Kao što sam napisao prije 15-tak dana
Sarajevo po svemu je glavni favorit, što zbog već sada jake ekipe, velikog pomaka u organizaciji,Ibraka

financija, hordi itd.
Poslije toga ide set ekipa od kojih se uvijek očekuju,a to je tradicija pokazala, da su u vrhu. Željo, Široki, Zrinjski. Onda imamo Veleža, Čelika i Olimpica koji su nepredvidljivi. Borca nažalost peru financijski problemi pa ih je zaista nezahvano prognozirati.
Sve ostale ekipe, osim možda Viteza, idu u set ekipa koje će plasman boriti između 10.mjesta i delegation zone.
Gdje je tu Sloboda!?
Možemo mi pričati šta hoćemo, ali tek kada uprava na čelu sa Azmirom definira cilj za sljedeću sezonu imat ćemo jasniju sliku. Pa onda tek kada sastavimo roster imat ćemo još jasniju sliku.
Do tada skloniji sam nekim očekivanjima, recimo 5-8 mjesta uz finale kupa

Iako ponavljam, tek nakon cilja uprave i sastavljanja rostera imat ćemo jasniju sliku.
Ovdje fakat ima ili bruku djece ili stvarno površnih likova koji nisu u stanju sagledati big picture
Cilj je evropska Sloboda, ali u vremenskom okviru od 5 godina. Ono što Azmir prije 18 mjeseci nije znao, iako već polako ulazi u fazon, jeste da je kod nas konkurencija tako slaba da sa jednim milionom ti možeš okrenut ligu naopačke. Ovdje ne mislim da je milio garancija titule, ali da sa milionom na tržištu igrača se može napraviti dar mar. Stoga sam sklon uvjerenju da njegove prošlogodišnje izjave o evropskoj Slobodi za 5 godina su bile zasnovane na jednoj realnoj pretpostavci obzirom na podneblje u kojem se poslovno afirmirao. Naravno, ukoliko se ukaže prilika i prije Sloboda je neće propustiti, u to sam siguran. Za tako nešto je potreban jači roster nego što trenutno imamo te tek kada zaokružimo sastav za ovu sezonu moći ćemo ući u predviđanja. Do tada ostajem pri prognozi 5-8 mjesta.
Kada je riječ o Jimmiju. Vjerujem da je malo onih kojima onaj lik nije bio drag pogotovo iz vremena Zole i Tore Andre Floa. Jimmi bi nakon Čire bio još jedan u nizu pozitivnih marketinških poteza Slobode od kojeg bi profitirali i ostali klubovi te liga generalno.
Kakvi su sve komentari se pojavili kada je najavljen moguči dolazak Čire! Međutim, ja ne krivim tu ljude koji su sa razlogom izgubili povjerenje i vjeru da, ne samo nešto sportsko, već bilo šta ne može kvalitetno funkcionirati. To je jedan sociološki fenomen, a ja bih ga nazvao društvena kriza koja postoji u cijeloj držai. Dalje, ovaj region ima tu urođenu ljubomoru prema tuđem uspjehu kojem se uopće ne daje šansa u početcima več se uspjeh tek prepozna kada dođu rezultati rada. U međuvremenu ljudi koji vjeruju, koji imaju vještine, viziju i određene srestva podmetnu grbaču i rintaju. Lako je biti general poslije bitke davno je rečeno.
Mislim da bi jedan over all cilj svih klubova u BiH trebao biti kako vratiti i zadržati publiku na stadionima. Kako vratiti sve one generacije koje su prvo prestale pratiti domači fudbal 1992.godine pa onda sve one mlađe generacije kojima se domači fudbal ogadio u zadnjih 20 godina. Uvijek uzimam za primjer svog oca koji je 70-tih i 80-tih išao gledati Slobodu od Triglava do Đerđelije, al bukvalno. Dobijao upale pluča, otkaze na poslu - sve zbog Slobode. Poslije rata je otišao samo jednom kada smo igrali onu završnicu kupa sa Željom i visočkom Bosnom i rekao mi..izvini, al nemoj me više zvati!
Ovo prolječe je bio na dvije tekme i hoče da uzme sezonsku za sljedeču sezonu.
Kada je Čiro došao pita me frend, koji je u kasnim 30-tim, kako je to moguče!? Naravno, on je samo jedan u moru ljudi koji sve vezano za Slobodu (a slobodno se ovdje mogu prepoznati i navijači drugih klubova) personificira sa nečim nekvalitetnim, nefunkcionalnim i lopovlukom. Uzroci njegove percepcije su 100% opravdani i to nam je valjda svima jasno.
U međuvremenu, svaki grad je gajio nas koji nikada nismo gubili nadu, vođeni velikom ljubavlju smo odrastali, sazrijevali, uviđali gdje su problemi, gdje su prostori za poboljšanje, poslovno ojačali i dočekali momente kada možemo pomoći klubu u svakom smislu. Ja lično nikada nisam izgubio vjeru. Vjerujem i vjerovat ću u Slobodu dok sam živ te pomagati u skladu sa svojim mogučnostima.
Pa tako i kada me neko pita, jel stvarno vjeruješ da će doći Jimmi iz topa ću odgovoriti da duboko vjerujem i da je to manje nerealno nego kada je u januaru najavljen Čiro.
Da zaključim i ponovim što se tiče sljedeče sezone,
Sarajevo po svemu je glavni favorit, što zbog već sada jake ekipe, velikog pomaka u organizaciji, financija, hordi itd.
Poslije toga ide set ekipa od kojih se uvijek očekuju,a to je tradicija pokazala, da su u vrhu. Željo, Široki, Zrinjski. Onda imamo Veleža, Čelika i Olimpica koji su nepredvidljivi. Borca nažalost peru financijski problemi pa ih je zaista nezahvano prognozirati.
Gdje je tu Sloboda!?
Možemo mi pričati šta hoćemo, ali tek kada uprava na čelu sa Azmirom definira cilj za sljedeću sezonu imat ćemo jasniju sliku. Pa onda tek kada sastavimo roster imat ćemo još jasniju sliku.
Do tada skloniji sam nekim očekivanjima, recimo 5-8 mjesta uz finale kupa

Iako ponavljam, tek nakon cilja uprave i sastavljanja rostera imat ćemo jasniju sliku.