Pozdrav svim navijačima Bayerna, dugo nisam pisao iz određenih razloga ali sada mislim da svi imamo potrebu nešto reći, zato postoji forum a meni je oduvijek bilo drago što sam dio ove familije na ovom forumu i temi.
Pošto sam takav da ne mogu sve napisati u par rečenica i tako izraziti mišljenje, bit će ovo duži post pa ko će imat volje će pročitati ili će preskočit. Ponavljam se, jednostavno ne mogu sve napisati u par rečenica i to je to, a pogotovo ne u ovakvom trenutku.
Nakon ovako teškog sramoćenja našeg kluba, mislim da svi osjećamo potrebu da napišemo nešto pa tako i ja. No, da ne bi bilo zabune, nisam niti ne želim biti general poslije bitke, lako je sada pričati. Iskreno, htio sam pročitati sve stranice od 2661 pa nadalje, to ću i učiniti jer me stvarno jako zanima kakvi su sve komentari bili na igru Bayerna u ovom mjesecu, ali prvo ću napisati svoje mišljenje pa tek onda idem sve pročitati.
Vratimo se sad na generala nakon bitke, što smo u biti s jedne strane svi a s druge strane nažalost idealno je vrijeme da se podvuče crta nakon ovakve utakmice, bez obzira što nas čeka derbi u finalu Kupa. Eto, u zadnje vrijeme s kim god sam pričao, svi su rekli da to nije taj Bayern od prošle sezone. I stoga, iako svi imamo krug prijatelja sa kojima pričamo o Bayernu, Realu, Dortmundu i ostalim klubovima, opet mi je jako drago doći ovdje i pročitati razmišljanja navijača Bayerna koji ipak prate Bayern svaku tekmu pa stoga znaju najbolje kako stoje stvari.
Što se tiče ove utakmice, ja sam bio realan i rekao sam svima da će nas Real pobijediti, bio sam siguran u to, i iako bih najrađe da smo mi u finalu, realnost je bila potpuno drugačija. Već mjesec dana igramo katastrofalno. Naravno, potajno sam se nadao da ćemo vratiti formu ali to se nikako nije dogodilo. Ono jučer je logična posljedica i kulminacija loše igre, atmosfere i forme pojedinih igrača kao i trenerovih zamisli.
Zato, kao i svi ostali, napisat ću kako razmišljam u vezi ove cjelokupne situacije. Kad bi analizirali cjelokupnu sezonu redom bi to išlo ovako:
Na početku sezone loša igra u 8,9 mjesecu, nakon toga nešto bolja igra u 10,11. Nakon pauze slijede najbolje predstave i to traje sve do kraja 3 mjeseca kada ozljedom Thiaga i osiguranjem naslova kao da je momčad izgubila zanos, elan i volju. Zadnjih mjesec dana je katastrofalna igra na djelu, eto kao zaigrali smo bolje u subotu drugo poluvrijeme i mislili smo da se ekipa probudila ali uslijedio je bolan nokaut.
E sad, što se same igre tiče za nju je odgovoran Guardiola. Moji osjećaji što se njega tiče su pomiješani, iz euforije me dovodi u očaj. Totalno sam nedefiniranog mišljenja o njemu. Mnoge stvari mi nisu jasne i pitam se zašto ovaj potez, zašto onaj potez a s druge strane njegovi trofeji govore za sebe. I to ne bilo kakvi trofeji već oni najveći.
No kao što sam rekao, neke stvari mi nisu jasne. Ok, možda je iluzorno bilo za očekivati da neće mijenjati taktiku i da će sve ostati kao i prošle godine, no on sam je rekao da će se prilagodit igračima pa čemu onda mijenjanje kompletnog sistema igre? Čemu onda jedna priča na predstavljanju i mazanje očiju svim navijačima Bayerna? Današnja igra nema veze sa Heynckesovom igrom, današnja igra neodoljivo podsjeća na igru Louisa van Gaala, neodoljivo. Nije to nužno loše jer je Pep pokazao u Barceloni kako to funkcionira kada je sve u najboljem redu.
