Bundesliga

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo

Prednost Bayerna nad drugoplasiranim će biti:

1) 7 bodova
30
31%
2) 10 bodova
23
24%
3) 15 ili više
43
45%

Ukupno glasova: 96

effe_sa
Kontakt:

Re: Bundesliga

Post Postao/la effe_sa » 13 mar 2014, 22:13

Blaszczykowski je napisao/la:al zar vama nije čudno da u gospodarski najjačoj zemlji europe samo 1 klub troši kao lud, a svi su ostali kao nesposobni?
A zar tebi ne bi bilo čudno da Bayern se bavi različitim mahinacijama, sklapa prljave poslove, a da u jednoj državi poput Njemačke u kojoj apsolutno postoji vladavina prava, nadležni organi to dozvoljavaju?? :)
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 13 mar 2014, 22:20

ja bih rekao da bayern ima povlašteni položaj u granicama legalnog. nije logično da je u jednoj tako bogatoj zemlji (i ljudstvom i resursima) samo 1 klub sposoban za iskorak u europski vrh.
Hans J. Watzke - HEROJ, A NE ZLOČINAC!

BVB, Liverpool, Atletico, Basel - pozitivna strana nogometa

Buyern, PSG, Shity, Chelsky, Jube, Real M - ružna strana nogometa

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 13 mar 2014, 22:25

effe_sa je napisao/la:
Blaszczykowski je napisao/la:al zar vama nije čudno da u gospodarski najjačoj zemlji europe samo 1 klub troši kao lud, a svi su ostali kao nesposobni?
A zar tebi ne bi bilo čudno da Bayern se bavi različitim mahinacijama, sklapa prljave poslove, a da u jednoj državi poput Njemačke u kojoj apsolutno postoji vladavina prava, nadležni organi to dozvoljavaju?? :)
A zar u Engleskoj, Francuskoj ili Španiji ne postoji vladavina prava. I kako je uopšte moguće da se u toj vladavini prava samo jedan klub ponaša kao tajkunski i naftaški po pitanju visokih plaća, davanja 17 miliona plaće treneru i da ne nabrajam dalje. Kako Bundesliga uopšte može dovesti u situaciju njemačke klubove da imaju sad kao španska liga tri tima koji se ravnopravno bore za titulu i gaze sve po LP. Da ne govorim o pet uzastopnih finala engleskih klubova ili polufinale LP u kojem od četiri igraju tri talijanska kluba. Šalke i Leverkuzen godinama tapkaju u mjestu i u BL i u LP su sad lošiji nego lani. BvB krenula dobrim putem i polako pada, skoči jednom u deset godina i za dvije godine opet padne i tako petnaest godina unazad, da ne idemo dalje. Hoće li sutra Galatasaray biti strah i trepet za BL klubove, pa turski klubovi su prije 20 godina bili kanta za nabijanje, Monako bio lani u drugoj ligi, iduće sezone će rasturiti i Šalke i Leverkuzen, možda i BvB i šta ćemo onda. To je nesposobnost svih osim FCB. Po čemu su to BVB Šalke i Leverkuzen sad bolji od Juventusa, Napolija, Rome, a talijanska liga predmet ismijavanja. Budite realni malo.

thulkazal
Kontakt:

Post Postao/la thulkazal » 13 mar 2014, 22:41

Blaszczykowski je napisao/la:ja bih rekao da bayern ima povlašteni položaj u granicama legalnog. nije logično da je u jednoj tako bogatoj zemlji (i ljudstvom i resursima) samo 1 klub sposoban za iskorak u europski vrh.
Ti ko da si od juče počeo navijati za BvB ...

Nego evo jedno pitanje da nije BvB bacao pare krajem 90tih i početkom ovog stoljeća tj. da nije otišao na berzu 2000te da li bi mogao finansijski parirati Bayernu ? Ja mislim da bi ...

