Zeljeznicar prije II sv. rata nije znacio ama bas nista, nije cak bio najbolji niti u Sarajevu. Bio je redovna musterija ostalim sarajevskim klubovima, a Slavija je na njemu nabijala gol razliku. Komunisti su vam unistili konkurenciju i dozvolili vam da se izdignete sa nivoa kulturno-umjetnickog drustva i ustrojite kao fudbalski klub. Ljudi su vam stadion napravili, prije komunista fakticki niste niti postojali i nije lijepo pljuvati nekoga ko ti je sve obogucio. i opet niste imali kapacitet da se priblizite klubovima iz okruzenja i to je jedini razlog osnivanja FKS, grad kao sto je Sarajevo nije moglo sebi dozvoliti da nema fudbalski klub kako bog zapovijedarodom s Mejtaša je napisao/la:Beznačajnost i letargija?
Dijete o čemu pričaš?
Prvenstvo BiH uzme sarajevski klub i to je beznačajno?
Umjesto da se resursi ulože u gotov klub sa bazom i navijačima, pravi se novi kojeg opet 20 godina nije bilo nigdje (do 1967.) i to na račun drugog kluba da bi se dobila beznačajnost i letargija u trajanju od 20 godina. Je li to bilo rješenje?
Da je grad tad stao iza Želje ko zna gdje bi Željo završio. Nažalost, tad se građani nisu ništa pitali nego novokomponovana "elita" a u biti komunistička seljadija koja je htjela nešto svoje.
Hajd' ba malo razmišljajte, znam da niste neki kapaciteti, manje-više polupismena balavurdija, ali hajde malo, nije toliko teško.
FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
-
- Kontakt:
Re: FK Željezničar
- Sarajlijc@
- Kontakt:
Partija osnovala, carsija podrzala 

NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!
Imaš li ti možda neki dokaz za ovo što pišeš? Stvarno, nije u redu da ovakve gluposti pričaš a da za njih nemaš nikakav dokaz! Kasnije vam ljudi odgovore pa nastane rasprava, vjerujem da se mnogi suzdržavaju da ti odgovore da nebi temu uništavali bezpotrebnim raspravama. Mišljenja nas ne interesuju, a pogotovo ne priče rekla-kazala.lafomamone je napisao/la:Zeljeznicar prije II sv. rata nije znacio ama bas nista, nije cak bio najbolji niti u Sarajevu. Bio je redovna musterija ostalim sarajevskim klubovima, a Slavija je na njemu nabijala gol razliku. Komunisti su vam unistili konkurenciju i dozvolili vam da se izdignete sa nivoa kulturno-umjetnickog drustva i ustrojite kao fudbalski klub. Ljudi su vam stadion napravili, prije komunista fakticki niste niti postojali i nije lijepo pljuvati nekoga ko ti je sve obogucio. i opet niste imali kapacitet da se priblizite klubovima iz okruzenja i to je jedini razlog osnivanja FKS, grad kao sto je Sarajevo nije moglo sebi dozvoliti da nema fudbalski klub kako bog zapovijedarodom s Mejtaša je napisao/la:Beznačajnost i letargija?
Dijete o čemu pričaš?
Prvenstvo BiH uzme sarajevski klub i to je beznačajno?
Umjesto da se resursi ulože u gotov klub sa bazom i navijačima, pravi se novi kojeg opet 20 godina nije bilo nigdje (do 1967.) i to na račun drugog kluba da bi se dobila beznačajnost i letargija u trajanju od 20 godina. Je li to bilo rješenje?
Da je grad tad stao iza Želje ko zna gdje bi Željo završio. Nažalost, tad se građani nisu ništa pitali nego novokomponovana "elita" a u biti komunistička seljadija koja je htjela nešto svoje.
Hajd' ba malo razmišljajte, znam da niste neki kapaciteti, manje-više polupismena balavurdija, ali hajde malo, nije toliko teško.
Zadnja izmjena: Adviser, dana/u 27 maj 2014, 13:27, ukupno mijenjano 2 puta.
Dževad (Džemal) Begić - Đilda 25.09.1966. - 11.07.1992.
- jug-onostalgicar
- Kontakt:
zna se nastanak i jednih i drugih , suvise puta je ta prica prezvakana
ima li iko slike sa pomocnog jel se to pocelo raditi, ili cu morati otici do stadiona da vidim sta ima
ima li iko slike sa pomocnog jel se to pocelo raditi, ili cu morati otici do stadiona da vidim sta ima
-
- Kontakt:
Naravno, sta te konkretno intresuje?Imaš li ti neki možda dokaz za ovo što pričaš?
i taj kapacitet, odnosno nedostatak istog se ocijenio od oslobođenja '45 čak do '46.
dijete, misliš da se vadiš, al' toneš dublje...
dijete, misliš da se vadiš, al' toneš dublje...
