Teretana

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88,Crixus

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Re: Teretana

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 19 feb 2014, 23:34

tuzlak1987 je napisao/la:
ŠB_Fidelis je napisao/la:Po meni je ovo iznad kontraproduktivno. Znaci ti bi radio 5 dana intenzivnog treninga i samo 2 dana za odmor?
Nisam strucnjak zaista, ali moralo bi jednostavno dovoljno odmora biti uz taj trening, znaci 4 dana max nekog pravog opterecenja. Znam ljude koji su ogromni i vrlo jaki, a idu 3 dana tjedno, nekad i 2. Ali uradi se maksimalno ozbiljno i odmara, te hrani se kvalitetno. Ja osobno idem 3 puta tjedno, maksimalno bih isao jos na 4 dana da si rasteretim pojedine dane.
Sve iznad toga i tijelo zaista nema kad se oporaviti, sto u prevodu znaci ne moze ni rasti, jer, kao sto svi valjda znamo, misici rastu tijekom odmora i uz kvalitetnu prehranu i suplementaciju, a ne tijekom samog treninga, tako da je po meni kontraproduktivno se ovoliko opteretiti.
Pa mora se kada tek pocinjes, mora se raditi nema druge. Mora se forsirati dok se ne dobije neka podloga..

Znam i ja takve ali oni vec imaju podlogu, ljudi su zemlja. I oni su na tome radili godinu, dvije, tri ali ovako neko ko nije mora se dovesti u formu. Kod nas ima npr jedan u teretanu dodje dva puta u sedmici i odradi po pola sata ali je za mene zemlja i nikad necu biti ni petinu kao on :mrgreen:

Kad pogledas i ovaj moj program ti je 3 dana jakih vjezbi i dva manje vise..Uz jedan odmor u pola sedmice i jedan na kraju, a mozes uzeti i (cet,pet ili subotu) kao odmor. Samo se na pocetku ne smije preskakati, kasnije kad se stvori neka podloga, onda se moze i kalkulisat
Pa ne mislim da se bas mora kada tek pocinjes, ja bi bas rekao obrnuto. Logicnije mi je da je za pocetnika recimo triput tjedno, pa onda da vidi sta jos moze, odnosno dobro bi bilo nakon odredjenog stupnja i 4, jer, 5 dana u tjednu za pocetnika, bez suplemenata, a da se radi brutalno ozbiljno? E da mi je vidjeti takvog pocetnika onda. Ubijas mu u startu volju za daljnim treniranjem, izdusio bi, mentalno i fizicki.
Forsirati, OK, svakako, odnosno raditi ozbiljno bas ako zelis napredak, ali ti ako si pocetnik, pa tri dana u tjednu ozbiljnog treninga plus kvalitetan odmor i ishrana, sta moze biti bolje za napredak? Evo gledam na svom primjeru, ja sam nakon jedne duze bolesti strasno opao i oslabio. Uglavnom, imao sam 75 kg na kraju svega, a 78 kad sam krenuo u teretanu. U 4 mjeseca sam dosao do 83 kg s tri treninga tjedno i kvalitetnom prehranom. Visok sam 183/184 cm.
U redu, svakako da nije isti trening nekoga tko vec ide godinama i samo odrzava svoju formu, ali to sad da pocetnik ide po pet puta tjedno, meni, znaci meni osobno, je to kontraproduktivno i nece mu dati prave rezultate jer ce biti tijelo u stanju pretreniranosti. To je moje iskustvo i moje misljenje, a vjerujem da je primjenjivo za vecinu.
IlPrincipe je napisao/la:A jeste zapeli :lol: :lol:

Dobro evo izvinjavam se svima koji su se pronašli :)

Samo sam htio reći da kad radiš BICEPS sa LEĐIMA recimo, nema šanse da nakon što ti odradiš leđa da i biceps odradiš onako kako treba sa 100% snage. To je jedini razlog.
Radim kombinaciju ledja i tricepsa, kao i danas, i ni u jednom momentu nisam osjetio da ne mogu uraditi vjezbu za tricepse zato sto sam se ubio vjezbom na ledja, a trening je bio ovakav :

Lat masina - piramidalno 9 serija 60-80 kg i nazad.
Superserija (10-15 sekundi pauze) uski zgibovi + veslanje s jednorucnom bucicom 25 kg 3 serije x 10.
Superserija (10-15 sekundi pauze) mrtvo dizanje + veslanje na masini 3 serije.
Lat masina - uski hvat 2 serije.

