Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

BurningLegion
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - općenito

Post Postao/la BurningLegion » 23 sep 2014, 10:40

Nije problem, sjecam se jasno iz razgovora sa Ješom, on je poceo u HAŠK-u, pa mi cudno da netko misli da nije obnovljen mu rad.

To ostalo je istina, s tim da je Velez uzivao svejedno podrsku i simpatije tadasnje komunisticke vlasti i kao klub iz regionalnog centra jasno da je uzivao i benefite sustava koji je centrirao upravo te centre moci bivse drzave, pa samim time i klubove, po regijama, odnosno vecim sredinama. Netko ce reci i to je politika, gospodarstvo, i biti ce u pravu, samo sto to danas i nekad drugacije izgleda, ali eto.
Iz istog razloga sto Velez nikad ''nije mogao'' biti prvak, brojni isto tako drugi klubovi iz manjih sredina (cast izuzecima, ali su samo to, izuzeci) nisu mogli blizu neke vece i zapazenije uloge, pogotovo ako si dolazio iz siromasnijih, manje napucenijih krajeva koji su k tome bili centralizirani ka prvoj vecoj sredini, odnosno sav novac se slijevao za potrebe tih klubova. Primjera radi moja obitelj je od pretprosle godine cetvrtu ili petu generaciju u Mostaru, sjecam se i danas da je otac morao izdvajati dio place za potrebe Veleze, obicnim dekretom, to je takvo vrijeme bilo.
Mislim, to su sve jasne stvari. Ali, to je sve povijest drugog vremena i bitno drugacijeg sustava, bespredmetno je o tome danas raspravljati, vrijeme bi bilo da ljudi prestanu gledati na svoju proslost, a pocnu graditi svoju buducnost.

rodom s Mejtaša
Kontakt:

Post Postao/la rodom s Mejtaša » 23 sep 2014, 10:57

To je to Aleme.
Zato kad se sve sublimira imaš 3-4 kluba od ovih većih sa dugom i svijetlom istorijom, po starini to ide ovako:

Sloboda (1919) - ljudi su igrali najveći rang od šezdeset i neke u kontinuitetu pa dok ih Željo i Velež nisu izbacili (šala mala) što je golemo neka priča ko šta hoće
Željo (1921) - ne treba trošiti riječi ko je Željo
Velež (1922) - isto kao i Željo - suvišan komentar

Mogao bi još ovdje upasti Borac (1926) da se nije pogubio u identitu sa čirlicama i nacionalizmom koji tamo vlada. Protjerano gotovo kompletno gradsko stanovništvo koje je činilo dušu ovog kluba i grada i praktično ga osnovalo i navijalo za njega. Nažalost, sad tamo Zvezda (omiljeni klub ruralnih sredina širom bivše države) i Partizan imaju više navijača od Borca.

Ima u drugoj ligi još klubova sa tradicijom tipa Bihaćkog Jedinstva (1919) i Leotara - 1925 (koji je igrao drugu ligu Zapad a da nikad nije ispao niti ulazio u prvu ligu ex-yu što je također golemo jer tadašnja druga liga zapad je svemirski brod za ovu sad premijer ligu koja je u rangu republičke lige, a i to je pitanje) i još nekih, ali nisu ostavili toliko značajnog traga

Sve ostalo su prdimahovina klubovi iz razno-rzanih razloga: ili greška u začeću, ili fašizam i nacionalizam, ili prekasno nastajanje, režimska orijentacija, prekid kontinuiteta, nedostatak bilo kakvih vrijednijih rezultata ili niko za njih ne navija itd. itd
Ali eto ima ljudi kojima to ne smeta.

AlemC85
Kontakt:

Post Postao/la AlemC85 » 23 sep 2014, 11:01

BurningLegion je napisao/la:Nije problem, sjecam se jasno iz razgovora sa Ješom, on je poceo u HAŠK-u, pa mi cudno da netko misli da nije obnovljen mu rad.

