OnlyUnited je napisao/la:Juan Mata tells mutv: "It was a very special day for me. My debut, and a victory. It was perfect. I enjoyed it a lot."
Jes' to ti @trxele?
Na kraju rutinski, ali bilo je dosta gusto početkom drugog poluvremena. Sreća pa Young pokaza malo magije koju redovno demonstrirao u Villi, inače je moglo biti svašta.
Što se Mate tiče, vrlo dobar debi, vidi se da nije dugo igrao, ali ono najvažnije - pokušavao je! Nije se libio s lucidnim pasovima i malo je falilo da upiše asistenciju kod onog ubačaja za Younga čini mi se. Veliko pojačanje nema šta.
Raduje činjenica da je igra donekle ličila na onu kakvu smo navikli svih ovih godina, i valjda ovo bude prelomni trenutak za spašavanje sezone.
United od kako ga manje-više svi pratimo igra s taktikom napada po krilima, ali ne znam, Moyes ima svoju filozofiju fudbala i tu možda treba tražiti razloge za nešto lošije partije ove sezone. Nije lako izbaciti nešto što je igračima duboko urezano i na čemu se gradila igra Uniteda godinama. Uvijek smo imali brza krila sa fantastičnim centaršutem i igrali onu manje-više klasiču 4-4-2 formaciju. Rezultati pokazuju da je zlatno doba ove formacije ipak prošlo i da je vrijeme za
totalni fudbal. Što više gledam
Moyesov United sve mi se čini da manje napadamo direktno preko krila.
----Carrick (Jones*) -- Fellaini ----
Januzaj------Mata--------Rooney
--------------RVP------------------
*Jones na ovoj poziciji, jer realno govoreći najkonstantniji je ovdje, ali i jeste igrač od zadatka. Ne komplikuje, zna napraviti dobar start, oduzeti loptu i to je to.
Ovdje bi u svakom slučaju Rooney bio naistureniji, ali sva trojica bi redovno mjenjala pozicije, jer mogu igrati na bilo kojoj od ovih formacija, što bi bilo još pogubnije za protivničke odbrane.
Vrijeme je svakako za novu eru Uniteda, a očigledno i za novu formaciju. Ne znam, čudno sve ovo izgleda, i trebaće vremena, ali svi su velemajstori i tužno bi bilo da formacija guši nekog od njih. Teško je zamisliti United bez onog klasičnog krila s oštrim centaršutom, ali izgleda moraćemo.
(PS: Da me neko pogrešno ne shvati, Ronaldo, Beckham a ni najmanje Giggs nisu klasična krila, čak šta više, izrodi svojih generacija)