za ove neznalice i laike....Nogometni svijet o Pepu Guardioli :
Arsene Wenger: ''Barcelonina filozofija mora biti veća od pobjeda i poraza. Guardiola je jedan od predstavnika te filozofije, i tu filozofiju je učinio pobjedničkom, te bih zato volio da osten, vrati se i pokuša ponovo s njom.''
Hristo Stoičkov: ''Nikad više nećemo imati trenera sposobnog da osvoji svih 6 naslova u jednoj sezoni, što i jest praktički nemoguće.''
Roberto di Matteo: ''Kakav trener! Trenerčina! On je sjajan momak, on zna što radi i imao je nevjerojatne uspjehe. Nisam siguran da netko može ponoviti ono što je on uradio u Barceloni. Čovjek ide ispred svog vremena''.
Carles Puyol: ''Mnogo ti hvala. Pokazao si nam put.''
Gerard Pique: ''Puno hvala, Pep. Četiri godine pune pobjeda, radosti, a iznad svega nogometnih lekcija.''
Thiago Alcantara: ''Dosegli ste vrh i nikada s njega nećete sići dolje. Vječno ćemo vam biti zahvalni, mister.''
Cesc Fabregas: ''Iako smo zajedno proveli samo godinu, čini se kao mnogo više. Pep, moj idol kad sam bio mali, moje nadahnuće kao trener. Hvala za vrijeme provedeno zajedno, uvijek ću ga cijeniti.''
Pedro Rodriguez: ''Hvala Pep, za sve što si dao Barcelonismu.''
Isaac Cuenca: ''Veliki čovjek. Veliki maestro.''
Daniel Alves: ''Uvijek se prema nama odnosio kao prema svojim sinovima. Možemo mu samo biti zahvalni za sve ćime je doprinio našim životima, i ne mislim samo nogometno, već i humano i karakterno!''
Unai Emery: ''Pep nam je svima pokazao drugu dimenziju nogometa. neki su ga optuživali da je prijetvoran. Karakter je, skroman, klasa, i faca je, i sada je korak ispred. Sve je to Josep Guardiola.''
Marcelo Bielsa: ''Njegov odlazak je ogroman gubitak za nogomet, jer je ovom sportu davao poseban sjaj.''
Jose Ramon Sandoval: ''Jako je obogatio svijet nogomata. Poput Mesije je- osvijetlio nam je put u koji smo svi vjerovali.''
Gary Neville: ''Svaka čast Pep, stvorio si nogomet kojeg nisam nikad prije vidio! Čarolija...''.
Slaven Bilić: ''Ono što je on napravio s Barcelonom nemjerljivo je utjecalo na samo shvaćanje nogometa, na promjenu načina igre u cijeloj Europi i ostat će zapisano u povijesti.''
Antonio Conte: ''Posljednjih godina smo svi mogli učiti od njega, i kada čujem kako su njemu neki održali lekcije, kosa mi se diže na glavi. Oni koji žele igrati nogomet, mogu samo od njih učiti. Drugi način je puno jednostavniji, onaj obrambeni a mi u Italiji smo majstori s te točke glediša. Mi slijedimo Barcelonin način, a ostale gluposti koje čujem, kako bi ih trebli uzeti za primjer, za mene oni nikad neće biti to. Za mene će uvijek primjer biti Guardiolina Barcelona.''
Sandro Rosell: ''Pep je Barça. On živi za ovaj klub i to je ono što ga razlikuje od ostalih trenera.''
Fabio Capello: ''On je jedan od rijetkih intelektualaca na koje sam naišao u svlačionicama. Intelektualac u smislu da razmišlja o mnogo stvari. Mnogo i o nogometu, naravno, ali i o književnosti, umjetnosti.''
Xavi Hernandez: ''Ne da sebi ni minute odmora. Tvrdoglav je, nogomet mu je sve, potpuno se unosi u treninge. Pep skoro da ima nogometnu bolest.''
Franco Baresi: ''Pep Guardiola bio je jako inteligentan igrač, uvijek sam to snažno osjećao svaki put kad sam se našao nasuprot njemu na terenu. Znao je kako se kretati i odlično je čitao protivnikova kretanja.''
Zlatan Ibrahimović: ''Guardiola je fantastičan trener, problemi među nama su drugačije prirode.''