To ostalo je istina, s tim da je Velez uzivao svejedno podrsku i simpatije tadasnje komunisticke vlasti i kao klub iz regionalnog centra jasno da je uzivao i benefite sustava koji je centrirao upravo te centre moci bivse drzave, pa samim time i klubove, po regijama, odnosno vecim sredinama. Netko ce reci i to je politika, gospodarstvo, i biti ce u pravu, samo sto to danas i nekad drugacije izgleda, ali eto.
Iz istog razloga sto Velez nikad ''nije mogao'' biti prvak, brojni isto tako drugi klubovi iz manjih sredina (cast izuzecima, ali su samo to, izuzeci) nisu mogli blizu neke vece i zapazenije uloge, pogotovo ako si dolazio iz siromasnijih, manje napucenijih krajeva koji su k tome bili centralizirani ka prvoj vecoj sredini, odnosno sav novac se slijevao za potrebe tih klubova. Primjera radi moja obitelj je od pretprosle godine cetvrtu ili petu generaciju u Mostaru, sjecam se i danas da je otac morao izdvajati dio place za potrebe Veleze, obicnim dekretom, to je takvo vrijeme bilo.
Mislim, to su sve jasne stvari. Ali, to je sve povijest drugog vremena i bitno drugacijeg sustava, bespredmetno je o tome danas raspravljati, vrijeme bi bilo da ljudi prestanu gledati na svoju proslost, a pocnu graditi svoju buducnost.
DA, upravu si, plus cijela Hercegovina od Ivana do Neuma je izdvajala za potrebe Veleža, to je bio takav sistem. I moji roditelji su za potrebe Olimpijade 1984. izdvajali novce, znači to je bilo takvo vrijeme, ali danas je sport, malo je reći na samrti, jer država ne ulaže u njega. Ako hoćeš ja ću biti iskren i reći ću da mi je iskreno drago da klubovi iz manjih sredina, ko što je Široki rade odličam posao. ;)

Ali ljudi ne znaju da je Široki bio poznat i prije rata, ali pod drugim imenom.

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 23 sep 2014, 11:10

rodom s Mejtaša je napisao/la:
Mogao bi još ovdje upasti Borac (1926) da se nije pogubio u identitu sa čirlicama i nacionalizmom koji tamo vlada. Protjerano gotovo kompletno gradsko stanovništvo koje je činilo dušu ovog kluba i grada i praktično ga osnovalo i navijalo za njega. Nažalost, sad tamo Zvezda (omiljeni klub ruralnih sredina širom bivše države) i Partizan imaju više navijača od Borca.
Cekaj malo, odakle tebi to da ovako proizvoljno pricas o stanovnistvu grada? Pa jel svaki veci/veliki grad nastao priljevom stanovnistva, pa i njenim izmjenama i sto vec. Zar je Sarajevo izuzeto od izmjene stanovnistva prije i poslije rata ili ces suludo tvrditi da je to sve ostalo isto, nekakva urbana elita da danas nastanjuje Sarajevo u odnosu na druge vece (ili manje) sredine u BiH?
Borac se gubio u identitetu, a ovi 'ladno saraju sa NK na FK po potrebi? Proizvoljnog li gledanja situacije.
Haj rekao bi post ti u redu, izgeneralizirano misljenje covjeka koji sagledava dio situacije, ni prvi ni zadnji, ali sta god da prigovoris drugome gore u postu, moze se primijeniti na maltene bilo koga u ovoj drzavi, tako i na Zeljeznicar i grad Sarajevo, tako da ovo moraliziranje i izdizanje iznad nekoga bas ni po cemu ne stoji jer su razlike minimalne i statisticki izrazene u vecoj ili manjoj mjeri ovisno o sredini, ali apsolutno nigdje bez izuzetka.
Cuj ''po propisima''... Izvini molim te, napravite vlastitu ligu od 4 kluba i rotirajte prvaka svake sezone.
AlemC85 je napisao/la:
DA, upravu si, plus cijela Hercegovina od Ivana do Neuma je izdvajala za potrebe Veleža, to je bio takav sistem. I moji roditelji su za potrebe Olimpijade 1984. izdvajali novce, znači to je bilo takvo vrijeme, ali danas je sport, malo je reći na samrti, jer država ne ulaže u njega. Ako hoćeš ja ću biti iskren i reći ću da mi je iskreno drago da klubovi iz manjih sredina, ko što je Široki rade odličam posao. ;)