Ali et lagano je sada biti "general" nakon svega i pametovati ... Ko je mogao reći 2005 da će Bayern postati ovo što jeste ... Ko je mogao reći BvB odlazi na berzu i na ivicu propasti 1997 ...

Rad Bayerna je uz pamet ali i dozu sreće otišao u oblake a rad BvB-a je uz neodgovornost čelnih ljudi i dozu nesreće otišao skoro pod zemlju ...

I sad meni nije jasno što se krivi Bayern radi "rada" uprava HSV, BvB, Schalke-a ... Sami su krivi jer su loše poslovali, radili, nisu imali sreće kako god dok je Bayern, ako je teško progutati, radio dobro onda je imao jbg veliku sreću što transfera, povreda, trenera, stadiona, sponzora itd...

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 13 mar 2014, 22:48

opel je napisao/la: A zar u Engleskoj, Francuskoj ili Španiji ne postoji vladavina prava.
U Engleskoj postoji, u Francuskoj donekle, a u Španiji puno manje. Tamo je sistem puno manje uređen. Tamo se bolje porez može zakinuti a da prođeš nekažnjen.
opel je napisao/la: I kako je uopšte moguće da se u toj vladavini prava samo jedan klub ponaša kao tajkunski i naftaški po pitanju visokih plaća, davanja 17 miliona plaće treneru i da ne nabrajam dalje.
Argumenti ti sada postaju smiješni, uozbilji se malo. :D Kakvo čovječe naftaško ponašanje, prouči malo filozofiju Bayerna. I ko je tako ti Boga davao igračima ogromne plate i bacao pare na skupe transfere početkom 2000-tih? Šta misliš koji klub? I šta si se više uhvatio za tih 17 miliona? Pa neću ti valjda objašnjavat odkud Bayernu tolike pare, kada je hiljadu puta ponovljeno na ovim bundesligaškim temama.
opel je napisao/la: Kako Bundesliga uopšte može dovesti u situaciju njemačke klubove da imaju sad kao španska liga tri tima koji se ravnopravno bore za titulu i gaze sve po LP.
Baš gaze jel, razvaljuju? Hajd dobro.... :D :D A zar nisu imali više godina borbu između dva kluba? Zar u posljednjih par godina BL nije imala više različitih prvaka?
opel je napisao/la: Da ne govorim o pet uzastopnih finala engleskih klubova ili polufinale LP u kojem od četiri igraju tri talijanska kluba. Šalke i Leverkuzen godinama tapkaju u mjestu i u BL i u LP su sad lošiji nego lani. BvB krenula dobrim putem i polako pada, skoči jednom u deset godina i za dvije godine opet padne i tako petnaest godina unazad, da ne idemo dalje. Hoće li sutra Galatasaray biti strah i trepet za BL klubove, pa turski klubovi su prije 20 godina bili kanta za nabijanje, Monako bio lani u drugoj ligi, iduće sezone će rasturiti i Šalke i Leverkuzen, možda i BvB i šta ćemo onda. To je nesposobnost svih osim FCB. Po čemu su to BVB Šalke i Leverkuzen sad bolji od Juventusa, Napolija, Rome, a talijanska liga predmet ismijavanja. Budite realni malo.
Na većinu ovog se neću osvrtati, jer smo to prije razjasnili, ali ti se vraćaš na staro, samo si tm zaboravio spomenut. :D
Samo me sad ovo boldirano zanima. U svemu ovome zanima me šta ti ovo što sam boldirao sada znači, šta ti hoćeš da Bayern uradi? :D Jel možda da ne kupuje ništa, daje džaba drugim bundesligašima igrače i namjerno ispadne u grupi? Za BuLi je bolje da Bayern ne ode daleko u Ligi prvaka jel tako? :D Ne kontam te, reci šta želiš od Bayerna?
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 13 mar 2014, 22:57