Frank de Boer: ''Pokazao nam je da i mlad trener može biti uspješan i na najvišem nivou.''
Victor Valdes: ''Pep je tajno oružje ove ekipe. Izuzetno je nadaren, jedna od najbolje čuvanih tajni ovoga kluba, i definitivno najvažniji u našoj ekipi.''
Sir Alex Ferguson: ''Pepova Barça je najbolja ekipa koju sam vidio u životu.''
Raul Gonzalez: ''Nogomet treba Guardiolu.''
Albert Limos: ''Guardiola je izgubio bitku, ali naslijeđe koje ostavlja za sobom je mnogo čvršće i dublje.''
Luis Milla: ''Pep je referentna točka za sve nas, zbog svega što je postigao, i zbog načina na koji je to napravio.''
Jurgen Klopp: ''Pep je najveći. Mi također volimo pritiskati neposredno nakon što izgubimo loptu, a meni je to puno lakše realizirati sa svojim igračima kada im mogu reći- gle, pa i Barca to radi tako. Gledam sve Barcine utakmice, a kad je el clasico, cijela se ekipa skupi pa gledamo svi zajedno.''
Terry Venables: ''Guardiola je najbolji, ne postoji nitko bolji. pokazao je svijetu kvalitetu mladih i njihov potencijal da uspiju. to je njegovo veliko nasljeđe.''
Guillem Balague: ''On je vođa, na terenu je uvijek pokazivao strast. Uvijek ste mogli vidjeti koliku je karizmu imao. Predstavlja svoju zemlju i klub s velikim dostojanstvom. Sve što je postigao, postigao je čvrsto se držeći vrednota kluba koji mu je u srcu. Nepokolebljiv je i strastven u vezi svojih zamisli. Sve ovo je razlog zašto mu se Xavi, Messi, Iniesta, Cesc dive. Njima je on sjajan vođa.''
Stale Solbakken: ''Pep je jako inteligentan tip i izvanredan trener. Uživao sam razgovarajući s njim.''
Twelve point courier: ''Snaga Guardiole dolazi iz njegova geometrijskog razmišljanja u linearnom svijetu. On igra šah umjesto, ne dame, već neke dječje igre koja se odlikuje pa-zašto-ne pristupom, jako sličnim još prevladavajućom nabij-dugu-i-pomoli-se taktikom koja se vrlo često koristi u 4-4-2 obliku. Njegov stil ne treba trkače poput konja ni skakače poput čimpanzi, jer njegov um nije divlji ili nepripitomljen, već razvijen. Njegovi instinkti nisu gonjeni emotivnim trenutkom ni nasljednim mehanizmima, već iskonskim razumijevanjem igre, taktike i toga kako se igraču kreću, poput lovaca i skakača. Rezultat je zadivljujuća i nadahnjujuća nadmoć uma prezentirana kroz hipnotizirajuću i romantičnu vrstu nogometa tako priličnu njegovoj beskompromisnoj povećenosti ljepoti igre.''
Muricy Ramalho: ''Pepova Barca igra nešto dosad neviđeno.''
Toni Padilla: ''Jednostavno, Guardiola svakodnevno stvara nešto novo. Nešto povijesno dešava se u Barceloni, i bez obzira kako će se završiti, sjajno je. Pravo ludilo.''
Victor Valdes: ''Svaki trening je kao predavanje na fakultetu. Naučio me da uživam u nogometu i igram timsku igru.''
Arrigo Sacchi: ''Josep Guardiola je tvorac ove sjajne Barcelone. On je maestro i autor ovog predivnog stila igre koji njegova momčad uvijek koristi. Ali on je i trener koji postiže vrhunske rezultate educirajući. Napisao je fantastičan scenarij i redatelj je šoua.''
Cesc Fabregas: ''Nevjerojatno je što sam sve naučio od Pepa u ovako kratko vrijeme.''
Graham Hunter: ''Guardiola je revolucionarni nogometni mislilac. Izuzetno marljiv, vizionar, maštovit, hrabar i inteligentan.''
Paul Breitner: ''Guardiola je stvorio ovu Barcelonu, razvijao ju je i razvijao, otkad ju je preuzeo od Rijkaarda. Usavršio ju je i postavio kriterije za godine koje dolaze, kriterije za to kako se nogomet treba igrati.''
