Ako ovako nastavimo, osvojit ćemo šampionsku titulu
Zlatan Muslimović igra možda i najbolji fudbal u svojoj karijeri. Napadač PAOK-a se vratio u formu nakon oporavka od povrede. Potvrdio je to i u derbiju protiv Panatinaikosa kada je svojim golom u 68. minuti odlučio pobjednika. Naš napadač ušao je u igru svega 14 minuta prije, umjesto Edinha.
Muslimović drži PAOK u borbi za titulu prvaka. Ekipa dijeli drugo i treće mjesto sa Olympiakosom, imaju po 50 bodova, svega dva manje od lidera Panathinaikosa. Zlatan je prezadovoljan u Solunu.
- Ovdje je lijepo biti fudbaler - kaže Zlatan. - Liga je kvalitetna, a navijači su posebna priča. Evo, nakon utakmice sa Panathinaikosom, nisam mogao da izađem u grad. Ovo je fantastično.
Kakvi su komentari u medijima?
- Niko nije mogao pretpostaviti da ćemo nakon 23 kola, biti kandidati za titulu. Ovo je najuspješnija sezona kluba u posljednjih 30 godina. Osjećaj je sjajan kada znate da možete osvojiti titulu prvaka, igrati u Ligi šampiona. Mislim da imamo možda i najkvalitetniju ekipu u ligi i zbog toga igramo ovako dobro. U narednom kolu igramo protiv Xantija i bilo bi dobro da nastavimo u pobjedničkom ritmu.
Napuštanje rodne Banja Luke i godine teškog života i patnje po kolektivnim centrima u Švedskoj, ojačale su ovog sjajnog igrača. Rado će se sjetiti kako mu je tadašnji selektor mlade reprezentacije BiH Šener Bajramović, prvi pružio priliku. Impresivne građe (visok 1,91 m, težak 88 kg), poredili su ga sa mnogo poznatijim i slavnijim imenjakom - Ibrahimovićem.
Promijenili ste puno klubova. Ipak je italijanska liga bila krupan zalogaj u početku, zar ne?
- Bio sam mlad i mislio sam da mogu sve sam. Za Udinese sam odigrao svega jednu službenu utakmicu. Jako sam se ljutio, bio nervozan, ali sam s vremenom spoznao da se u vatru ne ide baš tako, da sve ima svoje vrijeme i da je moje očito tek sada došlo. Italijanska je liga surova. Mogao sam da se promijenim i kao igrač, ali i kao ličnost, ili da odem. Odlučio sam se za ovo prvo. Mogao sam otići i u Englesku, zvali su me iz West Hama, ali sam iz inata odlučio da ostanem ovdje.
Kako ste, zapravo, došli u Italiju?
- Bilo je to prije deset godina, kada sam igrao za IFK Göteborg. Nastupao sam za švedsku reprezentaciju i tada me je primijetilo nekoliko skauta...
Prije Italije, proveli ste nekoliko dana i u slavnom Manchester Unitedu, čak ste, čini mi se, bio na pragu potpisa ugovora...
- Mene i Bojana Đorđića doveo je Sir Alex Ferguson. Proveo sam dvadesetak dana na Old Traffordu, ali nisam ostao. Razlog? Ni dan-danas ne znam. Menadžer mi je rekao da su zvali iz Udinesea i da su mi ponudili profesionalni ugovor. Bez dileme sam prihvatio ponudu. Ko zna, da sam bio strpljiv, možda bih potpisao i za Manchester. Ipak, Udinese je bio sigurnija varijanta.
Zvali su Vas da igrate za mladu švedsku selekciju, ali ste ipak prihvatili poziv iz Bosne i Hercegovine. Zašto?
- Razgovarao sam sa Šenerom Bajramovićem i pojavio se na pripremama za utakmicu sa Mađarskom u Travniku. Sjećam se da je bila neviđena zima. Bio sam u ekipi sa Škorom, Bešlijom, Zilićem... Dobra ekipa. I tako je krenulo, odigrao sam dosta utakmica, meni najdraža za mladu selekciju bila je protiv Izraela u Zenici, kada sam zabio dva gola, ali smo poraženi. Jedno vrijeme nisam igrao za A tim, ali me je Baka Slišković onda pozvao i od tada sam stalno dio reprezentacije. Ponosan sam.
Nakon Ćire Blaževića i Safet Sušić od Vas očekuje puno?
- Uvijek sam na raspolaganju svim selektorima. Jedva čekam dolazak na pripreme reprezentacije. Selektora ne poznajem, ali sam kao i svi drugi čuo dosta priča o njemu. Znam da je najbolji fudbaler svih vremena BiH i meni će biti čast sa sarađujem s njim.
Promijenili ste mnogo klubova: Messina, Udinese, Rimini, Padova, Ascoli, AC Pistoiese, AC Perugia, IFK Göteborg. Gdje Vam je bilo najbolje?
- Definitivno u Riminiju. Igrao sam dobro, postizao golove. Bio sam, što se kaže, "glavni u selu". U Riminiju sam mnogo naučio, stekao veliko iskustvo, koje mi sada umnogome koristi.
Dođete li kad u Banju Luku?
- Nisam dugo bio. Roditelji žive tamo, lijepo im je. Brat Darmin je u Švedskoj. Vidim da je moj Borac ponovo u vrhu bh. fudbala što me raduje. Ipak, u Borcu sam počeo karijeru. U mojoj generaciji igrali su Vladan Grujić i Darko Maletić - ispričao je za «San Sport» Zlatan Muslimović.
Tandem sa Ibrahimovićem
Interesantno je da ste, sa Zlatanom Ibrahimovićem, slovili za veliku nadu švedskog nogometa. Kasnije su vam se putevi razišli.
- U mlađim kategorijama, dok smo igrali u Švedskoj, često smo igrali jedan protiv drugog. On je i tada bio odličan igrač, ali držim da nije bio jači od mene. Ipak, njemu se lijepo poklopilo, otišao je u Ajax, dobio šansu, kasnije mu je Cappelo dao priliku u Juventusu. Zlatan je klasa, sjajan napadač, jedan od najboljih na svijetu. Ponekad se čujemo telefonom, ali se rijetko vidimo. Nemamo vremena - kaže Muslimović.