Konkretno, "nabijanje gol razlike" ????? ... Smiješna ti je priča...lafomamone je napisao/la:Naravno, sta te konkretno intresuje?Imaš li ti neki možda dokaz za ovo što pričaš?
-
- Kontakt:
Nije smijesna bio je taj podatak nedavno ovdje kada nadjem zalijepit cu ti, gol razlika izmedju Slavije i Zeljeznicara u tom periodu je bila odprilike 35:5Adviser je napisao/la:Konkretno "nabijanje gol razlike" ... Smiješna ti je priča...lafomamone je napisao/la:Naravno, sta te konkretno intresuje?Imaš li ti neki možda dokaz za ovo što pričaš?
@rodom s Mejtaša
Tvoje pisanje me neodoljivo podsjeca na pisanje jednog legendarnog lika koji je ovdje obitavao pod nickom @čamac...on je znao sa svojom posebnoscu da objasni na specifican i sjajan nacin te stvari...ti mi na neki neobican nacin licis svojim pisanjem na njega i hvala ti zbog toga.Podsjecas na neke sjajne dane ovog foruma.
@zaboljisportuBiH
Hvala ti sto se trudis,jos uvijek imas strpljenja,s merakom te citam i cestitam ti na tvojim postovima,hvala ti na ovom osvrtu vezano za igracki kadar i na tvom misljenju o perspektivi za iducu sezonu,bez obzira na to da li se potpuno podudara sa mojim ili ne.
Tvoje pisanje me neodoljivo podsjeca na pisanje jednog legendarnog lika koji je ovdje obitavao pod nickom @čamac...on je znao sa svojom posebnoscu da objasni na specifican i sjajan nacin te stvari...ti mi na neki neobican nacin licis svojim pisanjem na njega i hvala ti zbog toga.Podsjecas na neke sjajne dane ovog foruma.
@zaboljisportuBiH
Hvala ti sto se trudis,jos uvijek imas strpljenja,s merakom te citam i cestitam ti na tvojim postovima,hvala ti na ovom osvrtu vezano za igracki kadar i na tvom misljenju o perspektivi za iducu sezonu,bez obzira na to da li se potpuno podudara sa mojim ili ne.
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !
Ne treba nikoga čuditi njihovo pisanje o stvarima iz bliže i dalje prošlosti, ljudi se vode onom narodnom hiljadu puta ponovljena laž postaje istina, i politikom svog nekadašnjeg psihologa. I vidimo da sve to fino funkcioniše. Od klasičnih podmetanja Želji, do "borbi protiv korupcije" i sličnih gluposti. A da ne spominjemo širenje istine o Bosni po Turskoj, Italiji, i S. Arabiji.
Ali dobro... I zato ja navijam za Želju jer Željo jeste sve ono što oni nisu i Željo nije i nikad neće biti ono što su oni uvijek bili.
Ali dobro... I zato ja navijam za Želju jer Željo jeste sve ono što oni nisu i Željo nije i nikad neće biti ono što su oni uvijek bili.
DRUG NEBI TI PUNCA
Šta to dokazuje??? Željo radnički klub u kojem su prvenstveno igrali radnici Željeznice, danas gubili deset razlike, sutra dobili deset razlike. Što si dijete? Za mene je bitno da su postojali! Misliš da je su ostali klubovi kad su tek osnovani harali ligama ili su taj imidž gradili godinama. Ne znam što raspravljamo ... sad ću ja tebi postaviti pobjedu Želje nad Sarajevom od 9:1, pa ćeš onda ti meni postaviti pobjedu Sarajeva nad Željom od 9:1, obje postoje, nije laž, ali šta ćemo dokazati time? Bezveze raspravljamo i smaramo ljude!lafomamone je napisao/la: Nije smijesna bio je taj podatak nedavno ovdje kada nadjem zalijepit cu ti, gol razlika izmedju Slavije i Zeljeznicara u tom periodu je bila odprilike 35:5
lafomamone, komunisti su svim normalnim sportskim kolektivima koji nisu koketirali sa rojalizmom i NDH-azijom obezbjedili stadion i slicno, samo sto je sarajevska obavjestajna elita formirala novi klub jer su neke pogasili pa se javila potreba za jednim klubom koji ce biti predstavnik vladajuceg establismenta, a Zeljeznicar to nikako nije mogao biti, vremenom javila se potreba da se taj klub uzdigne a ovaj sto nisu ugasili da se minorizira, sto nije uspjelo, a da smo bili beznacajni i jesmo ali u okvirima medjuratne Jugoslavije, jer je iz BiH sve bilo beznacajno u okviru monarhije, osim nekih sportskih kolektiva tipa konjickog kluba
Čak sam čuo od prijatelja jednog iz anamo njihovog kluba koliko im se prišlepalo uz klub onih koji uopšte nemaju veze sa fudbalom pa čak jedan iz parlamenta Sead Dizdarević je otišao sa njima na turneju po Njemčakoj i ostao tamo čitav rat sad opet radi u parlamentu ko **** one koji su tu bili.
