roku magisterij i ne možeš naći mjesto za obično volontiranje, da ti se računa nešto kao pripravnički, e to je prava slika ovog pokušaja od države.
I da, mora se kukati, svaki dan se mora kukati, samo što je to kukanje = realnost naše države (ne mislim na čisto kukanje, nego više na ukazivanje stanje u ovoj državi). Ko to nije osjetio na svojoj koži nema pojma kakav je to osjećaj. Deset godina slušam biće bolje, a nikad to biće bolje da se dogodi. Državne institucije su postale familijarne, jedina nada ti je naći posao kod nekog privatnika. Živimo u državi sa milijardu stranki, gdje je brojanje krvnih zrnaca primarno zanimanje stanovništa i očekujemo neki napredak, ma ja.

No, problem je što smo mi mnogo generična generacija mladih ljudi, koji se hvataju za dvije slamke, ili se žene za papire, ili kukaju, uz izuzetke koji nešto pokušavaju. Politizacija je mnogo ružna stvar, ali je jedini način da se konkretne stvari naprave. Najbolji dokaz omladinske kurccobolje je činjenica da su svi foteljaši stariji od 40 godina skoro, a nekolicina mladih po parlamentima je tu čisto da se uhljebi bez trunke namjere za aktivnim učestvovanjem, i tu smo mi svi popušili karru kad je upitanju budućnosti.