Teretana

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88,Crixus

Buu
Kontakt:

Re: Teretana

Post Postao/la Buu » 30 maj 2014, 20:20

sta ce ti aplikacija ? imas sklekove, trbusnjaka, cucnjevi, propadanje i zgibovi
sta ces dalje kuci raditi ?
NO PYRO NO PARTY

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 30 maj 2014, 22:18

samoposmatram je napisao/la:Misicna masa se sporo dobija i sporo gubi. Pauza od mijesec dana neznaci puno misicnoj masi. Tu se najvise gubi motorika, memorija vijezbe to jest tehnika i misicna memorija. Jedini minus je da te ceka jaka upala misica poslije prvog treninga, koja moze trajati vise dana. Dok je upala u misicima vazno je piti puno vode, sto znaci mokriti cesce tokom dana cistu tekucinu. Voda daje snagu i olaksava proces zdravljenja misicima.

Neko je spomenuo BCAA kao supliment za trening. BCAA pomaze za probijanje leda poslije pauze. Jer amino kiselena ide direktno u krv. Kasnije opada efekat i prelazi u placebo. Za one koji nemaju za dodatke proteina, kreatina i amino kiselina netrebaju se sikirati. Svi ovi dodatci su vecinom placebo. Protein je prirodno u nasoj ishrani. Kreatin se proizvodi u nasem tijelu. Kreatin se uzima u slucaju da tijelo samo neproizvodi dovoljno. U krvi se izmjeri nivo kreatina. Amino kiselina su takodjer prirodno u ishrani. Kreatin i protein prolazi kroz bubrege. Sto vise unosis, sto vise se bubrezi opterecuju, zato umijereno. Previse unosenje BCAA moze stvarati amonijak u mozgu, sto je stetno mozdanim celijama. Sve umjereno treba uzimati, ali trening je glavni. Sto vise znoja to bolji trening.
Nije ti placebo suplement prehrani. Radi upravo ono sto mu i ime kaze - suplementira, nadopunjuje. Jednostavno je stvar da ne smijes bazirati svoju prehranu na tome jer tome nije namijenjeno. Svakako da uzimas protein primjera radi iz prehrane, medjutim ako ne uzimas ga dovoljno, mozda ti taman ta jedna, dvije mjerice dnevno dizu dnevnu dozu proteina na nivo koji ti je potreban za misicni rast. Nema svatko vremena i mogucnosti npr. dovoljno obroka dnevno rasporediti, a da im je i proteinska baza na jelovniku. Da je neophodno uzimati suplemente, naravno da nije, mozes iste rezultate imati i bez svega toga, najbitnija je ishrana, u svemu, ali ti suplementi su tu da pomognu u tom cilju i svakako da ce brze i lakse ici uz to.
Kreatin ljudi svakako ne uzimaju dovoljno iz hrane jer bi to tesko bilo za postici, tako da se ne bih bas slozio da to uzimaju samo oni koji imaju manjak kreatina u tijellu. Oni koji ga imaju dovoljno ili visak svakako nece nikakav efekt osjetiti od uzimanja kreatina i prestati ce ga uzimati i to je to, jasno k'o dan.
Sve prolazi kroz bubrege maltene, ne samo proteinski suplement ili kreatin. Pa i previse crvenog mesa je problem, znaci treba i to umjereno, kao i bilo sta drugo.
Svi ti suplementi imaju na sebi doze koje se ne bi smjele prekoraciti. Ako se drzis propisane doze i treniras dobro, te naravno ako je odgovarajuca prehrana, svakako da ti nista nece biti, dapace, a visestruki su benefiti.
Kreatin je od ta tri najveci problem hajmo reci ako netko ima problema s bubrezima (npr. ja), jer ih dodatno opterecuje i tjera na rad. Uzimanje kreatina zahtijeva osjetno visi unos vode, 4, 5 litara dnevno, da se rasterecuju bubrezi i prazne, ali i zato jer kreatin povlaci tu vodu u misice i treba jos pojacati hidrataciju da ne dodje do dehidracije. Medjutim, zdravi ljudi bez takvih problema mogu samo benefite vidjeti od kreatina (vecina). I naravno da su svi suplementi i trening i stosta drugo namijenjeni zdravim ljudima, to se valjda podrazumijeva, inace o cemu pricamo.
Znaci OK, trening je svakako vazan, ali sigurno nije glavni, glavna je prehrana.

