ABA liga

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74

Ko osvaja ABA Ligu u sezoni 2013/2014?

Partizan
28
30%
Crvena Zvezda
12
13%
Igokea
4
4%
Budućnost
0
Nema glasova.
Cedevita
25
27%
Olimpija
2
2%
Cibona
18
19%
MZT Skoplje
0
Nema glasova.
Solnok
0
Nema glasova.
Niko od ponuđenih
4
4%

Ukupno glasova: 93

Polkovnik
Kontakt:

Re: ABA liga 2013/2014

Post Postao/la Polkovnik » 02 apr 2014, 23:12

nerminh74 je napisao/la:
Polkovnik je napisao/la:
Aha, tesu ga? Sto znaci da jos nije ni blizu evropski renomiranog kosarkasa, kakav je Teletovic na primjer. Neisklesan igrac, talenat je, napreduje, ali dokle ce dogurati ostaje da se vidi. Kada veze 4-5 sezona na vrhunskoj razini, mozemo da pricamo, dotle kapak!
Davna ili bliska vremena, sistem je sistem! Cedevita koliko dugo ima para, a tek jednog igraca tesu. Drugi klubovi su tu bili uspjesniji, pa i posle raspada Juge! Za pet godina stabilnih finansija i perspektive su znali izbacit bar jednog ekstra-igraca.
Ja mislim da si ti previse zaljubljen u Cedevitu i da previse omalovazavas druge klubove, koji ne samo da su odavno imali nesto sto se zove sistemom, nego imaju i renome i napravljene igrace, ne samo pogled u buducnost. Bosna je danas u kurcu, ali kladim se da kada bi Bosna imala uvjete kakve ima Cedevita, da bi imala sistem koji je efikasniji i bolji.
Cedevita finansijski i jaca od Partizana, a Beogradjani nizu trofeje ABA-lige, dok Cedeviti stalno nesto fali. Pametnome dosta...
koliko je to igraca u bilo kojem jacem klubu u regionu ostalo toliko vremena, naravno mislim na kvalitetne igrace?
da cedevita je za 5 godina izbacila jednog igraca, koliko ihe je partizan ili cibona izbacili od 2000 godine?
a ne nisam zaljubljenik u cedevitu, posto ne pratis ne znas koliki sam ja bio fanatik KK Bosne i to od 1979 kada sam ledzima oca gledao prvu utakmicu Bosne protiv Macabia u maloj dvorani
inace otac mi je sportski radnik, a ja bivsi juniorski reprezentaivac (istina u zimskom sportu) ex-yu, pa se malo u sport razumijem
a citava je poenta dovesti neki klub u polozaj kao sto je cedevita i opet ponavljam dok je onoga slajma oko Bosne da ima duple pare pitanje je sta bi uradili
cjenim cedevitu jer trosi pare privatnika i u njoj se tacno zna ko pije a ko placa, sto se skoro kod svih nasih velikana ne zna, nego naprotiv funkcionise na sistemu neka im drzava da pare, a oni ce raditi sa njima sta hoce i naravno nikome nece polagati racune
Nenad Krstic? Zoran Planinic? I jos njih nekoliko... Danas Bogdan Bogdanovic? Dario Saric? Tesu ih kao i CD-vita Nurkica... A svi navedeni igraci su u tim klubovima bili u dobi u kojoj je Nurkic dosao u Cedevitu!
Ne mora ostat pet godina, ali u biti taj klub treba da ga izbaci u kosarkasku orbitu, katapultira.
Tvoja sportska proslost je nebitna, kao ni moja.
I opet drobis o parama :zviz:
Rezultat jarane, rezultat! To se racuna. I u kosarci, ne znam kako je u zimskim sportovima, nisam se njima bavio. Moze da ti se svidja ili ne svidja neki klub, na koji nacin i iz kojih sredstava neko daje placu svojim igracima, ali to nema veze sa kosarkaskim sistemom u sportskom, takmicarskom smislu, nego je stvar poslovnog poduzetnistva. Cedevita iz godine u godinu glavni favorit, drugi na kraju slave, a u Evropi ne postoji veliki igrac iza kojeg stoji brend Cedevita. A tamo su 2005. ili 2006. krenuli u cijelu pricu... Nurkic igra tek jednu dobru sezonu u nekim okvirima van Zagreba i Hrvatske, nadam se da ce nastaviti sa uspjehom, ali daleko je on od necega gdje treba Cedevitu stavljati u ravan sa Partizanom, Cibonom, nekada Bosnom. Talenat Nurkic je nedovoljno!

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 03 apr 2014, 00:20

Polkovnik je napisao/la:
Nenad Krstic? Zoran Planinic? I jos njih nekoliko... Danas Bogdan Bogdanovic? Dario Saric? Tesu ih kao i CD-vita Nurkica... A svi navedeni igraci su u tim klubovima bili u dobi u kojoj je Nurkic dosao u Cedevitu!
Ne mora ostat pet godina, ali u biti taj klub treba da ga izbaci u kosarkasku orbitu, katapultira.
Rezultat jarane, rezultat! To se racuna. I u kosarci, ne znam kako je u zimskim sportovima, nisam se njima bavio. Moze da ti se svidja ili ne svidja neki klub, na koji nacin i iz kojih sredstava neko daje placu svojim igracima, ali to nema veze sa kosarkaskim sistemom u sportskom, takmicarskom smislu, nego je stvar poslovnog poduzetnistva. Cedevita iz godine u godinu glavni favorit, drugi na kraju slave, a u Evropi ne postoji veliki igrac iza kojeg stoji brend Cedevita. A tamo su 2005. ili 2006. krenuli u cijelu pricu... Nurkic igra tek jednu dobru sezonu u nekim okvirima van Zagreba i Hrvatske, nadam se da ce nastaviti sa uspjehom, ali daleko je on od necega gdje treba Cedevitu stavljati u ravan sa Partizanom, Cibonom, nekada Bosnom. Talenat Nurkic je nedovoljno!
nenad krstic je plod ex-yu skole, zoran planinic je 2000-tih napustio cibonu inace ni jedan nije proveo tih famoznih 4-5 godina u maticnim klubovima
bojan bogdanovic je dosao poslje avanture sa realom sa 20 godina i proveo cjele 2 sezone i moze samo zahvaliti perasovicu da ga je izvadio
darija sarica je izgradila sibenka i zagreb, u cibonu je dosao prije 18 mjeseci
svi navedeni klubovi kubure sa ogromnim dugovima i jedino od njih u zadnjih 10 godina partizan je napravio rezultat vrijedan pomena, dok je cibona u zadnje 4 godine napravila seriju od 25 poraza i jedne pobjede
u ciboni i bosni nema nikakvog sistema, do dolaska covica u zvezdu isto ga nije bilo, a partizan je bio u velikoj tranziciji (zar si zaboravio da je u scg buducnost palila i zarila) i tek sa ustolicenjem danilovica i vujosevica pocela je graditi ovaj sadasnji sistem, a i ovaj sistem se zestoko trese ove godine

