Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

Koji bosanskohercegovački tim će dogurati najdalje u evropskim takmičenjima?

Borac
25
7%
Sarajevo
226
59%
Zrinjski
36
9%
Željezničar
95
25%

Ukupno glasova: 382

Tarantino
Kontakt:

Re: Premijer liga BiH - opcenito

Post Postao/la Tarantino » 11 maj 2014, 21:20

mellow je napisao/la:Našao sam za HNL: http://prva-hnl.hr/blog/wp-content/uplo ... Domaci.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Kad se podijeli ukupna posjeta sa brojem utakmica dobije se:
Hajduk 10205
Rijeka 5529
Dinamo 4577

S tim da je Hajduk do derbija imao prosjek od 12076 ali su nakon te utakmice izgubili svaku šansu za naslov a Europa je već bila osigurana tako da je posjeta očekivano malo pala.

Zvezda očekivano ima najveću posjetu,tu joj se nitko iz ex-yu ne može približiti. Svaka čast Hajduku,iako je Split puno manji od Beograda i Zagreba a klub ne ostvaruje dobre rezultate opet imaju posjetu veću od Partizana i Dinama.

Sad ću naći podatke za utakmice u Europi da vidimo koliko naši klubovi zaostaju za velikom četvorkom u europskim takmičenjima. Prvo ću uzet podatke od zadnjih 5 sezona,tj. od 2009. , previše ima posla da bi računao 20 godina unazad :lol:
za hajduk ne računaj samo split nego cijelu dalmaciju.
ali nema para,sve se rastalilo....

mellow
Kontakt:

Post Postao/la mellow » 11 maj 2014, 21:24

Obećao sam napraviti statistiku prosječne gledanosti naših klubova u europskim takmičenjima u zadnjih 5 sezona (znači od sezone 2009/10 pa nadalje) i usporedit ih sa "velikom četvorkom" pa evo i statistike (podaci su preuzeti sa transfermarkt.de , otišao sam na youtube i odokativno provjerio i čine se prilično točni) :

BIH KLUBOVI:
Sarajevo 13248
Željezničar 10547
Zrinjski 5259
Široki 4283

VELIKA ČETVORKA:
Crvena Zvezda 33749
Hajduk 29300
Dinamo 18073
Partizan 16516

S tim da Dinamu posjeta drastično pada zadnjih sezona te se to očekuje i ove,Partizanova ovisi od sezone do sezone (i utakmice) dok Zvezda i Hajduk imaju konstantno dobru posjetu u europskim takmičenjima.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 11 maj 2014, 21:29

mellow je napisao/la:Obećao sam napraviti statistiku prosječne gledanosti naših klubova u europskim takmičenjima u zadnjih 5 sezona (znači od sezone 2009/10 pa nadalje) i usporedit ih sa "velikom četvorkom" pa evo i statistike (podaci su preuzeti sa transfermarkt.de , otišao sam na youtube i odokativno provjerio i čine se prilično točni) :

BIH KLUBOVI:
Sarajevo 13248
Željezničar 10547
Zrinjski 5259
Široki 4283

VELIKA ČETVORKA:
Crvena Zvezda 33749
Hajduk 29300
Dinamo 18073
Partizan 16516

S tim da Dinamu posjeta drastično pada zadnjih sezona te se to očekuje i ove,Partizanova ovisi od sezone do sezone (i utakmice) dok Zvezda i Hajduk imaju konstantno dobru posjetu u europskim takmičenjima.
Preporucujem ti Soccerway za ove brojeve u Evropi jer se smatraju najrelevantnijim (ukoliko UEFA odnosno FIFA ne postave na svojoj stranici sto se zna dogoditi za odredjena takmicenja). Sada, ne znam da li Transfermarkt.de uzima od njih podatke tako da postoji mogucnost da bi brojevi bili identicni.

http://int.soccerway.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

mellow
Kontakt:

Post Postao/la mellow » 11 maj 2014, 21:33

AnelZ je napisao/la:
Podaci nisu ispravni, to sto je Sarajevo imalo dvije utakmice bez publike ne daje nikome za pravo da se njihov prosjek dijeli sa manjim brojem utakmica. Mogao si primjetiti da na onom sajtu Jelen Super Lige regularno se ubace i te utakmice u prosjek, sami su krivi za zabranu. Evo ispravne liste:
S tim se apsolutno ne slažem. Ovdje se gleda čiji navijači najviše prate klub a oni nisu došli ne zbog svoje volje nego jer im je savez zabranio. Nitko zdravog razuma te utakmice ne bi uključio,osim ako ne želiš da Željo bude prvi.
Tarantino je napisao/la:
Onda i za Dinamo treba računati cijelu okolicu Zagreba,sjevernu i centralnu Hrvatsku te dijelove Slavonije a za Zvezdu i Partizan cijelu Srbiju te čak i Republiku Srpsku.