IlPrincipe
Kontakt:

Post Postao/la IlPrincipe » 31 maj 2014, 11:07

Malo ložione pred Chest day .. ovo mi je himna u teretani, bez ove pjesme ne mogu izbacit max.

[youtube][/youtube]
Od slavnog kluba ostalo je samo ime .. A.C Milan !

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 01 jun 2014, 22:38

Suplimente koristim I sam. Govorim ako neko nema da sebi priusti suplimente, jer su skupi, da se netrebaju sikirati, jer mogu imati odlicne rezultate I bez suplimenata.

Supliment postaje placebo kad se unosi u tijelo koje je vec napunjeno energetskim zalihama proteina I ulgjenih hidrata. Ljudskom tijelu vise od 2 grama proteina po kilogram tijelesne tezine na dan nedonosi nikakav efekat osim sto opterecuje bubrege I jetru. Za jake fizicke treninge tijelu je potrebno izmedju 1,5-1,8 grama proteina po kilogramu tijela. Kilogram tijela prosjecno zdrave osobe, znaci ne pretilne. A tu potrebu je lako pokriti obicnom ishranom.

Kreatin nista ekstra nepredstavlja, ako je vec na normalnom nivou u tijelu. Kao sto I sam kazes oni koji unose kreatin unose u isto vrijeme velike kolicine vode. Ta voda daje ekstra snagu. Uvijek je dobro unositi puno vode I izmokravati se cesce.

Kreatin ima efekat, ali za one kojima je potreban. A dali ti je potreban je lako saznati, kod doktora I nek izmjeri nivo kreatina.

Za profesionalne bodybuildere ja negovorim da im netrebaju suplimenti, govorim pocetnicima I obicnim smrtnicima koji zele trenirati redovno I imati zdravije tijelo.

Ishrana ti daje energiju, trening ti jaca misice. Zdravije je popiti litar mlijeka sa sela, nego shake proteina, koji sastoji puno vise od valle-a I kaseina. Puno nepoznati sastojaka koji su rizicni za ljudsko tijelo.

Gledao sam kako se razvija tijelo koje uzima protein kupljen u americkoj vojnoj bazi na Kosovu. Zaista suplimenti koji donose veliku razliku u razvijanju tijela, ali sta je u njima niko nezna I kakav efekat ima na tijelo kasnije. Svak zna sta zeli sa svojim tijelom I cime ga zeli puniti. Meni je u cilju samo sto vise informacija dostaviti ovdje zainteresovanim.

A ja licno jedem nezdravo, treniram redovno i opet sam uspio dobiti razvijeno tijelo.

BurningLegion
Kontakt:

Post Postao/la BurningLegion » 02 jun 2014, 09:19

Pa naravno da mogu imati, rekoh, kljuc je u ishrani, a suplementima to samo nadopunjujes. Tko zeli, tko moze priustiti.

Nije placebo ako ne pokrivas te potrebe od dva grama proteina po kg tjelesne tezine. Ima ljudi koji to iz ovih ili onih razloga (recimo meni je manjak vremena, dva posla na koja otpada 9-10 sati radnog dana plus teretana) ne mogu jednostavno ispuniti i nije lako to pokriti obicnom ishranom i da pritom to bude sve kvalitetna ishrana i naravno da im lakse onda dodje whey protein da upotpune tu svoju brojku na kraju dana. Ne da se na tome baziraju, nego da upotpune. Citava znanost stoji iza toga tako da je pogresno reci da ne djeluje.

Vecini ljudi ce unos kreatina imati efekt, znaci samim time evidentno tijelo moze podnijeti tih 3-5 grama i to ne predstavlja bas nikakav problem jer ta ''normalna razina'' u tijelu je jako malo, a samom prehranom ces to jako tesko povecati. Druga stvar, dosta je jeftin suplement, ali i dokazano efikasan, tako da ne cudi da je popularan. Nece ti nista biti ni bez njega, no i iza toga stoji znanost, nema puno onih koji nece osjetiti benefit od kreatina.
No valjda svatko tko se time bavi zna i svjestan je da je najbitniji naporan trening i kvalitetna prehrana, a da li ce pritom koristiti i suplemente za svoje ciljeve, to je do njega, nije kao da uzima anabolicke stereoide pa da se o tome prica na taj nacin, ta vecina tih ljudi unosi puno stetnije tvari u tijeli na dnevnoj bazi, garantiram.