Pa, znam da je bio takav sustav, takvo vrijeme, to i kazem, odnosno dajem primjer i stavljam stvari u perspektivu, jasno da ce cvjetati takvo nesto u datim uvjetima kad se izdvaja za te potrebe i kad si favoriziran, pogotovo ako je regionalni centar Hercegovine, odnosno bez ikakve konkurencije po slivu novca. To je bilo tada, a danas vec svatko za sebe mora traziti kako ce i sta ce, nece mu nitko po naredbi uplacivati novac, jebga.
Sport je samo odraz drzave, a posto drzava ne funkcionira i posto je na rubu bankrota non stop, jasno da ne moze parirati bogatim trzistima ni u cemu, kamoli ulagati u nogomet, a danas se puno vise novca vrti u nogometu nego sto je to bio slucaj prije 40 i vise godina, samo eto i to ljudi svjesno zanemaruju malo je reci, pa tako ni ne shvacaju da bi danas, primjera radi, upasti iz Premijer Lige u grupnu fazu nekog UEFA natjecanja bilo maltene kao da si ga osvojio ''davno nekad''. Perspektiva. Sustav.
Ma ne smeta meni sto to ljudi ne znaju, ja cu jedino ispraviti likove koji kontaju valjda da je osnovan 90ih, tipa okle njih s nogometom, al eto.
Zadnja izmjena: BurningLegion, dana/u 23 sep 2014, 11:20, ukupno mijenjano 1 put.

hilmo
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la hilmo » 23 sep 2014, 11:17

Ma kakva je ovo drzava kad u njoj imas samo tri kluba za koje moras navijati jer su oni nastali ''po propisima''. A ako slucajno ne navijas za njih onda si papak, malogradjanin i gradjanin drugog reda. :shock: :shock: :shock: :shock:

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 23 sep 2014, 11:30

Kada mi u Zenici obnovimo Eisenwerk FK i stavimo godinu osnivanja 1911. pa se to sve fino prizna da je jedan od najstarijih klubova u BiH, onda ce i Zrinjski imati godinu osnivanja 1905. god.

Smijesno.

Cuj Velez komunisticki klub. E svasta.

AlemC85
Kontakt:

Post Postao/la AlemC85 » 23 sep 2014, 11:33

Eborg je napisao/la:Kada mi u Zenici obnovimo Eisenwerk FK i stavimo godinu osnivanja 1911. pa se to sve fino prizna da je jedan od najstarijih klubova u BiH, onda ce i Zrinjski imati godinu osnivanja 1905. god.

Smijesno.

Cuj Velez komunisticki klub. E svasta.
Drug bolje je ne slušati svašta, a što se Čelika tiče, to je naš velikan, ma u kakvim god problemima on sada bio.

uscuplic
Kontakt:

Post Postao/la uscuplic » 23 sep 2014, 12:05

staragarda je napisao/la:
SiggySinatra je napisao/la:Ja bi samo da pitam posto je ovo premijer liga opcenito, jel ima smijesnijih ljudi od ove tzv armije?
kakvo ti je to pitanje....ARMIJA dominira...pa jesi vidio slike,jbti..al tek ces da vidis kad budu igrali sa zrinjom sta je dobro odradzeno gostovanje...e tu ce i 300 da ih bude.....ljudi razbijaju sto cifrom sto organizacijski a usput se stigne ONO jos nekome narugat i ONO jos nekoga ismijava :urnebes: :urnebes: ..klovnovi pravi :lol:
ali zato vi idete u velikom broju na gostovanja, po dvojica, trojica :lol:

rodom s Mejtaša
Kontakt:

