Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Signore
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la Signore » 09 jul 2014, 13:51

Dzanelemi je napisao/la:Ja ne znam sto furate te terene s plasticnom travom. Sranje mrtvo pa kad dodjes na travnatu podlogu ne mozes se snaci. U Njemackoj je ista klima ko kod nas i jos se u zimskom periodu igraju utakmice, pa su im dobri terenu, zato sto ih KVALITETNO odrzavaju.

Nek urade kvalitetnu drenazu, i najkvalitetnije travnjake nek postave, uz redovno profesionalno odrzavanje terena bez problema bi svi bili.

Nego bosanski mentalitet, daj plastiku da niko nista ne mora raditi oko nje sama od sebe se odrzava...
Oni odigraju jednu utakmicu u dva tjedna na glavnom terenu. Imaju po deset pomocnih terena i onda im je lako. Nasim nizeligasima treba plastika jer na jednom terenu treniraju seniori, juniori, kadeti, pioniri, predpioniri i ona najmanja djeca. To ti dodje na 20tak treninga tjedno i barem 3 utakmice. Nije bas da ikakav ekspert moze travnatu podlogu odrzavati za takvo nesto. Zato je potrebna plastika, ali ne Zeljo, Sarajevu, Sirokom i ovim koji imaju gdje trenirat nego onim koji igraju drugu, trecu, petu ligu i imaju jedan jedini teren.

NeretvanskaPastrmka
Kontakt:

Post Postao/la NeretvanskaPastrmka » 09 jul 2014, 13:54

FKR neznam odakle si ali nemoj beze srat o Velezovom stadionu kad pojma nemas. Teren je odma iza BP pecare i koseva,svlacionice su isto nove odradjene po najnovijim standardima,sala za pres i sve ostalo. Ako ti gledas stadion kroz tribine onda veze nemas. A i to uskoro ide
UEFA TEAM RANKING 1989

43 Velez Mostar YUG 3.583
49 Hamburger SV Ger 3.500
51 AC Milan Ita 3.471
62 Napoli Ita 3.166
81 Sampdoria Ita 2.583
117 Olympique Marseille Fra 1.875
126 Manchester United Eng 1.500
143 Paris Saint-Germain Fra 1.250

lisander
Kontakt:

Post Postao/la lisander » 09 jul 2014, 13:58

Velezu je prioritet teren da uradi, jer nemate drenaže, a tribine ko da su i bitne, za nekoliko godine bice dovoljni stadioni od po 500 gledalaca

Hordas Doboj
Kontakt:

Post Postao/la Hordas Doboj » 09 jul 2014, 14:03

lisander je napisao/la:Velezu je prioritet teren da uradi, jer nemate drenaže, a tribine ko da su i bitne, za nekoliko godine bice dovoljni stadioni od po 500 gledalaca
:lol: :lol: :thumbup:
Sve dok ima snage u nogama našim, gazit ćemo s' tobom, svijet će da se plaši!

Dzanelemi
Kontakt:

Post Postao/la Dzanelemi » 09 jul 2014, 14:06

Signore je napisao/la: Oni odigraju jednu utakmicu u dva tjedna na glavnom terenu. Imaju po deset pomocnih terena i onda im je lako. Nasim nizeligasima treba plastika jer na jednom terenu treniraju seniori, juniori, kadeti, pioniri, predpioniri i ona najmanja djeca. To ti dodje na 20tak treninga tjedno i barem 3 utakmice. Nije bas da ikakav ekspert moze travnatu podlogu odrzavati za takvo nesto. Zato je potrebna plastika, ali ne Zeljo, Sarajevu, Sirokom i ovim koji imaju gdje trenirat nego onim koji igraju drugu, trecu, petu ligu i imaju jedan jedini teren.
To je problem saveza koji je skup debila mrtvih. Oni moraju postaviti norme i standarde koje ekipa mora ispunjavati za najveci rang. A za nashe lige bi to bilo svaki klub mora imati plasticni teren za treniranje. I da savez finansira gradnju ili pomaze barem. OK mi cemo vam pomoci da ispunite nashe norme, ko ne ispuni nema igranja PL BiH taman da si sve utakmcie pobijedio 35:0.