Uski potisak na benchu 50-64 kg 3 serije.
Sajla s V i ravnim nastavkom po 3 serije 35-45 kg.
Skullcrushers sa Z sipkom 25-35 kg 3 serije.
Dvorucni potisak iznad glave s bucicom 20-25 kg 3 serije.
Kickback s bucicom 8 kg 3 serije.

I ako ja ovo mogu sa 100 posto intenziteta, bez da mi smeta sto kombiniram triceps s ledjima, moze bilo tko u pristojnoj/dobroj formi. Ne znam doduse jel dovoljno napredno za tebe vec.
...Život za Široki...

IlPrincipe
Kontakt:

Post Postao/la IlPrincipe » 19 feb 2014, 23:50

ja umoran neću da radim 2 različite grupe mišića ..
Od slavnog kluba ostalo je samo ime .. A.C Milan !

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 19 feb 2014, 23:56

Moja poanta je bila da nisam bio umoran da uradim ovaj drugi dio i uradio sam ga sa istim intenzitetom kao prvi.
Znaci, samim time ne postoji nista tipa ''moras''.
Radis, treniras, nadjes sam sebi sta ti najvise ima smisla i efekta.
...Život za Široki...

mambabalkan
Kontakt:

Post Postao/la mambabalkan » 20 feb 2014, 02:17

IlPrincipe je napisao/la:A jeste zapeli :lol: :lol:

Dobro evo izvinjavam se svima koji su se pronašli :)

Samo sam htio reći da kad radiš BICEPS sa LEĐIMA recimo, nema šanse da nakon što ti odradiš leđa da i biceps odradiš onako kako treba sa 100% snage. To je jedini razlog.
Pretjrujete sa "bro science" kao prvo kad radis ledja radis I bicepse. I mogo ljudi rade upravo ove dvije grupe misića. Ja sam jedno vrijeme radio sve grupe svako dan po jednu vijezbu. Nikad mi nije workout isti vise od 5 sedmica. Cak sam jedno vrijeme radio prsa i noge zajedno pa su strucnjaci padali u nesvijest.
Vedad87 je napisao/la:
Elegant je napisao/la:Kako ljecite upale ? Ruke me bas bole - trnu doslovno, nadlaktice pogotovo.
Ako misliš na upale (ne na bolove) najbolje prolaze još jačim treningom ;) A i mišići najbolje rastu kad se rade pod upalama. Dodaš malo Deep relief i analgin i eto :D
Ovo je čista glupost. Kao prvo misići ne rastu u teretani nego kad odmaras. Tendone je najlakse poderati pod upalama kao I rotator cuff ( ne znam na nasem kako se kaze) A za upale uzmes Leda i stavljaš ga nekoliko puta po 20 minuta.

Koncentrisete se na gluposti. Pravilna ishrana + vrijeme u teretani + odmor = sigurni rezultati. Ovo ostalo je mlaćenje prazne slame.

mambabalkan
Kontakt:

Post Postao/la mambabalkan » 20 feb 2014, 02:23

ŠB_Fidelis je napisao/la:Po meni je ovo iznad kontraproduktivno. Znaci ti bi radio 5 dana intenzivnog treninga i samo 2 dana za odmor?
Nisam strucnjak zaista, ali moralo bi jednostavno dovoljno odmora biti uz taj trening, znaci 4 dana max nekog pravog opterecenja. Znam ljude koji su ogromni i vrlo jaki, a idu 3 dana tjedno, nekad i 2. Ali uradi se maksimalno ozbiljno i odmara, te hrani se kvalitetno. Ja osobno idem 3 puta tjedno, maksimalno bih isao jos na 4 dana da si rasteretim pojedine dane.
Sve iznad toga i tijelo zaista nema kad se oporaviti, sto u prevodu znaci ne moze ni rasti, jer, kao sto svi valjda znamo, misici rastu tijekom odmora i uz kvalitetnu prehranu i suplementaciju, a ne tijekom samog treninga, tako da je po meni kontraproduktivno se ovoliko opteretiti.
Nijedan od tih ogromnih nije postao ogroman idući dva-tri puta sedmicno. I jos nesto kad smo kod odmora. Vaznije je odspavati osam sati nego ne ići u teretanu dva dana. Ja kad imam vremena idem 7 dana ali zato legnem u 11 I ustajem u 8.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 20 feb 2014, 10:23

Svakako da nije, ali nije ni dosao kao totalni pocetnik i ubijao se pet dana u tjednu za neki napredak u startu. E tako sigurno napredovao nije (bas i iz tih razloga odmora i sna) nego je vjerojatnije da je odustao. Mislim, taman kao da dolaze ultra spremni ljudi u teretanu pa da svi bez stimulansa i suplemenata rade 5 i vise dana odmah pod punim opterecenjem, to nema smisla, izgorio bi prije nego sto bi ikakav napredak vidio u vecini slucajeva.
...Život za Široki...