Post Postao/la rodom s Mejtaša » 23 sep 2014, 14:31

BurningLegion je napisao/la:
rodom s Mejtaša je napisao/la:
Cekaj malo, odakle tebi to da ovako proizvoljno pricas o stanovnistvu grada? Pa jel svaki veci/veliki grad nastao priljevom stanovnistva, pa i njenim izmjenama i sto vec. Zar je Sarajevo izuzeto od izmjene stanovnistva prije i poslije rata ili ces suludo tvrditi da je to sve ostalo isto, nekakva urbana elita da danas nastanjuje Sarajevo u odnosu na druge vece (ili manje) sredine u BiH?
Borac se gubio u identitetu, a ovi 'ladno saraju sa NK na FK po potrebi? Proizvoljnog li gledanja situacije.
Haj rekao bi post ti u redu, izgeneralizirano misljenje covjeka koji sagledava dio situacije, ni prvi ni zadnji, ali sta god da prigovoris drugome gore u postu, moze se primijeniti na maltene bilo koga u ovoj drzavi, tako i na Zeljeznicar i grad Sarajevo, tako da ovo moraliziranje i izdizanje iznad nekoga bas ni po cemu ne stoji jer su razlike minimalne i statisticki izrazene u vecoj ili manjoj mjeri ovisno o sredini, ali apsolutno nigdje bez izuzetka.
Cuj ''po propisima''... Izvini molim te, napravite vlastitu ligu od 4 kluba i rotirajte prvaka svake sezone.
AlemC85 je napisao/la:

Pa, znam da je bio takav sustav, takvo vrijeme, to i kazem, odnosno dajem primjer i stavljam stvari u perspektivu, jasno da ce cvjetati takvo nesto u datim uvjetima kad se izdvaja za te potrebe i kad si favoriziran, pogotovo ako je regionalni centar Hercegovine, odnosno bez ikakve konkurencije po slivu novca. To je bilo tada, a danas vec svatko za sebe mora traziti kako ce i sta ce, nece mu nitko po naredbi uplacivati novac, jebga.
Sport je samo odraz drzave, a posto drzava ne funkcionira i posto je na rubu bankrota non stop, jasno da ne moze parirati bogatim trzistima ni u cemu, kamoli ulagati u nogomet, a danas se puno vise novca vrti u nogometu nego sto je to bio slucaj prije 40 i vise godina, samo eto i to ljudi svjesno zanemaruju malo je reci, pa tako ni ne shvacaju da bi danas, primjera radi, upasti iz Premijer Lige u grupnu fazu nekog UEFA natjecanja bilo maltene kao da si ga osvojio ''davno nekad''. Perspektiva. Sustav.
Ma ne smeta meni sto to ljudi ne znaju, ja cu jedino ispraviti likove koji kontaju valjda da je osnovan 90ih, tipa okle njih s nogometom, al eto.
Nemoj molim te pričati o BL I SA ako ne znaš. Sarajevo je 2012 godine prolavilo 450 godina od zvaničmog osnivanja grada - vakufnama Isa bega Ishakovića iz 1462 i mi koji imamo korijene u ovom gradu skoro pa do tog perioda znamo sva važnija razdoblja za naš grad. Ukratko, iz Sarajeva je otišla seljadija koja je tu nahrupila iza 45 mada je seljačenje krenulo za vrijeme Kraljevine i koja nikad ovaj grad nije shvatila i doživljavala kao svoj. Sada je došla druga seljadija silom prilika, ali barem ne puca i ne pali po gradu i treba i njima dati šansu. Tako da grad nije ništa izgubio - ostala su prava raja i umanjini su, ali umanjini su i bila decenijama.
Što se tiče BL - tu je obrnuta situacija - tu su došljaci uspjeli otjerati domaće. To je grad u kojem je svo bošnjačko stanovništvo živilo u gradu (nema ni jednog bošnjačkog sela) i do zemljotresa činilo apsolutnu većinu stanovništva. Znači protjerano je autohtono gradsko stanovništvo koje je i napravilo od BL šeher i Borac i svu tu priču - naravno da je bilo i drugih naroda, ali u manjini. Znaju pravi Banjalučani svako prezime odakle je.

