BV Borussia Dortmund

Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo

edobvb
Kontakt:

Re: BV Borussia Dortmund

Post Postao/la edobvb » 18 jan 2014, 17:08

Hebo majku svoju pa ne mogu vise ds ga gledam ..klopp vadi gofno iz igre..povraca mi se od fridricha

adnan24
Kontakt:

Post Postao/la adnan24 » 18 jan 2014, 17:22

@opel
Dosta se pricalo i radilo na odbrani u ovoj pauzi i tu treba ocekivati bolju polusezonu,samo da Hummels,Sokratis,Bender budu spremni veci dio iste.
zgmiky je napisao/la:Borussia draga dovedite mene, igrati ću besplatno a sigurno ću biti bolji od ove letve Friedricha
Neka ga sad na pripremnim...bolje da ovdje pokaze svoje "kvalitete".

Inace da te pohvalim za rad na dijelu "Kladionica"...pomogao si mi fino zadnjih par dana :D

Mnogo bolje drugo poluvrijeme,posebno u napadu...Lewandowski,Kuba,Schieber su bas fino kombinovali i mnogo vise se igralo ispred gola domacina nego u prvom poluvremenu.

ne_znam_ko_sam
Kontakt:

Re: AW: BV Borussia Dortmund

Post Postao/la ne_znam_ko_sam » 18 jan 2014, 17:34

Bolje bi im bilo da su Vranjesa doveli nego Friedricha!
34 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Why so serious?!

Damir_BvB
Kontakt:

Post Postao/la Damir_BvB » 19 jan 2014, 01:50

Ako neko nije vidjeo evo :

https://www.youtube.com/watch?v=QSDZ70ld6dE#t=109

Inace losa utakmica i to pravo losi smo bili nadam se samo da je to do umora i teskih nogu ... Gundogana nema do pocetka Februara i propusta prve 3 utakmice kako sad stvari stoje i kako je Kloppo najavio ... Nema veze moze se to izgurat tih par utakmica nekako samo da Miki proigra i onda ce sve mnogo bolje da izgleda nadam se da ce Sarr ili Bender igrat protiv super dobrog Augsburga samo da ne igra onaj kloc Friedrich nikad mi nije godio a sad pogotov ...
BvB Echte Liebe !!!

Omerbavarac
Kontakt:

Post Postao/la Omerbavarac » 19 jan 2014, 10:19

Navodno su poceli pregovori oko Ranocchije, ako portali zaduzeni za transfere ne lazu.
ato-femto-piko-nano-mikro-mili-centi-deci-kilo-mega-giga-tera-peta-exa-zetta-yotta-xona-weka-wunda-uda-treda-sorta-rinta-quexa-pepta-ocha-nena-minga-luma-BAYERN !!

Prle
Kontakt:

Post Postao/la Prle » 19 jan 2014, 12:45

Nach #SSNHD-Infos ist der #BVB nicht an einer Verpflichtung von #Ranocchia interessiert
Ja ću ipak prije vjerovat njemačkim medijima. Osim toga i Zorc je izjavio da neće biti dolazaka u ovom prijelaznom roku. Dakle, sve je jasno. Ide se na ljeto po Gintera!
FC Buy€rn - najveće zlo njemačkog nogometa!

Borussia Dortmund - posljednja šansa za spas Bundeslige!

volksgrenadier
Kontakt:

Post Postao/la volksgrenadier » 19 jan 2014, 23:05

Pozz

Čitao sam ovu prepirku oko BvB i njegove uprave pa sam odlučio nešto reći.

Osvrnut ću se na onaj post FR-a kojim je ova rasprava poćela.

Paradoksalno će možda zvučati no kada sam pročitao njegov post i razmislio malo što je napisao, došao sam do zaključka da su ga neki navijači BvB-a "krivo" shvatili i možda neporavdano napali. Kolko sam shvatio on je navijač Bayerna pa je kao takav doćekan na nož. Ono što želim reči je da je FR to napisao u dobroj namjeri iz perspektive jednog simpatizera BvB-a, koji želi tom klubu sve najbolje, a ne kao kakav opaki neprijatelj. On se u biti požalio na to što BvB nije bolji nego što je, jer on to u stvari hoće i što neke stvari oko tog kluba nisu onakve kakvima on smatra da bi mogle ili trebale biti. Druga je stvar što je on u nekim stvarima pretjerao.

