Nisam gledao prvi set, jer nisam stigao, al mi je raja rekla da ga je Federer bukvalno ukrao Novaku, jer je potonji bio mnogo bolji igrač. U drugom setu se to jasno vidjelo, odmah je bilo primjetno da Federer uopšte nije u ritmu, pri udarcu, a to potvrđuje i onaj prilično naivan način izgubljen servis gejm kod 1-1 u drugom setu, jako lošim izlaskom na mrežu nakon ne tako dobrog servisa. Federer je imao prilika da napadne Novakov servis u par gejmova iza toga, tačnije odmah u sljedećem ako se ne varam, jer se igrao deuce, a Novak je ubacio samo 1 ili 2 prva servisa u čitavom gejmu, ali je razlika u nivou igre obojice bila prilično velika. Treći set je bio pravi 'serverski'. Obojica su bili fokusirani na svoj servis i svoje gejmove, te se u tom ritmu igralo sve do završnice kada je Novak zaprijetio i imao par brejk lopti. Mislim da je upravo taj gejm odnio ključnu psihičku prevagu kod Novaka Đokovića, jer je shvatio da on prije može ugroziti Rogerov servis, nego obrnuto, te je tako svoj sljedeći gejm osvojio ubjedljivo, sa jednim izgubljenim poenom, a u tiebreaku prvi stigao do minibreaka, koji je Federer vratio sudijskom greškom, jer mislim da se poen trebao ponoviti (bio sam pod dozom alkohola, pa ne zamjerite ako sam fulio ). Ključni trenutak se ipak desio na 4-3 za Novaka, kada je Federer napravio katastrofalnu grešku iz forhenda, gađajući 'Inside in' umjesto 'Inside out'. Taj poen i najbolje oslikava pouzdanost Federerovog forhenda u jučerašnjem meču.
Elem, nakon trećeg seta, malo ko je fakat mislio da Federer išta više može učiniti ovdje. Međutim, ovo mu je možda bila posljednja šansa da osvoji GS, pa se nekako samo po sebi nametalo da se neće predati bez velike borbe. Tako je i bilo, mada se u prvom dijelu seta ništa bitno u njegovoj igri nije promijenilo, dok je Novak igrao opuštenije, te lagano došao do prvog brejka i vodstva od 3-1. Naravno, kondori su se ponovno pojavili, pa je stečenu prednost ispustio već u sljedećem servis gejmu, ali na sreću po njega, ponovno je uspio brejknuti Federera i materijalizovati tu prednost u narednom gejmu za 5-2. Tek tada je Federer zaigrao tenis koji je obilježio sve njegove titule na Wimbledonskoj travi. Napokon je počeo udarati forhend i pametnije birati udarce. Međutim, Novak mu je pri servisu za 5-3 skinuo ogroman pritisak već u prvom poenu, kada je nakon odličnog servisa lagan forhend pospremio u out za 00-15, a poslije toga je Federer BH dijagonalom iznudio njegovu grešku iz BH-a. Naravno, da nije bilo tog prvog poena i Novakove greške, pitanje je uopšte da li bi se desilo to što se desilo kasnije, jer nije isto kada u tako važnom gejmu juriš ili imaš prednost. Da je Roger izgubio prvi poen, mislim da ne bi napravio brejk. Poslije toga se desilo to što se desilo i Federeru treba skinuti kapu na tome.
Ko će dobiti peti set znao je svako ko ima trunku objektivnosti u sebi, naročito kad pogleda Federerov omjer u 'five setterima'. Roger nije bio istrošen, jer meč kao meč nije bio previše fizički zahtjevan, ali je itekako jasno bilo da je jedini način da dobije ovo bio korištenje momentuma koji je stekao u završnici 4-og seta i neki rani brejk u petom. Imao je priliku za to, jer se Novak nalazio u tranzitnom periodu, na ničijoj zemlji i sa igrom koja nije imala ni glavu ni rep u tom trenutku. Federer je u dva Novakova servis gejma prvog dijela petog seta imao inicijativu koju je morao iskoristiti. Pri rezultatu 2-2 je na 15-15 prilično lagan 'smash' za njegove standarde zakucao u mrežu i izgubio prednost. Zatim je kod 3-3 taktički potpuno pogrešno odigrao na brejk lopti, jer je prepustio inicijativu Novaku, koji je iznudio Rogerovu grešku iz BH slajsa. U svemu tome se desilo par razmjena, od koje ona najduža od 23 udarca koje su pomogle Novaku da vrati prijeko potrebno samopouzdanje i nađe izgubljeni ritam iz četvrtog seta. Kada se ponovno sabrao, pritisnuo je Federerera, prvi put neuspješno (kod 4-3), drugi put uspješno (5-4).
Ovo su stvari koje su obilježile jučerašnje finale:
Novakov servis.
Novakov servis je jedan od najopasnijih servisa na travi. Njegov izbačaj je jako teško pročitati, kao i stranu u koju će servirati, a i kada se pročita, teško je riternirati zbog varijacija koje posjeduje i rotacije koju daje loptici. Federer se nekada sa njegovim servisima muči više nego sa 'servisbotovima'. Prosto, Novakov servis je baziran na plasiranju, a ne na snazi. Federer voli apsorbirati snagu protivničkog servisa i blok riternom je kontrolisati, dok kod Novaka to ne funkioniše, naravno, i zbog ostalih tehničkih segmenata koje Novak posjeduje, a neki drugi igrači ne.