Ja nisam rekao da je FCB kriv za loš rad uprava drugih klubova, mada ne znam u čemu je to ova uprava BvB kardinalno pogriješila počev od toga da je vratila 150 miliona duga i otišla u financijski plus i od ničega stvorila ekipu koja je lani igrala u finalu LP. Ja sam rekao da BL nije uspjela nikada dovesti njemačke klubove do nivoa u kakvom su nekad bili talijanski i engleski, a sad su španski klubovi. I ne vidim da se osim dominacije FCB tu išta mijenja dugoročno nabolje, dok drugi ne sjede skrštenih ruku. To što su drugi pustili tajkune i naftaše je stvar globalnog kapitalizma, pa kome se to ne sviđa, onda neka uživa u jeftinim kartama punim stadionima i šesticama od Reala i Manchester Uniteda. I neka se igra kapitalizma po principu cura bi se tucala ali bi da ostane nevina.

Ovdje pojedini pominju nekakve merhamete i sadake, ismijavaju ostale u BL kao kad se kolonijalni gospodar smije svojim pokorenim narodima. Valjda misle da su pametniji od mene zato što ne navijam za FCB. I samim tim u svojoj naivnosti priznaju monopolizam jednog tima u financijski uređenoj BL.

Bilall
Kontakt:

Post Postao/la Bilall » 13 mar 2014, 22:58

Blaszczykowski je napisao/la:ja bih rekao da bayern ima povlašteni položaj u granicama legalnog. nije logično da je u jednoj tako bogatoj zemlji (i ljudstvom i resursima) samo 1 klub sposoban za iskorak u europski vrh.
Znam ja sta si ti htio rec. Neko je to vec pominjao na ovoj temi kao "drzavni projekat" a imao sam i jednu raspravu na temi LP sa nekim forumasem u vezi toga. :)

Vjeruj mi, ne postoji drzavni projekat. Postoji samo regionalni interes i lobi da se velike kompanije jedne regije ujedine u jednom velikom brandu. Adidas, Audi, Allianz, sve kompanije iz Bavarske.
U tim kompanijama imas i fan klubove Bayerna sa povecim brojem clanova.
Ovo nije nesto sto je Bayernu dozvoljeno a drugima zabranjeno. Sve to isto moze napraviti i Dortmund i HSV itd. Ljudi u Bayernu su dugo godina gradili klub i iskoristili clanski model uravljanja( po kojem mogu prodati do 49% dionica) da objedine velike regionalne kompanije u klubu koji ce i njih na neki nacin predstavljati u svijetu. Samim tim i klub je postao financijski jaci.
Bayern je prodao skoro 30% svojih dionica.
Isto to moze uraditi i bilo koji klub u BuLi jer nista od toga im nije zabranjeno.

Na Bayern se ne moze gledati kao na klub koji bi trebalo da ima nekog suosjecanja (da tako nazovem :? ) prema konkurenciji u BuLi. Dobro je rekao Rummenigge "zasto da ne kupujemo od Dortmunda".
Oni su rukovodstvo Bayerna i oni moraju da rade iskljucivo ono sto je interes tog kluba. Ako to ne rade, onda skupstina vec u narednom sazivu bira celnike koji ce da se bore da ovaj klub bude jos jaci.
Grijesi svako ko misli da bi recimo Watzke (sl primjer), ako bi imao mogucnost birao transfere u BL tako da ne osteti konkurenta.Grijesi svako ko misli da bi se on borio iskljucivo za konkurentnost lige. On nikome nece polagati racune zato sto liga nije konkurentna, naprotiv, biti ce dobar menadzer ako je ostavio Bayern 25 bodova iza..