Jedino što nisam shvatio što je on sa tim postom ktio negativno kritizirati. Sam BvB ili baš dvojicu ljudi koji rade na određenoj poziciji. Neke stvari su povezane pa se nemogu samo tako isključivati.

Tvrditi da je Klopp odgovoran za ovaj uzlet BvB-a je sigurno točno, no nije točno kada bi se tvrdilo da Watzke i Zorc nisu zaslužni za njegovo dovođenje. Teško je neki puta staviti točku za ono što bi se svakom ponaosob trebalo priznati kao njegovu zaslugu. Mislim da niko ovdje neće osporavati zasluge jednog Kloppa kada jeu pitanju BvB i njegov napredak.

Na primjeru Bayerna pokazat ću što mislim i to onda primjeniti na BvB.

Bayern je osvojio Triple - Ribery je bio glavni njegov igrač. Najviše zasluga što je on u Bayernu pripadaju Hoenessu, no s druge strane Jupp je zadužen za rezultate, a tog Juppa je opet Hoeness dopeljao u klub, ali je isto tako tada menađer u klubu bio Nerlinger, kojeg je Sammer zamijenio kako ljudi kažu na bolje. I sada se tu vrtimo krug ako želimo točno odrediti koliko kome pripadaju zasluge za taj Bayernov uspjeh.

Tako u BvB-u Klopp radi na taktici, dok mu uprava dovodi prema svojim mogučnostima igrače koje on želi i za kolje uprava smatra da bi dobro došli BvB-u.

Isto tako je Hoeness stopirao prodaju Demichelisa i Gomeza koje je Gaal htio prodati, pa su ostali u klubu, dok je gaal napustio i klub, kao krivac za loše rezulatate ali ist tako i kao "praotac" ovog sadašnjeg Bayerna, a opet njega je Hoeness dove u klub.

Da li Zorc i Watzke rade dobar posao i da li bi to neko mogao raditi bolje ne znam i smatram da bi trebali imati sve podatke što se tiće financija u tom klubu, prisustvovati svim sastancima koji oni vode, te onda dati sud o tome. I isto tako smatram, da bi dali sud o tome trebali bi u tom poslu imati iskustva tako da je to skoro pa nemoguće.

Ako se prihvatimo pojedinih stvari koje je FR postavio kao crno na bijelo, kada je iznio neke podatke, koje su izričito imali samo i jedino negativni predznak i sve je sagledano s one loše strane, možda dođemo do nekog zaključka. Samo ću reči Frank malo si prekritičan i gledaš sve iz iz samo jedne perpsektive i sa dosta stvari se ne slažem kod tog posta.
FRANK RIBERY je napisao/la:Problem ovog kluba je poznat , to je sviđalo se nekom ili ne uprava. Dvojac Watzke i Zorc su dosegli svoje plafon, oni dalje ne znaju razvijati klub, jednostavno ne znaju. Ne bi previše o Zorcu osim da nema nikakav autoritet u svijetu i nije pokazao posebne sposobnoste na vaznoj funkciji koja mu je dodjeljena. Imao je Bayern Zorca u liku Nerlingera i kad ga se rješio i stvari kreću na bolje. Zorc, covjek koji je svoj zivot posvetio klub, veliki respekt, ali znanje za funkciju menadzera ,pregovaračke sposobnosti, autoritet u svijetu se mora imati.Ovaj klub je u zadanjih 25 godina izbacio sjajne igrače koji danas nemaju nikakvu funkciju u klubu, zar se klub moze odreći sjajnih igrača generacije koja je osvojila LP.Andreas Möller je puno veće ime od jednog Zorca, pa gdje je taj čovjek u strukturama ovog kluba? Oba trebaju da odu ili bar Zorc te na toj poziciji mora doći osoba sa autoritetom jer ovo je postala sapunica u zadnje vrijeme, ostatak EVrope se šprda sa fantomskim klauzulama koje niču u ugvorima igrača kao gljive poslije kiše.
Evo recimo ja iz ovog djela posta čitam o tome kako je FR ogorčen, a ne kako pljuje po BvB-u. On je zauzeo neki stav za koji baš nema argumente nego to tako doživljava. Kakav je Zorc u pregovorima on ne može znati, niti ne zna dal je kod kojeg igrača skinu cijenu, koliko se namučio da nekog potpiše ili kako je nagovorio tog igrača da dođe u klub. Spomenuo je ovdje Nerlingera i ako bi neki nogometni anonimus pročitao samo ovaj post kao jedina stvar koju je ikada saznano o nogometu, zaključio bi d aje Sammer direktni "krivac" za sve ono što je dobro u Bayernu, a to svi znamo da nije tako.

