Safet Sušić - Pape
- DonCorleone
- Kontakt:
Re: Safet Sušić - Pape
Kada citam pojedine komentare steknem dojam da mi zapravo i pricamo ovde uprazno ili da se svrha kritike Safeta uopste nije shvatila. Posto ja redovno na ovom pdf-u pisem, pitam se zapravo kako je moguce da se kritika na Safetov racun relativira uvijek na najlaksi moguci nacin.
Moje licne zamjerke na Susicev rad su sledece:
1. Prvi put kada sam vidio postavu sa tri dizelasa kreativca u prvih II mi je svanulo. Bog te, trojica od deset izuzev golmana su iskljucivo ofanzivno jaki, a podjednako defanzivno slabi. Hajde jos dvojicu bi inekako svario, ali tri (!) od 10 izuzev golmana je 30 % ekipe, tromo, sporo i iskljuvico ofanzivno orijentisano.
2. Ponavljanje istih gresaka po deset puta zaredom. Ne mozes maknuti pored Slovacke kod kuce, 5 dana posle, sve isto ponovo.
3. 4-4-2 formacija i Ibisevic. Niti napadac, niti krilo. Pa ako stavis formaciju 4-4-2, sto je onda ne igras? Ibisevic nije Sanchez da se vadi na krilo, predje igraca i zabije sa 20 metara golcinu, njega kada uhvati trema, ne zna pogoditi citav gol sa dva metra razdaljine, a da ide u takve avanture? Pozadi Ibisevic nije nista bolji od klasicnog krila, a naprijed dosta losiji, dakle cemu eksperimentisati aka Holandija, Barcelona, kada je Ibisevic klasican centarfor? Posto se i taj gaf ponavlja svaki put iznova, postavlja se pitanje, hocemo li to gledati i protiv Nigerije i Irana?
4. Igra bez pravog zadnjeg veznog. Prvo mi svane Argentina pred oci. Eh covjece, ides na Argentinu u 4-1-3-2 sistemu bez pravog zadnjeg veznog, a trebao bi imati barem dva. Pa to je neopisivo. Sjecam se, bilo je vec jutro, a ja ranio sledeci dan, tako da nisam imao ni volje ni snage da analiziram tokom utakmice nase slabosti, ali ih je bilo toliko puno, da su jednostavno parale oci. Sjetih se kada smo jednom izgubili loptu na centru a Argentinci krenuse u napad trazeci Aguera i odigrase akciju u neke dvije-tri sekunde, a sam Aguero kako primi loptu, tako se izgubi. Covjek je primio loptu i bio na nekih 20tak metara od naseg gola potpuno sam, znaci u razdaljini od dva do tri metra naseg igraca nije nigdje bilo, a nije se radilo uopste o kontra napadu. Dakle, tu sam vidio kako covjek moze amaterski postaviti taktiku i formaciju. Nasi su stojali suvise daleko od Argentinaca, sto je protiv tako jedne ekipe nedopustivo. Mogli smo primiti tri gola u prvih pet minuta. toga se bojim najvise, da ponovi takvu harakiri taktiku.
5. Nelogicni pozivi. Kakvu sliku saljes jednom igracu koji je mlad, perspektivan, igra u jakoj ligi i dobrom klubu kada pozoves igraca koji zadnjih pet godina nije bio standardan u najmizernijim klubovima po Rusiji i Turskoj a nalazi se pri tome na spisku za SP? Kakav je to pristup prema potencijalnim, mladjim igracima?
6. Slucaj Sven Susic. Taj slucaj je jos kontroverzniji od ovog iznad. Dakle pozivas igraca koji je jasno slabiji od drugih potencijalnih igraca a pri tome ti je jos u krvom srodstvu, i onda se cudis kada se digne buka. Ozbiljan trener vjerovatno ne bi zvao familiju radi pritiska javnosti ni kada se mozda radi o podjednako dobrim igracima, a sta radi Susic? Zove igraca koji je slabiji od barem 10 potencijalnih a pri tome mu je najbliza familija. Losu sliku salje potencijalnim igracima i moguce da kvari atmosferu unutar tima, dakle krajnje opasan i nelogican potez.
7. Svaki poraz, igraci krivi (Rumunija, Egipat), slijedi otvaranje pandorine kutije, radikalne promjene itd...sve po sistemu tresla se gora, rodio se mis. Na kraju se nista ne desi, a on se opere prebacujuci kritiku na igrace. Dakle sa pedagoskog aspekta suvise los i naivan potez.
8. Pripreme za SP. Svi idemo na isto takmicenje, ali se razlikujemo potpuno sto se tice priprema za isto. Dok jedni analiziraju svaki detalj smijestaja i okoline, mi idemo u hrdju, bare i vlagu. Ne mora biti uopste Zenica, ali zasto ne van drzave, dje bi imali mir i najbolje moguce uslove za dobar rad? Zamjeram mu sto se nije jasno izborio za bolje uslove priprema, ili sto barem nije objavio razloge zasto se pripremamo na ovako mizeran nacin.
Pisem ovo da ne bude opet komenatara da je kritika neosnovana ili osnovana iskljucivo na licnim uvredama selektora. Ovako svako moze da uvidi, da li se pronalazi u napisanom ili ne.
1. Prvi put kada sam vidio postavu sa tri dizelasa kreativca u prvih II mi je svanulo. Bog te, trojica od deset izuzev golmana su iskljucivo ofanzivno jaki, a podjednako defanzivno slabi. Hajde jos dvojicu bi inekako svario, ali tri (!) od 10 izuzev golmana je 30 % ekipe, tromo, sporo i iskljuvico ofanzivno orijentisano.
2. Ponavljanje istih gresaka po deset puta zaredom. Ne mozes maknuti pored Slovacke kod kuce, 5 dana posle, sve isto ponovo.
3. 4-4-2 formacija i Ibisevic. Niti napadac, niti krilo. Pa ako stavis formaciju 4-4-2, sto je onda ne igras? Ibisevic nije Sanchez da se vadi na krilo, predje igraca i zabije sa 20 metara golcinu, njega kada uhvati trema, ne zna pogoditi citav gol sa dva metra razdaljine, a da ide u takve avanture? Pozadi Ibisevic nije nista bolji od klasicnog krila, a naprijed dosta losiji, dakle cemu eksperimentisati aka Holandija, Barcelona, kada je Ibisevic klasican centarfor? Posto se i taj gaf ponavlja svaki put iznova, postavlja se pitanje, hocemo li to gledati i protiv Nigerije i Irana?