Prica o Hoenessu kao covjeku koji unistava ligu je besmislena, ali mi ne smeta ni najmanje. To je samo dokaz da je ucinio mnogo za Bayern bez obzira sto je u privatnom zivotu pokazao jednu losu stranu.
Zadnja izmjena: Bilall, dana/u 14 mar 2014, 16:16, ukupno mijenjano 1 put.

gerdmuller
Kontakt:

Post Postao/la gerdmuller » 13 mar 2014, 23:10

Meni recimo nikako ne ide u glavu kako da Hsv ne moze naci nekog velikog/bogatog sponzora :? Ako sam dobro upucen Hamburg je poslje Bavarske najbogatija regija u Njemackoj,Hsv je klub bogate povijesti i ogromne tradicije...
"Primili smo nekoliko zahtjeva od određenih ljudi iz cijeloga svijeta:Amerika,Arapske zemlje ... koji zele da ulazu novac u nas Bayern.Odbio sam sve.Zasto? Jer nasi navijaci to ne vole."
- Karl-Heinz Rummenigge

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 13 mar 2014, 23:27

ne samo hamburg. zašto jedan frankfurt, stuttgart ili berlin imaju ovako smiješne klubove? zašto je opao gladbach koji je prije 40g bio europski top 5? zašto dortmund i gelsenkirchen kao apsolutno nogometni gradovi nemaju više uspjeha?

bilale problem je u licemjerju vodstva bayerna koje pljuje po drugima za neke stvari, a radi to isto, pa čak i gore. zato se pljuje po bayernu.

effe_sa
Kontakt:

Post Postao/la effe_sa » 13 mar 2014, 23:29

opel je napisao/la:Ja nisam rekao da je FCB kriv za loš rad uprava drugih klubova, mada ne znam u čemu je to ova uprava BvB kardinalno pogriješila počev od toga da je vratila 150 miliona duga i otišla u financijski plus i od ničega stvorila ekipu koja je lani igrala u finalu LP. Ja sam rekao da BL nije uspjela nikada dovesti njemačke klubove do nivoa u kakvom su nekad bili talijanski i engleski, a sad su španski klubovi. I ne vidim da se osim dominacije FCB tu išta mijenja dugoročno nabolje, dok drugi ne sjede skrštenih ruku. To što su drugi pustili tajkune i naftaše je stvar globalnog kapitalizma, pa kome se to ne sviđa, onda neka uživa u jeftinim kartama punim stadionima i šesticama od Reala i Manchester Uniteda. I neka se igra kapitalizma po principu cura bi se tucala ali bi da ostane nevina.
Ti da li zbog ljubavi prema Bvb-u ili neke zaslijepljenosti i ne želiš vidjeti dobre strane BL. Ti se ubi istražujući podatke kako bi osporio neke stvari kada je kvalitet u pitanju. A niko ovdje nije tvrdio da je sve perfektno, ali da su stvari dobre to pokazuje i ova sezona u Ligi prvaka. Neke lige neće imati niti jednog, a neke možda samo jednog predstavnika. A njemački klubovi su imali svoje vrhunce tokom devedesetih godina i prošla sezona je bila sjajna ali ti nju zanemaruješ. Ti izgleda hoćeš da BL ima po tri predstavnika u polufinalu LP pa da onda kažeš da je super jaka.
Zato Nijemci faktički gledajući historiju imaju najuspješniju reprezentaciju u Evropi s tri titule s EURO-a i 3 sa SP. Sada je Španija se poravnala s 3 EURO-a ali kaska po pitanju SP. A BL je dovoljno da bude u top 3 lige, ne mora ni biti prva (bilo bi lijepo i prva ali nije toliko to bitno). I ti govoriš koliko drugi bodovno zaostaju za Bayernom i navodiš to kao neko gušenje lige, a nećeš da sagledaš koliko je ovaj Bayern moćan. Sve gledaš obrnutim redoslijedom. Ne znam da li bi tako pričao da je i sada BVB na samom vrhu.... :D
opel je napisao/la: Ovdje pojedini pominju nekakve merhamete i sadake, ismijavaju ostale u BL kao kad se kolonijalni gospodar smije svojim pokorenim narodima. Valjda misle da su pametniji od mene zato što ne navijam za FCB. I samim tim u svojoj naivnosti priznaju monopolizam jednog tima u financijski uređenoj BL.
Izvini ali ti najviše ispadaš naivan kada prizivaš šeike. Ne možeš da svariš zašto to Nijemci ne žele..... :)
Abteilung Attacke...
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 13 mar 2014, 23:34

Bayern sigruno nije kriv za stanje u kojem se nalaze Werder,Stuttgart,HSV.Sve je do uprave klubova.U Leverkusenu nikad i nije bio cilj da naprave neki iskorak nego da budu razvojna filijala drugih klubova.