ne mogu da vjerujem da neko moze vjerovati da i jedan sistem moze prezivjeti 40 godina nepromjenjen i da bude efikasan
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

Polkovnik
Kontakt:

Post Postao/la Polkovnik » 03 apr 2014, 01:30

nerminh74 je napisao/la:
Polkovnik je napisao/la:
nenad krstic je plod ex-yu skole, zoran planinic je 2000-tih napustio cibonu inace ni jedan nije proveo tih famoznih 4-5 godina u maticnim klubovima
bojan bogdanovic je dosao poslje avanture sa realom sa 20 godina i proveo cjele 2 sezone i moze samo zahvaliti perasovicu da ga je izvadio
darija sarica je izgradila sibenka i zagreb, u cibonu je dosao prije 18 mjeseci
svi navedeni klubovi kubure sa ogromnim dugovima i jedino od njih u zadnjih 10 godina partizan je napravio rezultat vrijedan pomena, dok je cibona u zadnje 4 godine napravila seriju od 25 poraza i jedne pobjede
u ciboni i bosni nema nikakvog sistema, do dolaska covica u zvezdu isto ga nije bilo, a partizan je bio u velikoj tranziciji (zar si zaboravio da je u scg buducnost palila i zarila) i tek sa ustolicenjem danilovica i vujosevica pocela je graditi ovaj sadasnji sistem, a i ovaj sistem se zestoko trese ove godine

ne mogu da vjerujem da neko moze vjerovati da i jedan sistem moze prezivjeti 40 godina nepromjenjen i da bude efikasan
:roll:
4-5 sezona u karijeri! Ne u jednom klubu doslovce! Ali da taj igrac bude proizvod tog kluba! S kim ja raspravljam :crazy:
Yu-neyu skola, Krstic je Partizanov, Planinic Cibonin. Tom logikom i danasnji igraci su produkt ex-yu skole :hmmmmm:
Bojan Bogdanovic je otisao u Real iz Zrinjskog, ali njegov kljucni period je bio kod Perasa u Ciboni! Tu je Bojan napravio kljucni korak bez kojeg danas ne bi bio u Feneru i Evropi to sto jeste. Vani je trebala potvrda i stigla je. Dok pred Nurkicem tek sijedi taj period. Naravno Jusuf je jos mlad, vrijeme radi za njega.
Saric je dosao u zivotnoj dobi u Cobonu kad i Jusuf u Cedevitu. Sa tek napunjenih 18 godina! Prema tome... Ako Saric nije Cibonin, nije ni Jusuf Cedevitin! Nego pripada Laskom!!! Kapak!
Partizan kazes? A sta je sa 1998. godinom kada su sa svojim igracima otisli na F4 Eurolige? Prespavao si tu sezonu? Godinu-dvije nisu bili konkurentni Buducnosti, jer su Podgoricani pokupovali sve zivo sto valja u SCG (sjeti se slucaja Tomasevic), ali upravo zahvaljujuci postojanju sistema Partizan nije nestao nego se ekspresno vratio u vrh. Sistem Vujosevic je samo nastavak sistema kojem su temelji udarani pocetkom 70-ih, ususdjejem se rec i malo ranije! Jedna od faza, nista vise... Partizan se kao i 90-ih kod Vujosevica dizao iz sezone u sezonu a kulminacija je bila odlazak na F4, kako 1998, tako i 2010! Ista prica sa titulom 1992, bez neuspjeha generacije Divca i Paspalja, ne bi bilo ni dvojca Danilovic-Djordjevic (sjecas se poslednjeg finala kupa kada je Bosna bila rival tom Partizanu?).
Danilovic je isto u 18. godini dosao u Partizan, kad i Saric u Cibonu i Nurkic u Cedevitu. Divac isto u 18. dolazi iz Kraljeva u Beograd. Jedino Paspalj malo kasnije iz Crne Gore, u 20, i to jer je u Titograd procijenjen za netalentovanog igraca, otpisan od same uprave i struke u Buducnosti.
Zvijezda je druga prica, meni slicna Cedeviti. Oni su se na prelazu stoljeca raspali i do prije godinu-dvije bili prosjecan klub, sa velikim i nerealnim ambicijama i skromnim rezultatima.
Kada je Partizanov sistem u pitanju, tresao se on i prosle godine, pa su ljudi bili najbolji kada je bilo najpotrebnije ;)
Ne navijam za srpske klubove, ali pred KK Partizan imam veliki respekt, kao i pred Cibonom. Uz Bosnu i Jugoplastiku/Split velika kosarkaska cetvorka bivse Juge, uz rame im Zadar i Olimpija, nekada ranije Zvijezda i OKK Beograd.
Cedevita ce ti zavrsit poput Hemofarma i Zeleznika na kraju, raspast ce se, prije Cibone!
Razlika je sto je Zeleznik iznjedrio Teodosica, a Hemofarm nikoga (Milicic = propali talenat). Cedevita je za sad bliza Hemofarmu. Isto tako ce kakva god da je, Bosna nadzivit i Igokeu i Siroki i sve ostale klubove iz malih sredina ili kojekakvih privatnika u BiH.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 03 apr 2014, 11:53

