AlemC85 je napisao/la:DŽENAN ZAIMOVIĆ: U KADETSKOJ I PIONIRSKOJ KONKURENCIJI PO DVIJE EKIPE
Paralelno sa seniorima, sa svojim takmičenjima starovali su i kadeti i juniori. Nakon tri kola nalaze se u gornjem dijelu tabele.
- Što se tiče kadeta zadovoljan sam rezultatima. Iz tri kola imaju 6 bodova. Istina, u posljednjem kolu kući protiv Sarajeva doživjeli smo težak poraz, ali mislim da je on, po prikazanom na utakmici, ipak previsok. U prva dva kola kadeti su zabilježili pobjede. Juniori iz tri utakmice imaju 4 boda i djelimično sam zadovoljan njihovim rezultatima. U ovoj selekciji, obzirom na prikazano, ima još dosta prostora za napredak. Želio bih naglasiti da sam rezultat nije u prvom planu, već rad sa igračima, ali naravno, treba se voditi računa o rezultatima, kaže na početku razgovora Dženan Zaimović, rukovodilac omladinske škole Veleža.
U posljednje vrijeme Velež je započeo sa jednom novinom u odnosu na protekle godine. Skauting širom BiH omogućio je bolji uvid u potencijale.
- Mi smo sa tim djelimično počeli već prošle sezone, kada smo imali dva igrača iz Veleža iz Nevesinja u našim selekcijama. Ove sezone smo također doveli u kadetsku selekciju talentovanog Aleksu Stajića, također iz Veleža iz Nevesinja, kao i mladog golmana Asima Bošnjaka iz Borca iz Jelaha. Uprkos oskudnim resursima, pokušavamo pratiti moderne trendove u fudbalu. Golman je ovdje upisao i školu i na njemu je da se dokaže, odnosno potvrdi potencijal kako bi se izborio za ugovor sa Veležom. To su trendovi u fudbalu i moramo to pratiti. Vjerujem da ćemo sa vremenom imati i još bolje uslove, kako za treniranje, tako i za smještaj mladih igrača. Talentovane djece ima širom BiH, ali su potrebna sredstva kako bi im omogućili uslove, ističe Zaimović.
Prije nešto manje od dva mjeseca reaktivirane su „Mahale“. Koliko su one donijele efekta ?
- Efekta „Mahala“ ima itekako, jer već imamo 15-tak novih dječaka koji su se uključili u naše pionirske selekcije. Obzirom da je još sezona godišnjih odmora, očekujemo da će se tek po završetku godišnjih odmora i školskih raspusta intenzivirati upis djece. Tu ima i dječaka koje smo mi zabilježili na turniru kao talente. Međutim, pojavio se i jedan neshvatljiv problem. Naime, ima djece koja jednostavno, pod uticajem čudnih stavova njihovih roditelja ili lokalnih trenera, neće da idu u Velež, nego ostaju u nekom malom lokalnom klubu.
Kao što smo primjetili, ima dosta dječaka u ovim mlađim selekcijama. Vi ste se odlučili na jednu zanimljivu promjenu, koja će sigurno u budućnosti rezultirati povećanjem fonda kvalitetnih igrača.
- Ove sezone kreće kadetska liga HNK. Mi ćemo u ovu ligu prijaviti jednu našu kadetsku selekciju. Tako ćemo imati jedan tim u Premier ligi BiH i jedan u kantonalnoj ligi kadeta. Tako će mnogo veći broj djece imati veliki broj utakmica. Također, radimo na tome da prijavimo i dvije selekcije u pionirskoj konkurenciji. Pionirski uzrast se takmiči na nivou kantona i onda igraju završnicu na nivou BiH. Mi imamo jednu ekipu u 1. Ligi HNK i želimo prijaviti i još jednu selekciju u 2. Ligu HNK. Cilj je identičan kao i kod kadeta. Želimo da djeca imaju što više utakmica i tako kroz veliku konkurenciju i selekcijom dođu do juniorskog uzrasta. Ovo je proces i ne ide „preko noći“, naglašava Zaimović.
fkvelez.ba
Velež kao nekada, kupi talente iz čitave Hercegovine.

Forza Rodjeni!