Kad smo već kod tih nekih zasluga pala mi je baš sada jedna stvar napamet. Kome pripadaju zasluge za Kagawu?

Sigurno Klopp nije išao u Japan i gledao tog igrača niti se sam Klopp odlučio da ga dovedu niti je on otišao tamo na pregovore i doveo Japanca u BvB. Prvo tu je postojao neki skaut, pa je Zorc letio u Japan, pa su ga gledali, vječali i dogovarali se da ga dovedu. Sigurno je tu par ljudi zaslužno za njegiv dolazak. E sad kad je došao, onda je od njega Klopp napravio igrača. Gledajuči samo iz sada jedne perspektive, koja možda FR-u neće pasati, uprava BvB-a dovela je igrača za 300 000 eura i prodala ga za 20 miljona eura - 3 put hura za upravu. I taj "hura" je sigurno opravdan i na tome im treba zapljeskati. S drugog stajališta nekog će poput FR-a, mučiti što Kagawa nije produžio ugovor i dan danas bio u BvB-u - onda se isto tako u tom dominu možemo zapitati, d ali bi u BvB došao Reus i da li bi BvB sa Kagawom dožao do finala LP-a. Pare koje su dobili za Kagawu su na neki način bile potrošene na Reusa iako će neki tvrditi, da je transfer Reusa bi dgovoren prije transfera Kagawe u MUTD. No niko od njih meni neće moči dokazati da li su već onda Zorc i Watzke znali da Kagawa neće produžiti ugovor i da li su procjenili koliko novaca za njega mogu dobiti na ljeto i baš iz tog razloga išli dovesti Reusa.

FRANK RIBERY je napisao/la:Drugi problem kluba je budžet za plate. NEdopustivo je da viceprvak Evrope ima manji budzet od Wolfsburga (za prošlu sezonu iznosio 90 mil eura), ekipe koja već par godina nije vidjela evropska takmičenja. Imaju VW iza sebe, ali i BVB ostvaruje izvrsne finansijske rezultate, ogromna zarada od LP, ogroman profit na kraju nije doveo do toga da se klub digne na viši level. Budget za plate jeste podignut, ali u danasnjem fudbalu je to zaista mizerija.68 mil eura nije ni blizu budgetu nedefinisanog Schalke. Ono sto zaradjuju igrači u BVB, u drugim klubovima mogu zaraditi čak duplo sto zaista dovodi klub u nezavidan polozaj, ali ne zato sto nemaju para vec zato sto su propustili priliku da ove sezone naprave kljucan korak naprijed, Ne, lazljiva uprava bombasticno najavljuje, ulozicemo pare od LP, silno cemo se pojačati, klupu, bicemo jači.