Bayern kupuje po Njemačkoj zato što može i to će i dalje raditi isto kao što to rade Barcelona i Real u Španiji ili City,Utd,Chelsea po Engleskoj.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

guber_90
Kontakt:

Post Postao/la guber_90 » 14 mar 2014, 06:33

Nista ti tu nije cudno. Bayern je jedini, pravi, veliki, klub iz Njemacke i sta tu ima biti cudno? To sto je najveci mu odma dosnosi i najbolje sponzore, a i najbolji igraci zele u Bayern.

Sent from my iPhone using Tapatalk
"Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju."

majestic24
Kontakt:

Post Postao/la majestic24 » 14 mar 2014, 07:27

Robert Lewandovski 2014
Mario Gotze iz Dortmunda 2013
Mario Mandzukic iz Wolfsbruga 2012
Claudio Pizarro iz werdera 2012
Dante iz borusije m 2012
Nils Petersen iz cotbusa 2011
Manuel Neuer iz schalkea 2011
Luiz Gustavo iz hoffenheima 2010
Mario Gómez iz stuttgarta 2010
ivica olic iz hamburga 2010
boumjohan iz borusije m 2009
Tim Borowski iz werdera 2009
Miroslav Klose iz werdera 2008
Marcell Jansen iz borusije m
Hamit Altintop iz schalkea

Jan Kirchhoff iz Mainza 2013
Mitchell Weiser iz kolna 2012
Lukas Raeder iz Schalkea 2012

Taktika Bayerna je jednostavna...zayebi sve u njemackoj i tu imaj zagarantovanu vladavinu 7 u 10 godina.
GLORY,GLORY MAN.UNITED : 1907–08, 1910–11, 1951–52, 1955–56, 1956–57, 1964–65, 1966–67, 1992–93, 1993–94, 1995–96, 1996–97, 1998–99, 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08, 2008–09, 2010–11 , 2012-13

..:::The Black Mamba Strikes Again::...

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 14 mar 2014, 07:31

[youtube][/youtube]

:lol:

@Blaszczykowski

Nije mi čudno.

Minhen je veliki grad, ekonomski veoma jak. Bayern je brend na svijetu i kao takav ima mnogo navijača. Tri puta su se dionice prodavala, prije za 80-tak miliona eura, sada Allianz-u za 100+ miliona eura, uz to i ime stadiona. Prosta ekonomija, veći brendovi gutaju manje, Pepsi i Kola ostala pića, Adidas i Nike ostale sportske marke, Lidl, Plus, Aldi (Njemačka) gutaju "prodavnice" koje i nemaš kao kod nas itd. Da bi postao kvalitetan brend trebaš imati kvalitet, a Bayern ga trenutno ima, a stekao ga je mukotrpnim radom, nije ni njima sve sa neba palo. Pratiš Bundesligu, trpao ih je Bremen, kasnije BvB, prije toga Wolfsburg. Usporedi transfer politiku Bayern-a i recimo Vukova ili Schalke-a u eri Magath-a. Kupuvali su se 2 - 3 igrača ali za 15 - 20 miliona eura, dok su ovih kupovali po 15 igrača za 2 - 3 miliona eura. Svake godine se kupovao neko za poziciju gdje su slabiji bili.

Na vrijeme se stvorio brend i to zahvaljujući starijoj historiji 70-tih, te 90-te kada su postavljeni temelji današnjeg Bayern-a koji je mudro sprovodio svoju transfer politiku.

