Evo nešto za one koji imaju problema s viškom kilograma kao ja.
Ja sam inače veliki gurman i teško odoljevam dobroj hrani, pogotovo onoj nezdravoj. I pogotovo navečer u neka doba kada se popije pa se mahnu po dva kebaba. A još volim palačinke, sve vrste čokolada u velikoj količini, a najviše pizzu. Sve ono što nije zdravo. I naravno u zadnjih recimo 5 godina sam se strašno nadebljao. Dobio sam bez imalo preuveličavanja
30kg. Već godinama planiram neke dijete, počnem pa stanem. Uz to treba i fizička aktivnost, a najvažnija je VOLJA i MOTIV. A ja lijepo, počnem par dana pa stanem. I evo sve do ovog ponedjeljka dok mi nije ''puk'o film'' i dok nisam zapravo skužio da sam od velikog šminkera sa prepunim ormarom spao na fuckin' 5 izlizanih majica i na 1 pantalone. Užaaaas. Ništa na mene ne može. A uz to tlak nije kakav bi trebao biti za osobu mojih godina niti su nalazi krvi savršeni.
I dugo sam se kanio i prelomio, u ponedjeljak sam počeo sa
ugljikohidratnom dijetom (preciznije je reći dijeta bez ugljikohidrata) s kojom je smršao moj prijatelj i susjed sa 105 na 75 kg za godinu dana.
Evo koga zanima dijeta, smatram je najučinkovitijom i najmanje nezdravom (jer svaka dijeta je nezdrava zbog uskraćivanja i promjena mentabolizma):
http://www.dijeta.hr/najbolje-dijete-svijeta/dijete-a-z/6-dijeta-bez-ugljikohidrata.html
Možda je početni jo-jo efekt u pitanju, ali sam za 4 dana skinuo 4kg i to sam se vagao u istim uvjetima tako da to nije ona klasična varijacija. Isto ovako je mršao i moj susjed u početku, kasnije se to usporilo, ali i dalje je mršao držeći se nje i sredio metabolizam i nikad se više nije nadebljao, a potrebu za hranom sveo u optimalne zdrave granice bez imalo želje da se jede sve nezdravo i u neka kasna doba.
Dijeta nije lagana, ali nije ni preteška. Meni se teže psihički naviknuti na nju, nego fizički. Jer sve sam živo jeo s kruhom, a ona podrazumjeva da se kruh skroz izbaci, pa je to najveći problem ali ide. Naravno dodatak uz jelo je obavezno tableta centravita dnevno.
Prvi dan sam jeo sataraš od paprika, paradajza, kukuruza i patlidžana (ponedjeljak). To mi se nešto nije svidjelo. Jedva sam pojeo, ne ide nekako patlidžan u sataraš. Bar meni nije fin tako spremljen. U utorak sam jeo pileći file s pečenim patlidžanima, bilo OK. Jučer sam jeo salatu od paprika i gljiva šampinjona. Sutra ide riba (pastrmka) i salata od blitke i krastavaca.
Danas sam jeo nešto nevjerojatno, po meni možda najukusnije jelo u mom životu od kojeg sam se najeo drama, a ima svega 500 kalorija. U pitanju je
mješanja salata sa kuhanim jajima i piletinom. Vjerojatno ste je već jeli, zovu je i
pileća salata. Ali ja sam je jeo bez bešamela, jer je po mojoj dijeti zabranjeno konzumirati mliječne proizvode. I vjerujte mi na riječ, uživao sam više nego da sam pizzu pojeo i po meni najljepše jelo ikad. Salatu sam kupio u Konzumu, zove se ''mješana salata'' u njoj dođe svega i svačega od kupusa, šarenog kupusa, mrkve, luka, krastavaca. Ma nema šta nema. I kući skuhao dva jaja usitnio ih, ispekao na tavi dva pileća file-odreska, usitnio i to i sve izmješao sa salatom i dodao paradajz, začinio uljem. Napravio veliku zdjelu, a ja mislim prema nekim izračunima da čitava ova zdjela današnjeg ručka ima oko 500 kalorija. I to jedem više puta dnevno, pomalo kad god ogladnim.
E ovako to izgleda nešto slično ovom, samo što je u mene jelo ''bogatije'' za par dodatnih vrsta povrća (šareni kupus, luk, paradajz).
PS. Fizička aktivnost je obavezna uz dijetu, minimalno provedem 30 minuta na traci za trčanje dnevno. Ovdje je imam u vikendici. Ja još sebi dodatni ugođaj napravim, TV stavim ispred trake i skopčam na njega USB stick na kojem imam preko 50 HD video spotova i onda razvalim uz to mi nimalo nije dosadno. I naravno na TV skopčam vanjski zvučnik kojeg sam dobio od rođaka iz Švicarske, a kojeg se ni koncert ne bi postidio. Trese se sve, najviše mi žao susjeda. Ali tko ih šiša