Sad dolazimo do onog djela gdje ti pretjeruješ. Ne možeš reči da je takav budget nedoputiv kada jedan Wolfsburg ima više. Pa nije samo da Wolfsburg ima više nego ima i Zenit i PSG pa i Juventus, Milan itd. Razlog si naveo koji je kod Wolfsburga tako da nije u redu da tako nešto tvrdiš. Ako se već povodiom podacima koje nam daju novine onda treba reči da je Wolfsburg svoj budget "iz nekog razloga" smanjio za 40 miljona eur, skoro pola i sada iznosi 50. Isto tako ti kažeš da rast budgeta BvB-a nije dovoljan. Bitno je iz koje perspektive na tp gledaš, jer rast od 30% u jednoj sezoni nije mala stvar i ne možeš tvrditi da u slijedećim godinama taj budget neće proporcionalno rasti kako će rasti financijska mogućnost BvB-a. Onda si spomenuo Schalke. E to je već nešto oćemu možemo diskutirati. BvB i Schalke su se odlučili na različite strategije kod rasipanja svog novca. BvB NJEGOVA UPRAVA je odlučila da što prije saniraju dugove, dok je Schalke veći dio svojih financija utukao kadar. I sada ako gledamo ko je što napravio u zadnjih 5-6 godina dođemo na to da je BvB uspio počistiti dugove od nekih 150 miljona eura i sad je na nuli, dok je Tonnies 5.1.2014 izjavio da Schalke još duguje 172 miljona eura, s tim da treba imati na umu da je u proteklih 6 godina Schalke više puta sudjelovao kako u LP di se vrte veliki novci, kao i u EL. BvB ima jalu i vrijedniju momčad od Schalkea, stoje bolje na tablici, imaju bolje rezultate, te imaju bolju perspektivu. Što se tiće tih plača postoje dvije sume. Jedna je je ona "Grund Summe", koju nama pokazuju novinari iz sumnjivih izvora gdje suma pokriva minimalan iznos za plaće koje će klub isplatit. Što to znači minimalan iznos. Većina igrač ai svakom klubu u svojem ugovoru ima neke bonuse koji se plačaju prema rezultatima, golovima, nastupima. E kad bi se moglo doći do tih podataka onda bi zapravo vidjeli koliko ko u određenoj godini daje za plaće. Nemojte me sada uzeti za riječ, ali u jednoj sezoni ne znam točno kojoj u posljednje tri, BvB je imao taj budžet na nekih 40 miljona eura, a na kraju su za plaće dali oko 60-70 miljona eura baš zbog tih bonusa. Tako sam mišlenja da će i bVB ove godine zbog svojih uspjeha na kraju više potrošiti na plaće od jednog Schalkea. Mislim da se to može dokazati samo sa onim izvještajem Umsatza u kojem piše koliko je koji klub dao za plaće i onda to usporediti.

Istina je slijedeća. BvB u svom kadru ima igrače koje "nemože imati i koji su iznad njegovih mogučnosti". Ta stvar nije čudna kada znamo kako su ti igrači došli u taj klub, kako su se razvili, koliko se takvi igrači plačaju drugdje i koliko im BvB može ponuditi. Baš iz tog razloga upravu treba pohvaliti jer su u nekim slučajevima savršeno reagirali i na vrijeme, ali zato što je normalno zbog svojih (ne)mogučnosti zakazali negdje drugdje. Svaki igrač iz prvih 11 BvB-a bi mogao igrati u bogatijem klubi i sigurno sve te igrače traže bogatiji klubovi i sa takvom premisom se Watzke i Zorc svaki dan bore i nekada izađu kao pobjednici, negdje nađu solomusko rješenje, a negdje i izgube bitku. Na kraju krajeva treba se sve to zbrojiti i onda prosuditi koliko dobro su svoj posao odradili. Lako je reči, digni plače, no teško je to za napraviti, teško je odlučiti koje su im točne mogučnosti, a još je i teže nekog igrača nagovoriti na produljenje ugovora kakav bi bio "idealan" za BvB, jer BvB ne može svom ljevom beku dati plaču kakvu ima jedan Alaba. BvB će se još dugo vremena, a možda i zauvijek sa tim stvarima morati boriti, jer oćekivati da će njihov Umsatz, koji je sa konzernom iznosio 300 miljona prošle godine, iz godine u godinu rasti je malo iluzorno.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 19 jan 2014, 23:46

Volksgrenadier

Ti si dosta toga u pravu. Mnoge stvari su se poklopile i uz dosta truda i znanja su dosli rezultati. Stvoren je jak tim, tim koji je sposoban osvajati trofeje.

Kljucno pitanje je, da li Dortmund sa ovakvim nacinom rada stvara uslove za nove trofeje u skoroj buducnosti?
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

volksgrenadier
Kontakt:

Post Postao/la volksgrenadier » 19 jan 2014, 23:48

Valencia je napisao/la:
Kljucno pitanje je, da li Dortmund sa ovakvim nacinom rada stvara uslove za nove trofeje u skoroj buducnosti?
Da stvara. Stvara ih i Arsenal i Real i City i Chelsea i PSG, ali je pitanje da li će oni kao i BvB u tome uspjeti.