No, u ovoj igri postoji nešto što mi se nimalo ne sviđa, nije mi se svidjelo od prvog trenutka, ne sviđa mi se niti danas. To je defanziva. Nama može bilo tko napraviti par zicera po tekmi. Može nam to napraviti bilo koji klub a kamoli tek neko jači. Znači to je jedna promjena u sistemu igre koja se vratila na van Gaalovu igru u defanzivi.
Obrana visoko, presing i posjed lopte. To je igrao Louis van Gaal, to igra Guardiola.
Ok, nije loše ali šta se događa sa obranom, sjetimo se samo utakmica protiv Intera 2011., jedna i druga tekma, gdje smo golove primali lakoćom, baš lakoćom. Kao i ove sezone unatoč vrhunskim rezultatima kroz već dio sezone golove primamo prelako a zicera protivnici imaju puno, puno, puno previše.
Sjetimo se Juppa. Tamo nije bilo protivničkih zicera kao sada. To je ogromna, ogromna razlika u sistemu igre. I to je ono sa čime se ne slažem najviše jer obrana mora funkcionirati. Iskreno, jako mi je žao gledati Boatenga i Dantea i na kraju Neuera kako se muče i ne mogu zatvoriti sve te rupe u obrani. Neuer je jučer poludio mnogo puta, očito se kod njega skuplja gorčina i pitanje je vremena kad će eksplodirati. Obrana je propusna ko švicarski sir i to je činjenica na kojoj Guardiola mora poraditi.
Presing. Funkcionirao je savršeno većim dijelom sezone, eto zadnjih mjesec-dva se potpuno izgubio. Znamo svi da cilj presinga nije samo osvojiti loptu već i nakon toga opasno zaprijetiti po protivnička vrata. Taj presing ne postoji zadnje vrijeme a trebao bi biti odlika Guardioline filozofije i forte. Kod Guardiole mi nedostaje također ta okomitost nakon presinga, dakle kad se lopta osvoji i dok je protivnik izbezumljen da ga se onda odmah kazni golom, toga kod nas nema već se lopta onda ide čuvati što mi nije jasno.
Posjed. Kao i kod van Gaala, puno, puno previše se ide u širinu a premalo okomito, direktno na gol kao što je to bio slučaj sa Heynckesom prošle sezone.
Ponavljam se, igra Bayerna ove sezone neodoljivo podsjeća na Louisa van Gaala.
Heynckesov Bayern je imao sve: obranu, sredinu, napad, kompaktnost, balans između redova, kontranapad, skok igru, posjed, presing ( koji je bio dosta drugačiji i počinjao je tek kad je protivnik došao na polovicu terena, onda je uslijedio savršeno organiziran presing i automatski kontranapad a tu se niti jedan protivnik ne može snaći), ma stvarno je to bio atomski nogomet.
Ok, Pep ima drugačije zamisli koje su mu donijele naslove ali eto, u utakmicama protiv ManU-a i Reala vidjeli su se nedostaci ovakve igre i taktičkih zamisli. Protivnici se sve više prilagođavaju Bayernu tako da udare kontrapresing ili bunker pa kontranapad jer je tako najlakše kazniti visoko postavljenu obranu Bayerna. Iskreno, ja osim Bayerna trenutno ne vidim niti jednu tako visoko na terenu postavljenu momčad.
Pa igra bez pravog zadnjeg veznog u vidu Martineza ili Luiz Gustava koji oraju teren 90 minuta? Pogotovo za ovakve utakmice kao jučer ili ona prije u Madridu. Normalno, logičan slijed događaja je trpanje našeg gola jer obrana, iovako i onako visoko postavljena, još nema dodatnog izučenog i pravog zadnjeg veznog koji će im pomoći zatvarati rupe u obrani kojih je mnogo. A da ne govorimo o Martinezovoj skok igri koja bi nam jučer pomogla, kako u napadu tako i u obrani.