Polkovnik je napisao/la: :roll:
4-5 sezona u karijeri! Ne u jednom klubu doslovce! Ali da taj igrac bude proizvod tog kluba! S kim ja raspravljam :crazy:
ti si napisao 4-5 sezona u jednom klubu, sada pominjes razlicite klubove, onda se ja pitam sa kim to ja raspravljam (ali mislim da znam)
Polkovnik je napisao/la:Yu-neyu skola, Krstic je Partizanov, Planinic Cibonin. Tom logikom i danasnji igraci su produkt ex-yu skole :hmmmmm:
citava polemika se vodi o tome da prijeratni sistem nema veze sa danasnjim sistemima ili nedostatku istih prema tome naravno da je vazno, a igraci od 2000 i neke su nastali kada vise nije bilo uhodanih ranijih sistema treniranja i takmicenja, nego po novim koji su daleko losiji
Polkovnik je napisao/la:Bojan Bogdanovic je otisao u Real iz Zrinjskog, ali njegov kljucni period je bio kod Perasa u Ciboni! Tu je Bojan napravio kljucni korak bez kojeg danas ne bi bio u Feneru i Evropi to sto jeste. Vani je trebala potvrda i stigla je. Dok pred Nurkicem tek sijedi taj period. Naravno Jusuf je jos mlad, vrijeme radi za njega.
Saric je dosao u zivotnoj dobi u Cobonu kad i Jusuf u Cedevitu. Sa tek napunjenih 18 godina! Prema tome... Ako Saric nije Cibonin, nije ni Jusuf Cedevitin! Nego pripada Laskom!!! Kapak!
bojan bogdanovic je u ciboni sveukupno proveo 2 godine i sada ga je cibona stvorila, a igrao je veliki broj utakmica i za zrinski, a i za klubove (sa malom minutazom) u kojima je bio posudzen od strane reala, njemu je samo perasovic pomogao da probije psiholosku barijeru
Polkovnik je napisao/la:Partizan kazes? A sta je sa 1998. godinom kada su sa svojim igracima otisli na F4 Eurolige? Prespavao si tu sezonu? Godinu-dvije nisu bili konkurentni Buducnosti, jer su Podgoricani pokupovali sve zivo sto valja u SCG (sjeti se slucaja Tomasevic), ali upravo zahvaljujuci postojanju sistema Partizan nije nestao nego se ekspresno vratio u vrh. Sistem Vujosevic je samo nastavak sistema kojem su temelji udarani pocetkom 70-ih, ususdjejem se rec i malo ranije! Jedna od faza, nista vise... Partizan se kao i 90-ih kod Vujosevica dizao iz sezone u sezonu a kulminacija je bila odlazak na F4, kako 1998, tako i 2010! Ista prica sa titulom 1992, bez neuspjeha generacije Divca i Paspalja, ne bi bilo ni dvojca Danilovic-Djordjevic (sjecas se poslednjeg finala kupa kada je Bosna bila rival tom Partizanu?).
ovim potvrdzujes moju tvrdnju da postoje razliciti sistemi u partizanu (12 godina razlike od sljedeceg uspjeha) dok vujosevic kao mladi trener je nasljedio sistem koji je dozivljavao vrhunac sa igracima koji su nastali u jugi, a inace buducnost nije osvajala godinu-dvije tada prejake lige yu-scg, nego 3 godina + 3 kupa

Polkovnik je napisao/la:Danilovic je isto u 18. godini dosao u Partizan, kad i Saric u Cibonu i Nurkic u Cedevitu. Divac isto u 18. dolazi iz Kraljeva u Beograd. Jedino Paspalj malo kasnije iz Crne Gore, u 20, i to jer je u Titograd procijenjen za netalentovanog igraca, otpisan od same uprave i struke u Buducnosti.
da danilovic, divac i paspalj dolaze sa 18 tj. 20 godina, ali sa vec 7-8 godina kvalitetnog rada i gdje su vec prosli vise mladih selekcija yu-reprezentacija opet ponavljam nekadasnjeg vrhunskog sistema, a jusuf nurkic je sa 16 (pazi) godina otisao u krku, a da do tada nije nekoliko puta drzao loptu u ruci i onda u cedevitu odlazi posto je sve ukupno odigrao 10-tak juniorskih utakmica
Polkovnik je napisao/la:Zvijezda je druga prica, meni slicna Cedeviti. Oni su se na prelazu stoljeca raspali i do prije godinu-dvije bili prosjecan klub, sa velikim i nerealnim ambicijama i skromnim rezultatima.
Kada je Partizanov sistem u pitanju, tresao se on i prosle godine, pa su ljudi bili najbolji kada je bilo najpotrebnije ;)
Ne navijam za srpske klubove, ali pred KK Partizan imam veliki respekt, kao i pred Cibonom. Uz Bosnu i Jugoplastiku/Split velika kosarkaska cetvorka bivse Juge, uz rame im Zadar i Olimpija, nekada ranije Zvijezda i OKK Beograd.
pa opet potvrdzujes ono sto sam rekao, svi nekadasnji veliki klubovi koji su imali sistem prije rata, a nisi napravili kvalitetan sistem poslje njega (tj. jos nekih repova koji su se vukli koju godinu poslje rata) su u velikim problemima, inace non stop pominjes cibonu, a oni iz svoje skole od 2000-tih skoro nikoga nisu izbacili
Polkovnik je napisao/la:Cedevita ce ti zavrsit poput Hemofarma i Zeleznika na kraju, raspast ce se, prije Cibone!
Razlika je sto je Zeleznik iznjedrio Teodosica, a Hemofarm nikoga (Milicic = propali talenat). Cedevita je za sad bliza Hemofarmu. Isto tako ce kakva god da je, Bosna nadzivit i Igokeu i Siroki i sve ostale klubove iz malih sredina ili kojekakvih privatnika u BiH.
sta ce biti sa cedevitom ja ne znam, ali sutra da cedevita propadne, ona ce ostaviti cist klub bez dinara duga
sto se tice zeleznika tj. FMP-a isti nije propao, sto vise igra dobro u srpskoj lizi, cak ima realne sanse da izbori mjesto u ABA ligi
a vjeruj niko sretniji od mene da se KK Bosna vrati pa makar na 50% nekadasnje slave
KK Bosna - EL: 1979, Yu NC: 1978, 1980, 1983, Yu Cup: 1978, 1984, B&H NC: 1999, 2005, '06, '08, B&H Cup: 2005, '09, '10