Što se tiče Želje i NK i FK (mada je to meni isti klinac samo se kod nas to politizira), Željo je osnovan kao FK davne 1921. U jednom malom periodu neposredno poslije rata je pokušano da se to promijeni, ali obzirom da nam je u ratu boba falila da nas nema nikako to je najmanja šteta kako je moglo biti. Teško je to vrijeme za Želju bilo. Bili smo bez stadiona bili smo malte bez ikog svog - ostala je samo vjerna armija navijača i nešto malo igrača, par trenera. Naši igrači su ratovali dok su pitarski u ratu izlazili avionom da šire istinu o Sarajevu po Saudiji i naravno otišao krcat avion, a vratilo se par ljudi. Tada je i čuveni harmonikaš Baljić Elvir (do gur'o do Reala) pobjego iz Želje (sve selekcije prošo kod nas) u Sarajevo da bi uletio u avion. Dakle, oni su imali sve samo je još trebalo nas ugasiti. Čak je i Đerzelez izronio iz pepela u tu svrhu, ali da ne širimo sad. Bilo prošlo, ne ponovilo se - ostala je legenda i jedna od najvećih pjesama iz tog perioda - čuvena Grbavica koja svakom pravom Željinom navijaču pa i općenito građaninu Sarajeva tjera suze na oči.

rodom s Mejtaša
Kontakt:

Post Postao/la rodom s Mejtaša » 23 sep 2014, 14:38

Evo fin članak iz Oslobođenja o nastanku Želje. Evo ovako su nastajali pravi prirodni klubovi. Zna se svaki detalj, postoji svaki papir, zna se svaka utakmica i svaki strijelac. Pročitaje nije dugo, a slatko.

http://www.****/sport/nogome ... o-sto-kaze" onclick="window.open(this.href);return false;

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 23 sep 2014, 14:43

Znaci, iako ces reci da je neko ''autohtono stanovnistvo'' (sto je svakako dosta relativna i smijesna kategorija sama po sebi, pa eto Zagreb primjera radi ima mozda 30 000 autohtonih stanovnika danas) u manjini i u Sarajevu i BL, uzimas opet da dijelis koje je bolje i koje je pravo, koje se adekvatno asimiliralo. Jasno da se struktura stanovnistva mijenja i uvijek ce se mijenjati, moze to isto Sarajevo za 20 godina X puta gore biti od tvoje vizije Banja Luke danas. Mozda i vec jest, samo sto ti to ne vidis? Ja sto sam od BL vidio sam ostao odusevljen, isto vrijedi i za Sarajevo, medjutim te pojedinacne ekscese i seljadiju sam ja vidjao i u centru Sarajeva i BL-a i ŠB-a i Mostara, tako da je to univerzalna kategorija. Dijeliti ljude na taj nacin nije nikakva ni kultura ni gradjanstvo ni metropolizam vec stereotipizacija, odlika necega drugog.

Zar nije Zeljeznicar osnovan kao RŠD?
Nemam ti ja nista protiv Zeljeznicara, kao ni Sarajeva, medjutim prica ti je jednostavno pristrana, a ovo klasificiranje klubova, tu vec nemam rijeci. Evo znam i ja vlastitu povijest kluba, transparentna je, pa jel manje vrijedan sto je osnovan 1948.?
Bespotrebne price.