Vedad87
Kontakt:

Post Postao/la Vedad87 » 20 feb 2014, 11:13

Chuckie je napisao/la:
Vedad87 je napisao/la:A i mišići najbolje rastu kad se rade pod upalama. Dodaš malo Deep relief i analgin i eto :D
Da, ako hoćeš da ti atrofiraju misici. Svasta ces cuti ovdje.

Svaki misic treba odmor nakon sto su mu vlakna pokidana. Kada se odmara treba dovesti u njega gorivo za regeneraciju i rast u vidu proteina i bcaa. Ne mozes raditi iste grupe misica trening za treningom.
Šta lupetaš ti? Prvo, ja nigdje nisam napisao da ne treba odmor, niti da radi svaki dan istu grupu mišića ;) Ako hoćeš da se praviš pametan, idi na onaj plenum građana ;) I tu ćeš svašta čuti...

Upala mišića najbolje prolazi kad se radi pod upalom ;) I to je fakt. Šta sad..upalio se...i odmoriti 7 dana? Za ovo ostalo se slažem..proteini i aminokiseline za oporavak.
“If all else perished, and he remained, I should still continue to be; and if all else remained, and he were annihilated, the universe would turn to a mighty stranger.”

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 20 feb 2014, 11:34

Pa ne znam bas, prije bi rekao da mislis na tzv. aktivni oporavak misica, odnosno da radis nesto manjim intenzitetom, laganja ili malo ubrzanja setnja, lagani kardio, da su u aktivnom procesu oporavka misici, jer tad zaista se brze oporavljaju nego sad da samo lezis primjerice. Ali to da najbolje prolazi upala da radis intenzivni trening pod samom upalom, to vec ne znam, ali eto, kao sto rekoh, nisam strucnjak. :)
...Život za Široki...

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 21 feb 2014, 00:24

Dajte mi ovih bodibildera sto imaju klipove po yt gdje pomazu itd kao npr Scott Herman.

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 21 feb 2014, 01:04

Za 8 dana će biti 1 mjesec kako treniram i vidim mali napredak,skroz mali,ali ga vidim.
Jedino sam jednu stvar zeznuo.
Kad sam tek počeo trenirati,visina 186cm težina je bila 67.5kg
sada,za 22 dana,dobio sam 5kg,sada imam 72.5kg i slabo je od toga šta otišlo u mišiće,možda malo nešto,ostalo je otišlo u salo u stomak i sada stomak izgleda "napuhan".
To mi se nikako ne sviđa.Jednostavno sam se zaletio sa hranom,jeo sam 5-6x na dan visokokaloričnu hranu.Sada jedem 5x na dan ali nešto slabije obroke,u zadnjih 5-6 dana.
Sada imam problem,da bi mi uklonit ovo salo što ga debilski nabaci (mada to i nije baš neko salo,možda je pretjerujem jer jednostavno nisam navikao na malo veći stomak niti na salo,to je za mene stran pojam bio potpuno) a da bi mi i nastavit gradit mišiće.
nebrojeno puta sam pročitao da je nemoguće graditi mišiće i topiti salo istovremeno.tu se javlja problem.Ima li neko savjet,šta radim???
Ja mislim da bi trebao jednostavno ignorisati ovaj napuhani stomačić i nastavit gradit mišiće.No kad tad morat ću nešto poduzeti i po pitanju sala na stomaku.Je*ote,pa prije mjesec mi je to bilo nešto strano-nemoguće,a vidi me sad,da bi mi skinut salo :lol:

Inače,jedan dan vježbam-jedan odmaram.
Imam četiri "seta" vježbi,kako sam ih ja nazvao.
Prvi set : za cijelo tijelo-znači čučanj,mrtvo dizanje,potisak za ramena iznad glave,sklekovi,alpinističko penjanje,trbušnjaci,opet čučanj,propadanja,i opet čučanj (jer mi je to jedina vježba za kvadricepse,smatram iskorak neučinkovitim).
Drugi set:listovi,ramena,leđa
Treći set:biceps,triceps (jel valja radit ovo na isti dan?)
Četvrti set: prsa,trbušni mišići