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 03 apr 2014, 12:02

i da kazes da ekonomija klubova nema veze sa njihovim uspjesima
da li onda znas koji klub od ulaska u ABA ligu je kostantno medzu 3 ekipe sa najvecim budjetom, a inimalno 3 sezone sa najvecim budjetom

Chstal
Kontakt:

Post Postao/la Chstal » 03 apr 2014, 12:51

ZAPAMTITE: Sistem je izmišljen radi bogatih klubova. Zapitajte se imali CSKA Moskva sistem, Barcelona, Real Madrid itd. Naravno da nemaju sistem jer im ne treba, imaju omladinski pogon ali nešto posebno i ne ulažu i nemaju toliko vremena i prostora da svake sezone dadnu šansu 2 ili 3 mladih igrača kad mogu kupiti gotove igrače. Neki klubovi nemaju novac i zato imaju SISTEM stvaranja mladih igrača.

od 2000 godine...
KK Bosna od 2000 do 2012 nije ni jednog igrača izbacila iz omladinskog pogodna, "napravila" je 2 igrača NIhada Đedovića koji je u klubu bio od 15 do 18 godine i Bavčić Edina. To su dva igrača koji su napravili neke karijere. Bosna se nije ni bavila omladinskim pogonom jer su kupovali sve što se moglo kupiti i nisu ništa ostvarili, jer ih je SISTEM Širokog uništavao godinama.
KK Cibona ista situacija kao i kod Bosne, kupovali igrače ali osvajali titule ali nisu mogli napraviti iskorak u Evropi. Nisu ni jednog igrača napravili sve su doveli gotove proizvode.
KK Crvena Zvezda imali problema sa novcem, dovođeni loši igrači a visoki ciljevi. Napravljena fuzija sa FMP-om. Sad su najkompletniji klub na balkanu a možda i šire. Imaju novac i imaju omladisnki pogon veoma jak + imaju drugi tim koji igra prvu ligu i sad ligu za razigravanje (napomenimo da su i tu isključivo mladii grači).
KK Partizan ima SISTEM, ali taj SISTEM košta. Oni su mnogo puta doveli igrače pa su ti igrači propali. Sve to košta, međutim imali su rezultate kako u SCG tako sad i u SR i naravno u Evropi. Partizan i nije baš izbacivao neke svoje igrače iz odmladinskog pogona, nego su kupovali igrače između 18 i 20 godina i od njih pravili igrače ali opet imaju neki SISTEM.
KK Hemofarm je živio od prodaje svojih mladih igrača a stvorio ih je dovoljno npr DAnilo Anđušić, Đorđe Gagić, Boban Marjanović, Stefan Marković, Darko Miličić, Boris Savović, Saša Vasiljević i mnogi drugi. Propali su jer su htjeli parirati Zvezdi i Partizanu, potrošili puno novca a nisu imali uspjeha i krenuli ispočetka. Gle čuda opet su napravili igrača koji je 94 godište najbolji strijelac Prve srpske lige i u završnici će igrati za KK Radnički.
KK FMP i dalje postoji, sramota me više napisati koliko su igrača stvorili i koliko će stvoriti. Igraju Prvu srpsku ligu i sad su ušli za razigravanje. Imaju najmlađi tim, čak mlađi i od Mega Vizure.

Opet napominjem imaš SISTEM ili imaš novac. Cedeviti ne treba SISTEM, jer imaju novac. Imaju oni i mlade igrače pa kombinuju nešto kao i Partizan iskustvo sa mladošću npr Luka Babić 22 godine, David Jelenek 18 godina, Jusuf Nurkić 19, Ivo Baltić 22 godine i mazalin Lovro 16 godina NOVI PROJEKAT Cedevite.

Volim se vratiti na BIH.
Sloboda i Čelik propali i šta trenutno rade? Promjene u OKK i opet propadaju.

OKK Sloboda igra prvu ligu doveli starije igrače, sezonu završili na 4 mjestu i nemaju ni jednog mladog perspektivnog igrača. SRAMOTA, a znaju da im sljedeće godine trebaju zaštićena godišta 93 ili mlađe.

OKK Čelik A1 liga, koji će vjerovatno igrati sljedeće godine Ligu 12 bez obzira kako završili finale isto rade kao i OKK Sloboda. Dovode starije igrače i dovodit će starije igrače a nemaju talenata. Niti proizvode niti dovode neke mlade igrače na kaljenje.

Ovo VAM je surova realnost Bosne i Hercegovine. Sami navijači i simpatizeri Slobode, očekuju sljedeće sezone pojačanja naravno što stariji igrači i istrošeni. Ali čemu to vodi, meni ka propasti a njima ka nekom uspjehu vjerovatno im je uspjeh biti 3 sezone treći ili četvrti i onda opet gašenje...