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 23 sep 2014, 14:50

BurningLegion je napisao/la:Znaci, iako ces reci da je neko ''autohtono stanovnistvo'' (sto je svakako dosta relativna i smijesna kategorija sama po sebi, pa eto Zagreb primjera radi ima mozda 30 000 autohtonih stanovnika danas) u manjini i u Sarajevu i BL, uzimas opet da dijelis koje je bolje i koje je pravo, koje se adekvatno asimiliralo. Jasno da se struktura stanovnistva mijenja i uvijek ce se mijenjati, moze to isto Sarajevo za 20 godina X puta gore biti od tvoje vizije Banja Luke danas. Mozda i vec jest, samo sto ti to ne vidis? Ja sto sam od BL vidio sam ostao odusevljen, isto vrijedi i za Sarajevo, medjutim te pojedinacne ekscese i seljadiju sam ja vidjao i u centru Sarajeva i BL-a i ŠB-a i Mostara, tako da je to univerzalna kategorija. Dijeliti ljude na taj nacin nije nikakva ni kultura ni gradjanstvo ni metropolizam vec stereotipizacija, odlika necega drugog.

Zar nije Zeljeznicar osnovan kao RŠD?
Nemam ti ja nista protiv Zeljeznicara, kao ni Sarajeva, medjutim prica ti je jednostavno pristrana, a ovo klasificiranje klubova, tu vec nemam rijeci. Evo znam i ja vlastitu povijest kluba, transparentna je, pa jel manje vrijedan sto je osnovan 1948.?
Bespotrebne price.
Kako ćeš bolan porediti Želju i Široki?
Željo je život, sve ostalo su sitnice!

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 23 sep 2014, 14:52

Ne poredim uopce, zasto bi? To si sam izvukao iz napisanog.
Poredim tu logiku ''vrijednih'' i ''nevrijednih'' klubova, ''pravih'', ''krivih'', sta li, taman kao da su ovi ili oni iz sebi zamisljenih razloga vazniji, bitniji. Pa po liku bi vi igrali ligu sa 4 kluba, halo.

rodom s Mejtaša
Kontakt:

Post Postao/la rodom s Mejtaša » 23 sep 2014, 14:56

Tako je gotovo se slažem sa tobom. Međutim, fol je u tome što autohtono stanovništvo nikad neće otići u šumu i okrenuti cijevi na svoj grad i rušiti ga i ubijati njegovo stanovništvo. Seljadija hoće i pokazala je to i u Sarajevu i u Mostaru. U BL nije imala potrebe, samo je još trebalo napisati novu istoriju, a to se najbolje radi kad otjeraš one koji su je svojim životima pisali i struših njihova znamenja. Zato je to bitno. Nisi ti okusio ništa pa ti je teže skontati.

Nisam ti ništa rekao za Široki - govorio sam uopšteno, ali budi pošten pa reci - pa nema smisla se Željom porediti, a to u prevodi znači da je manje vrijedan odnosno da je manji klub. Mislim da zdrav razum sa tim nema problema koliko tebi god tvoj klub bio drag. Koliko god ja volio Želju, Hajduk je bio i ostao veći klub najveće tradicije na ovim prostorima. To je tako, ali u BiH sa Željom ne može niko. U svemu je naj (tradicija - starost, ideja - ljudi okupljeni oko njega, popularnost i najveći broj navijača, rezultati (i domaći i evropski) i trofeji. Sve za 10. Niko ni blizu kad se sve sabere.

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 23 sep 2014, 14:56

BurningLegion je napisao/la:Ne poredim uopce, zasto bi?
Poredim tu logiku ''vrijednih'' i ''nevrijednih'' klubova, ''pravih'', ''krivih'', sta li, taman kao da su ovi ili oni iz sebi zamisljenih razloga vazniji, bitniji. Pa po liku bi vi igrali ligu sa 4 kluba, halo.
Ja mislim da on pokušava da napravi paralelu između klubova koji su nastali prije 100 godina i odmah bili tu, vrtili se sve do dan danas u prvim ligama i onih klubova koji su nastali prije 100 godina pa obnovljeni prije 20 godina ili klubovi koji su nastali prije šta ja znam 50,60 godina a tek nakon rata postigli nekakve uspjehe.