Moram dalje njemu odgovoriti jer sada dolazim do onog najškakljivijeg djela :idea:

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 19 jan 2014, 23:51

Navedi mi primjer kluba u 150 godina dugoj fudbalskoj istoriji, koji je svake sezone prodavao najbolje igrace i nastavio osvajati trofeje. Samo mi nemoj navesti Dinamo Zagreb i klubove koji imaju monopol u nacionalnim prvenstvima.

Eto, kad nadjes vremena, navedi makar jedan takav klub, pa mozda povjerujem da ce Dortmund biti drugi u istoriji fudbala kome je to uspjelo.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

volksgrenadier
Kontakt:

Post Postao/la volksgrenadier » 20 jan 2014, 00:14

Valencia je napisao/la:Navedi mi primjer kluba u 150 godina dugoj fudbalskoj istoriji, koji je svake sezone prodavao najbolje igrace i nastavio osvajati trofeje. Samo mi nemoj navesti Dinamo Zagreb i klubove koji imaju monopol u nacionalnim prvenstvima.

Eto, kad nadjes vremena, navedi makar jedan takav klub, pa mozda povjerujem da ce Dortmund biti drugi u istoriji fudbala kome je to uspjelo.
Krivo si me razumio. tj. nisi zadovoljan sa odgovorom koji sam ti dao. Ti si postavi pitanje koje zvuči jednostavno. Ja sam ti na njega odgovorio jednostavno. problem je u tome što tvoje pitanje sadrži milijardu potpitanja, a moj odgovor na njega bi trebao biti puno kompliciraniji, no na kraju ti možda sa njim ne bi bio zadovoljan.

Opet ću ti jednostavno odgovoriti - nema tog kluba i opet ću ti reč, " DA STVARA".

volksgrenadier
Kontakt:

Post Postao/la volksgrenadier » 20 jan 2014, 00:21

FRANK RIBERY je napisao/la: Rezime tog bombasticnog prelaznog roka je: Lewandovski nije prodan iako je upravi bilo jasno da ugovor neće produziti (gubitak 25-30 mil eura). OD najavljenog novca ne bi nista, potrosili su tek onoliko koliko su dobili od prodaje. Zvuci skromno za tim koji je viceprvak Evrope i koji najavljuje pohod na titulu. Od silne klupe ne bi nista, pa u trenutku kad se počeše igrači povređivati, počinje i propast nerealnih ambicija za ovu sezonu. Sjetimo se sapunice zvane De BRuyne, dva mjeseca je ova hit serija trajala i na kraju okoncana poražavajuce. Dva mjeseca su izgubljena, a onda ko zeca iz sesira izvlace Armenca Mkhitaryan.Bum, 27,5 mil eura za igrača koji iza sebe ima odlicnu sezonu u ukrajinskoj Premierligi i par dobrih nastupa u LP-u. NAravno, u duelu protiv BVB bio je siv ko i citav tim Shakhtara. Sapunica De BRuyne okoncana, novi stanovnik Dortmunda super Armenac. U isto vrijeme Erikssen moli BVB da ga kupi, ima zelju da dođe, no ni za baksis ga ne zele. Erikssen ide u Tottenham i za kratko vrijeme postaje najbolji igrač. OK, ne uklapa se u sistem, davno prozvakana priča. Sezona počinje, uvod dobar, igraju svoju igru... Počese povrede , BVB pocinje da zaostaje, Klopp gleda na klubu, ne vidi nikog, tek par klinaca izvađenih iz naftalina. Vrijeme je da se hvata za glavu, prelazni rok je bio los, klupa nije bila pripremljena za haos koji je uslijedio. Ceka se Miki, no igračka od skoro 30 mil eura nikako da proradi, trazi se, prilagodba, postavlja se veliko pitanje: Da li su pogrijesili? Moze biti i najbolji igrač u nastavku sezone, no za prvi dio je prosječan, daleko od cifre za koju je doveden.
Lewandovski - e ovdje je jako teško biti pametan.

Ajmo sada svi bit normalni i pogledat ovo iz neke najnormalnije perspektive. Imaš igrač aza kojeg na stolu imaš ponudu od 25-30 miljona eura, za kojeg znaš da ćete slijedeće sezone napusiti za 0 eura, što ćeš napraviti? Pa prodat ga majko mila i za te novce nači zamjenu. Eto tako svi razmišljamo, onda kada ne sagledamo situaciju koja je bila u BvB-u, koja je naravno specifična.