4. Igra bez pravog zadnjeg veznog. Prvo mi svane Argentina pred oci. Eh covjece, ides na Argentinu u 4-1-3-2 sistemu bez pravog zadnjeg veznog, a trebao bi imati barem dva. Pa to je neopisivo. Sjecam se, bilo je vec jutro, a ja ranio sledeci dan, tako da nisam imao ni volje ni snage da analiziram tokom utakmice nase slabosti, ali ih je bilo toliko puno, da su jednostavno parale oci. Sjetih se kada smo jednom izgubili loptu na centru a Argentinci krenuse u napad trazeci Aguera i odigrase akciju u neke dvije-tri sekunde, a sam Aguero kako primi loptu, tako se izgubi. Covjek je primio loptu i bio na nekih 20tak metara od naseg gola potpuno sam, znaci u razdaljini od dva do tri metra naseg igraca nije nigdje bilo, a nije se radilo uopste o kontra napadu. Dakle, tu sam vidio kako covjek moze amaterski postaviti taktiku i formaciju. Nasi su stojali suvise daleko od Argentinaca, sto je protiv tako jedne ekipe nedopustivo. Mogli smo primiti tri gola u prvih pet minuta. toga se bojim najvise, da ponovi takvu harakiri taktiku.
5. Nelogicni pozivi. Kakvu sliku saljes jednom igracu koji je mlad, perspektivan, igra u jakoj ligi i dobrom klubu kada pozoves igraca koji zadnjih pet godina nije bio standardan u najmizernijim klubovima po Rusiji i Turskoj a nalazi se pri tome na spisku za SP? Kakav je to pristup prema potencijalnim, mladjim igracima?
6. Slucaj Sven Susic. Taj slucaj je jos kontroverzniji od ovog iznad. Dakle pozivas igraca koji je jasno slabiji od drugih potencijalnih igraca a pri tome ti je jos u krvom srodstvu, i onda se cudis kada se digne buka. Ozbiljan trener vjerovatno ne bi zvao familiju radi pritiska javnosti ni kada se mozda radi o podjednako dobrim igracima, a sta radi Susic? Zove igraca koji je slabiji od barem 10 potencijalnih a pri tome mu je najbliza familija. Losu sliku salje potencijalnim igracima i moguce da kvari atmosferu unutar tima, dakle krajnje opasan i nelogican potez.
7. Svaki poraz, igraci krivi (Rumunija, Egipat), slijedi otvaranje pandorine kutije, radikalne promjene itd...sve po sistemu tresla se gora, rodio se mis. Na kraju se nista ne desi, a on se opere prebacujuci kritiku na igrace. Dakle sa pedagoskog aspekta suvise los i naivan potez.
8. Pripreme za SP. Svi idemo na isto takmicenje, ali se razlikujemo potpuno sto se tice priprema za isto. Dok jedni analiziraju svaki detalj smijestaja i okoline, mi idemo u hrdju, bare i vlagu. Ne mora biti uopste Zenica, ali zasto ne van drzave, dje bi imali mir i najbolje moguce uslove za dobar rad? Zamjeram mu sto se nije jasno izborio za bolje uslove priprema, ili sto barem nije objavio razloge zasto se pripremamo na ovako mizeran nacin.
Pisem ovo da ne bude opet komenatara da je kritika neosnovana ili osnovana iskljucivo na licnim uvredama selektora. Ovako svako moze da uvidi, da li se pronalazi u napisanom ili ne.
Kirsten Schlewitz: That's a polite way of stating what most fans were thinking, which is that Sušić had more or less lost his mind.
DonCorleone je napisao/la:Kada citam pojedine komentare steknem dojam da mi zapravo i pricamo ovde uprazno ili da se svrha kritike Safeta uopste nije shvatila. Posto ja redovno na ovom pdf-u pisem, pitam se zapravo kako je moguce da se kritika na Safetov racun relativira uvijek na najlaksi moguci nacin.

U fazonu evo raji SP, dosta im... pa tako receno ko zna kad ce opet BIH na SP

- donniedarko
- Kontakt:
Najgori su oni sto pravdaju ociti nepotizam a imaju zivce kriticare prozivati neprijateljima ili cak fazonima kao vi bi ste se radovali porazima. Sve si u pravu druzeDonCorleone je napisao/la:Kada citam pojedine komentare steknem dojam da mi zapravo i pricamo ovde uprazno ili da se svrha kritike Safeta uopste nije shvatila. Posto ja redovno na ovom pdf-u pisem, pitam se zapravo kako je moguce da se kritika na Safetov racun relativira uvijek na najlaksi moguci nacin.

A vi sve neki strucnjaci Da trazite dlaku u jajetu
Covjek mu navede 9 konkretnih, argumentovanih razloga zasto se treba Pape kritikovati i onda se nadje frajer koji kaze, da trazi dlaku u jajetu 

"...i zaista, Sušić je iznenadio. Ne samo Nigerijce, već i cijeli nogometni svijet tako što je u najvažnijoj utakmici u povijesti reprezentacije na travnjak poslao sastav bez lijevog beka..."
Don't raise your voice, improve your argument.
Don't raise your voice, improve your argument.
Po cemu to ocjenujes? Hadzic i Susic ce i ovako i onako dolaziti u obzir ako protiv neke repke budemo vodili 2 ili 3-0, pa da onda unidju zadnji pola sata. Na njihovoj poziciji dajem prednost Besicu, u kombinaciji s Salihovicem npr.Cigri je napisao/la:Ne moze biti gori kloc od Hadzica i Susica Tina.Tulln1 je napisao/la:Do juce ste pisali da je Zahirovic kloc i prodo se preko repke Germany Sead Susic itd
Zanimljivo opet Germanija
Pored toga, ocjenujete igrace na osnovu jedne utakmice (i to one protiv Egipta, gdje su skoro svi katastrofalno odigrali)? Zahirovic se nazalost nije mogao probiti u klubu, koji se bori za opstanak u drugoj njemackoj ligi. I da ga je Susic pozvao, sigurno bih mu i o tome prigovarali. Hadzic koliko toliko igra svaku utakmicu u Sturmu, istina, nije u nekoj formi, meni je prije dvije-tri godine bio u Riedu puno bolji kad ga je zeljela i reprezentacija Austrije, ali koga da pozovemo na toj poziciji? Neki spominju Salatica, sad kad smo na nekom velikom takmicenju, taj se sjetio da je iz Bosne? Malo sutra. Prcic je sam sebe izbacio. Preostaje Besic, kojeg je i pozvao, sto je pozitivna stvar. I gdje je problem sad? Sto je pozvao Susica? Pa nije nikog bitnog izostavio umjesto njega. Löw je mogao ostaviti jednog Kießlinga i Gomeza kod kuce, pa se u Njemackoj nije dignula prasina kao kod nas samo zasto sto je pozvao bratica i izostavio zvijezde poput Pandze (nema kluba, bio prije toga povrijedjen), Zahirovica (nemoze se probiti u ispodprosjecnom klubu 2. lige njemacke) i Stevanovica (nije igrao kako je otisao iz Vojvodine).