to je bio diktat navijački jačeg lobija iz Beograda , Zagreba, a, ako ćemo pravo, i Sarajeva! Ljudi oko Sarajeva, oni koji su radili u policiji, tuzilaštvu, sudu, sve su činili da Željezničaru pokažu put u – Drugu ligu!
Zamisli časti i poštenja da mi od 41-do 45 nismo uopšte igrali u tom vremenu jer smo bili na pravoj strani i to se kasnije znalo cijeniti zbog toga su neki koji su igrali u fašizmu nakon 45 bili zabranjeni i sad postoje zamisli kako to kod nas može.
to je bio diktat navijački jačeg lobija iz Beograda , Zagreba, a, ako ćemo pravo, i Sarajeva! Ljudi oko Sarajeva, oni koji su radili u policiji, tuzilaštvu, sudu, sve su činili da Željezničaru pokažu put u – Drugu ligu!
-
- Kontakt:
ovaj vam se ''psiholog'' i previse ustalio u komentarima, prije rata na i oko vaseg stadiona se motalo puno vise tih ''psihologa'', ogromna vecina stanovnika Grbavice su bili sljedbenici tog ''psihologa'' i nesto ne vidim da je iko ikada upotrijebio tu bolesnu cinjenicu kao argument u navijackim prepucavanjima, al' dobro ima nas svakakvihi politikom svog nekadašnjeg psihologa
- Sarajevo1946
- Kontakt:

http://www.manijaci.ba/index.php/novost ... eljeznicarukupno zvaničnih utakmica između 1924-1936: 14 3 0 11 14-58 -44
Uglavnom, da su država, komunisti, vanzemaljci ili ko već htjeli da ugase NK Željezničar, to bi se i desilo ili vi stvarno mislite da ste jači bili od režima, partija i ratova? Ugašeni i minimizirani su mnogo jači klubovi tada, ali Željezničar je opstao jer je i sam pripadao tome i kao što kolega reče trebate biti zahvalni.

Ovdje mnogi ne znaju ni historiju svog kluba, tako da se nema potrebe raspravljati.

37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
ALESSANDRO DEL PIERO #10
Vivo Per Lei - Juventus
AHHHHHHHH come gioca DEL PIERO!!!
ALESSANDRO DEL PIERO #10
Vivo Per Lei - Juventus
AHHHHHHHH come gioca DEL PIERO!!!
-
- Kontakt:
Ma to je sad rekla-kazala. Mi govorimo o cinjenicama, komunisti vas nisu mogli minorizirati jer su vam omogucili da se uredite kao sportsko drustvo, valjda su vas digli na puno veci novo( naravno da se razumijemo govorim o svim fudbalskim klubovima u Sarajevu u to vrijeme, ali vi ste jedini opstali). Komunisti su vam napravili stadion, kome su to jos uradililisander je napisao/la:lafomamone, komunisti su svim normalnim sportskim kolektivima koji nisu koketirali sa rojalizmom i NDH-azijom obezbjedili stadion i slicno, samo sto je sarajevska obavjestajna elita formirala novi klub jer su neke pogasili pa se javila potreba za jednim klubom koji ce biti predstavnik vladajuceg establismenta, a Zeljeznicar to nikako nije mogao biti, vremenom javila se potreba da se taj klub uzdigne a ovaj sto nisu ugasili da se minorizira, sto nije uspjelo, a da smo bili beznacajni i jesmo ali u okvirima medjuratne Jugoslavije, jer je iz BiH sve bilo beznacajno u okviru monarhije, osim nekih sportskih kolektiva tipa konjickog kluba

Vaše mozgove stvarno čovjek normalan ne može da shvati! Fakat jestel ludi ili glupi, jarane ne znam kako da ti kažem. Vama treba crtati, ko maloj djeci!? Tadašnji fudbal je bio na nivou mahala! Igrala ga raja rekreativno ... Šta misli tvoj mozak, da li je uopšte postojala liga 1908 kada je FK SLavija osnovana, koliko je još klubova tada postojalo? Jesu li mogli igrati neko kvalitetno takmičenje? Ljudi imali jednu loptu i svi je koristili! Ko ima loptu on može igrati utakmicu danas, tako su govorili. Tebi je to mjerilo? Nekakav FK Šaban (ili kako se već zvao) i još možda FK Raja sa livade i sl. kasnije svi ostali ...NEVJEROVATNO! Koliko god pokušavali omalovažavati FK Željezničar on je za FK Torpedo KLUB!