Samo sa takvim stavom se moze podici kvalitet lige, a time i reprezentacije dugorocno.

I tako savez treba da se postavi u svim aspektima licenciranja, sigurnosti, finansijske konsolidacije, mjesta za novinare itd itd i iz godine u godinu povecavati te norme.

Mislim da nasa liga moze opstati i sa 16 klubova kada bi savez dodatno se posvetio ligi. Mi kvalitetom ne kaskamo previse za komsijama, kada uzmemo u obzir nasu i njihovu infrastrukturu. Dino i Partizan nisu realni predstavnici susjednih liga.

Medjutim ovo se nikad kod nas nece desiti jer je nash savez politicki skrojen, i funkcionise i dalje tako samo je stavljena maska da zamaze oci Evropi i da reprezentacija moze igrati. Dok za to su licence koje se izdaju pojedinim klubovima koji ni u snu snova ne bi trebali dobiti licence za PL BiH itd itd...

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 09 jul 2014, 14:18

Ne treba savez nikome pomagati, nego se donese zakon da npr. iduce sezone vrijedi pravilnik isti kao i ove. Za tri sezone ce na snazi biti pravilnik po kojem klubovi u PL moraju imati barem jedan travnati teren za treninge. Za pet sezona ce vrijediti pravilnik po kojem klubovi u PL moraju imati jedan travnati i jedan sinteticki teren dok ce klubovi u Prvoj ligi morat imati jedan travnati teren za treninge. Na taj nacin stvoris duzi rok i ako neki klub kroz tri sezone ne moze napraviti pomocni teren nek se goni u pm i oni i sve oko kluba. Da bi klubovi lakse zadovoljili uslove igranja u PL moraju se postroziti pravila i u nizim ligama. Klubovi imaju proracune oko milijun maraka i kad udju iz Prve lige u PL treba im pola milijuna da nadoknade sve nedostatke i popune rupe izmedju PL i Prve lige. To je ono bitno, dizati standarde i nizim ligama, a ne da se netko iz kantona kroz 3-4 sezone s istim stadionom proseta do PL i onda im odjednom treba masa para koje nemaju da bi zadovoljili sve standarde.

Savez treba da udari po svima, nebi ja stedio ni Zelju, ni Sarajevo, ni Siroki, ni Velez, ni Celik, ma nikog. Kad zadovoljis igrat ces, a do tad nek ti je sa srecom negdje drugo, pa makar u kantonu.

terabajt
Kontakt:

Post Postao/la terabajt » 09 jul 2014, 14:22

Donijeli su valjda pravilnik da stadion mora imati 3000 sjedećih a ko ga primjenjuje. Prijedor moro napraviti tribinu novu a travnik,slavija vjerovatno drina zvornik nemaju 3000 sjedecih.

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 09 jul 2014, 14:43

terabajt je napisao/la:Donijeli su valjda pravilnik da stadion mora imati 3000 sjedećih a ko ga primjenjuje. Prijedor moro napraviti tribinu novu a travnik,slavija vjerovatno drina zvornik nemaju 3000 sjedecih.
Slavija ima 2000-2100, Travnik ima 2700, Drina ima 2500-2600. Drina i Travnik su ako nista barem blizu tog broja. Slavija ima jos dvije dodatne tribine pa i njima mogu progledat kroz prste. Ona stara tribina u Prijedoru nije primala ni 1500, a osim nje nisu imali nista vise pa se moralo raditi jos nesto. Naravno, ne mislim da se pravilnik ne treba provoditi, samo kazem da su ovi imali duplo vise od Prijedora. I ja bi radije ovo spustio na 2000 uz dodatak da barem 1000 mora imati krov. To bi puno vise pomoglo napretku, jer bi umjesto 100 gledatelja po kisi doslo 500

xavi26
Kontakt:

Post Postao/la xavi26 » 09 jul 2014, 14:57

Dzanelemi je napisao/la:Ja ne znam sto furate te terene s plasticnom travom. Sranje mrtvo pa kad dodjes na travnatu podlogu ne mozes se snaci. U Njemackoj je ista klima ko kod nas i jos se u zimskom periodu igraju utakmice, pa su im dobri terenu, zato sto ih KVALITETNO odrzavaju.