Sve u svemu, Novak je jako dobro servirao juče i Federer je imao velikih problema sa čitanjem tih servisa.
Federerov forhend
-Kada je Federer promijenio reket u pauzi između sezona, svi smo bili svjesni beneficija koje će dobiti. Bolja kontrola udaraca zahvaljujući večem 'sweet spotu', manji pritisak na tajming i footwork, bolji BH, lakše generisanje snage, jači servis. Svi su pričali o vrlinama, a niko se nije dotakao potencijalnih mana, koje smo svakako vidjeli ove sezone, a koje su na travi ipak uočljivije. Federer nema staro ubzranje glave, ne mijenja direkciju udarca onako dobro kako želi, hvatajući je rano i dodavajući joj i oštrinu i intezitet i smjer u jednom potezu, jednim pokretom zgloba, onako kako je navikao. Ono što je dobio na ostalim podlogama, izgubio je na travi, gdje koordinacija, refleks i brzina zgloba igraju veliku ulogu u constructingu njegovih udaraca, a koje ne može materijalizovati zbog opravdanih razloga. Razlike uopšte nisu velike, štaviše, sitničave su, ali dovoljne da Roger izgubi samopouzdanje u svoj najvažniji udarac, što se jučer upravo i desilo. Opravdanja za onaku pasivnost u forhendu nema, velikim dijelom meča ga nije udarao, već samo dozirao udarce, torzom uopšte nije ulazio u udarac, pa Novaku nije bilo teško ni anticipirati, a da ne pominjem katastrofalan 'split set'. Samo dva ili tri puta sam vidio da je povukao Inside in paralelu, kada bi se izvukao na forhend. To je nekada bio njegov 'trademark shot'.
Federerov BH slajs
Federer ga nije koristio dovoljno, a i kada jeste, nije bio na nivou na kojem je inače. Loptica je išla suviše visoko preko mreže, duže je putovala, a odskok nije bio neugodan koliko bi trebao biti. Dijelom je zaslužan i Novak, koji je šetanjem Rogera onemogučavao da se namjesti na taj udarac i zareže ga onako kako želi, ali sve u svemu, Roger ga nije koristio ni dovoljno često, ni dovoljno dobro. Prije svega, protiv Novaka se igra varijacijama i mixom, ako nemaš podjednako jaka oružja sa oba krila kao Safin ili Wawrinka recimo, a znamo da ih Federer nema. Štaviše, juče nije imao nijedno oružje osim servisa, na kojima bi mogao bazirati igru protiv Novaka. Razlog ovako neizvjesnog rezultata leži, između ostalog u nedostatku killer insticta kod Novaka i Federerove generalno prirodnije igre na travi, koja dolazi do izražaja. Inače, Novak je ovo trebao ranije dobiti.
Novakovi passing shotevi: 15-2 čini mi se u passing winerima. Naravno, ne osporavajući činjenicu da Novak na mrežu nije izlazio ni približno toliko puta kao Federer, 15 vinera, što onih koji su nastali zahvaljujući lošim i nerezonskim Rogerovim izlascima, što onih koji su plod čistog majstorstva Novaka Đokovića, za igrača koji generalno nije poznat kao neki passing shoter su velika stvar. Odlično se namještao na ove udarce, pronalazio fantastične uglove, hvatajući lopticu dosta rano, oduzimajući Federeru vrijeme da anticipira i namjesti se na volej. Novak je učinio da se Federer na mreži osjeća nesigurno, bez obzira na par voleja koje je Roger maestralno odigrao.
Novakova grasscourt igra
Koliko god bila osporavana, Novak se na travi izuzetno dobro snalazi i to ne vidi samo neko ko ne želi da vidi dalje od svog nosa. Kada ga servis sluša, gotovo nemoguće ga je brejknuti, a bez obzira što češće ispada iz ritma nego na ostalim podlogama, uspjeva pronalaziti visok intezitet igre kada je to potrebno. Oscilacije su nešto što mu se dešava na svakom turniru i to je stvar mentalnog stanja, a ne podloge. Kretanje mu je jedino problem, ali otkako se trava ubrzala (post OI period), večina igrača imaju problem sa tim. Ono što najviše plijeni jeste ta reakcija na nizak odskok, koju je doveo do savršenstva svojih mogučnosti na travi. To se pokazalo i protiv Simona i Dimitrova i Federera, koji vole koristiti slajs (izuzev prvog) i čiji udarci odskaču prilično nisko. To je veliki plus.
Navijao sam za Federera jučer i fakat je nevjerovatan taj njegov stav prema tenisu koji ima. Doći u finale Wimbledona sa 33. godinom na pragu je dostignuće vrijedno divljenja. A lavovska borba koju je prikazao i doza neizvjesnosti koju je donio meču, fenomenalnim comebackom u 4-om setu nešto je na čemu mu se svakako trebamo zahvaliti, jer to je i izvuklo generalno loš meč do tada. Za Novaka mi je drago, jer je prekinuo neugodan niz od 3 poraza na GS-ovima i zato što je ovo zaslužio, te zato što ga vidim kao igrača, koji može i mora biti mnogo uspješniji nego što jeste. Možda će mu ova titula pomoći da se vrati na pobjednički kolosijek na najvećim turnirima.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com