Kažu ljudi, pa Lahm je tu na veznom zbog bržeg prijenosa lopte, ok, to možda i jeste istina ali šta taj Lahm pridonosi igri osim prosljeđivanje lopte prvom do sebe? Povuče li koju kontru, presiječe li koji napad, odnese glavom protivnika i loptu kao Javi? Ja to nisam vidio. Lahmova uloga na zadnjem veznom neodoljivo podsjeća na ulogu Mark van Bommela koji kad je primio loptu samo ju je predao dalje, bez neke dodatne odgovornosti za građenje napada. No, za razliku od Lahma, van Bommel je mlatio kako je znao i stigao pa se u tom pogledu ne mogu usporediti. Opet, Lahmova uloga na sredini terena za mene nema smisla. To je mjesto stvoreno za igrača tipa Gustavo ili Javi.
E to ne mogu shvatiti, u ovakim utakmicama da on Javija ostavlja na klupi. Pomogao bi momčadi na više načina i po meni je grijeh kada on ne igra na zadnjem veznom.
Nadalje, previše igre sa golmanom. Previše vraćanja lopte do golmana. Kod Juppa to nije bio tako čest slučaj. Još nam onda frajer igra zadnjeg kao u dobra stara vremena i čisti sve što prođe a gol ostaje prazan.
Previše rotiranja i zato gubljenje forme pojedinih igrača? Ne slažem se sa ovom konstatacijom prevelikog rotiranja, i iako ima nekog smisla mislim da nikako ne bi smjela biti presudna kao što se sada čini.
Što se tiče jučerašnje igre, osim što je bila katastrofalna, ne mogu shvatiti da Guardiola nije pazio na Bayernovo ime već je dopustio da nas Real obruka pošteno. Zašto nije zatvorio utakmicu nakon 0-2 i gotovo? Ha, mnogi će reći da drugačije ne zna ali ja to ne mogu shvatiti i prihvatiti da je to dozvolio. Pa obrukao je Bayern nepopravljivo, jednostavno me to možda i najviše pogodilo. Nije to prijateljska utakmica pa da si dozvoliš da te netko tako natrpa... Uhhh, jako loše razmišljanje i barem je na to mogao obratiti pozornost.
Da malo sumiram stanje konačno:
Pep se mora odlučiti, kao i Bayern skupa s njim, da li će igrati po njegovim željama ili ne. Ako ide Pepova želja, onda neka proda Dantea, Martineza, Mullera, Manđukića, Pizarra, Van Buytena, Šaćirija, pa čak možda i u krajnost da idem, Kroosa. Ili i ostale igrače koje nisam nabrojio ali pretpostavljam da mu se ipak ostali igrači dopadaju. Neka dovede igrače kakve želi i napravi sve po svojoj volji a klub neka mu to dopusti jer ovako mislim da ići neće.
Ili postoji druga opcija, jednostavno realnija, Bayernovo miješanje njemu u posao, što svakako mogu pa možda i moraju učiniti, i stavljanje stvari na svoje mjesto pa neka se on konačno prilagodi Bayernu a ne da se 25 igrača mora prilagoditi njemu.
Naravno, i dalje ga cijenim kao trenera i poštujem rezultate koje ima jer oni govore za sebe no treba shvatiti da se mora prilagoditi situaciji a to je da ovo nije Barcelona i učenje tika-take od malih nogu već jedan sasvim drugi stil igre koji njeguje Bayern.
E sad je zbog ovog rezultata još veći pritisak na njegovim leđima druge sezone. Ja želim da ostane i dalje trener Bayerna i očekujem malu promjenu filozofije najkasnije danas a zbog ovog lošeg rezultata neće više imati tako mekane kritike za ovako loše rezultate i loši nogomet kao što je imao dosada, svaki poraz će se dodatno svaljivati na njegova leđa i pritisak će rasti. S obzirom na ekipu, ugled Bayerna i Bayernovu upravu, mislim da će postaviti osvajanje Lige Prvaka kao najvažniji cilj za narednu sezonu pred njega.
Ipak, volio bih da dokaže i ovdje da je veliki trener, što i jeste, i treba mu dati potporu i podršku još svakako slijedeću sezonu, bez obzira na rezultat protiv Borussije. Ja mu vjerujem da i ovdje može učiniti najveće stvari, eto samo se mora malo promijeniti i prilagoditi a ne biti ovako tvrdoglav.
Eto, ma ni sam ne znam šta da kažem više, Pep me dovodi iz euforije ( igra koju smo pružili poslije pauze pa do tekme sa ManU-om ) u očaj.