Jednostavnije je gledat to samo kao gradove (BG,ZG,ST) jer iz gradova i dolazi najveći broj navijača.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 11 maj 2014, 21:52

mellow je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:
Podaci nisu ispravni, to sto je Sarajevo imalo dvije utakmice bez publike ne daje nikome za pravo da se njihov prosjek dijeli sa manjim brojem utakmica. Mogao si primjetiti da na onom sajtu Jelen Super Lige regularno se ubace i te utakmice u prosjek, sami su krivi za zabranu. Evo ispravne liste:
S tim se apsolutno ne slažem. Ovdje se gleda čiji navijači najviše prate klub a oni nisu došli ne zbog svoje volje nego jer im je savez zabranio. Nitko zdravog razuma te utakmice ne bi uključio,osim ako ne želiš da Željo bude prvi.
A zasto si uvjeren da bi Sarajevo imalo dovoljno gledaoca na tim utakmicama kako bi opravdalo umanjivanje broja utakmica? Prosjek gledaoca po utakmici do tog dijela sezone kada su bile dvije utakmice zabrane im je iznosio 2100 i kada bi taj broj ubacio u kalkulaciju prosjek bi im bio 2733 sto bi bilo dovoljno za prvo mjesto. Ali onda ako uzmemo u obzir da je u pitanju jedan Rudar koji je bio najmanje posjecena ekipa u gostima i Travnik koji je izuzetno neatraktivan postoji realna sansa da bi bilo i manje nego ovih 2100 gledalaca po utakmici, a nije da je Sarajevo tada nesto previse brlijiralo iako su bili 3. odnosno 2. na tabeli. I naravno da nisu dosli zbog svoje volje, sami su krivi sto je stadion morao biti zatvoren. Kao navijac Željezničara mogu potvrditi da takve situacije upropaste posjetu cak i kada savez odluci da nece zatvoriti stadion jer mnogi ljudi nisu voljni da dodju na stadion kada shvate sta se desilo proteklu utakmicu.

Tarantino
Kontakt:

Post Postao/la Tarantino » 11 maj 2014, 21:56

mellow je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:
Tarantino je napisao/la:
Onda i za Dinamo treba računati cijelu okolicu Zagreba,sjevernu i centralnu Hrvatsku te dijelove Slavonije a za Zvezdu i Partizan cijelu Srbiju te čak i Republiku Srpsku.

Jednostavnije je gledat to samo kao gradove (BG,ZG,ST) jer iz gradova i dolazi najveći broj navijača.
istina,ali hajduk je po tome specifičan,za njega stvarno navija cijela dalmacija i nema grada ili sela u dalmaciji bez grafita posvećenog hajduku,čisto sumnjam da je tako sa bilo kojim drugim dijelom hrvatske ili srebije,osim zvezde za koju navija skoro cijela srbija.

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 11 maj 2014, 21:59

Nije bas toliko. Ima, recimo Sibencani i Splicani se ne mogu nikako (mislim na navijace, opredjeljenje klubova), pa recimo Knin, Sinj, tu imas dosta Dinamovaca. Tesko je to ovako reci, ali zasigurno da velika vecina Dalmacije zivi za Hajduk.
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

mellow
Kontakt:

Post Postao/la mellow » 11 maj 2014, 22:00

AnelZ je napisao/la:
A zasto si uvjeren da bi Sarajevo imalo dovoljno gledaoca na tim utakmicama kako bi opravdalo umanjivanje broja utakmica? Prosjek gledaoca po utakmici do tog dijela sezone kada su bile dvije utakmice zabrane im je iznosio 2100 i kada bi taj broj ubacio u kalkulaciju prosjek bi im bio 2733 sto bi bilo dovoljno za prvo mjesto. Ali onda ako uzmemo u obzir da je u pitanju jedan Rudar koji je bio najmanje posjecena ekipa u gostima i Travnik koji je izuzetno neatraktivan postoji realna sansa da bi bilo i manje nego ovih 2100 gledalaca po utakmici, a nije da je Sarajevo tada nesto previse brlijiralo iako su bili 3. odnosno 2. na tabeli. I naravno da nisu dosli zbog svoje volje, sami su krivi sto je stadion morao biti zatvoren. Kao navijac Željezničara mogu potvrditi da takve situacije upropaste posjetu cak i kada savez odluci da nece zatvoriti stadion jer mnogi ljudi nisu voljni da dodju na stadion kada shvate sta se desilo proteklu utakmicu.
Ja nisam nagađao koliko bi Sarajevo imalo gledalaca,samo sam rekao da se trebaju računati samo one utakmice na koje navijači mogu doći. U svakom slučaju Sarajevo i Željo su knap što se posjete tiče,sad to računanje utakmica na koje navijači nisu smjeli doći dovodi samo do toga da ispada da Željo gleda više ljudi što jednostavno nije slučaj. Gledani su podjednako.