Polkovnik
Kontakt:

Post Postao/la Polkovnik » 03 apr 2014, 14:00

1. Haman ne citas sta ti se pise. Gdje sam ja napisao da igrac mora provest u jednom klubu 4-5 sezona? Odigrat na vrhunskoj razini, to sam napisao! Nemas argumente, pa onda sam umetnes tvrdnju, pa je pogovris drugom da je to izgovorio. Retoricki bjedluk!
2. Ti izgleda nisi pratio prijeratnu kosarku.
3. Mogu su slozit oko Bogdanovica.
4. Jedan sistem ne traje godinu dana i ne bazira se na jednogodisnjem trajanju. U suprotnom nije sistem. Rezultati ne dolaze nama, nego postepeno. Ni KK Bosna nije preko noci i slucajno postala prvak Evrope.
5. I je li krivica tih klubova sto je Nurkic kasno poceo da igra kosarku? Jednu stvar previdjas. Nurkic je centar. Pravit dobrog centra i dobrog beka nije ista stvar. Mnogi centri su u kasnijoj dobi pocinjali igrat kosarku, pa su pravili velike karijere. Sto to ne bi bilo i sa Nurkicem? Sjeti se Dikembe Mutomba i jos mnogih drugih.
6. Slazem se djelimicno. Ali propadanje sistema u pojedinim klubovima imalo je finansijsku poledjinu.
7. O Ciboni ne bih, jer imas pezorativan odnos prema tom klubu. FMP danas je Zvijezdina filijala, nije to onaj FMP iz ABA-perioda. Zvijezdin B-tim.
8. Kakve veze ima cist racun kad klub ode u sportsku insolvenciju? Cedevita je igracka njenog vlasnika, kao sto je i Igokea Dodikova, Radnicki FIAT-ova etc. Coviceva je bila FMP, sad je preuzeo Zvijezdu, Firma Hemopharm je imala svoju kosarkasku igracku u Vrscu. Ostat ce jedino Zvijezda posle Covica, jer ima navijace, ime, brend, jer ce drzava uvijek stat iza takvog brenda. Kao sto ce sutra drzava Bosna i Hercegovina opet stat iza brenda KK Bosna. Kao sto Hrvatska nikad nece pustit niz vodu Cibonu. Slovenija Olimpiju. Crna Gora Buducnost. U BiH ce Sarajevo, Tuzla i Zenica uvijek bit centri, koliko uspjesni, ovisice od toga koliko para ima u tim sredinama u datom momentu. Tu ce bit i neko iz Hercegovine, danas je Listica, ali prirodan odabir je Mostar i Banja Luka u Bosanskoj Krajini. Sutra moze i Cazin napravit najjacu ekipu u BiH ako neko ulozi pare tamo, ali trajno ne mogu opstat. Sjecas se Brotnja iz Citluka? U Hrvatskoj su bili jedno vrijeme rijecko Sava/Triglav osiguranje, ranije Zrinjevac jaki, pa gdje su sad? U Srbiji Beocin. U Spaniji bio nekad jak Joventut, u Grckoj Aris, Italiji Scavolini i Benetton, al pored Madrida, Barcelone, Atene, Milana, Rima, Bologne nisu mogli trajno opstat. Na istoku ce CSKA i Zalgiris uvijek bit prisutni. Zalgiris je sad bez para, al propast nece.
9. Bosna se moze dic. Treba uletit s parama. Imat entuzijaste i ljude koji razumiju kosarku i te ljude vezat na duzi period, ne mijenjat ih posle godinu dana. Moglo bi se fakat doc do tih 50%. Ali ne odjednom.

Polkovnik
Kontakt:

Post Postao/la Polkovnik » 03 apr 2014, 14:33

Chstal je napisao/la: KK Crvena Zvezda ... Sad su najkompletniji klub na balkanu a možda i šire.

KK Hemofarm je živio od prodaje svojih mladih igrača a stvorio ih je dovoljno npr DAnilo Anđušić, Đorđe Gagić, Boban Marjanović, Stefan Marković, Darko Miličić, Boris Savović, Saša Vasiljević i mnogi drugi. Propali su jer su htjeli parirati Zvezdi i Partizanu, potrošili puno novca a nisu imali uspjeha i krenuli ispočetka. Gle čuda opet su napravili igrača koji je 94 godište najbolji strijelac Prve srpske lige i u završnici će igrati za KK Radnički.
Oly? PAO? Na Balkanu...
Niko od tih vrsackih igraca nije ostavio dublji trag u evropskoj kosarci. Posle odlaska iz ABA-lige nisu se snalazili nesto. Andjusic je mlad, ok, Marjanovic odlazio, pa se vracao posle neuspjeha, od Markovica se vise ocekivalo da ce uradit posle odlaska 2009. iz Vrsca, Milicic no comment, Savovic i Vasiljevic prosjek, nis posebno.
FMP je s druge strane ozbiljna skola, mada su imali i oni propalih talenata tipa Sekularac, Labovic, al valjda je to i normalno, ne mogu svi uspjet.

Chstal
Kontakt:

Post Postao/la Chstal » 03 apr 2014, 15:15

Polkovnik je napisao/la:
Chstal je napisao/la: KK Crvena Zvezda ... Sad su najkompletniji klub na balkanu a možda i šire.

Oly? PAO? Na Balkanu...
Niko od tih vrsackih igraca nije ostavio dublji trag u evropskoj kosarci. Posle odlaska iz ABA-lige nisu se snalazili nesto. Andjusic je mlad, ok, Marjanovic odlazio, pa se vracao posle neuspjeha, od Markovica se vise ocekivalo da ce uradit posle odlaska 2009. iz Vrsca, Milicic no comment, Savovic i Vasiljevic prosjek, nis posebno.
FMP je s druge strane ozbiljna skola, mada su imali i oni propalih talenata tipa Sekularac, Labovic, al valjda je to i normalno, ne mogu svi uspjet.
Oly i Pao već sada imaju ozbiljnih problema sa financijama i padat će svake godine ali su sigurno uređen klub.

Ja tebi nabrojim igrače ti ih popljuvaš a ti igrači zaradili milione i milione u svojim karijerama. Svaka čast. Što ja nisam ovako prosjek igrač kao što je Savović, da igram Euroleague i da imam 300 000 eura godišnje i da mi kažu da sam prosjek. Ali eto Đedović je vrhunski igrač, izvini igračina ali gledaj koincidencije igraju obojica u istom timu.