Naravno da pricas napamet... Eto si u prvom postu pokusao izvaliti pricu o nemogucnosti Pjanica da prenosi loptu u tekmi protiv Argentine, pa kad ti neko kaze da to bas nije tako i da su i Pjanic i Medunjanin u toj utakmici prenosili loptu u napad, sad okrecemo na Slovacku i Litvaniju....drummer je napisao/la:Ma ja strucnjak,ti si najpametniji.Napamet pricam.De ziv bio pogledaj utakmice protiv Slovacke,pogledaj i onu protiv Litvanije,pogledaj kako igramo,pogledaj kako davimo loptu(Medunjanin prednjaci u tome),pogledaj kako na postavljenu odbranu nemamo lijeka,nemamo ideju,ne mozemo je probiti(Slovacku iz prekida i vanjskim sutom a Litvaniju jedva nekako).Pogledaj s druge strane kako je igrala Slovacka,mi davimo,davimo,kruzimo a kad izgubimo loptu eto ih za tri sekunde pred nasim golom i savki put prave sansu za gol.damir_82 je napisao/la:drummer je napisao/la:Damire,ziv bio,Medunjanin nije uopste pokretljiv i izuzetno je spor,ne mislim samo spor trkacki nego sporo igra,dugo se namjesta na lijevu i kad se namjesti tek onda daje pas na sigurno.Na ovom nivou je to nedovoljno ma kakav tehnicar on bio.Po meni,osnovni razlog pada nase igre i sto igramo izuzetno sporo je upravo Medunjanin,pogotovo kad radi to sto ti kazes da je dobro,kad on,kao protiv Argentine,od Pjanica preuzima organizaciju igre.Rezultat,Pjanic se nije vidio a bogami se nije vidjela ni nasa reprezentacija.
Tu mora igrati neko ko puno brze iznosi loptu i ko ima preciznu dugu loptu i ideju odmah,bez okretanja i namjestanja.
Medunjanin je daleko od takvog igraca,da ne spominjem da je defanzivno potpuno beskoristan,kod oba gola Slovaka samo gledao suteve umjesto da uklize u blok.Pogledaj te golove i njegovo ponasanje,pogotovo onaj u Zilini.Dakle nigdje nisam rekao da je brzi gonzales i da je ultra pokretljiv!!!Medunjanin je POSTAO zadnji vezni jer sa svojom pokretljivoscu moze najvise biti ona vrsta centralnog veznog igraca
Argentina je druga prica totalno i razlog naseg pada nije u sporosti Medunjanina...Pogledaj samo koliko je puta Pjanic dosao po loptu.... Napamet pricas....
E mi tako ne znamo igrati,znas zasto?Izmedju ostalog sto nam je transformacija i organizacija napada za Bogu plakati.I kad oduzmemo loptu,kao Slovaci nama,mi ne jurimo u sansu dok je njihova odbrana jos nepostavljena kao sto oni jure nama.Znas li zasto?Izmedju ostalog i zato sto se Medunjanin treba okrenuti oko svoje ose,namjestiti se na lijevu,dati pas na sigurno a dok on sve to uradi protivnik se lagano postavio u defanzivnu formaciju i mi ne mozemo nista uradit.Ovim utakmicama slobodno dodaj i one protiv Argentine i Egipta,igrali smo isto,Egipat nas je razvalio,Argentina nam je mogla dati 8 golova.
To je stvarni problem nase igre,ne kazem da je samo Medunjanin krivac tome ali je poslije selektora najveci.
Medunjanin je centralni veznjak,izuzetno je spor za danasnji fudbal,mozda zbog toga igra u Gaziantepu,cak ni tu ne igra 90 minuta.Njegov maksimalan domet je ulazak sa klupe kad imamo rezultat i kad treba malo smiriti i umrtviti igru,sve ostalo je pogresno.
Ziv ti meni bio,znam da si najpametniji i da na sve imas odgovor,ne sumnjam da ces i na ovo.Samo ti nastavi,dakako da imas pravo na svoje misljenje,replicirati ti vise necu.
Koliko ekipa prodje na postavljenu odbranu? Kakvu ideju hoces? Gdje su nam Xavi Iniesta i Messi da razbiju te protivnicke bunkere? Cime to mi raspolazemo pa da ocekujes da glat pobjedjujemo Slovacku, Argentinu, pa ako hoces i Egipat?
Da, iz onoga sto sam vidio na utakmicama reprzentacije, zakljucujem da je Medunjanin jako bitan faktor u nasoj igri i da se druge stvari trebaju poklopiti da bi tu ulogu u potpunosti preuzeo Pjanic...
Medunjanin jeste spor igrac, i to se ne porice, ali mu mozak radi brze nego vecini nasih igraca i zato je tako bitan.. S kim da jurimo u sansu svega ti kad su nam Avdija i Visca najbrzi igraci (donekle i Lulic)???
Prvo pogledaj sa cime raspolazemo, skontaj da nije PlayStation da vrtis i postavljas igrace po oznakama (DM, DMF, CF, CM....), i da se igra mora prilagoditi onome sto imamo, a ne uporedjivati nas sa najboljim reprezentacijama na svijetu (iako nemamo najbolje igrace na svijetu) , i kao "dobronamjerno teziti boljem"....
Na neke stvari koje nemaju smisla ni logike, a tu su u svrhu blacenja (ne kritikovanja) selektora, cu uvijek imati razuman odgovor, na dobronamjernu kritiku koja nece pozivati na linc cu uvijek afirmativno odgovoriti.
Ne moras replicirati, to vec dovoljno govori o tvojoj spremnosti da branis svoje stavove!
No bitno je baciti dnevno post: "spineri", "jel dao ostavku" i slicnih 1800 postova nastalih u 2014. godini....