Juan Ramon Sandoval: ''Guardiola nije Bog, ali je promijenio nogomet svojom petljom i hrabrošču: njegov način tumačenja stvari je promijenio sve. Učinio je veliki korak ka izvrsnosti. Njega smatram osobom koju najviše cijenim i proučavam.''
Sergi: ''Pep je jedinstven i poseban.''
Arrigo Sacchi: ''Barcina igra je nešto najljepše što se moglo dogoditi nogometu.''
Goran Vučević: ''Imao sam sreću igrati s Guardiolom, bio je velik igrač i jako inteligentna osoba. Mislio sam da taj tihi čovjek ne može biti toliko dobar. Guardiola je doveo do savršenstva stil igre u kojem se igrači ne umaraju, a pritom cijelo vrijeme uživaju u nogometu.''
Josep Maria Casanovas: ''Pep zna razlikovati hitno od važnoga, i isto tako zna da uspjeh dolazi prije teškog rada samo u rječniku. Njegova najveća vrlina je to što je vjerodostojan u današnje vrijeme zasićeno komedijašima i lošim glumcima. Ne boji se stručnosti drugih već svoje nestručnosti. Od prvog dana na Camp Nou svima je dao do znanja da će oni koji odbijaju promjene sami biti promijenjeni. Kao čitatelj Balzaca - često citira kako je rezignacija dnevno samoubojstvo. Poput Picassa, slažѕe se kako je razlika između vrlo dobrih i vrhunskih tek još malo napora. Ako osjećaj sreće produljuje život, onda itekako imamo na čemu zahvaljivati Pepu Guardioli. Kao trener on je šampion, a kao osoba je za 10, ogledalo vrlina u koje svi moramo gledati.''
Josep Maria Fonalleras: ''Pep ne prima ovu nagradu, kako je John Carlin napisao, zato što je nogometna legenda, ili zato što je najtrofejniji trener u povijesti kluba, ili zato što je izmislio nogomet koji je savršen spoj poezije i proze. Iako mu se ništa od toga ne može oduzeti - Guardiolin nogomet je zadojen dječjom romantikom s pjace Santpedora. Iako, kako piše David Trueba, pisac i redatelj, inače Pepov veliki prijatelj - Pep je uvijek u potrazi za savršenom utakmicom, za nekim svojim el doradom.''
Narcis Comadira: ''Mozak pauka koji kontrolira sve električne niti, graditelj puteva, arhitekt koji traga za temeljima novih građevina.''
Sid Lowe: ''Pep Guardiola je ljuto udario šakom i naredio igračima da igraju u napadu; tu nije bilo puno mjesta za pogriješiti, trebali su jedino napadati, napadati i napadati, što ne bi bilo čudno da oni već nisu imali vodstvo od 7-0''.
Hector Cuper: ''Otkad sam ja u nogometu oni su daleko najbolja momčad koju sam vidio.''
Cesar Luis Menotti: ''Svi bi htjeli biti Guardiola, ali ne znaju kako. On trenira svoje igrače s jasnim idejama, čini sebe posve razumljivim i pridobija igrače. Pokazalo se da je važniji od igrača. Naravno, on uvijek tvrdi kako nije tako, ali, što da kaže? Pa ne možeš sam za sebe tvrditi da si najbolji.''
David Villa: ''Pepovo obraćanje igračima prije finala s Manchester Unitedom je nešto što bi svaki mladi trener morao dobro proučiti za svoju edukaciju.''
Roberto Baggio: ''On misli na ekipu i dok spava.''
Ronald Koeman: ''Bili smo cimeri, bio je fantastičan momak. Jako voljan učiti, nezasitno gladan znanja. Sve živo me ispitivao, o nizozemskoj školi igre, o Ajaxu, o Ajaxovoj školi, o igri jednog dodira, o pozicionoj igri, znali smo satima razgovarati o igri. Češće sam bio s njim nego sa suprugom. Međutim, ono što me najviše fasciniralo kod Pepa jest koliko je normalan, jednostavan momak bio. Sjećam se, njegove prve sezone u ekipi - vozio je polovni Golf. Tri sezone kasnije- još uvijek isti polovni Golf. Skroman, ljubazan, bez trunke arogancije.''