Moze covjek svasta napraviti, ali puno ovisi i o genetskim predispozicijama, a jos vise od ishrane. Ako netko moze sebi priustiti suplemente i zeli, nema nista lose u tome, dapace, ima ih koji su zaista dokazano djelotvorni i tu nema price. A sad, opterecuju ovo, opterecuju ono, pa opterecuje covjek sebe svaki dan sto pojede jednu limenku cole, jedan hamburger ili nesto deseto, a da se sad raspravlja o utjecajima npr. whey proteina, to je stvarno bespredmetno.

tyler durden
Kontakt:

Post Postao/la tyler durden » 02 jun 2014, 09:46

IlPrincipe je napisao/la:Malo ložione pred Chest day .. ovo mi je himna u teretani, bez ove pjesme ne mogu izbacit max.

[youtube][/youtube]

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

AeGon099
Kontakt:

Post Postao/la AeGon099 » 02 jun 2014, 17:46

preporučujete li da radim noge svaki dan kad odem u teretanu. ništa specijalno, kvadriceps tri serije po deset ponavljanja. :)
Odlazi Safete.

GunnerS
Kontakt:

Post Postao/la GunnerS » 02 jun 2014, 18:05

Odmor za svaki mišić je isti ;)

Sent from my HTC One using Tapatalk
a b c č ć d dž đ e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž

HZ_ilidzaa
Kontakt:

Post Postao/la HZ_ilidzaa » 02 jun 2014, 18:17

Osim za trbusne misice, njima je 18 sekundi dovoljno.

SiouxLukavac
Kontakt:

Post Postao/la SiouxLukavac » 02 jun 2014, 23:57

Treba mi par savjeta od nekog sa većim iskustvom oko kreatina.

Već mjesec dana koristim kreatin monohidrat i redovno treniram, u ovih mjesec dana zadovoljan sam rezultatima i napretku, nisu neki rezultati ali su vidljivi. Eh sada mi piše da nakon mjesec prestanem piti kreatin i da odmorim toliko pa onda opet mogu nastaviti.

Bojim se da nakon prestanka uzimanja kreatina izgubim dosadašnje rezultate, a baš je sad ovo vrijeme kad trebam jače trenirati i još malo dotjerati tijelo za ljeto.

Da li je štetno nastaviti piti kreatin još neko vrijeme? Koliko još? Ako jeste, naravno da prestajem piti, bitnije mi je zdravlje od tijela. Inače sam pio po 3-5grama dnevno, nisam pretjerivao niti imao fazu punjenja jer ne želim se brzo napuhati pa brzo i ispuhati.

Da li ima neka "caka" koja će mi "zadržati" dosadašnje rezultate, i naravno da idem dalje sa razvijanjem?
Ishrana, proteini..? Nisam baš u finansijskoj situaciji da uzimam neke druge suplemente jer su skupi, ali ako ima nešto jeftinije a da meni može pomoći, možete napisati šta i koliko to košta?

GameFKS
Kontakt:

Post Postao/la GameFKS » 03 jun 2014, 00:00

Prestani pit , udara na bubrege to . Niučemu ne treba prrtjervati, iskreno ja sam ga koristio oko mjesec i nije mi odgovarao ništa posebno mi nije napravio osim što mi se pišalo. Ne zamaraj se dal ćeš opast jer ne možeš vječno pit kreatin ili bilo šta

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja nisam poseban. Običan čovjek sa običnim mislima. Vodim običan život. Nema spomenika koji je posvećen meni i moje će ime biti zaboravljeno. Ali u jednoj stvari sam uspio. Volio sam svoj klub svim srcem i dušom, a za mene to je uvijek bilo dovoljno.

STEVEN
Kontakt:

Post Postao/la STEVEN » 03 jun 2014, 00:01

SiouxLukavac je napisao/la:Treba mi par savjeta od nekog sa većim iskustvom oko kreatina.

Već mjesec dana koristim kreatin monohidrat i redovno treniram, u ovih mjesec dana zadovoljan sam rezultatima i napretku, nisu neki rezultati ali su vidljivi. Eh sada mi piše da nakon mjesec prestanem piti kreatin i da odmorim toliko pa onda opet mogu nastaviti.

