FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
Heroj Sarajeva i BiH: Na današnji dan život za domovinu je dao Dževad Begić Đilda
Autor: Sport Centar
Datum: 2014-07-11 14:15:32
Dževad Begić (Đilda) bio je prijeratni vođa navijača FK Željezničar.
Poslije osnovne škole završava zanat za limara i radi na poslovima obezbjeđenja objekata i ustanova. Sretno živi sa suprugom Hajrudinom sa kojom ima četiri kćerke, Melihu, Melisu, Mirnelu, Dženitu, a peta najmlađa rađa se poslije Dževadove smrti. Bio je po mnogo čemu poseban čovjek, dobar otac, suprug i zaljubljenik u fudbal i "Plave" sa Grbavice.
Kao što je bio iskreni vođa navijača "Želje", tako je sa istim žarom i patriotizmom krenuo u borbu protiv agresora čim se čuo prvi pucanj u Sarajevu. Zajedno sa svojom braćom Halilom i Izetom postaje član pokreta "Zelene beretke" u borbenoj jedinici Bosnae max. Veoma hrabar i odvažan mnogo puta izlazi kao pobjednik iz izuzetno teških i opasnih akcija koje će vječno ostati u sjećanju njegovih saboraca.
Za Đildu kažu da je bio običan momak. Porodicu je izdržavao kako je znao i nije birao posao - radio je najčešće kao izbacivač. Znao je s ljudima, a sama njegova pojava je tjerala i one najveće mangupe da razmisle dva puta prije nego se usprotive Đildi.
Kažu da se naoružao onog dana kada su u Sarajevu postavljene prve barikade. Priča kaže da je pokucao na vrata jednom od četnika i da mu je taj četnik bez mnogo dilema 'poklonio' automat.
Od tog dana do dana pogibije Đilda je bio sve - i rezervni policajac i teritorijalac i dio interventnog voda, borio se i na Ilidži i na Blekinom potoku i na Zlatištu. Naprosto, bio je dio sarajevske mladosti odjednom suočene sa potrebom da navijačke rekvizite zamijeni ubojitim. Za spas svojih najdražih, to je i činio ...
Đildini bližnji pamte da je govorio: "Ako treba ginuti, samo da nije od snajpera. Neka to bude muški", ali u trećem mjesecu agresije na BiH metak zločinca sa tada okupirane Grbavice zauvijek je prekinuo njegov život. I to baš sa Grbavice za koju je živio.
Tog kobnog 11. jula 1992. godine u naselju Pofalići u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi biva pogođen snajperskim hicem. A samo noć prije toga je bio glavni u razbijanju četničkog gnijezda na Zlatištu. Mnogi i danas prepričavaju njegove podvige, koje je izvodio prateći sopstvenu parolu sa samog početka rata - "Ne možete vi Đildi ništa!"
Na mjestu pogibije hrabrog Đilde, Komanda 1. korpusa podigla je spomen-ploču. Dva dana nakon pogibije rahmetli Đilda je pokopan na šehidskom mezarju Kovaci.
Posthumno je dobitnik najvećeg armijskog priznanja, značke "Zlatni ljiljan" i takođe posthumno proizveden u čin natporučnika. Kćerka Dzevada je rođena nedugo nakon njegove pogibije. Brat Izet je poginuo iste godine, nemalo poslije Đildine pogibije. Bivša ulica Livanjska danas nosi ime "Braće Begić".
(themaniacs.org)
Autor: Sport Centar
Datum: 2014-07-11 14:15:32
Dževad Begić (Đilda) bio je prijeratni vođa navijača FK Željezničar.
Poslije osnovne škole završava zanat za limara i radi na poslovima obezbjeđenja objekata i ustanova. Sretno živi sa suprugom Hajrudinom sa kojom ima četiri kćerke, Melihu, Melisu, Mirnelu, Dženitu, a peta najmlađa rađa se poslije Dževadove smrti. Bio je po mnogo čemu poseban čovjek, dobar otac, suprug i zaljubljenik u fudbal i "Plave" sa Grbavice.
Kao što je bio iskreni vođa navijača "Želje", tako je sa istim žarom i patriotizmom krenuo u borbu protiv agresora čim se čuo prvi pucanj u Sarajevu. Zajedno sa svojom braćom Halilom i Izetom postaje član pokreta "Zelene beretke" u borbenoj jedinici Bosnae max. Veoma hrabar i odvažan mnogo puta izlazi kao pobjednik iz izuzetno teških i opasnih akcija koje će vječno ostati u sjećanju njegovih saboraca.