Skoro svaka ekipa koja moze tehnicki da nam parira nas unisti trkom a medunjanin je jedan od razloga...covjekkoji osim sto je uzasno spor, slab je u duelima na zemlji, u zracnim ga nema uopste,lose se postavlja jednostavno defanzivno nepismen... I kao takav nemoze da igra ni zadnjeg veznog ni 8cu jer 8ca u fazi odbrane mora da pomaze defanzivnom veznom ... Ako nema defanzivne navike onda nije ni odkakve pomoci...medunjanin je dizelas isto kao I ibricic isto kao I misimovic,stilicitd... To su tipovi igraca koje je zub vremena davno progutao..medunjanin ni u gazientepu nije uvijek standardan a rijetko kad zavrsi utakmicu do kraja..prije toga klupa u maccabiju, klupa u valladolidu klupa u az..ocito je da je momak ispodprosjecan igrac za euro standarde I to ce svako ko se imalo razumije u fudbal potvrditi...kad se sjetim portugala I kako su joao moutinho I meireles trcali pored njega kao da ga nema na terenu zeludac mi se okrene....
[quote="Cigri"][quote="DonCorleone"]Kada citam pojedine komentare steknem dojam da mi zapravo i pricamo ovde uprazno ili da se svrha kritike Safeta uopste nije shvatila. Posto ja redovno na ovom pdf-u pisem, pitam se zapravo kako je moguce da se kritika na Safetov racun relativira uvijek na najlaksi moguci nacin.
Kad ljudi od struke kritikuju to ima nekog smisla,a mi ovako mozemo samo zamjerati sto je uradio ovo ili ono,po vasim ,,kritikama,,neupucen bi zakljucio da imamo za selektora totalnu neznalicu,niti zna napraviti odabir igraca,o taktici pojma nema,o strucnosti da i ne govorimo,ne zni ni dvije recenice sastaviti kako treba,Mene kao navijaca interesuje rezultat JESMO LI STA NAPRAVILI ILI NISMO,Covjek nas odveo u Brazil prvi put u istoriji,zar to nije rezultat za respekt ali to i jest Papetov ,,problem,,sto je napravio ono sto niko nije,da li bi neko na njegovom mjestu bolje mozemo samo nagadjati,nikad necemo saznati,samo znam da su mnogi probali ,samo probali
Kad ljudi od struke kritikuju to ima nekog smisla,a mi ovako mozemo samo zamjerati sto je uradio ovo ili ono,po vasim ,,kritikama,,neupucen bi zakljucio da imamo za selektora totalnu neznalicu,niti zna napraviti odabir igraca,o taktici pojma nema,o strucnosti da i ne govorimo,ne zni ni dvije recenice sastaviti kako treba,Mene kao navijaca interesuje rezultat JESMO LI STA NAPRAVILI ILI NISMO,Covjek nas odveo u Brazil prvi put u istoriji,zar to nije rezultat za respekt ali to i jest Papetov ,,problem,,sto je napravio ono sto niko nije,da li bi neko na njegovom mjestu bolje mozemo samo nagadjati,nikad necemo saznati,samo znam da su mnogi probali ,samo probali
Cudne se stvari u fudbalu desavaju,sto goreg selektora imamo veci uspjeh napravimo,sto nestrucnijeg selektora imamo bolje igramo,sto takticki nezrelijg selektora imamo najvise golova u jednom ciklusu damo,a bogami i najmanje primimo.Covjek ne zna ni igrace selektirati,a odsustvo nekog kljucnog igraca se prakticno ni ne osjeti.Ne zna covjek ni u kakvoj formaciji igramo,a sa tom ludom formacijom razvalimo Grke ,a ostale sabijemo u sesnaesterac.Kako bi tek igrali da na klupi imamo kakvog strucnjaka,pa bili bismo svjetski prvaci jos u kvalifikacijama
Citajući ovaj forum,odnosno ono sto su vrli forumasi napisali isto kao da slusas pokvarenu plocu.Jedna grupa forumasa 1000 puta je napisala svoje argumente protiv Susica i uporno ponavlja a ova druga grupa uporno istim argumentima brani Susica. Sve to rade da bi ispali pametni kao razumiju se oni,znaju oni kako treba igrati protiv Argentine oni su to barem 2000 puta uradili na PES-u a ovi drugi bas su oni ti koji znaju da je Susic pravo rjesenje jer su oni domoljubi i oni ce poslije pobjede na SP prvi se javiti i reci "ovo sam ja predvidio prije dva mjeseca".Mali savjet i jednoj i drugoj grupi znalaca:posto mjesecima ustrajavate u svojim tezama i po ko zna koliko ste puta iste ponovili molim vas svoje stavove o svom poznavanju taktika i predvidjanju buducnosti razmjenjujte preko PP-a a nas "neznalice "ostavite da razmjenjujemo obicne smrtnicke informacije i vodimo (sa takticke strane)nedorasle dijaloge. DOSADNI STE
Boris Dežulović: Ne sam, Safete!
Zvao me jednom u dva iza ponoći Hodža iz Mostara. Ima on taj običaj, okupi se društvo kod njega u Vrapčićima pa zove u gluho doba noći. Jesil ti, kaže, u ratu upoznao Hujku? Koga?, rekoh. Hujku, legendarnog Midhata Hujdura, komandanta Prve mostarske brigade, kasnije 41. motorizovane slavne. Znaš kako je Hujka jedne prilike ušao u Sarajevo da se nađe s Alijom Izetbegovićem, a ovaj ga pitao što mu treba da se obrani Mostar? “Svega, predsjedniče”, odgovorio mu ovaj, “i hrane i oružja, pušaka, minobacača, topova, municije…” “De ti meni sve to lijepo zapiši”, rekao mu Alija, ali čim je Hujka izvadio plajvaz i tefter i krenuo pisati, jedan njegov iz brigade, što mu je stajao iza leđa, stao mu tresti ruku s plajvazom. “Šta ti je?”, zaprepastio se Alija, “šta to radiš?!?” “Ne sekirajte se, predsjedniče”, umirio