Emilio Perez de Rozas: ''...ono grandiozno kod Guardiole je, povezujuć ga s ingenioznim Muttijem(jedan od najvećih svjetskih dirigenata), to što je uspio ući u dušu svojih igrača, zarobiti njihove emocije, i pustiti ih da uživajući u nogometu svakodnevno interpretiraju veličanstvenu simfoniju. Pepova filharmonija.''
Nikica Milenković: ''Kad bi došao Guardiola, svi bi bili oduševljeni. Izišao bi na trening loptom i klincima pokazivao driblinge i učio ih nogometu. Gledali su ga Xavi i Iniesta. Guardiola je ovu dvojicu veznjaka već kao kadete naučio nekim nogometnim trikovima, koje i danas izvode.''
Carles Rexach: ''Kada je trebalo implementirati neke taktičke varijacije na terenu, Johan i ja bismo samo to objasnili Pepu od svih igrača, i sve bi bilo ok.''
Cesar Luis Menotti: ''S moje točke gledišta, nemoguće je ne priznati da Zlatna lopta ne pripada Josepau Guardioli, ultimativnom treneru. Suočio se s teškim zadatkom umješnošču, te ljubavlju i vjerom u igru, istodobno se odmičući od uobičajene vulgarnosti karakteristične vrhunskim trenerima. Ostvario je kulturološku recoluciju koja je dosegnula dimenzije neprispodobive u zadnjih 30 godina. Svaki igrač osjeća radost kada susreće osobu poput Guardiole, nekoga tko ih ujedinjuje odanošču, tko može komunicirati s njima, tko ih može obrazovati. Barcini igrači dosegnuli su izvrsnost jer imaju trenera koji ih uči da kad je kolektivna inteligencija na vrhuncu, onda se ekipa lakše nosi i suprotstavlja svim preprekama koje se pojave. Istinski osvajač Zlatne lopte je kreator ovog umjetničkog djela koje Barcelona jest - Josep Guardiola.''
Miguel Angel Lotina: ''U ove 4 sezone sve ekipe su pokušale sve protiv Guardiole, a oni su opet dobili većinu utakmica.''
Michel: ''Promijenio je nogomet. Dobar je momak i pokušat ću učiti od njega. Ima određen stil i divim mu se zbog toga.''
Jose Mourinho: ''Još prije 13 godina sam ja rekao da će on postati vrhunski trener.''
Andoni Zubizarretta: ''Guardiola je prijatelj. On je marljiv, topao, netko kome možete vjerovati. Netko s kim možete razgovarati o složenim temama. On vas obogaćuje.''
Juanma Lillo: ''Prva stvar koju je napravio kad je stigao u Bresciju bilo je da je pitao sportskog direktora dva DVD-a predstojećeg protivnika.''
Juan Villoro: ''On se od nogometa odmara s - još nogometa.''
Miguel Serrano: ''Da sam sada klinac, moj tata bi imao vraški težak posao da me odvrati od toga da navijam za Barcu. No,za mene Pepov tim je došao prekasno, jer možeš promijeniti kuću, posao, ženu, političku opciju, čak i spol, ali ne i svoju nogometnu momčad. No, ipak, kad oni igraju- to je veličanstveno.''
Phil Ball: ''Njegov utjecaj na igru bio je i bit će strahovit. Njegov odlazak trebao bi značiti poticaj za razmišljanje za klub, ali i čitavu ligu.''
Andy Brassell: ''Čak i ako Guardiola odluči pretvoriti ovaj odmor u mirovinu, njegovo nasljeđe živjet će generacijama.''
Rob Hughes: ''Ne određuju trofeji Guardiolin uspjeh, već - stil. Čak i sada objavljujući svoj odlazak, pokazuje koliko stila ima. Guardiola ne odlazi zbog toga što je njegova momčad izgubila dva velika trofeja - prvenstvo i Ligu prvaka, već usprkos tome. Ti porazi i osjećaj da igrači trebaju vodstvo, odlazak samo čine još težim.''
Angel Cappa: ''Ako ga vidim, reći ću mu - hvala ti. To je najbolje što mu možemo reći. Puno ti hvala Pep. Vrati se uskoro. Svaka tvoja utakmica obećavala je sreću. Svaka utakmice tvoje Barce ostvarivala je naše snove
e sad je do vas kome cete vjerovati nekakvom forumskom marginalcu i spadalu Ahonenanom ili Conteu, Kloppu, Wengeru, Sacchiu, Cappelu, Linekeru itd