Postao/la Stefan Effenberg » 27 avg 2014, 09:47
Pozdrav svim navijačima Bayerna, kako ovoj novijoj gardi tako i onoj legendarnoj staroj gardi da ih sad ne nabrajam.
Tek sad vidim da sam zakasnio previše da glasam u anketi. Svejedno, moj odgovor je "Ne". Odlazak Kroosa nikako nije greška. Vrijeme nema šta pokazati jer svi znamo šta Kroos može a ona većina koja je glasala za "Da", to su većinom bili Realovi navijači i tom dojmu se ne mogu oteti. Ako su nekim čudom većina Bayernovih navijača glasala za "Da", bio bih jako iznenađen, i to neugodno iznenađen naravno.
Da budem iskren, nikad gledo' Benatiu nisam. Pojma nemam o kakvom se igraču radi tako da nemam šta komentirati previše. Činjenica jeste da ako Bayern daje za njega 30 milijuna eura onda je vjerovatno Benatia vrlo dobar igrač.
Nevjerojatno koliko mi je žao Martineza. Ne mogu vjerovati da momak ima toliko ozljeda. Smatram ovu igračinu TOP klasom na zadnjem veznom.
Švajni, Thiago, Martinez - trojac koji radi prevagu u sredini terena nam je ozlijeđen. Brinem se za Švajnija i Thiaga, nisam siguran koliko je pametno ući u sezonu bez ove trojice igrača koja prave razliku u sredini terena.
Da se mene pita, a ne pita me se, Lahm i Alaba bi do kraja karijere igrali desnog odnosno lijevog beka. Niti jedan niti drugi nisu niti će ikad biti vezni igrači. Budimo realni, najbolji su na svojim prirodnim pozicijama a to su bekovske.
Ostajemo na Rodeu, Gaudinu i PEH-u na pozicijama zadnjih veznih.
Budimo realni, ovaj mladi i neiskusni trojac u sredini terena ne može iznijeti niti mjesec dana na svojim leđima a da rezultati ne pate. Još jednom, stavljati Alabu i Lahma u sredinu terena je za mene osobno katastrofa za našu igru a i njih same jer gubimo najbolje bekove svijeta na jedan totalno glup način. Nikad ama baš nikad mi ne bi igrali vezne. Jednostavno su jedni od najboljih bekova svijeta i rođeni su za te pozicije. Baš sam razočaran kad ih moram gledati u sredini. Trenerov potez koji nikako ne mogu razumijeti. Pa niti sada dok imamo ozlijeđene igrače u sredini.
Rezime: Khedira je igrač koji mora doći reklo bi se pod "muss". Ok, ne mora biti Khedira ali jedan razbijač mora doći. Može i Luiz Gustavo. Može bilo kakav zadnji vezni kojem će prvo na pameti biti pomaganje obrani i razbijanje protivničkih napada a tek onda neko kreiranje napada. Nije sve u atraktivno-napadačkom nogometu.
Obrana je dio koji me najviše brine. Badstubera ne smijemo previše opterećivati barem 6 mjeseci dok on sam ne očvrsne i vrati se u formu. Dakle, stoper je svakako morao doći. Ako taj Benatia znači da ćemo igrati 3-4-3, dakle sa 3 u obrani onda se samo mogu nasmijati i dokle god će tako biti uvijek ću izražavati nezadovoljstvo ovom taktikom. Sa ovom taktikom smo se vratili unazad dosta pa makar Pep Guardiola unese neke nove zamisli u istu.
Imam osjećaj da nam je obrana i dalje propusna i da to ne valja. Jedno mora biti jasno, bez savršeno posložene obrane nema naslova u Ligi Prvaka.
Zašto tu LP tako uzdižem? Pa ljudi dragi ova ekipa sa svojim kvalitetom, iskustvom i širinom kadra mora ići na najviše domete u LP. Znam da ne možemo osvajati svake godine ali se nikad, ama baš nikad ne smije dogoditi onakav poraz od Reala. Ova generacija je na vrhuncu svojih mogućnosti i kao takva je sposobna odigrati još 2 sezone vrhunskog nogometa u LP. Ne znači to da moramo osvojiti ali moramo biti al-pari sa najvećima. Nema garancije za naslov ali moramo biti puno bolje pripremljeniji u KO fazi nego prošle sezone.