ga ovaj, “Hujka je prije rata bio kondukter u Autoprevozu, ne umije vam on pisat drugačije.” Na tu me, naime, znamenitu zgodu s komandantom Hujkom podsjetila cijela ova furtutma oko selektora bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije Safeta Sušića Papeta i njegova sastava za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Poslao Pape svog pomoćnika Elvira Baljića da obiđe europske lige i nađe mu igrače za Mundijal, a ovaj ga pitao što mu treba. “Piši”, odgovorio mu Pape, a Elvir izvadio tefter i plajvaz. “Uzmi mi tri vratara, sedam-osam stopera, dvanes’ veznih”, nabroji mu šef, “i štajznam, jedno dva napadača.” “Samo dva napadača?!”, zaprepastio se Baljić. “Ne sekiraj se, Balja”, umirio ga ovaj. “Bosna i Hercegovina ne umije drugačije.” Ne umije, eto, Bosna i Hercegovina drugačije. Nikad u historiji nikoga ona nije napala, pa neće ni Argentinu, a kamoli muslimansku braću iz Nigerije i Irana. Selektor Irana Carlos Queiroz za to je vrijeme, čuli ste, pozvao u reprezentaciju osam napadača, nigerijski pape Stephen Keshi čak desetoricu, a njihov argentinski kolega Alejandro Sabella sve i da šalje samo jednoga bilo bi dovoljno – a osim Njega ima još i Palacija, Icardija, Lavezzija, Higuaína i Agüera. Ukupno dvadeset pet napadača čeka tako Bosnu i Hercegovinu u Brazilu, a ona će napasti sa Džekom i Ibiševićem. Ne umije valjda Bosna i Hercegovina drugačije, ona se i u ratu tukla s dvojicom na dvadeset petoricu. A bila je to malo zajebanija grupa, s Miloševićevom Srbijom, Bulatovićevom Crnom Gorom i Tuđmanovom Hrvatskom. Pa je Bosna ipak nekako prošla. Istina, kasnije je ispala, ali je prošla grupu. A ne umije drugačije ni Safet Sušić. Stariji će se, uostalom, sjetiti da je Pape već igrao protiv Argentine na Marakani. Istina, Marakana je bila ona beogradska, ali je Argentina bila originalna, ona strašna Menottijeva, što je godinu ranije osvojila Mundijal. Bila je to Džajićeva oproštajna utakmica, Jugoslavija je svjetske prvake razbila 4:2, a sam je Pape uvalio tri komada: kod prvog je prošao kroz četvoricu, kod drugog je, pamtim, argentinski vratar Enrique Vidalle padao dobrih deset minuta, a kod trećeg je primio loptu negdje oko centra, pa sam samcat predriblao Tuynea, Bujeda, Ocańa, Gallega i kapitena Passarellu, cijelu momčad Argentine zajedno s rezervnom klupom Pape je promiješao kao multipraktik, i selektora Cesara Luisa Menottija, i pomoćnike Poncinija i Saporitija, i kompletnu vojnu huntu na čelu s generalom Jorgeom Rafaelom Videlom, pa ga na kraju zavukao u malu mrežu. I dan-danas, trideset pet godina je prošlo, može se na beogradskoj Marakani vidjeti obnevidjelog Vidallea gdje se zarastao u bradu vrti i baulja tražeći loptu. Nije Sušiću bogami ni trebao drugi napadač. Dule Savić mu samo smetao. “Ne sam, Safete!”, čuvena je sentenca Mladena Delića s one utakmice protiv Bugarske, što je ušla u narodni jezik kao i ona druga, “ljudi moji, je li to moguće”. “Ne sam, Safete” u suvremenoj je nogometnoj taktici šifra za igru s dva napadača. Znali su to, najzad, i Safetovi roditelji u Zavidovićima, kad im se rodio mali Sead – “Ne sam, Seade!” – pa mu napravili brata. “Ne sam, Safete!” Je li to moguće? Naravno da jest. Treba vam samo Sušić. Zato je Safet Sušić u reprezentaciju pozvao svoga nećaka, Seadovog sina Tina Svena. Mali, istina, nije napadač, ali je Sušić. Onako, naime, kako Bosna i Hercegovina ne umije drugačije nego jedan na dvanaestoricu, ne umije valjda ni bez kumova, nećaka, daidžića i amidžića. Digla se onda na Papeta kuka i motika, iako je, razmislite li malo, selektorov amidžić samo jedan od dvadeset četiri pozvana igrača. Jedan od dva tuceta, to je jedva oko četiri posto: da je tako u ostatku Bosne i Hercegovine, u politici, državnoj upravi i javnim poduzećima, ne bi Bosna danas glavinjala u grupi F, s Iranom i Nigerijom. Ovako je još i dobro ispalo: ima Safet, naime, još i sina Denija i sestrića Alena, oba talentirana nogometaša, na Sušiće. Da je selektor recimo Zukan Helez, federalni ministar za branitelje i invalide rata, jedva bi u reprezentaciji BiH bilo mjesta i za Edina Džeku. Zukan je, sjetit ćete se, u Ministarstvu zaposlio cijelu širu rodbinu: rođaka Halila i zeta Suada kao vozače, mada nijedan nije profesionalni vozač – drugi je čak i nagluh – a u timu za koordinaciju revizije braniteljskih prava još i sestrića Elvisa, iako ovaj niti ima radnog iskustva, niti je rata vidio. Kod Sušića, međutim, ne samo da igra samo jedan nećak, nego je na kraju ispalo da taj slučajno čak i igra nogomet, u jednom manjem seoskom klubu iz Splita. Niste, eto, na taj način razmišljali, ali to s amidžićem Tinom Svenom ispostavlja se tako kao upravo revolucionarni iskorak: prvi put u pamćenoj historiji Bosne i Hercegovine netko je nećaka u državnoj firmi zaposlio u njegovoj struci. Da je tako, rekoh, u politici, upravi i ostalim javnim poduzećima – bila bi Bosna danas u grupi G, s Amerikom i Njemačkom.