Trenutno se misli na budućnost kluba. Dovedeni su Gotze i Thiago kao glavni temelji novog Bayern-a. Tu imamo i mladog Hojbjerg-a, te Can-a ako zadovolji u Leverkusen-u jer imaju opciju za ponovnu kupnju.Kada pažljivo pogledaš Bayern vidiš da su temelji dano postavljeni za ovu generaciju, Lahm, Schweisteiger kao najjača karika te su pametno dodavani za prilično jeftinih 25 i 25 miliona eura Ribery i Robben (uzmi za usporedu koliko je prije 10+ godina plaćen samo jedan Figo), te kasnije iz omladinske škole su dodavani igrači kao Alaba, Muller i Kroos.

Uglavnom, ništa mi nije sumnjivo, bilo bi da je Bayern kupovao igrače kao Real, PSG, Chelsea, City gdje se svake sezone ide na 100, 150+ miliona euro potrošnje na igrače, gdje se ne štedi ni dati 100 miliona za samo jednog igrača.
Zadnja izmjena: Neutral, dana/u 14 mar 2014, 07:45, ukupno mijenjano 1 put.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 14 mar 2014, 07:34

effe_sa je napisao/la:
Samo me sad ovo boldirano zanima. U svemu ovome zanima me šta ti ovo što sam boldirao sada znači, šta ti hoćeš da Bayern uradi? :D Jel možda da ne kupuje ništa, daje džaba drugim bundesligašima igrače i namjerno ispadne u grupi? Za BuLi je bolje da Bayern ne ode daleko u Ligi prvaka jel tako? :D Ne kontam te, reci šta želiš od Bayerna?
E ovo je vrhunac demagogije i zamagljivanja onoga što sam htio da kažem. Riječ je sposobnosti uprave jednog tima i nesposobnosti svih ostalih ne ove i prošle godine, nego recimo od početka ovog stoljeća. Kako drugačije objasniti da uprava BvB napravi dobar posao, vrati veliki dug, stvori respektabilan tim za vrh Evrope i na kraju ispadne nesposobna po riječima ne mojim, nego tvojih istomišljenika. To što je jedan Wolfsburg osvojio jednu titulu u dvadeset godina ne znači da nema monopola, jer je taj Wolfsburg već iduće godine propao po već viđenom scenariju koji se ponavlja godinama. I uvijek su isti pobjednici, odnosno pobjednik i više gubitnika. Zar je u interesu BL i zar vodi jačanju kvaliteta BL ako je od 15 najskupljih igrača u BL 12 Bayernovih, dva BvB i jedan Šalkea. I onda se kaže kako ćemo i tog Reusa kupiti, naravno i Draxlera, pa neka bude onda od prvih 15 svih 15 FCB. Kao što je u škotskoj ligi od 15 najskupljih igrača svih 15 Celticovih. Ima li to negdje drugdje u evropskim ligama petice, naravno da nema. Zar je na slavu i ponos BL da jedan Atletico ravnopravno vodi bitku sa gigantima španske lige u prvenstvu, igra četvrtfinale LP i dva puta u pet godina osvaja Ligu Evrope. To je ona ista liga u kojoj timovi iz BL imaju slabiji učinak od ruskih, turskih i ukrajinskih klubova. Ako je nekome ta Liga Evrope nebitna, onda mu je i nebitno to što je lanac jak onoliko koliko je jaka najslabija karika. Međutim, po vama ispada da je BL jaka onoliko kolilko je jak Bayern, sve ostalo je nebitno.

To što Bayernu treba Draxler i Reus da sjedi na klupi za svaki slučaj neovisno o slabljenju drugih još i mogu protumačiti tržišnim zakonima, ali je glupo pominjati kako i Real uzima drugima igrače, kad taj isti Real u špansku ligu dovodi iz engleske lige , Ronalda, Bejla,iz Njemačke lige Ozila i da ne nabrajam sve ostale i time slabi druge lige, a jača i sebe i špansku ligu. I te igrače skupo plati, a ne da igrača od 50 miliona dobije besplatno, zato što je uprava BvB nesposobna.