Za Đildu kažu da je bio običan momak. Porodicu je izdržavao kako je znao i nije birao posao - radio je najčešće kao izbacivač. Znao je s ljudima, a sama njegova pojava je tjerala i one najveće mangupe da razmisle dva puta prije nego se usprotive Đildi.
Kažu da se naoružao onog dana kada su u Sarajevu postavljene prve barikade. Priča kaže da je pokucao na vrata jednom od četnika i da mu je taj četnik bez mnogo dilema 'poklonio' automat.
Od tog dana do dana pogibije Đilda je bio sve - i rezervni policajac i teritorijalac i dio interventnog voda, borio se i na Ilidži i na Blekinom potoku i na Zlatištu. Naprosto, bio je dio sarajevske mladosti odjednom suočene sa potrebom da navijačke rekvizite zamijeni ubojitim. Za spas svojih najdražih, to je i činio ...
Đildini bližnji pamte da je govorio: "Ako treba ginuti, samo da nije od snajpera. Neka to bude muški", ali u trećem mjesecu agresije na BiH metak zločinca sa tada okupirane Grbavice zauvijek je prekinuo njegov život. I to baš sa Grbavice za koju je živio.
Tog kobnog 11. jula 1992. godine u naselju Pofalići u pokušaju da pomogne ranjenoj ženi biva pogođen snajperskim hicem. A samo noć prije toga je bio glavni u razbijanju četničkog gnijezda na Zlatištu. Mnogi i danas prepričavaju njegove podvige, koje je izvodio prateći sopstvenu parolu sa samog početka rata - "Ne možete vi Đildi ništa!"
Na mjestu pogibije hrabrog Đilde, Komanda 1. korpusa podigla je spomen-ploču. Dva dana nakon pogibije rahmetli Đilda je pokopan na šehidskom mezarju Kovaci.
Posthumno je dobitnik najvećeg armijskog priznanja, značke "Zlatni ljiljan" i takođe posthumno proizveden u čin natporučnika. Kćerka Dzevada je rođena nedugo nakon njegove pogibije. Brat Izet je poginuo iste godine, nemalo poslije Đildine pogibije. Bivša ulica Livanjska danas nosi ime "Braće Begić".
(themaniacs.org)
... jer stojimo, prkosimo, u srcima te nasim nosimo...
- titulesutu
- Kontakt:
Neka ti je vječni rahmet i lahka zemlja bosanska...
Dževad Begić!
Dževad Begić!
Zadnja izmjena: titulesutu, dana/u 11 jul 2014, 17:39, ukupno mijenjano 1 put.
Još nagađate zaboga gdje to piše zvanično na stranici kluba ???Rizzla je napisao/la:Jaci smo za giganta Samira Bekrica i Sasu Kajkuta![]()
to je bio diktat navijački jačeg lobija iz Beograda , Zagreba, a, ako ćemo pravo, i Sarajeva! Ljudi oko Sarajeva, oni koji su radili u policiji, tuzilaštvu, sudu, sve su činili da Željezničaru pokažu put u – Drugu ligu!
Ja visim i na forumu, i na portalima, i zovem neke novinare telefonom, niko nema pojma.jahija je napisao/la:Još nagađate zaboga gdje to piše zvanično na stranici kluba ???Rizzla je napisao/la:Jaci smo za giganta Samira Bekrica i Sasu Kajkuta![]()
... jer stojimo, prkosimo, u srcima te nasim nosimo...
Svaka čast Ramo, e ovo je čovjek postoje i zajebancije i provokacije ali ljudskost je nešto sasvim drugo i zato se treba roditirammstein je napisao/la:Veliki čovjek, borac, navijač u svakom smislu te riječi dostojan svakog slova riječi NAVIJAČ... Đilda... neka ti je vječni rahmet i da te Allah nagradi Dzennetom, dao si život da bi mi danas radili ono što si ti radio kada nije bilo onog užasa... volio svoj klub i navijao za njega, voljeo svoj grad i čuvao ga...
Neka ne zaborave nove genreacije kojima su uzori prekodrinski gangsteri ko je bio Đilda, jer da im je on uzor mi bi bili mnogo bliže boljem životu nego jesmo. Pitanje je, da li mi volimo klub kako ga je volio ovaj momak, a još veće pitanje je da li volimo grad i državu kao on...
Na isti dan, 95' desila se Srebrenica... nikad oprostiti i nikad zaboraviti NI ĐILDU, NI SREBRENICU!

