wienultras je napisao/la:Otelo je napisao/la:wienultras je napisao/la:rimljani su najveca misterija,vladati ogromnim dijelom tadasnjeg poznatog svijeta,disciplina vojske,svaki covjek je znao svoje mjesto..i onda nakon podjele carstva,za nekih 50 godina,propali...citao sam svasta kako i zasto,ali nijedna teorija mi nepije vode...najveca vojna sila u posljednjih 3000 godina,nestala za pedesetak godina..nekom je to punoooo vremena posto su imperije padale za dan,ali govorimo o supersili toga doba,sa obzirom na vojnu spremu rima,i nacin na koji smo ucili da je rim pao....malo tukne ta teorija,ako razumijete..
Sad i za to postoji teorija "slagalice" ali zatvorenog je uma 90% forumasa pa cu presutati.
No, to je lako objasniti.
Granice Rima su pucala a barbari tjerani Hunima su navirali.
Konstantinopolj nije pomogao jer je cuvao sebe i Rimu je odzvonilo.
No i prije podjele je Rim bio nestabilan, tj. nestabilnost je dolazila na velika vrata.
nema veze podijeli,da cujem,jer sam inace fasciniran istorijom,pogotovo rimom,volio bi cuti
Prica o Longinovom koplju, tj. koplju sudbine je vec prica za sebe i moze se povezivati sa svim propastima ali kod Rima se zna zasto su propali. Rim je propao iz vise razloga a sam je sebe unistio najvise kao i sve velike imperije sto su propale i sto ce tek propasti.
Ima vise razloga ali trebas da znas da je njihov pad poceo odmah kada i uspon i kada su bili na vrhu za vrijeme republike. A niz unutrasnih sukoba je bio presudan. Sukobi patricija i plebejaca, borba i reforma brace Grah, niz pobuna robova koji su bili ogroman udar na sam sistem tog doba, iz toga pojava Marija, Sule, Cezara, Oktavijana i njihovih diktatura koji su vodili niz gradjanskih ratova i udarili temelje za sam kraj republike i pojave carstva. A carstvo je bila prica za sebe. Mali broj tih careva je unapredilo drzavu vecina ih je bila poprilicno nesposobna. Treba napomenuti i pretorijansku gardu koja je posle licitirala carskom titulom i razne provincijske generale koje je njihova vojska proglasavala imperatorima sto je posle ponovo dovodilo do niza ratova i slabljenja drzave. Takodje Teodosijeva podjela na istocno i zapadno nije bila neuobicajna podjela. Dijelili su carevi i pre njega carstvo sa "prijateljima" na 2, 3, 4 ili vise djelova radi lakseg upravljanja gdje bi ponovo se sve zavrsavalo gradjanskim ratom.
Drugi razlog je sama rimska vojska. Velika je razlika u vojnoj disciplini i vojsci iz peroda Punskih ratova i recimo poznog carstva. U poznom carstvu rimska vojska je bila puna Gota,Vandala i drugih varvarskih naroda koje je bas bolila patka za Rim. Znaci disciplina je bila na mnogo nizem nivou nego pre. Onda rimska taktika. Legije su bile najmocnija vojna formacija toga doba i potukle su svaku vojsku koja se usudila uci sa njima u otvorenu bitku. Ali pogledaj koje su to vojske. Vojske mediteranskih naroda: Kartaginjana,Grka,Makedonaca,Helenskih naroda istoka i plemena Gala,Brita i Liberijanca koje su se sve oslanjale uglavnom na mornaricu i pjesadiju a nijedna pjesadija nije bila ravna rimskim legijama i njihovoj taktici(mozda samo Hanibalova). Drugo njihov prodor i sirenje je i stalo kod naroda koji su imali drugaciju vojnu taktiku. Tj, vojski koje su se oslanjale vise gerilske ratove (Germani,Pikti) ili na brze napade konjice (Paricani pa posle Huni).
I onda dolazimo do samog finala. Ogromna teritorijalno drzava koja je bila izmucena i propala iznutra, sa nesposobnom vojskom dolazi u sukob sa niz naroda van njenog carstva koji sa pojavom Huna krecu na njenu teritoriju. Nesposobni imperatori koji tim varvarima daju zemlju u provincijama kako bi im sluzili u vojsci. Ta zemlja se pre svega misli na zapadni bogatiji dio. Logicno, prihod iz provincija nestaje posto varvarske poglavice nisu duzne da placaju porez i dobijemo da je carstvo (zapadno) propalo u veoma razumnom roku.