A to što je tebi moje pominjanje šeika smiješno, nije smiješno čelnicima tri ostale najjače evropske lige, pa bi se mogao i njima smijati, ne samo meni. Da ne bi šeika, sad bi PSG, Monaco, Čelzi i M.City bili kante za nabijanje, ali na kraju će biti obratno, PSG će nabijati Šalke, Leverkuzen, sutra možda i BvB, kao što je naftaški Čelzi uzeo titulu LP Bayernu ispred nosa, pa vi uživajte u jeftinim kartama i dominaciji najbolje i najpametnije uprave u Evropi. Logično je da strahujete od šeika i tajkuna, jer znate da oni ukidaju monopol, kao što su ga ukinuli u pravno uređenoj Engleskoj, a i u Francuskoj će pored PSG biti još jedna pametna i sposobna uprava iz Monaka. Doduše njihove pare su prljave, jer i nafta je prljava kad izađe iz zemlje, pare Deutsche Telekoma su čiste kao suza, a i one Ulijeve u švicarskoj banci.

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 14 mar 2014, 07:56

Neutral meni je jasno sve što si ti napisao, ali ponavljam - zar je moguće da u jednoj Njemačkoj u 50g Bundeslige nije odskočio nitko osim Bayerna? Nije moguće da su sve uprave svih klubova u tom periodu bile nesposobne, a samo Bayernova sposobna. Nije Munchen jedini bogati grad u Njemačkoj, niti je jedini zaluđen nogometom, a čak nije ni tradicijom ispred nekih drugih. Ovo što vi pričate bajke o sposobnosti upravitelja Bayerna i nesposobnosti svih ostali je identično priči Mamićevaca o sposobnosti Dinamove uprave i nesposobnosti svih ostali, a znamo da je ta "sposobnost" u biti povlašteni položaj u svim sferama nogometne (a dijelom i društvene) organizacije.

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 14 mar 2014, 08:03

Bayern je bio brend kao BvB u 90-tim i tada dolazi do raskola. BvB je imao novca tada, zar ne? Pogledaj koga su sve kupovali, a mogu i zamislit kolike su plate bili kod pojedinaca, dok je Bayern kupovao strance samo iz Bundeslige, te poneki talenat za male pare iz inostranstva.

Sada su svjetski brend i teško da mogu propasti na bilo kakav način osim u sportskom smislu da se ne plasiraju u Ligu prvaka ili da ispadnu u grupnoj fazi ili prvoj nokaut fazi. Jednostavno imaju previše sponzora, navijača (dresovi, artikli) da financijski mogu doživjeti kolaps.

Eh sada je posebno pitanje plate igračima. Mislim da bi tu i Uefa mogla intervenirat da se stavi određena suma novca koja se smije dati igraču jer ovo što se trenutno radi je katastrofalno. U nas igrači igraju za 500KM, a u nekim klubovima igrač sedmično zarađuje 300.000 eura. Ako se nastavi ovakav trend rasta plaća onda ćemo imati situaciju da za 10 godina plata nekog igrača bude miliona eura za samo sedmicu, dakle 4 miliona mjesečno?

To nije fudbal, treba se uvesti kao u nba maksimalno dozvoljeni iznos za platu jednom igraču.