Đilda da ti dragi Allah da lijepi Džennet, a tvojoj porodici sve najbolje i najljepše u životu, jer su zaslužili kada su te onakvog imali.Bez obzira za koga navijam ti si simbol ovoga grada i sada si u Džennetskim baštama, jer takvi kao što si ti bio nigdje drugo i ne idu

Svi u napad jedan je Hase!!
de vam je budet, yeboti obitelj
- DzoleZeljo
- Kontakt:
Mi apsolutno nemamo para za takve igrace i upravo zbog toga se samo djeca guraju. Necemo valjda nove duznike stvarati...
Moze biti jedino da Amar opet iz svog dzepa izdvoji sta, mada iskreno sumljam jer i ovo sto je ulagao jedva vraca...
Moze biti jedino da Amar opet iz svog dzepa izdvoji sta, mada iskreno sumljam jer i ovo sto je ulagao jedva vraca...
Ali postoje ljudiJosipBukal je napisao/la:Tele33 je napisao/la:Kako bi lijepo bilo da i Sarajevo i Željo odu do 3. pretkola. Da neke velike ekipe dođu u naš grad.
Još bi ljepše bilo da Sarajevo ispadne odmah a da mi prođemo i treče prtkolo. Neke se stvari ne mogu kupiti novcem.

Svi u napad jedan je Hase!!
-
- Kontakt:
Neka ti je vječni rahmet Dževad Begić - Džilda!
Allah dz.s., sebi uzima one koje najvise voli...
Neka ti Svevisnji podari lijepi Dzennet...
Dzevad Begic Dzilda!
Neka ti Svevisnji podari lijepi Dzennet...
Dzevad Begic Dzilda!
BITI SRCEM VEZAN U TOME LEZI SNAGA...
Visca Barca...
Visca Barca...
- SarajlijaTM
Dževad Begić Đilda LEGENDA!!!
- themaniaks
- Kontakt:
ĐildazaboljisportuBiH je napisao/la:Neka ti je vječni rahmet Dževad Begić - Džilda!
I zato ja navijam za Želju jer Željo jeste sve ono što oni nisu i Željo nije i nikad neće biti ono što su oni uvijek bili

Šta reći?!

- BlueForever87
- Kontakt:
Posle Đetića. i Makedonci nam se dive.. Šta će ljudi su bolje upućeni ko je gigant u Bosni, od ovih naših kompleksaša.
HARIS SELMAN - ČATA, nek ti je laka zemlja bosanska!
Pa-pa-paranoja
Pa-pa-paranoja
Šta ćeš drug,dokaz o upućenom novinaru juče na moja TV: prvo kaže vrli komentator !!! četverostruki prvak BiH,onda prekrsti Bogdanovića u BOGICEVICA.Na početku utakmice se ore Manijaci on kaže navijači Želje još nisu stigli
Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Zadnja izmjena: gavran, dana/u 11 jul 2014, 15:58, ukupno mijenjano 1 put.
Prvaci SRBIH :1946
Prvaci SFRJ : 1971/1972
Prvaci BIH: 1997/1998, 2000/2001, 2001/2002, 2009/2010, 2011/2012 ,2012/2013
Kup BIH : 1999/2000, 2000/2001, 2002/2003, 2010/2011, 2011/2012
Superkup BIH : 1998,2000,2001
Kup UEFA: 1/4-1971/1972, 1/2-1984/1985
http://www.fkmetalurg.com.mk
Šta je ovo, ovi nemaju ni zvaničnu stranicu, ili ja griješim? Ovu sam uzeo sa transfermarkt.com ...
Šta je ovo, ovi nemaju ni zvaničnu stranicu, ili ja griješim? Ovu sam uzeo sa transfermarkt.com ...
Dževad (Džemal) Begić - Đilda 25.09.1966. - 11.07.1992.
- corleone87
- Kontakt:
Nemaju i ja sam trazioAdviser je napisao/la:http://www.fkmetalurg.com.mk
„Sa Željom se rodiš, odrastaš, živiš i naposlijetku s njim ideš pod ovu bosansku prahulju, crnicu, glinu...a onda ti na nišan, krst ili neki drugi spomen umjesto epitafa okače plavobijelo platno s magičnim brojem '1921'“.
Bolje je kad kaze: Nije Stanic postigao gol, bio je to Sadikovic ali mu je Stanic prvi cestitaogavran je napisao/la:Šta ćeš drug,dokaz o upućenom novinaru juče na moja TV: prvo kaže vrli komentator !!! četverostruki prvak BiH,onda prekrsti Bogdanovića u BOGICEVICA.Na početku utakmice se ore Manijaci on kaže navijači Želje još nisu stigli

FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!
To sam Pile zaboravio[FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY]
Prvaci SRBIH :1946
vlado majer je inače jedan od kulturnijih i potkovanijih sportskih komentatora u nas, al' juče je stvarno redao izvalu na izvalu.
cudno za njega
Zadnja izmjena: bparena, dana/u 11 jul 2014, 16:25, ukupno mijenjano 2 puta.
Ruud Van Nistelrooy o Messiju: "Njegovo djelo na terenu ne može se opisati riječima, jer je on izvan kategorije. On igra neki svoj nogomet. Kod njega sve izgleda tako jednostavno.... može se reći da je najbolji nogometaš svih vremena."
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 22 gosta.