Nek urade kvalitetnu drenazu, i najkvalitetnije travnjake nek postave, uz redovno profesionalno odrzavanje terena bez problema bi svi bili.

Nego bosanski mentalitet, daj plastiku da niko nista ne mora raditi oko nje sama od sebe se odrzava...
ja sam zimus bio na stadionu Hoffenheima, i ljudi imaju nekakv uredjaj koji proizvodi takvu svjetlost koja je ocito zamjena za sunce, sto znaci da umjetno griju travnati dio za igru, u nas se moze pola drzave okrenuti naglavacke da bi kupili takav jedan stroj. Uzmimo za primjer Bilino polje, dzaba drenaza, dzaba trava ako se on zimi tako ne odrzava, u martu opet imamo prosjecan bh nogometni teren..
Volim te Bosno!!!

ultrasstyle_tz
Kontakt:

Post Postao/la ultrasstyle_tz » 09 jul 2014, 15:01

kaskamo mi bgm i to dobro..za srbijom toliko ne, ali hrvatska liga 10 posebno zadnjih 7-8 kola sto sam malo intenzivnije pratio, igrao se fudbal 2 klase iznad naseg i klasu iznad srpskog..i to ne pricam o Dinamu i Rijeci nego o ovim timovima sa dna tabele...medjutim i njih vecinu muce financije, kao i nedostatak navijaca, ali im je infrastruktura dosta bolja u odnosu na nasu....

da kod njih postoji naboj i lokalpatriotizam kao kod nas obzirom na uslove za rad i koliko skauti prate tu ligu, bila bi to jedna od interesantnijih liga u evropi..al je.es ligu u kojoj svih 5 tekmi gleda 5000 ljudi.
crveno-crno srce kuca jace nego ikada!

High

Post Postao/la High » 09 jul 2014, 15:57

Naravno da kasnimo kad se uvijek čeka donacija i smilovanje drugih, dok klubovi (tj. oni koji su u njihovim upravama), ne da tapkaju u mjestu već kvalitetno gaze unazad i, kako već rekoh, čekaju milostinju Saveza i ostalih. Nek se ostave uvođenja besplatnog interneta i tih gluposti na stadionima i neka i sebi i drugima osiguraju uvjete bez kojih se ne može; teren i sl.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 09 jul 2014, 18:53

Prioritet mora biti teren. Da napokon liči na mjesto gdje se može odigrati utakmica, a ne livada. Neka malo smire strasti oko gradnje ovih tribina na koje niko ne ide.

Padne kiša i gledaš borbu u blatu.

ultrasstyle_tz
Kontakt:

Post Postao/la ultrasstyle_tz » 09 jul 2014, 21:20

uvesti pod obavezno:
-pomocni teren sa plasticnom travom za treninge u prvi i drugi rang takmicenja najmanje
- teretana i oprema za treniranje kako za prvi tim tako i za koristenje kadeta, juniora besplatno pod nadzorom i po programu trenera

sramota je kako i u kakvim uslovima nasa djeca treniraju, i nije ni cudo sto iz PL ne moze izaci kvalitet ..poseban akcenat staviti na rad u omladinskim kategorijama, izmisljati kakve god propise koji ti padnu na pamet (bubam moras imati najmanje 5 kadeta i 5 juniora na stipendijskim ugovorima itd itd) samo da se natjeraju klubovi da podignu rad sa mladim kategorijama i omoguce igracima da se razvijaju na pravi nacin..

u pionirskim i mladjim uzrastima dok svi igraju na grahu ev konkretno moja Sloboda je znala pobjedjivati i Bajern i Milan i Ajax cini mi se, znaci djeca imaju talenta..ali kasnije kad nas ostane na grahu i radi u blatu, a Njemac dobije suplemente, uslove za rad, strucni nadzor itd itd dodjemo do ovog gdje smo sad
crveno-crno srce kuca jace nego ikada!

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 09 jul 2014, 23:16

Treba citava Premijer liga da se igra na plasticnim terenima, prirodnu travu ce prosjecna bosanska seljacina da vrlo brzo unisti.