Ako ko ima kakav savjet,prijedlog,neka kaže :) Još uvijek sam bez suplementacije,ali planiram ubrzo uzeti,vjerovatno whey protein.
You'll never walk alone.

mambabalkan
Kontakt:

Post Postao/la mambabalkan » 21 feb 2014, 05:18

Believe je napisao/la:Za 8 dana će biti 1 mjesec kako treniram i vidim mali napredak,skroz mali,ali ga vidim.
sada,za 22 dana,dobio sam 5kg,sada imam 72.5kg i slabo je od toga šta otišlo u mišiće,možda malo nešto,ostalo je otišlo u salo u stomak i sada stomak izgleda "napuhan".
To mi se nikako ne sviđa.Jednostavno sam se zaletio sa hranom,jeo sam 5-6x na dan visokokaloričnu hranu.Sada jedem 5x na dan ali nešto slabije obroke,u zadnjih 5-6 dana.
Sada imam problem,da bi mi uklonit ovo salo što ga debilski nabaci (mada to i nije baš neko salo,možda je pretjerujem jer jednostavno nisam navikao na malo veći stomak niti na salo,to je za mene stran pojam bio potpuno) a da bi mi i nastavit gradit mišiće.
nebrojeno puta sam pročitao da je nemoguće graditi mišiće i topiti salo istovremeno.tu se javlja problem.Ima li neko savjet,šta radim???
Ja mislim da bi trebao jednostavno ignorisati ovaj napuhani stomačić i nastavit gradit mišiće.No kad tad morat ću nešto poduzeti i po pitanju sala na stomaku.Je*ote,pa prije mjesec mi je to bilo nešto strano-nemoguće,a vidi me sad,da bi mi skinut salo :lol:

Prvi set : za cijelo tijelo-znači čučanj,mrtvo dizanje,potisak za ramena iznad glave,sklekovi,alpinističko penjanje,trbušnjaci,opet čučanj,propadanja,i opet čučanj (jer mi je to jedina vježba za kvadricepse,smatram iskorak neučinkovitim).

Ako ko ima kakav savjet,prijedlog,neka kaže :) Još uvijek sam bez suplementacije,ali planiram ubrzo uzeti,vjerovatno whey protein.
Cuj za osam dana mjesec dana. Komotno si mogao reci prije 22 dana bilo nula dana. Ako ocekujes napredak poslije 22 dana onda ces ti odustati za jos 22 dana.

186cm 67.5 kg. I bunis se kako si debeo? Ti si zaglavio u pogresan sport ako se osjecas debelim.

Moj savijet ti je da se opustis I ides u teretanu I da se prestanes vagati. Ako gradis misice neces vise biti tezak kao neka treba. Tako da treba da zaboravis na vagu.

Buu
Kontakt:

Post Postao/la Buu » 21 feb 2014, 09:10

mambabalkan je napisao/la:
Believe je napisao/la:Za 8 dana će biti 1 mjesec kako treniram i vidim mali napredak,skroz mali,ali ga vidim.

ova zmijuga ti dobro rece, zaluto si ti ako mislis da si debel sa tom kilazom na tu visinu.

Sto se stomaka tice, baci se na zdravu hranu i nece biti napuhan. Trpao si u sebe svakakvog smeca.
I stvarno ne mogu zamisliti kako mozes imati sala na tu visinu i kilazu. Nastavi trenirati i mozda promjeni plan treniranja. Odvoji mrtvo dizanje i cucanj tek si poceo.
NO PYRO NO PARTY

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 21 feb 2014, 10:28

Ne mozes jesti bas sta hoces, primarni je fokus na dovoljno proteina i ugljikohidrata i kvalitetnom hranom uopce.
Sad, tijelo ce neupitno nesto iskoristiti za misice (to ovisi i o genetskim predispozicijama, tipu tijela), a nesto ce pohraniti kao masne naslage, ali ako se radi ozbiljno i kvalitetno te ako se jednako tako i jede, bez da trpas ogroman visak masnoca i secera u sebe sto ce ti svakako nabiti masu, ali ne i misicnu masu, rezultati ce se vidjeti. Nece za mjesec dana, ali za tri, cetiri, pet, ovisi, da. Treba i strpljiv biti. Ne mozes ocekivati da ce ti tijelo iz losih izvora proteina i UH graditi neke misice, pogotovo jer treniras manje od mjesec dana.
A i dobro ti rekose, cuj 72 kg na 186 cm i skidao bi salo? Odakle ti salo na toliko kg? Smanji junk food i secere i regulirati ce se samo. Nemoj manje jesti, jedi i vise, ali u skladu sa svojim planovima.
...Život za Široki...