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 14 mar 2014, 08:25

Inače, effe iznio si zanimljivu tezu po kojoj je Uliju možda trebalo odrediti samo uvjetnu kaznu pošto je priznao i vratio novac. Time u biti ispada da možeš krasti, kad znaš da si otkriven "priznati", pošto si bogat vratiti zamračeni iznos i odšetati iz svega slobodan. U prijevodu, ako imaš para kupi si slobodu. Deder nam kaži u kojoj si ti domaćoj partiji? :mrgreen:

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 14 mar 2014, 08:38

Ja nemam svoju partiju :)

Ja sam prvi napisao da je ispao licemjer i ako je kriv onda će ići u zatvor jer je Njemačka ipak Njemačka. On može odugovlačiti koliko hoće ali bolje mu je da na vrijeme ode u zatvor i možda će ga pustiti nakon dvije godine radi dobrog ponašanja ili slično. Kod njih je bolji zatvor nego kod nas rad u privatnika, da ne govorim o kvaliteti hrane i posebnom tretmanu. Pogledaš haški tribunal i sve ti je jasno, pa gore nama što sve sami sebi plaćamo nego njima gdje imaju milion kanala, interneta i redovna tri obroka.

Uglavnom zaboravio sam napisati maloprije još jednu stvar. Prije je mnogo lakše bilo kupiti nekog igrača. Cifre od 10 miliona eura su bili ogromni, a danas traže klubovi za nekog običnog igrača po 5 - 6 miliona eura. I usporedi plate prije i danas. Upravo radi toga očekujem propast fudbala prije ili kasnije jer ovakav rast cijena na tržištu je u najmanju ruku kriminalan.

To je i razlog zašto BvB ima problema. Postali su željena roba ima dvije godine, tj. njihovi igrači. Živimo u dobu kada vidiš kvalitet onda ćeš ga i dobiti ako imaš novca. To je Bayern uradio sa Gotze-om, pa kasnije besplatno sa Lewandowskim. Istu stvar žele drugi klubovi u vezi Ilkay Gundogan-a, nešto slično se desilo sa Sahin-om, Kagawa-om, a ako se ovako nastavi mogao bi i Reus otići. BvB-u je najvažnije da ima čvrst temelj a to će uspjeti jedino sa sklapanjem novih ugovora sa određenim igračima. Po meni je bolje bilo da su produžili ugovor sa Hummels-om, Reus-om, Gundogan-om pod mnogim super uvjetima, nego da su doveli igrača od 30 miliona eura, nebitno ko (ne mislim na Henrikha, nego govorim općenito). Poslije toga su mogli tražiti neku zamjenu za Gotze-om za znatno manji iznos. Ako su pogodili sa Kagawa-om što ne bi opet. Bolje je bilo žrtvovati jednu sezonu (a možda bi opet prošli grupnu fazu Lige prvaka i otišli u top 8) nego da ostanu bez igrača.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 14 mar 2014, 09:11

Neutral je napisao/la:Ja nemam svoju partiju :)

To je i razlog zašto BvB ima problema. Postali su željena roba ima dvije godine, tj. njihovi igrači. Živimo u dobu kada vidiš kvalitet onda ćeš ga i dobiti ako imaš novca. To je Bayern uradio sa Gotze-om, pa kasnije besplatno sa Lewandowskim. Istu stvar žele drugi klubovi u vezi Ilkay Gundogan-a, nešto slično se desilo sa Sahin-om, Kagawa-om, a ako se ovako nastavi mogao bi i Reus otići. BvB-u je najvažnije da ima čvrst temelj a to će uspjeti jedino sa sklapanjem novih ugovora sa određenim igračima. Po meni je bolje bilo da su produžili ugovor sa Hummels-om, Reus-om, Gundogan-om pod mnogim super uvjetima, nego da su doveli igrača od 30 miliona eura, nebitno ko (ne mislim na Henrikha, nego govorim općenito). Poslije toga su mogli tražiti neku zamjenu za Gotze-om za znatno manji iznos. Ako su pogodili sa Kagawa-om što ne bi opet. Bolje je bilo žrtvovati jednu sezonu (a možda bi opet prošli grupnu fazu Lige prvaka i otišli u top 8) nego da ostanu bez igrača.
Kako ćeš ograničiti plate igračima na nivou Evrope kad ne možeš unutar jedne lige ograničiti da od 15 najskupljih igrača svih 15 igra u istom timu.

Odgovori

Natrag na “Bundesliga”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.