Ja se pokušavam staviti u kožu predstavnika BvB-a i razmišljati si ni način kao što su oni i pri tom samo iznositi one argumente koji će govoriti zašto je dobra doluka da se Lewa ne proda. Nije to nimalo lako, ali ću probati :mrgreen:

BvB igra finale LP-a! BvB je probudio kod ljudi zanimanje za nogomet i predstavio se u jednom svjetlu kao niti jedan klub dosad u povjesti nogometa. BvB se vratio na kartu europe i svijet izašao iz tame i kao takav pridobio simpatije od mnogih ljudi na svijeti. Jako puno ljudi, nogometni zaljubljenika čekalo je da se u nogometu dogodi takvo nešto jer već im je dosta Šeika, naftaša, Reala i Barce. BvB to zna i što napraviti da se ne izgubi taj zanos, elan i da to finale ne bude puka slučajnost i da taj klub opet ne padne u zaborav. Odlučimo se kockati! Zašto?

Pa BvB je izbacio Reala bez Gotzea, kojeg neće imati slijedeće sezone i kojeg im je oteo niko drugi nego baš Bayern, s kojim su bili u egalu u finalu i to opet bez Gotzea. ostanemo li i bez Lewandovskog i još nam ga otme baš Bayern, lako je moguće da sve ovo što smo dosad napravili padne u vodu i zaborav. ajmo mi zato kako bi održali svoju reputaciju i dokazali da ovo finale nije bila puka slučajnost i slijedeće sezone uči u nju sa najboljim mogućim sastavom, kako nam se ne bi dogodio još neki kisk, jer teško je izgubiti dva svoja ponajbolja igrača, pogotovo od najljućeg protivnika, a još ih je teže nadoknaiti i zamjeniti.

I tako se BvB odlučio da još jednu sezonu zadrže najboljeg napadača kojeg mogu imati kako bi ostvarili dobar rezultat.

Ovdje naravno ulazimo u onu sferu što bi bilo, kad bi bilo, no u ovakvoj raspravi to je potrebno. Da je BvB prodao Lewandovskog ja ne znam oji bi igrač u tom trenutku osvjetlio njihov obraz i njega zamijenio a da to nebi ponovo bio težak udarac za BvB. Isto tako postavlja se pitanje koji bi igrač sa potrebnom reputacijom i kvalitetom da zamjeni Lewu došao u klub a da mu plača ne bude veća od 5 miljona eure, kažem 5 jer to bi trebalo biti miljon više od najskuplje plačenog igrača BvB-a Reusa. Namjerno ne neavodim neka imena, jer želim da se ljudi nad tom situacijom zamisle a ne da počnu pričati o Džeki, Čikaritima, Martinezima. I kad smo kod tog što bi bilo kad bi bilo, pitam se ja slijedeće:

BvB dobi skupinu smrti u LP. Prođe ju kao prvi, no svi znamo da je to bilo za dlaku i da su mogli ispasti. Recimo da ove sezone nije bilo Lewe i da taj novi napadač ga nije adekvatno zamijenio i da Bvb nije prošao ovu skupinu, ja vas pitam gledajuči iz te perspektive da li je bilo pametnije prodati Lewu ili proči ove godine skupinu LP.

Sada se ponovno vratit na onaj dio di sam napisao najjednostavniji slučaj kod prodaje igrača kojem ističe ugovor te kad ste pročitali ostatak posta, odlučite da li ste 100% sigurni da je BvB samo tako trebao prodati Lewandovskog.

Ja iskreno ne mogu reči što bi u tom slučaju napravio. U stvari mogu, prodao bi ga, no nisam siguran da bi to bio pravi potez i siguran sam da bi se jako dugo zbog toga grizao, sve dok zbog određenih rezultata ne postanem "general poslije bitke".

E sad što se tiće tog cijelog prelaznog roka ja sam bio minimalno zadovoljan. Po mojoj procjeni BvB je trebao uzeti još jednog ofenzivnog veznog igrača ili ti allroundera da bi to bilo to. Ti si spomenuo Eriksena, no to nije to, nego su trebali još jednog poput spidera koji pokriva više pozicija, a ne nekog poput Eriksena pa bi onda imali dva igrača koji su skupi, a igraju samo jednu poziciju. Da to je trebao biti De bruyne ili neko njemu sličan ili bar igrač do nekih 15 miljona eura, ali nažalost nije došao.