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 22 feb 2014, 01:02

Nisam ja svašta trpao.Naprotiv,bacio sam čipsove i ostale gluposti.Jeo sam samo zdravu hranu,ali sam jeo previše,6x na dan jake obroke.
Otprilike to ovako izgleda:
08:00 zobene pahuljice
10:30 tjestenina ili jaja
14:00 burek
16:00/16:30 prženi slani kikiriki
19:00 neka pita,presnac,nekad supa uz piru te grah ponekad,uglavnom nesto zdravo
22:00 sirnica
23:00 2-3 banane i 1 jabuka

Ovo ako nije dobra ishrana,ne znam šta je.Još bih samo ubacio ribu eto negdje.

Gore što reče je u pravu,previše se vagam i previše se obazirem na vagu.Stalno se vagam,gotovo svaki dan.Odsada jedan dan u sedmici je dovoljno.
Ne znam eto kako da vam objasnim,na 186 cm i 72kg stomak izgleda napuhano otkad sam dobio ovih 5kg.
Ali neću se obazirati na to,nastavit ću trenirati ovako po svom programu bez preskakanja i to je to.
Vidjet ćemo šta će biti nakon 4 mjeseca treniranja,tj 29. maja :D Najbitnije je da motivacije ne fali.
You'll never walk alone.

soxx
Kontakt:

Post Postao/la soxx » 22 feb 2014, 01:47

Skinny fat kako kazu :D

Ne znam samo kako si za 25 dana dobio 5 kila ?

Koliko ti valja jesti burek i sirnice? Zbog tijesta...

Nego da upitam.

Koji su to slozeni UH a koji jednostavni UH-i?

Slozeni se jedu prije a jednostavni poslije kako sam cuo.

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 22 feb 2014, 11:40

Pa recimo 5 onih manjih ili možda 2 iz pekare. :mrgreen:
ne znam ni ja kako sam dobio,nije bilo planirano,tijelo se šokiralo valjda koliko jedem pa eto šta bi. :mrgreen:

Ovdje imaš to što te zanima
http://body.ba/ishrana/nutricionizam/ug ... -indeks/86" onclick="window.open(this.href);return false;
You'll never walk alone.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 22 feb 2014, 12:09

Pa nije bas da ti burek, sirnica i sl. nije masno, pogotovo u lokalnim buregdzinicama, ili kolicine soli toliko unositi, pa normalno da ces se napuhati. Mozda ti izgleda zdravo, al pola od toga opet otpada na nezdravu hranu, pogotovo da ovo jedes svaki dan, ne znam sto se cudis onda, unio si veliku kolicinu masnoce i soli u tijelo.
Zadnja izmjena: ŠB_Fidelis, dana/u 22 feb 2014, 12:17, ukupno mijenjano 1 put.
...Život za Široki...

firefirefirely
Kontakt:

Post Postao/la firefirefirely » 22 feb 2014, 12:15

Piletina (pileca prsa, fileti ), riba, grah,grasak, riza, kukuruz, kvinoja, kikiriki puter (za zasladiti), svjeze voce/povrce, VODA

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 22 feb 2014, 12:35

ŠB_Fidelis je napisao/la:Pa nije bas da ti burek, sirnica i sl. nije masno, pogotovo u lokalnim buregdzinicama, ili kolicine soli toliko unositi, pa normalno da ces se napuhati. Mozda ti izgleda zdravo, al pola od toga opet otpada na nezdravu hranu, pogotovo da ovo jedes svaki dan, ne znam sto se cudis onda, unio si veliku kolicinu masnoce i soli u tijelo.
Šta onda da jedem,daj savjet kakav? :D
You'll never walk alone.

gio10
Kontakt:

Post Postao/la gio10 » 22 feb 2014, 12:49

Jaja, krompir, riža, bijelo i crveno meso + whey protein i dosta za početak.

Jesti u manjim količinama, ali više puta
Ja te volim, volim Željo..

Odgovori

Natrag na “Fitness & Bodybuilding”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.