Autor: Boris Dežulović
Zvao me jednom u dva iza ponoći Hodža iz Mostara. Ima on taj običaj, okupi se društvo kod njega u Vrapčićima pa zove u gluho doba noći. Jesil ti, kaže, u ratu upoznao Hujku? Koga?, rekoh. Hujku, legendarnog Midhata Hujdura, komandanta Prve mostarske brigade, kasnije 41. motorizovane slavne. Znaš kako je Hujka jedne prilike ušao u Sarajevo da se nađe s Alijom Izetbegovićem, a ovaj ga pitao što mu treba da se obrani Mostar? “Svega, predsjedniče”, odgovorio mu ovaj, “i hrane i oružja, pušaka, minobacača, topova, municije…” “De ti meni sve to lijepo zapiši”, rekao mu Alija, ali čim je Hujka izvadio plajvaz i tefter i krenuo pisati, jedan njegov iz brigade, što mu je stajao iza leđa, stao mu tresti ruku s plajvazom. “Šta ti je?”, zaprepastio se Alija, “šta to radiš?!?” “Ne sekirajte se, predsjedniče”, umirio ga ovaj, “Hujka je prije rata bio kondukter u Autoprevozu, ne umije vam on pisat drugačije.” Na tu me, naime, znamenitu zgodu s komandantom Hujkom podsjetila cijela ova furtutma oko selektora bosanskohercegovačke nogometne reprezentacije Safeta Sušića Papeta i njegova sastava za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Poslao Pape svog pomoćnika Elvira Baljića da obiđe europske lige i nađe mu igrače za Mundijal, a ovaj ga pitao što mu treba. “Piši”, odgovorio mu Pape, a Elvir izvadio tefter i plajvaz. “Uzmi mi tri vratara, sedam-osam stopera, dvanes’ veznih”, nabroji mu šef, “i štajznam, jedno dva napadača.” “Samo dva napadača?!”, zaprepastio se Baljić. “Ne sekiraj se, Balja”, umirio ga ovaj. “Bosna i Hercegovina ne umije drugačije.” Ne umije, eto, Bosna i Hercegovina drugačije. Nikad u historiji nikoga ona nije napala, pa neće ni Argentinu, a kamoli muslimansku braću iz Nigerije i Irana. Selektor Irana Carlos Queiroz za to je vrijeme, čuli ste, pozvao u reprezentaciju osam napadača, nigerijski pape Stephen Keshi čak desetoricu, a njihov argentinski kolega Alejandro Sabella sve i da šalje samo jednoga bilo bi dovoljno – a osim Njega ima još i Palacija, Icardija, Lavezzija, Higuaína i Agüera. Ukupno dvadeset pet napadača čeka tako Bosnu i Hercegovinu u Brazilu, a ona će napasti sa Džekom i Ibiševićem. Ne umije valjda Bosna i Hercegovina drugačije, ona se i u ratu tukla s dvojicom na dvadeset petoricu. A bila je to malo zajebanija grupa, s Miloševićevom Srbijom, Bulatovićevom Crnom Gorom i Tuđmanovom Hrvatskom. Pa je Bosna ipak nekako prošla. Istina, kasnije je ispala, ali je prošla grupu. A ne umije drugačije ni Safet Sušić. Stariji će se, uostalom, sjetiti da je Pape već igrao protiv Argentine na Marakani. Istina, Marakana je bila ona beogradska, ali je Argentina bila originalna, ona strašna Menottijeva, što je godinu ranije osvojila Mundijal. Bila je to Džajićeva oproštajna utakmica, Jugoslavija je svjetske prvake razbila 4:2, a sam je Pape uvalio tri komada: kod prvog je prošao kroz četvoricu, kod drugog je, pamtim, argentinski vratar Enrique Vidalle padao dobrih deset minuta, a kod trećeg je primio loptu negdje oko centra, pa sam samcat predriblao Tuynea, Bujeda, Ocańa, Gallega i kapitena Passarellu, cijelu momčad Argentine zajedno s rezervnom klupom Pape je promiješao kao multipraktik, i selektora Cesara Luisa Menottija, i pomoćnike Poncinija i Saporitija, i kompletnu vojnu huntu na čelu s generalom Jorgeom Rafaelom Videlom, pa ga na kraju zavukao u malu mrežu. I dan-danas, trideset pet godina je prošlo, može se na beogradskoj Marakani vidjeti obnevidjelog Vidallea gdje se zarastao u bradu vrti i baulja tražeći loptu. Nije Sušiću bogami ni trebao drugi napadač. Dule Savić mu samo smetao. “Ne sam, Safete!”, čuvena je sentenca Mladena Delića s one utakmice protiv Bugarske, što je ušla u narodni jezik kao i ona druga, “ljudi moji, je li to moguće”. “Ne sam, Safete” u suvremenoj je nogometnoj taktici šifra za igru s dva napadača. Znali su to, najzad, i Safetovi roditelji u Zavidovićima, kad im se rodio mali Sead – “Ne sam, Seade!” – pa mu napravili brata. “Ne sam, Safete!” Je li to moguće? Naravno da jest. Treba vam samo Sušić. Zato je Safet Sušić u reprezentaciju pozvao svoga nećaka, Seadovog sina Tina Svena. Mali, istina, nije napadač, ali je Sušić. Onako, naime, kako Bosna i Hercegovina ne umije drugačije nego jedan na dvanaestoricu, ne umije valjda ni bez kumova, nećaka, daidžića i amidžića. Digla se onda na Papeta kuka i motika, iako je, razmislite li malo, selektorov amidžić samo jedan od dvadeset četiri pozvana igrača. Jedan od dva tuceta, to je jedva oko četiri posto: da je tako u ostatku Bosne i Hercegovine, u politici, državnoj upravi i javnim poduzećima, ne bi Bosna danas glavinjala u grupi F, s Iranom i Nigerijom. Ovako je još i dobro ispalo: ima Safet, naime, još i sina Denija i sestrića Alena, oba talentirana nogometaša, na Sušiće. Da je selektor recimo Zukan Helez, federalni ministar za branitelje i invalide rata, jedva bi u reprezentaciji BiH bilo mjesta i za Edina Džeku. Zukan je, sjetit ćete se, u Ministarstvu zaposlio cijelu širu rodbinu: rođaka Halila i zeta Suada kao vozače, mada nijedan nije profesionalni vozač – drugi je čak i nagluh – a u timu za koordinaciju revizije braniteljskih prava još i sestrića Elvisa, iako ovaj niti ima radnog iskustva, niti je rata vidio. Kod Sušića, međutim, ne samo da igra samo jedan nećak, nego je na kraju ispalo da taj slučajno čak i igra nogomet, u jednom manjem seoskom klubu iz Splita. Niste, eto, na taj način razmišljali, ali to s amidžićem Tinom Svenom ispostavlja se tako kao upravo revolucionarni iskorak: prvi put u pamćenoj historiji Bosne i Hercegovine netko je nećaka u državnoj firmi zaposlio u njegovoj struci. Da je tako, rekoh, u politici, upravi i ostalim javnim poduzećima – bila bi Bosna danas u grupi G, s Amerikom i Njemačkom.
Autor: Boris Dežulović
🔴⚫️
Ne znam zasto to "iskljucivo ofanzivno orijentisano" uzimas za zlo? Toliko je ekipa cija 3-4 igraca u postavi u defanzivi sluze da trckaraju u pravcu lopte... Da imamo sporih igraca slazem se, ali nekako mi je sve do sada bilo potaman... Dok smo imali Rahimica/Zahirovica na mjestu defanzivnog veznog, i zdravog Mujdzu mi smo odlicno izgledali... Pa Pjanic, Miske i Medunjanin su odlicno odigrali neke utakmice, uz pomenute preduslove Rahimica i Mujdze....DonCorleone je napisao/la:Kada citam pojedine komentare steknem dojam da mi zapravo i pricamo ovde uprazno ili da se svrha kritike Safeta uopste nije shvatila. Posto ja redovno na ovom pdf-u pisem, pitam se zapravo kako je moguce da se kritika na Safetov racun relativira uvijek na najlaksi moguci nacin.