Zadnja izmjena: Adviser, dana/u 27 maj 2014, 14:04, ukupno mijenjano 2 puta.
http://oi46.tinypic.com/mcc1oy.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
samo ovo stavis i nek se puse supci maleni
samo ovo stavis i nek se puse supci maleni
-
- Kontakt:
Nemam snage, jači ste. Kolege su već odgovorile za letargiju od 1945 do 1946.
Samo za ovo gašenje. Željo se nije mogao ugasiti jer je dolazio iz baze koja je jedna od najznačajnijih za razvoj bilo koje države u to vrijeme. Desetine takvih klubova je bilo širem bivše države.
To se čovječe nije moglo ugasiti, to je grana industrije sa hiljadama uposlenih. Osim toga, tu su bila radnička naselja u svom naponu razvoja: Grbavica, Hrasno, Čvila itd.
Ko može danas npr. nešto ugasiti telekomunikacijskom sektoru. Evo sad da osnuju klub bio bi najjači u državi za par godina.
Nije se moglo tim ljudima u to vrijeme zabraniti da igraju lopte ili bilo čega drugog iz sfere sporta. To je bila tako jaka baza da im samo daš loptu i prvi su u gradu. sarajevski Željezničar je bio najjače sportsko društo južno od Save, sa najviše sportova, čak su bili jači i od komunjarske i isto tako "elitističke" Bosne. Gotovo da nije bilo sporta koji nije bio zastupljen u Želji. U isto vrijeme vještačko SD Sarajevo (bez ikakve baze i ideje) je imalo 3-4 kluba: fudbal, šah i atletiku i čini mi se skijanje. Ne može ti baza biti ime grada, to je smješno. To je ogromna razlika u odnosu na Želju: fudbal muški i ženski (prvaci juge i jedni i drugi bili), košarka u obje konkurencije (žene harale godinama), rukomet u obje konkurencije (prvaci i obje konkurencije), atletika, borilački sportovi (džudo, boks, tegovi i ostalo), odbojka ženska, zimski sportovi (skijanje, bob ...), šah itd da ne govorim o društima planinarskim, folklornim itd. Čovječe masa je toga.
Uradilo se jedino što je moglo, a to je otimačina i pokušaj minimizacije i o tome sam već pisao. Nasreću, nije im uspjelo, sjeme im se zatralo.

Samo za ovo gašenje. Željo se nije mogao ugasiti jer je dolazio iz baze koja je jedna od najznačajnijih za razvoj bilo koje države u to vrijeme. Desetine takvih klubova je bilo širem bivše države.
To se čovječe nije moglo ugasiti, to je grana industrije sa hiljadama uposlenih. Osim toga, tu su bila radnička naselja u svom naponu razvoja: Grbavica, Hrasno, Čvila itd.
Ko može danas npr. nešto ugasiti telekomunikacijskom sektoru. Evo sad da osnuju klub bio bi najjači u državi za par godina.
Nije se moglo tim ljudima u to vrijeme zabraniti da igraju lopte ili bilo čega drugog iz sfere sporta. To je bila tako jaka baza da im samo daš loptu i prvi su u gradu. sarajevski Željezničar je bio najjače sportsko društo južno od Save, sa najviše sportova, čak su bili jači i od komunjarske i isto tako "elitističke" Bosne. Gotovo da nije bilo sporta koji nije bio zastupljen u Želji. U isto vrijeme vještačko SD Sarajevo (bez ikakve baze i ideje) je imalo 3-4 kluba: fudbal, šah i atletiku i čini mi se skijanje. Ne može ti baza biti ime grada, to je smješno. To je ogromna razlika u odnosu na Želju: fudbal muški i ženski (prvaci juge i jedni i drugi bili), košarka u obje konkurencije (žene harale godinama), rukomet u obje konkurencije (prvaci i obje konkurencije), atletika, borilački sportovi (džudo, boks, tegovi i ostalo), odbojka ženska, zimski sportovi (skijanje, bob ...), šah itd da ne govorim o društima planinarskim, folklornim itd. Čovječe masa je toga.
Uradilo se jedino što je moglo, a to je otimačina i pokušaj minimizacije i o tome sam već pisao. Nasreću, nije im uspjelo, sjeme im se zatralo.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 35 gostiju.