mellow
Kontakt:

Post Postao/la mellow » 11 maj 2014, 22:12

Tarantino je napisao/la:
istina,ali hajduk je po tome specifičan,za njega stvarno navija cijela dalmacija i nema grada ili sela u dalmaciji bez grafita posvećenog hajduku,čisto sumnjam da je tako sa bilo kojim drugim dijelom hrvatske ili srebije,osim zvezde za koju navija skoro cijela srbija.
Delije i Torcida su daleko najbolje skupine iz ex-yu što se brojnosti tiče. Znam da cijela Dalmacija živi za Hajduka ali mislim da ne bi bilo fer za Hajduk računati cijelu regiju a za ostale samo gradove.

Nekako mislim da bi se moglo ovako reći:
Za Zvezdu navija najviše ljudi iz ex-yu i ima najveću posjetu na tribinama.
Hajduk je najbolji što se tiče posjete po broju stanovnika
Partizan je iz velikog grada ali je očito 2. u njemu,opet nema opravdanja za toliku razliku u posjeti između Zvezde i njih
Dinamo je jedini u gradu ali im kao opravdanje može poslužiti Mamić i ono što on radi od kluba

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 11 maj 2014, 22:20

Slažem se da su Sarajevo i Željo jednaki ove sezone sto se tice posjete i da su nepredvidjene okolnosti uticale da to ne bude sluzbeno tako, ali se definitivno ne slazemo oko racunanja tih utakmica no to je uredu, nije ni moguce da svako ima identicno misljenje :)

pobjedesve
Kontakt:

Post Postao/la pobjedesve » 11 maj 2014, 22:22

AnelZ je napisao/la:Slažem se da su Sarajevo i Željo jednaki ove sezone sto se tice posjete i da su nepredvidjene okolnosti uticale da to ne bude sluzbeno tako, ali se definitivno ne slazemo oko racunanja tih utakmica no to je uredu, nije ni moguce da svako ima identicno misljenje :)
ako ti je ikakva utjeha ja se slazem s tobom :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
a... pehari su tu

mellow
Kontakt:

Post Postao/la mellow » 11 maj 2014, 22:25

AnelZ je napisao/la:Slažem se da su Sarajevo i Željo jednaki ove sezone sto se tice posjete i da su nepredvidjene okolnosti uticale da to ne bude sluzbeno tako, ali se definitivno ne slazemo oko racunanja tih utakmica no to je uredu, nije ni moguce da svako ima identicno misljenje :)
Svako ima svoje mišljenje i mogli bi do sutra o tome raspravljati. Najbolje reći da se slažemo se da se ne slažemo :lol:

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 11 maj 2014, 22:33

Sve u svemu, nebitno imamo li brojače ili ne, broje li delegati ili ne, POSJETA UTAKMICAMA PREMIJER LIGE JE STRAŠNA, UŽASAVAJUĆA I DOVOLJAN POKAZATELJ KAKO SE RADI U USTANOVAMA KOJE VODE OVAJ SPORT.
Hayley <3

InatSilanBosanski
Kontakt:

Post Postao/la InatSilanBosanski » 11 maj 2014, 22:33

Oni se raspravljaju oko nase mizerne posjete..Prava sramota za cijelu BiH..Jest da nam fudbal nije za ku*ca, ali ipak mi je ljepse otici pogledati na Grbavici ili negdje u gostima utakmicu, nego blejit kuci na tv-u i gledat neki okrsaj npr Celzija i Aston Ville ..
Ne bi nas poredio sa timovima iz regiona, ali zar mi ne mozemo imati neki prosjek od cca.9-10k ? Nije ni kod njih liga puno bolja od nase.Meni je ovo sramotno za sve, znam da je ovo sranje sto pisem, ali znam i da bi nam liga bila puno jaca kada bi posljednji tim imao prosjek 3,5-4k ;)

TeaM87
Kontakt:

Post Postao/la TeaM87 » 11 maj 2014, 23:00

InatSilanBosanski je napisao/la:Oni se raspravljaju oko nase mizerne posjete..Prava sramota za cijelu BiH..Jest da nam fudbal nije za ku*ca, ali ipak mi je ljepse otici pogledati na Grbavici ili negdje u gostima utakmicu, nego blejit kuci na tv-u i gledat neki okrsaj npr Celzija i Aston Ville ..
Ne bi nas poredio sa timovima iz regiona, ali zar mi ne mozemo imati neki prosjek od cca.9-10k ? Nije ni kod njih liga puno bolja od nase.Meni je ovo sramotno za sve, znam da je ovo sranje sto pisem, ali znam i da bi nam liga bila puno jaca kada bi posljednji tim imao prosjek 3,5-4k ;)
Ma i problem je sto se igra po selima. Ne mozes ti ocekivati da na utakmicu Širokog dodje 3k ljudi kad citav grad ima 10k, isto tako vazi za Mladost. Treba podhitno smanjiti ligu, odmah bi se povecao i kvalitet lige i broj gledaoca na tribinama.
FKŽ !

Tarantino
Kontakt:

Post Postao/la Tarantino » 11 maj 2014, 23:02

TeaM87 je napisao/la:
InatSilanBosanski je napisao/la:Oni se raspravljaju oko nase mizerne posjete..Prava sramota za cijelu BiH..Jest da nam fudbal nije za ku*ca, ali ipak mi je ljepse otici pogledati na Grbavici ili negdje u gostima utakmicu, nego blejit kuci na tv-u i gledat neki okrsaj npr Celzija i Aston Ville ..
Ma i problem je sto se igra po selima. Ne mozes ti ocekivati da na utakmicu Širokog dodje 3k ljudi kad citav grad ima 10k, isto tako vazi za Mladost. Treba podhitno smanjiti ligu, odmah bi se povecao i kvalitet lige i broj gledaoca na tribinama.
znači po tebi široki treba izbaciti. :mrgreen:

voltron30
Kontakt:

Post Postao/la voltron30 » 11 maj 2014, 23:08

Gledajući juče onu utakmicu Rudar-Željo, bude čovjeku jasno zašto nam terene zovu krompirišta. Pa nema te ekipe koja bi na onakvom terenu pružila neku dopadljivu igru. Priuritet svih priuriteta što se tiče ove lige je TEREN, znači travnjak po kojem se lopta kotrlja, a ne da skače k'o loptica skočica. Tek kada se to ostvari, mogu se očekivati i mnogo ljepše za oko utakmice i uopšteno nekakav napredak same lige.
Ovo ostalo mi je u domenu SF-a, mislim na skraćenje lige i sl. Zna se da tu politika igra bitnu ulogu.

johnnyyK
Kontakt:

Post Postao/la johnnyyK » 11 maj 2014, 23:10

podhitno treba smanjiti broj klubova u ligi, to je valjda svima jasno.Broj derbija bi se automatski povecao, a samim time i posjeta na stadionima.To su Hrvati uradili i liga im je sada 5 puta kvalitetnija, samo sto Mamic tu drzi glavnu rijec, a da njega nema, bili bi sigurno jedna od najboljih liga u ovome dijelu Europe.No, kakvi mozgovi kod nas upravljaju, ne bi se cudio da se uvede format Championship lige ... :|

TeaM87
Kontakt:

Post Postao/la TeaM87 » 11 maj 2014, 23:13

Tarantino je napisao/la:
TeaM87 je napisao/la:
znači po tebi široki treba izbaciti. :mrgreen:
Ja bih bio najsrecniji :mrgreen: Salu na stranu, nije realno Široki izbaciti ako s ebude pravila neka liga10, a li je cinjenica da oni smanjuju prosjek navijaca po utakmici, ali sta ces kad su im ljudi sposobni pa naprave veliki seoski klub.
FKŽ !

zrinja05
Kontakt:

Post Postao/la zrinja05 » 11 maj 2014, 23:13

I dalje mislim da se kod ovih brojki kad je u pitanju nasa liga radi o placenim ulsznicama jer koliko ja znam klubovi dostavljaju savezu podatke o broju gledatelja.Dostavljaju li tocne podatke to je druga prica.Da je posjeta losa to je sigurno a razloga je mnogo.

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
VOLIM MOSTAR PA MAKAR I VAKI !!!
HŠK ZRINJSKI,MNK ZRINJSKI,HKK ZRINJSKI,HMRK ZRINJSKI,HŽRK ZRINJSKI,ŽKK ZRINJSKI 2010,HAK ZRINJSKI,APK ZRINJSKI,KK ZRINJSKI,HBK ZRINJSKI,ŠPK ZRINJSKI,ŠK ZRINJSKI,UPŠO ZRINJSKI

Zaključano

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.