I onda, yebiga kažu kakva je razlika između Želje, Širokog i Zrinjskog? Golema!

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 23 sep 2014, 15:04

Pa, uopce se ne poredi, odnosno ne usporedjujem sa Širokim, jasno da je Zeljeznicar stariji sa vecom, duzom tradicijom, ne treba ni spominjati uopce iz koliko vece sredine dolazi, medjutim hocu reci ne mozes dijeliti klubove tako na neke vrijednije. Tebi recimo onda FK Sarajevo nije vrijedan ili normalan klub zbog nacina i momenta na koji je nastao, nastranu eto sto je usput postao i vrlo uspjesan i sve ostalo. Pa nije to jedini takav primjer u svijetu, nije jedini primjer na Balkanu, dapace, kamoli u svijetu.
Sad po toj logici Dinamo ne bi trebao biti veliki klub recimo, iako mlati Hajduk (i brojne druge na ex-yu prostorima) desetljecima, samo zato sto je ovaj stariji, sa (upitno) vecim renomeom i sta vec, a ovaj ugasio dekretom tri kluba kako bi mogao postojati i nastati i eto svega tri godine stariji od mog kluba usput?
Pa jebga, treba sam svoju povijest izgraditi, sacuvati, nadograditi. Tko kaze sad da nece ti klubove koje smatras/te ispod ostvariti vece rezultate i postati trofejniji? Vrijeme cini svoje, svijet ide dalje.
Ne kazem ja nista za Zeljeznicar, ja bih isto rekao da je ponajveci BH klub, ali ne mozes sad smatrati sve ostale ispod ili nizim klubovima po takvoj osnovi.

Shvacam ti poantu, ali shvati i ti da je to dosta pristrano gledanje na sve.

Andrija
Kontakt:

Post Postao/la Andrija » 23 sep 2014, 15:09

Gdje je ovo crnov nestao?Skola danas pa ga nema.I zato se nemoj vise javljat i pričat mi o Veležu nego haj ti na svoju temu dok je aktivna :D :D .

FaraonTM
Kontakt:

Post Postao/la FaraonTM » 23 sep 2014, 15:11

Pa kad Široki i ostali slični klubovi urade ono što je uradio Željo za svog postojanja, kada budu imali navijačku bazu kao Željo i ostale popratne stvari, onda se može reći su vrijedniji (ili veći jer kad se kaže vrijednjiji mene to asocira na novčano) od Želje, a do tada kako je tako je.

A za poređenje Hajduka i Dinama, neosporno je da su i jedni i drugi veliki klubovi, samo što eto Hajduk muku muči sa finansijama dok Dinamo nema problema sa tim ali zato nema ni navijača. Ako mene pitaš, đaba ti sve kad imaš 300 ljudi na utakmici Lige Prvaka, to je da te duša zaboli. Zato je meni Hajduk draži od Dinama, čisto radi te neke navijačke ljubavi bez obzira na situaciju u klubu.

Holy South!

Forza Milan!

Go Mavs!

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 23 sep 2014, 15:15

U redu, ali je nemjerljivo uspjesniji, a evo ne postoji 100 godina. Jel zato manje vrijedan po toj logici? Ili je problem u tome sto je ugasio 3 kluba da bi mogao postojati, a od jednog svojatao povijest?
Ima on armijetinu navijaca, ne treba u to sekunde sumnjati, to su neke druge price.
Ali shvacas mi poantu. Selektivna kategorizacija.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 23 sep 2014, 15:22

Željezničar je najbolji (uz to naravno i najuspješniji) bosankohercegovački klub nakon nastanka Premijer lige BiH, u to nema sumnje.

Široki Brijeg radi veoma kvalitetan posao. Iz godine u godinu nizaju kvalitetne rezultate i tako malo po malo pišu i svoju historiju (2x prvak BiH, 2x kup BiH što je velika stvar znajući da je u pitanju manji grad).

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.