Ja tebi govorim da su Srbi i Hrvati izbacili od 2000 do sada milijardu igrača što vrhunskih što "prosjek" tipa Savović a MI pazi: Bavčić, Teletović, Đedović, Muhamed Pašalić koji imaju neke karijere... Ostatak reprezentacije nam prave Srbi i Hrvati ali ne Široki ili Mladost nego Hemofarm, Budućnost itd

I kažem ti opet će biti i Slobode, i Čelika i Bosne ali šta će nam? Više je KK Široki dao reprezentativaca BIH nego KK Bosna. Jel treba opet da nam dolaze amerikanci, razni propali talenti iz Srbije, Hrvatske a gušimo našu djecu? Prepucavamo se 3 ili 4 sezone kako Sloboda ima navijače, kako Bosna ima navijače i kako Čelik ima navijače i onda dugovi opet po 3 ili 4 miliona jer niko neće da kupi igrača od 30 godina a plate astronomske, jedni kradu a druge boli briga za košarku. NIkakvih planova nema itd. Jesi li ti svjestan da ni jedan tim ne ulaže u mlade igrače osim Širokog i Sparsa? Uzmi listu igrača ostalih timova i popiši igrače rođene od 1992 i mlađe, pa ćeš vidjeti jada i ćemera. Našu ligu igra čovjek koji ima 41 godinu i ove sezone je u ligi igrao 2 puta protiv svog sina.
Bosna ima mlad tim ali ti garantujem da nemaju transfer embargo da bi i oni dovodili ove starije igrače. Pročitaj šta Tuzlaci pričaju o Slobodi, bit ćemo jači sljedeće godine treba dovesti starije igrače. Tako će im biti 3 ili 4 sezone borba za nekih vrh i onda pufff plitak potok, idemo opet A2 pa A1 i sve tako.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 03 apr 2014, 16:30

Polkovnik je napisao/la:1. Haman ne citas sta ti se pise. Gdje sam ja napisao da igrac mora provest u jednom klubu 4-5 sezona? Odigrat na vrhunskoj razini, to sam napisao! Nemas argumente, pa onda sam umetnes tvrdnju, pa je pogovris drugom da je to izgovorio. Retoricki bjedluk!
2. Ti izgleda nisi pratio prijeratnu kosarku.
3. Mogu su slozit oko Bogdanovica.
4. Jedan sistem ne traje godinu dana i ne bazira se na jednogodisnjem trajanju. U suprotnom nije sistem. Rezultati ne dolaze nama, nego postepeno. Ni KK Bosna nije preko noci i slucajno postala prvak Evrope.
5. I je li krivica tih klubova sto je Nurkic kasno poceo da igra kosarku? Jednu stvar previdjas. Nurkic je centar. Pravit dobrog centra i dobrog beka nije ista stvar. Mnogi centri su u kasnijoj dobi pocinjali igrat kosarku, pa su pravili velike karijere. Sto to ne bi bilo i sa Nurkicem? Sjeti se Dikembe Mutomba i jos mnogih drugih.
6. Slazem se djelimicno. Ali propadanje sistema u pojedinim klubovima imalo je finansijsku poledjinu.
7. O Ciboni ne bih, jer imas pezorativan odnos prema tom klubu. FMP danas je Zvijezdina filijala, nije to onaj FMP iz ABA-perioda. Zvijezdin B-tim.
8. Kakve veze ima cist racun kad klub ode u sportsku insolvenciju? Cedevita je igracka njenog vlasnika, kao sto je i Igokea Dodikova, Radnicki FIAT-ova etc. Coviceva je bila FMP, sad je preuzeo Zvijezdu, Firma Hemopharm je imala svoju kosarkasku igracku u Vrscu. Ostat ce jedino Zvijezda posle Covica, jer ima navijace, ime, brend, jer ce drzava uvijek stat iza takvog brenda. Kao sto ce sutra drzava Bosna i Hercegovina opet stat iza brenda KK Bosna. Kao sto Hrvatska nikad nece pustit niz vodu Cibonu. Slovenija Olimpiju. Crna Gora Buducnost. U BiH ce Sarajevo, Tuzla i Zenica uvijek bit centri, koliko uspjesni, ovisice od toga koliko para ima u tim sredinama u datom momentu. Tu ce bit i neko iz Hercegovine, danas je Listica, ali prirodan odabir je Mostar i Banja Luka u Bosanskoj Krajini. Sutra moze i Cazin napravit najjacu ekipu u BiH ako neko ulozi pare tamo, ali trajno ne mogu opstat. Sjecas se Brotnja iz Citluka? U Hrvatskoj su bili jedno vrijeme rijecko Sava/Triglav osiguranje, ranije Zrinjevac jaki, pa gdje su sad? U Srbiji Beocin. U Spaniji bio nekad jak Joventut, u Grckoj Aris, Italiji Scavolini i Benetton, al pored Madrida, Barcelone, Atene, Milana, Rima, Bologne nisu mogli trajno opstat. Na istoku ce CSKA i Zalgiris uvijek bit prisutni. Zalgiris je sad bez para, al propast nece.
9. Bosna se moze dic. Treba uletit s parama. Imat entuzijaste i ljude koji razumiju kosarku i te ljude vezat na duzi period, ne mijenjat ih posle godinu dana. Moglo bi se fakat doc do tih 50%. Ali ne odjednom.
umorio sam se od suplje sa nekim ko toliko prepotetno ulazi u diskusiju, a argumentu su mu malo reci :roll:
ocigledno da ti necu moci objasniti da gresisi tako zavrsimo diskusiju, svako ima pravo na svoje misljenje

Polkovnik
Kontakt:

Post Postao/la Polkovnik » 03 apr 2014, 17:49

Sam se ti drzi svog skijanja i mirna Bosna :D

Polkovnik
Kontakt:

Post Postao/la Polkovnik » 03 apr 2014, 23:19

Chstal je napisao/la:
Polkovnik je napisao/la:

Oly? PAO? Na Balkanu...
Oly i Pao već sada imaju ozbiljnih problema sa financijama i padat će svake godine ali su sigurno uređen klub.