Prva tekma protiv Slovaka: Samo Medunjanin na zadnjem veznom i Avdija desno!DonCorleone je napisao/la:2. Ponavljanje istih gresaka po deset puta zaredom. Ne mozes maknuti pored Slovacke kod kuce, 5 dana posle, sve isto ponovo.
Druga tekma protiv Slovaka (cetiri dana poslije): Samo Medunjanin na zadnjem veznom i Mujdza i Zahirovic desno po poluvrijeme.
Ipak je nesto promijenio!
Nije bas da smo bili bezopasni u obje utakmice, pogotovo u drugoj....
Dakle za zadnjeg veznog je rekao da rizikuje svjesno... Zna i svjesno rizikuje! Trebaju tri boda, probao sa ofanzivnim veznjacima... Cak je u prvoj tekmi uveo cini mi se sve brze igrace kasnije, i Izeta, i Stevu i Viscu...
Nije pomoglo, Slovacima usla "odbica" u prvoj i kontra u drugoj tekmi....
Evo napredujemo...do skoro je bilo da je Ibisevic iskljucivo krilo, sad je "niti napadac niti krilo"DonCorleone je napisao/la:3. 4-4-2 formacija i Ibisevic. Niti napadac, niti krilo. Pa ako stavis formaciju 4-4-2, sto je onda ne igras? Ibisevic nije Sanchez da se vadi na krilo, predje igraca i zabije sa 20 metara golcinu, njega kada uhvati trema, ne zna pogoditi citav gol sa dva metra razdaljine, a da ide u takve avanture? Pozadi Ibisevic nije nista bolji od klasicnog krila, a naprijed dosta losiji, dakle cemu eksperimentisati aka Holandija, Barcelona, kada je Ibisevic klasican centarfor? Posto se i taj gaf ponavlja svaki put iznova, postavlja se pitanje, hocemo li to gledati i protiv Nigerije i Irana?

Ibisevic kad se izvuce van sesnaesterca (nije nuzno na krilo) trazi igraca unutra a to je obicno Dzeko, a nerijetko se i Miske ili Pjanic nadju na povratnoj ili cak unutra....Ista stvar se desava kad se Dzeko izvuce van sesnaesterca, jer tad Ibisevic ulazi u sredinu.... I sta ocekujes od 4-4-2? Ibisevic i Dzeko na penalu? U liniji? Jedan naprijed jedan nazad?
Imao je u tim kljucnim utakmicama na raspolaganju i Rahimica i Zahirovica i nije ih uvrstio u sastav....DonCorleone je napisao/la:4. Igra bez pravog zadnjeg veznog. Prvo mi svane Argentina pred oci. Eh covjece, ides na Argentinu u 4-1-3-2 sistemu bez pravog zadnjeg veznog, a trebao bi imati barem dva. Pa to je neopisivo. Sjecam se, bilo je vec jutro, a ja ranio sledeci dan, tako da nisam imao ni volje ni snage da analiziram tokom utakmice nase slabosti, ali ih je bilo toliko puno, da su jednostavno parale oci. Sjetih se kada smo jednom izgubili loptu na centru a Argentinci krenuse u napad trazeci Aguera i odigrase akciju u neke dvije-tri sekunde, a sam Aguero kako primi loptu, tako se izgubi. Covjek je primio loptu i bio na nekih 20tak metara od naseg gola potpuno sam, znaci u razdaljini od dva do tri metra naseg igraca nije nigdje bilo, a nije se radilo uopste o kontra napadu. Dakle, tu sam vidio kako covjek moze amaterski postaviti taktiku i formaciju. Nasi su stojali suvise daleko od Argentinaca, sto je protiv tako jedne ekipe nedopustivo. Mogli smo primiti tri gola u prvih pet minuta. toga se bojim najvise, da ponovi takvu harakiri taktiku.
Zasto mislimo da kljucne utakmice ne zeli da igra sa standardnim igracima, osim ako je na treninzima stekao odredjeni dojam zbog kojeg se odlucio na rizik? Zasto je to toliki problem?
Susic je Besica promovisao u reprezentativca (kao i jos 14 momaka sa ovog spiska i jos neke koji nisu na ovom spisku...oko 20-ak probanih igraca....). Ne bih se bavio prognozama da li bi dobijao pozive ranije ali evo cim je izgladio odnose sa Jagodicem dobio je poziv za A reprezentaciju, i nadam se da ce nam rijesiti tu poziciju zadnjeg veznog....
6. Slucaj Sven Susic. Taj slucaj je jos kontroverzniji od ovog iznad. Dakle pozivas igraca koji je jasno slabiji od drugih potencijalnih igraca a pri tome ti je jos u krvom srodstvu, i onda se cudis kada se digne buka. Ozbiljan trener vjerovatno ne bi zvao familiju radi pritiska javnosti ni kada se mozda radi o podjednako dobrim igracima, a sta radi Susic? Zove igraca koji je slabiji od barem 10 potencijalnih a pri tome mu je najbliza familija. Losu sliku salje potencijalnim igracima i moguce da kvari atmosferu unutar tima, dakle krajnje opasan i nelogican potez.[/quote]DonCorleone je napisao/la:5. Nelogicni pozivi. Kakvu sliku saljes jednom igracu koji je mlad, perspektivan, igra u jakoj ligi i dobrom klubu kada pozoves igraca koji zadnjih pet godina nije bio standardan u najmizernijim klubovima po Rusiji i Turskoj a nalazi se pri tome na spisku za SP? Kakav je to pristup prema potencijalnim, mladjim igracima?
Dosta je igraca bez kluba ili bez utakmica za klub znalo dobro odigrati u reprezentaciji... Ovaj mali je odigrao onaj debi korektno, i nista slabije od nasih glavnih igraca (problem je sto jedino njegovo g---- smrdi)...
Sasvim korektno prenosio loptu dalje....
Ako ga uprkos losim partijama u reprezentaciji bude drzao, naravno da treba negodovati, ali nakon 60-ak korektnih minuta praviti ovoliku frku nije ok.... Svi potencijalni koji su bili jasni u pogledu nastupa za nas, koji su zavrsili papirologiju, a mogli su podici kvalitet igre su i dobili poziv....
Novinar ga je upitao za Prcica nekad u januaru/februaru i on je odgovorio kako i jeste...Da ga nema u planovima za Brazil i da je do daljnjeg na raspolganju selektoru mlade reprezentacije.... Prcic se uvrijedio i donio odluku sa kojom sada treba da zivi i da se nosi.... Cak i poslednji intervju Susica govori da nema zle krvi i da je "Prcic sigurno igrac za buducnost"..... To se opet presucuje u bjesomucnim napadima na selektora....