Zato, nešto se mora promijeniti.
Vratimo igru na 4-3-3 ili 4-2-3-1 i uspostavimo balans između redova. To je neophodno ako želimo biti moćni u Ligi Prvaka.
Prodajmo Šaćirija koji nikako ne može preuzeti u svojoj glavi odgovornost da bude nosioc igre. Zaradimo 20 milijuna na njemu dok još stignemo i možemo.
Dajmo na posudbu PEH-a i Greena kojima to može biti od iznimne važnosti za daljnji razvoj. Gaudino će ionako još igrati za juniore.
Neuer - Alaba - Benatia - Boateng - Lahm - Švajni - Khedira - Ribery - Gotze/Muller - Robben - Lewandowski.
Zar je tako teško složiti ovu formaciju i ove igrače?
Ofanzivna trojka može biti i Robben - Gotze - Muller, dok Riberya nema. Može biti i Ribery - Thiago - Muller. Može biti svašta u kombinacijama u tom dijelu terena. Mjesta za Šaćirija ovdje nema nikako. Niti za Greena što se tiče velike minutaže.
U vezi neka se rotiraju Khedira, Švajni, Thiago, Rode. Mjesta za PEHa ovdje nema i stoga je posudba logično riješenje.
Obrana je beton sa zamjenama u vidu Bernata - Badstubera - Dantea - Rafinhe. Golmani su tu.
Daj nam stopera ( riješeno ) i zadnjeg veznog. Daj nam pravu formaciju koja je moderna i na koju su ovi igrači naučeni godinama, daj stavi igrače na svoje prirodne pozicije, daj nam najvažniju stvar u Juppovoj dominaciji i shvaćanju nogometa a to je balans između redova, daj prestani više filozofirati Pep Guardiola.
Konkurencija se pojačala brutalno, ovdje mislim prvenstveno na Chelsea i Barcelonu, i smatram da trenutno ne možemo parirati istima unatoč brutalnoj ekipi kakvu imamo. A da ne spominjem i ove ostale ekipe kao što su Real, PSG, City, Juve, Dortmund, Atletico Madrid itd....
Ići ću tako daleko i reći da se bojim skupine Lige Prvaka jer neka nas zapadnu jake ekipe sa ovakvom formacijom i trenutnom formom nisam nimalo uvjeren u prolaz dalje. Nadam se da se to neće dogoditi i da ćemo do onda ako ništa drugo barem podići formu.
Ne mogu se oteti dojmu da i dalje nismo ništa napredovali u odnosu na kraj prošle sezone. Kad nas toliko muče ozljede i kriminalna forma pojedinih igrača onda treba reagirati na drukčiji način i prilagoditi se tome a ne tvrdoglavo ići glavom u zid a to nikako nije riješenje. Treba igračima olakšati shvaćanje igre i pristup igri a ne još više ih mučiti. Da budem precizniji ovdje mislim na formaciju 4-2-3-1, potpuno defanzivniji pristup i momčad orijentirana na kontre. Ovaj drugi pristup ( glavom u zid ) nas je već mogao koštati u prvom kolu da je Wolfsburg u prvom poluvremenu imao daMu a u drugom malo više preciznosti. Ok, to je samo moje razmišljanje.
Mah, mogao bih pisati do sutra ali nema smisla.
Činjenica jeste da se nešto promijeniti mora jer ova ekipa nema nikakav trenerski pečat koji bi se dao prepoznati a kao posljedica toga nema nikakve igre i samo niz igrača u lošoj formi. Od savršenog stroja koji je ostavio Jupp Heynckes danas izgledamo kao potpuno razbijena ekipa.
Svejedno, unatoč ovom mojem postu koji se sastojao većinom od kritike prema Pep-u, smatram da mu treba dati priliku da pokaže šta zna. Iako sve manje zbog njegove ogromne tvrdoglavosti, imam vjere u ovog trenera jer ga smatram izuzetno pametnim trenerom i inteligentnom osobom. Zato mu dajem još vremena da nas vrati na pravi put. No, vremena je sve manje...