Bojim se da nakon prestanka uzimanja kreatina izgubim dosadašnje rezultate, a baš je sad ovo vrijeme kad trebam jače trenirati i još malo dotjerati tijelo za ljeto.

Da li je štetno nastaviti piti kreatin još neko vrijeme? Koliko još? Ako jeste, naravno da prestajem piti, bitnije mi je zdravlje od tijela. Inače sam pio po 3-5grama dnevno, nisam pretjerivao niti imao fazu punjenja jer ne želim se brzo napuhati pa brzo i ispuhati.

Da li ima neka "caka" koja će mi "zadržati" dosadašnje rezultate, i naravno da idem dalje sa razvijanjem?
Ishrana, proteini..? Nisam baš u finansijskoj situaciji da uzimam neke druge suplemente jer su skupi, ali ako ima nešto jeftinije a da meni može pomoći, možete napisati šta i koliko to košta?
Dovoljno ti je samo sedmicu da se odmoris jer ako nastavis da pijes neces imati nikakvog efekta. Odmoris sedmicu i nastavis piti normala i opet kad popijes onu kutiju odmoris sedmicu i sve tako. I u biti bi trebao piti prije treninga 3-5 grama i poslije treninga isto toliko.

autogol
Kontakt:

Post Postao/la autogol » 03 jun 2014, 00:14

STEVEN je napisao/la:
SiouxLukavac je napisao/la:Treba mi par savjeta od nekog sa većim iskustvom oko kreatina.

Dovoljno ti je samo sedmicu da se odmoris jer ako nastavis da pijes neces imati nikakvog efekta. Odmoris sedmicu i nastavis piti normala i opet kad popijes onu kutiju odmoris sedmicu i sve tako. I u biti bi trebao piti prije treninga 3-5 grama i poslije treninga isto toliko.
:nene: :nene: :nene: :nene: :nene: :nene: :nene: :nene: :nene: :nene: :nene:
Koliko samo strucnjaka,pogotovo kad su suplementi u pitanju.Ociglegdno ne znas da postoji vise vrsta kreatina,mi ovdje govorimo o kreatin monohydratu i on se ne pije prije treninga :!:

SiouxLukavac Kao prvo ti ne znas ni zasto uzimas taj kreatin,a uzimas ga.Evo ja cu ti reci,uzimas ga da ti poveca snagu na treningu sto je direktno proporcionalno boljem treningu,a bolji trening je proporcionalan i vecoj misicnoj masi(ukoliko se ostali uslovi ispune). Zbog nacina na koji djeluje,kreatin ima popratni efekat u izgledu,ali on se ne uzima zbog toga. Ja pijem mjesec i pol po 5g dnevno i onda pauza 15 dana,naravno primjeti se kvalitet treninga kad se pije i kad ne pije kreatin,ali kreatin se uzima na duge staze a ne mjesec dana i onda pred ogledalo i ocjenjivat kreatin ili proizvodjaca. Znaci to je zacarani krug,praktikuj ga 6 mjeseci pa ces vidjet koliko ti je kreatin dao snage da dizes vece tezine i koliko ti je to pomoglo u tvojim ciljevima.
Sto se mene tice na prvom mjestu je whey protein i dextroza iskljucivo poslije treninga,pa tek onda kreatin itd.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 03 jun 2014, 00:50

ZahaKING je napisao/la:
IlPrincipe je napisao/la:Moram napraviti pauzu od mjesec dana, da li će se odraziti velika promjena ?

Naravno u kuci cu raditi sklekove,trbusnjake,zgibove i imam par tegova ali opet nije to to kao u teretani i plasim se da me ne bude pola :facepalm: a fkt nikad dosad nisam imao tako veliku pauzu.
a da dodaš dodatnu težinu sebi prilikom nekih vježbi? ja sam znao stavljat ruksak pun flaša punih vode na ledja i raditi sklekove :) ruka bila k'o vrat..sad je spalo :plac:
Rocky Balboa style. :D

Istu stvar opterećenja možeš raditi i sa trbušnjacima,uzmeš dva tega od po 10kg i opleteš. :)
1974---1975---1976---2001---2013---2020

IlPrincipe
Kontakt:

Post Postao/la IlPrincipe » 03 jun 2014, 23:53

Moze li mi neko napisati nesto vise o Animal Pacu ?

znam da je za definiciju i izbacivanje tekućine ali da li u njemu ima kreatina,proteina .. ?