[youtube][/youtube]DonCorleone je napisao/la:7. Svaki poraz, igraci krivi (Rumunija, Egipat), slijedi otvaranje pandorine kutije, radikalne promjene itd...sve po sistemu tresla se gora, rodio se mis. Na kraju se nista ne desi, a on se opere prebacujuci kritiku na igrace. Dakle sa pedagoskog aspekta suvise los i naivan potez.
Samo da se ne zaboravi!
Ja ne cujem da je prigovorio igracima... Problem poslije ove utakmice je krenuo od izjave Edina Dzeke...a poslusaj kako ga brani selektor na press-u!? I onda je selektor problem, a Dzeko je cvjecka...
O ovome se moze diskutovati...moze neko biti za, neko protiv...ja sam licno ravnodusan.....DonCorleone je napisao/la:8. Pripreme za SP. Svi idemo na isto takmicenje, ali se razlikujemo potpuno sto se tice priprema za isto. Dok jedni analiziraju svaki detalj smijestaja i okoline, mi idemo u hrdju, bare i vlagu. Ne mora biti uopste Zenica, ali zasto ne van drzave, dje bi imali mir i najbolje moguce uslove za dobar rad? Zamjeram mu sto se nije jasno izborio za bolje uslove priprema, ili sto barem nije objavio razloge zasto se pripremamo na ovako mizeran nacin.
Nije sve za svakoga, pa tako ne mora da znaci da bi nasim igracima odgovarao mir i karantin...
Ja nekako mislim da je ovdje najbitnija stvar koja se presucuje, ona izjava Susica kako ce se treninzi individualizirati, odnosno dozirati prema svakom igracu.... Ako ce se oni generalno bolje osjecati ovako, kad imaju kontakte sa porodicom, prijateljima, djevojkama, zenama.....pa nek im bude......
Ne vidim to kao neki ogroman problem....
Evo pokusao sam da odgovorim zasto ja imam drugacije misljenje, i da je sve ok dok se tvoje misljenje zasniva na ovim razlozima, a ne na licnom animozitetu prema selektoru... Kod vecina preovladavaju uvrede i to je ono sto meni najvise smeta....DonCorleone je napisao/la:Pisem ovo da ne bude opet komenatara da je kritika neosnovana ili osnovana iskljucivo na licnim uvredama selektora. Ovako svako moze da uvidi, da li se pronalazi u napisanom ili ne.
Pozzz
DonCorleone je bistar i kulturan dečko, sigurno ne spada u ovu kategoriju.damir_82 je napisao/la:Evo pokusao sam da odgovorim zasto ja imam drugacije misljenje, i da je sve ok dok se tvoje misljenje zasniva na ovim razlozima, a ne na licnom animozitetu prema selektoru... Kod vecina preovladavaju uvrede i to je ono sto meni najvise smeta....
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
kritika uvijek dobra,problem je ko kritikuje,da bi se jedan nogometni strucnjak kritikovao mislim da po struci mu moras biti,ravan,bolji ili tu negdje.Po vasim ,,kritikama,,Pape nema veze o fudbalu,ne zna ni formaciju napraviti,pogresni igraci mu igraju na pojedinim mjestima,pogresne igrace zove,a deset puta bolje ne,pravi haos u svlacionici.Ne razumijem kako ekipa sa takvim ,,strucnjakom,,u zadnjem ciklusu najvise bodova uzme u istoriji BiH,najvise golova da,najmanje primi,protivnici nam najmanje sansi napravi.Takav ,,strucnjak,, prosiri igracki kadar tako kad ostanemo bez 2-3 igraca iz prve postave ni ne primjeti se.Ovo je ono sto je ocigledno,i sto smo svi vidjeli i ne treba biti strucnjak da se to primijeti.
- Donnie Darko
- Kontakt:
goldzija je napisao/la:da bi se jedan nogometni strucnjak kritikovao mislim da po struci mu moras biti,ravan,bolji ili tu negdje.

Ja sam nešto pokušao vezano za našeg selektora odgonetnuti i došao sam do frapantnog podatka.Safet Sušić u raji poznatiji kao Pape je komunjara teška.Svima nama je poznato da je Hajduk bio Titin klub još iz onog vakta,to je upamtio i naš dobri selektor,pa sad poziva igrače tog kluba u našu repku, a taj klub predstavlja kao Real Madrid,sve u cilju kako bi se odužio drugu Titu, koji nas gleda sa nebesa.Očekujem u budućnosti da igrači na onu himnu bez teksta počnu pjevati Druže Tito, mi ti se kunemo,i to sve po naređenju našeg selektora Safeta Sušića. Druže Safete,u Brazilu čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka.

Zeljo mi je kao mater i otac, krvno smo vezani! Da je u sedmoj ligi i da igra najdosadniji fudbal na svijetu - to je moj tim i ja sam uz njega. Ove evropske timove biram po ukusu, nesto kao curu. Kad mi dojade mogu ih odyebat i trazit novi tim.
Kako te nije stid,pisati to za covjeka koji nas je odveo prvi put na svjetsko prvenstvo,za covjeka koji je iskopao dva najveca talenta ( Avdija i Sven ) poslije rate u bivsoj jugi.Željooooo je napisao/la:Ja sam nešto pokušao vezano za našeg selektora odgonetnuti i došao sam do frapantnog podatka.Safet Sušić u raji poznatiji kao Pape je komunjara teška.Svima nama je poznato da je Hajduk bio Titin klub još iz onog vakta,to je upamtio i naš dobri selektor,pa sad poziva igrače tog kluba u našu repku, a taj klub predstavlja kao Real Madrid,sve u cilju kako bi se odužio drugu Titu, koji nas gleda sa nebesa.Očekujem u budućnosti da igrači na onu himnu bez teksta počnu pjevati Druže Tito, mi ti se kunemo,i to sve po naređenju našeg selektora Safeta Sušića. Druže Safete,u Brazilu čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka.![]()

- Goalgetter
- Kontakt:
Za sta sluzi nogometni forum, ako ne smijes kritikovati i iznijeti svoje misljenje.goldzija je napisao/la:da bi se jedan nogometni strucnjak kritikovao mislim da po struci mu moras biti,ravan,bolji ili tu negdje.

Ova tema ne služi za analizu i mišljene ovde služi za vrijeđanje čovjeka i psovanje mu svega koje slabo prođe kažnjeno
http://www.youtube.com/watch?v=Pk9A-6_O6QA
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.