Ja tebi nabrojim igrače ti ih popljuvaš a ti igrači zaradili milione i milione u svojim karijerama. Svaka čast. Što ja nisam ovako prosjek igrač kao što je Savović, da igram Euroleague i da imam 300 000 eura godišnje i da mi kažu da sam prosjek. Ali eto Đedović je vrhunski igrač, izvini igračina ali gledaj koincidencije igraju obojica u istom timu.

Ja tebi govorim da su Srbi i Hrvati izbacili od 2000 do sada milijardu igrača što vrhunskih što "prosjek" tipa Savović a MI pazi: Bavčić, Teletović, Đedović, Muhamed Pašalić koji imaju neke karijere... Ostatak reprezentacije nam prave Srbi i Hrvati ali ne Široki ili Mladost nego Hemofarm, Budućnost itd

I kažem ti opet će biti i Slobode, i Čelika i Bosne ali šta će nam? Više je KK Široki dao reprezentativaca BIH nego KK Bosna. Jel treba opet da nam dolaze amerikanci, razni propali talenti iz Srbije, Hrvatske a gušimo našu djecu? Prepucavamo se 3 ili 4 sezone kako Sloboda ima navijače, kako Bosna ima navijače i kako Čelik ima navijače i onda dugovi opet po 3 ili 4 miliona jer niko neće da kupi igrača od 30 godina a plate astronomske, jedni kradu a druge boli briga za košarku. NIkakvih planova nema itd. Jesi li ti svjestan da ni jedan tim ne ulaže u mlade igrače osim Širokog i Sparsa? Uzmi listu igrača ostalih timova i popiši igrače rođene od 1992 i mlađe, pa ćeš vidjeti jada i ćemera. Našu ligu igra čovjek koji ima 41 godinu i ove sezone je u ligi igrao 2 puta protiv svog sina.
Bosna ima mlad tim ali ti garantujem da nemaju transfer embargo da bi i oni dovodili ove starije igrače. Pročitaj šta Tuzlaci pričaju o Slobodi, bit ćemo jači sljedeće godine treba dovesti starije igrače. Tako će im biti 3 ili 4 sezone borba za nekih vrh i onda pufff plitak potok, idemo opet A2 pa A1 i sve tako.
Jah… I prosle godine se Grci kofol raspadali, pa Oly odbrani titulu u Euroligi. Poredit Zvijezdu sa atenskim blizancima?!
Ne pljujem ja nikog. Nemam ja osobni problem sa tim ljudima. Samo govorim o onome o cemu govore brojni ljudi iz svijeta kosarke.
Djedovic je igracina, tacno! A jel moraju svi igraci u nekom klubu bit iste kvalitete? Da to nije malo nenormalno? Igro nekad i neki Patavoukas zajedno sa Giannakisom, Alvertisom, Paspaljem, Vrankovicem u istom klubu, al nikad nije bio na njihovoj razini. Neki Pecarski isto tako.
Sta ce nam Bosna, Sloboda i Celik? Aha. A iz kojih sredina najcesce dolaze reprezentativci BiH poslednjih 20 godina? Koliko igraca je ili iz Sarajeva, Tuzle, Zenice ili je tamo pocelo? Treba nam samo Siroki? Da nam naprave nekog novog Stanka Baraca, Darka Planinica i druge. Perspektiva! U tri pizde materine, one sifilisticne… Rad u klubu je jedna stvar, ali baza potencijalnih reprezentativaca nesto sasvim drugo!
Sparsi su pozitivan primjer i podrzavam. A vidjet ces da ce se ti Sparsi na kraju fuzionirat sa Bosnom, pazi sta ti kazem. Bit ce slicno slucaju FMP – Zvijezda.
Sta ako ligu igra covjek od 41 godine? Problem bi bio da ima 20 ljudi od 41 godine koji igraju u ligi.
Slazem se ja s tobom u vecini stvari, ali moras gledat malo dalje, iz krupnije perspektive, u kosarci se nista preko noci ne stvara, nit je trenutno stanje vjecno.
I ta Sloboda koja je pred rat bila jak klub ne bi bila to da 6-7 godina prije polufinala plej-ofa 1992. DITA nije stala iza kosarkaskog projekta u Tuzli, kao sto je Grad Sarajevo stao pocetkom 70-ih iza projekta KK Bosna. Mozda Listica nastavi zivit, i nastavit ce, al zasto unistavat resurse i potencijale drugih sredina?
Bitno je vise gotivit Siroki i Cedevitu od Bosne i Slobode, a nadamo se dobrome?

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 04 apr 2014, 14:03

Polkovnik je napisao/la:
Jah… I prosle godine se Grci kofol raspadali, pa Oly odbrani titulu u Euroligi. Poredit Zvijezdu sa atenskim blizancima?!
Ne pljujem ja nikog. Nemam ja osobni problem sa tim ljudima. Samo govorim o onome o cemu govore brojni ljudi iz svijeta kosarke.
Djedovic je igracina, tacno! A jel moraju svi igraci u nekom klubu bit iste kvalitete? Da to nije malo nenormalno? Igro nekad i neki Patavoukas zajedno sa Giannakisom, Alvertisom, Paspaljem, Vrankovicem u istom klubu, al nikad nije bio na njihovoj razini. Neki Pecarski isto tako.
Sta ce nam Bosna, Sloboda i Celik? Aha. A iz kojih sredina najcesce dolaze reprezentativci BiH poslednjih 20 godina? Koliko igraca je ili iz Sarajeva, Tuzle, Zenice ili je tamo pocelo? Treba nam samo Siroki? Da nam naprave nekog novog Stanka Baraca, Darka Planinica i druge. Perspektiva! U tri pizde materine, one sifilisticne… Rad u klubu je jedna stvar, ali baza potencijalnih reprezentativaca nesto sasvim drugo!
Sparsi su pozitivan primjer i podrzavam. A vidjet ces da ce se ti Sparsi na kraju fuzionirat sa Bosnom, pazi sta ti kazem. Bit ce slicno slucaju FMP – Zvijezda.
Sta ako ligu igra covjek od 41 godine? Problem bi bio da ima 20 ljudi od 41 godine koji igraju u ligi.
Slazem se ja s tobom u vecini stvari, ali moras gledat malo dalje, iz krupnije perspektive, u kosarci se nista preko noci ne stvara, nit je trenutno stanje vjecno.
I ta Sloboda koja je pred rat bila jak klub ne bi bila to da 6-7 godina prije polufinala plej-ofa 1992. DITA nije stala iza kosarkaskog projekta u Tuzli, kao sto je Grad Sarajevo stao pocetkom 70-ih iza projekta KK Bosna. Mozda Listica nastavi zivit, i nastavit ce, al zasto unistavat resurse i potencijale drugih sredina?
Bitno je vise gotivit Siroki i Cedevitu od Bosne i Slobode, a nadamo se dobrome?
zbog ne postovanja pravila foruma Polkovnik je bivsi