Nije rjesenje napraviti teren pa pustiti da propada narednih 20 godina, tako se nista ne dobija. Ako cemo dobre terene onda bi teren u Zenici trebalo mijenjati svakih par godina, a nekih 300.000 KM nije bas ostvariva cifra za taj klub i grad.

Odmah plastiku (kao i u Skandinaviji recimo) koja traje i nema potrebe za onom debilnom pauzom.

terabajt
Kontakt:

Post Postao/la terabajt » 09 jul 2014, 23:19

I plastika ima rok trajanja .

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 09 jul 2014, 23:22

Ali nju treba promijeniti jednom u 10-15 godina, travu svakih 4-5.

Imajuci u vidu da mi nemamo novca da to stalno mijenjamo onda sam zakljuci sta je isplativije.

terabajt
Kontakt:

Post Postao/la terabajt » 09 jul 2014, 23:30

Eborg je napisao/la:Ali nju treba promijeniti jednom u 10-15 godina, travu svakih 4-5.

Imajuci u vidu da mi nemamo novca da to stalno mijenjamo onda sam zakljuci sta je isplativije.
Nema sanse da bude 10 godina plastika u dobrom stanju, i ona vremenom blijedi trga se i svasta nesta. A i ona je vrlo skupa skoro kao i prava trava ako se hoce kvalitet.

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 09 jul 2014, 23:37

Bez boljih terena nema boljeg fudbala.

Zar je realno ocekivati da ce jedan Rudar Prijedor ili Zvijezda Gradacac imati novca da to odrzavaju kada bi sad svima nove terene napravili? Za 5 godina bili bi u trenutnom stanju.

samo_lijevo
Kontakt:

Post Postao/la samo_lijevo » 09 jul 2014, 23:40

u nas prioritet mora biti teren,glavni i barem jos jedan za treniranje, i rasvjeta.
Ali posto je u nas sve politika mi cemo se nastaviti raspravljati oko nebitnih tema.
Nazalost prosla su vremena kada su firme,gradovi morali graditi infrastrukturu,a mi jos nismo svjesni toga.
Jetzt lass mal die Kirche im Dorf

Nur gucken, nicht anfassen

Belo, oko mene sve je belo
sat na ruci, kosulja, cipele, odelo

rammstein
Kontakt:

Post Postao/la rammstein » 10 jul 2014, 00:16

ultrasstyle_tz je napisao/la:uvesti pod obavezno:
-pomocni teren sa plasticnom travom za treninge u prvi i drugi rang takmicenja najmanje
- teretana i oprema za treniranje kako za prvi tim tako i za koristenje kadeta, juniora besplatno pod nadzorom i po programu trenera

sramota je kako i u kakvim uslovima nasa djeca treniraju, i nije ni cudo sto iz PL ne moze izaci kvalitet ..poseban akcenat staviti na rad u omladinskim kategorijama, izmisljati kakve god propise koji ti padnu na pamet (bubam moras imati najmanje 5 kadeta i 5 juniora na stipendijskim ugovorima itd itd) samo da se natjeraju klubovi da podignu rad sa mladim kategorijama i omoguce igracima da se razvijaju na pravi nacin..

u pionirskim i mladjim uzrastima dok svi igraju na grahu ev konkretno moja Sloboda je znala pobjedjivati i Bajern i Milan i Ajax cini mi se, znaci djeca imaju talenta..ali kasnije kad nas ostane na grahu i radi u blatu, a Njemac dobije suplemente, uslove za rad, strucni nadzor itd itd dodjemo do ovog gdje smo sad
Sarajevo vec sad ima sve to a tek ce za godinu ili dvije imati uslove kao i najveci klubovi...
posebno ovi suplementi i ishrana su bitan aspekat prijelaza od 13-17 ggodina kada se formira tijelo igraca gdje mi najvise zaostajemo za evropom ;)

to se vidjelo vec nakon pola godine kada je Sarajevo u Italiji se ravnopravno nosilo sa Interom, pa cak i dosta bolje bilo od Intera u kategoriji U20

ISHRANA u dodatci treninzima se primjenjuju i na A tim i sarajevo ima daleko najspremniju ekipu, u svim kvalitetnim evropskim klubovima to je najnormalnija stvar dok je kod nas stran pojam, istina, kosta to posebno za ovaj uzrast ¸13-20 ...

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.