[youtube][/youtube]
Od slavnog kluba ostalo je samo ime .. A.C Milan !

autogol
Kontakt:

Post Postao/la autogol » 04 jun 2014, 15:03

@IlPrincipe
Animal pak sluzi za oporavak organizma,akcenat je stavljen na vitamine,minerale,enzime i jako jako malo proteina.
Znaci ako ne koristis neki drugi protein u prahu zajedno sa ovim,nemoj racunat da si unio proteine :thumbdown:
Ne znam ko ti je rekao da on sluzi za izbacivanje vode i definiciju,sigurno neki strucnjak u teretani :damn: Moj ti je savjet ako hoces da naucis,kloni se flopova iz teretane,imas internet i sve sto te interesuje mozes naci,naravno ako hoces...

Znaci Animal pak je opcenito za imunitet i metabolizam,a poznato je da dizaci tegova moraju unositi vise vitamina,minerala,enzima nego ljudi koji nemaju fizicke aktivnosti.

STEVEN
Kontakt:

Post Postao/la STEVEN » 04 jun 2014, 15:17

**** sve strucnjake kad je tu autogol, a sigur o teretane u zivotu nije vidio

samoposmatram
Kontakt:

Post Postao/la samoposmatram » 04 jun 2014, 17:13

Razlog, zasto se preporucuju redovne pause od mijesec dana bez unosenja kreatina, je da tijelo nebi prestalo samo proizvoditi kreatin. Tijelo je tako pametno, da moze samo da ukine funkciju za koju nema potrebe. E sad poznajem neke koji non stop unose kreatin. Da li nihovo tijelo jos uvijek proizvodi kreatin se tek moze saznati kad prestanu koristiti.

Kao sto sam prije spomenuo mijerenje kreatina u tijelu sa radi kroz vadjenje krvi. Sve ostalo je "more bit bidne, more bit nebidne". Ako zelis uzeti tu pauzu, nastavi piti istu kolicinu vode koju pijes kada uzimas kreatin. Jer kreatin ti je u tijelu I on ce ti vezati vodu I dalje i bit ces i dalje veci. Ako prestanes sa kreatinom i sa vodom, automatski ce ti se smanjiti tijelo, jer nece vise primati istu kolicinu vode kao i prije. Bit ces manje hidriran i izgubit ces snagu. Kreatin veze vodu.

Zamolio bi bez diskusije, ovo nije moje misljenje ovo je nauka.

autogol
Kontakt:

Post Postao/la autogol » 04 jun 2014, 19:47

STEVEN je napisao/la:**** sve strucnjake kad je tu autogol, a sigur o teretane u zivotu nije vidio
Hoces da ti dokazem da 90% ljudi u teretani nema zive veze o suplementaciji?
Pitaj ih redom sta znaci "natural" i da li oni spadaju u tu grupu :thumbup:

Klare

Post Postao/la Klare » 04 jun 2014, 20:07

Kreatin se izjednačava sa wheyom, a po meni kreatin blage veze nema sa nečim prirodnim.

Kao ni suplementi horse power, glutamin...

Onda ćemo reći da i testosterona, inzulina ima u tijelu, te je prirodno i njega koristiti.

Tolika hajka se oko kreatina tiče, a ako mene pitate to je prvoklasno smeće i to nikom živom preporučio ne bih.

Zar je dobro, zdravo nešto što vam tako osjetno poveća snagu, sigurno taj boost ide i do 20%.

Ne mora značiti ni da je štetno, recimo Švarcneger i danas filmove snima, a nema šta nije koristio, nije to neko mjerilo da li šteti, vjerovatno ne, ali da je kreatin prirodan definitivno nije! :!:

Zar mislite vi koji redovno pijete kreatin da su vam nalazi krvi uredu? :?

Recimo evo slučajno sam zimus vadio nalaze i raspon normalnog kreatina je 77-130(tako nešto), kod mene je 97.

I sad zamislite vi koji svaki dan to unosite koliko granicu to pređe. :?

Odgovori

Natrag na “Fitness & Bodybuilding”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.