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 04 apr 2014, 14:43

Od pukovnika do pokojnika, za samo 3-4 strane na forumu... :zviz:

djoleprijedor
Kontakt:

Post Postao/la djoleprijedor » 05 apr 2014, 11:31

http://****/a678709/Kolumne/Edin-Av ... acuna.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Kao i uvjek dobra kolumna od Avdića :thumbup:
Mens sana in corpore sano.

nerminh74
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la nerminh74 » 05 apr 2014, 13:13

djoleprijedor je napisao/la:http://****/a678709/Kolumne/Edin-Avdic/ABA-sezona-2013/14-Svodjenje-racuna.html
Kao i uvjek dobra kolumna od Avdića :thumbup:
Meni je malo povrsna i ima stereotipa
Iskreno ocekivao sam vise ovo je po meni osrednje

DejaNMG
Kontakt:

Post Postao/la DejaNMG » 08 apr 2014, 12:10

slika

Misko Dominantni. :D
Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name. KTBFFH <333

<333 CFC & NYK & CZBG <333

Velibor Dunjic 1985-2014

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 22 apr 2014, 16:40

Predstavljeni dobitnici posebnih nagrada
Na prezentaciji Final Four turnira ABA lige u Kombank Areni, predstavljeni su dobitnici posebnih nagrada, koje će biti dodeljene tokom Final Four turnira ABA lige.

Dario Šarić je proglašen za igrača koji je najviše napredovao u prošloj sezoni, prema izboru trenera ABA lige. Posle mnogo promena koje su se dogodile ove sezone u timu Cibone, dvadesetogodišnji Šarić je izrastao u istinskog lidera na terenu, ali i van njega i predvodio je Cibonu do plasmana na završni turnir. Ove sezone, momak rodjen u Šibeniku je beležio prosečno 16,3 poena, 9,5 skokova, 3 asistencije, 1,4 ukradene lopte u ABA ligi, i postao MVP regularnog dela sezone.

Za najboljeg trenera u sezoni proglašen je Dejan Radonjić. Crnogorski stručnjak je zaslužio ovo priznanje pošto je predvodio Crvenu zvezdu Telekom do prvog mesta u ligaškom delu, a pol poziciju pred fajnal-for obezbedio je dva kola pre kraja. Crvena zvezda Telekom je u toku cele sezone 2013/2014 doživela samo četiri poraza, što je najbolji učinak ovog kluba i istoriji ABA lige. Takođe, odveo je Crvenu zvezdu Telekom do polufinala Evrokupa.
Todor Gečevski će dobiti posebno priznanje za doprinos ABA ligi u prethodnih sedam sezona u kojima je nastupao za dva kluba (Zadar i MZT Skoplje). Trenutno Gečevski vodi na večnoj listi indeksnih poena ABA lige (3212 poena), kao i na večnoj listi skokova (1314 skokova), treći je po ukupnom broju poena (2434), drugi u ukupnom broju blokada (227) i četvrti u ukupnom broju ukradenih lopti (275). Gečevski je svoju poslednju utakmicu u ABA ligi odigrao 23. marta ove godine, kada je MZT Skoplje dočekao Radnički.

HKK Široki Primorka će dobiti specijalnu nagradu za fer plej. Sredinom februara je na meču između Širokog i Mega Vizure, igrač gostiju Vasilije Micić doživeo težak pad i za trenutak ostao bez svesti. Kada je ustao, cela dvorana mu je aplaudirala, a zahvaljujući brzoj reakciji uprave domaćeg tima, mladi košarkaš je odmah bio prebačen u lokalnu bolnicu gde mu je ukazan pomoć.

Nagradu za potez sezone dobio je Branimir Ivka, lekar košarkaškog kluba Krka. On je bio prvi koji je pomogao Luki Mitroviću nakon teške povrede kolena na meču između Krke i Crvene zvezde Telekom, odigranom u Novom Mestu. Ivka je odmah prebacio Mitrovića u bolnicu u Novom Mestu, gde je izvršio prvobitnu intevenciju, kako bi što više skratio vreme oporavka mladog igrača.

MVP završnog turnira ABA lige biće proglašen posle finalne utakmice u nedelju, a biće izabran od strane novinara koji će glasati za vreme meča.
...Život za Široki...

filip13

Post Postao/la filip13 » 22 apr 2014, 17:22

http://novovrijeme.ba/edin-avdic-aba-li ... ju-suteri/" onclick="window.open(this.href);return false;

Raul_64
Kontakt:

Post Postao/la Raul_64 » 23 apr 2014, 12:54

slika
slika

:urnebes:
Never trust anything that bleeds for seven days and doesn't die.

Odgovori

Natrag na “Evropska košarka”

Trenutno korisnika/ca: BIHpatriota, galia95, Google Adsense [Bot], Hightower, invincible1921 i 33 gosta.