S druge strane tu bi se izgubila sama bit BvB-a, koju su mnogi ovdje zaboravili. Zar nije Klopp trener koji zna sa mladim igračima i zar Bvb svojim talentima ne daje prilike? Ako se vratimo toj temelnoj vrijednosti kluba, zar nije bilo za oćekivati da će Hoffmann dobiti priliku i da će bvB u budučnosti svojim klincima dati šansu a ne da se striktno kupuje? Naravno uvijek će biti onih koji su se navikli na nešto drugu i teško se sjetiti svoje prošlosti i kako si do ovog statusa došao, pa će jedino rješenje za njih biti gotovi i pravi skupi igrači. No onda neće biti Reusova, grosskreutza, hummelsa, Durma itd. I još ću smao reči da je Miki super pojačanje za BvB. Neću tu ići u detalje.

Mislim da je dosta za danas.

Hare_BvB
Kontakt:

Post Postao/la Hare_BvB » 20 jan 2014, 00:26

Jel Fo Tunjavac napravio rückkehr. :lol: :mrgreen:
Der Mann für die entscheidenden Tore.

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2014, 01:22

Ne postoji takav klub i da stvara.

Ovo neka filozofija ili sasvim jednostavno obrazlozenje :).

Da - Dortmund pokusava stvoriti, ne - istorija pokazuje da takav put ne vodi ka uspjehu. Ljudski se nadati. Uvijek postoji sansa koliko god bila mala.

Sto se tice Eriksena. Vidi se da nisi gledao Totenhem ove sezone. Lik je maestralan, fenomenelan. Kada igra lijevo krilo, odlicno se ubacuje u sredinu, prijeti po gol i pomaze veznom redu. Centarsut perfekcija. Amf igra odlicno, na cmf isto tako. Mene je pozitivno iznenadio. Trci i grize u defanzivi. Mislio sam da je kuler i da ne voli naporno raditi. Apsolutno me demantovao. Odlican i kompletan igrac ! Mitarijan je isto dobar. Gece ne moze biti, ali je dobar. Ako pogledamo ostale transfere, njegova cijena nije velika. Razumijem zasto se Dortmund odlucio za njega. Niko nije mogao ocekivati da ce se Eriksen transformisati u ovakvog igraca, da ce naporno raditi za ekipi i ostat lucidan, odlican individualac.

I bolje sto nisu prodali Levu. Bolje ako je ta odluka oznacila promjenu u nacinu transfer politike. Pokazat ce se uskoro na primjeru Gundogana. Klub mora pokazati autoritet i igracima dati do znanja da je interes kluba na prvom mjestu. Doslo je vrijeme da moras ponekad prljavo odigrati. Tako i igraci igraju. Gece je odigrao mudro misleci iskljucivo na sebe. Dortmund bi napravio pravi potez kada bi prelomili preko ledja nekog od igraca. Recimo Gundogana?

Lijepo i otvoreno poruciti igraci. Ako nemas namjeru buducnost vezati za Dortmund, mi cemo biti prinudjeni forsirati igrace koji karijeru i uspjehe zele graditi u Dortmundu. Ti ces biti tu, ali ces biti izobr sa klupe. U slucaju da zelis ici, tvoja cijena je 40 miliona. Pa ko voli neka izvoli. Ako mislis da je za tebe dobro presjediti sezonu ipo na klupi, uradi tako i idi besplatno gdje zelis.

Na ovaj nacin bi mozda izgubili Gundogana, al bi dobili kod desetine drugih igraca koji ce dolaziti i igrati u Dortmundu.

Drugi put isto porucis ugracu kada mu preostanu tri godine ugovora. Niko nece upropasititi karijeru i tri godine biti u drugom planu. Igrac gubi 10 puta vise od kluba. Klub ce naci nacin da opstane bez jednog igraca, dok igrac nece imati dvi fudbalske karijere.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 20 jan 2014, 07:48

Valencia je napisao/la:Navedi mi primjer kluba u 150 godina dugoj fudbalskoj istoriji, koji je svake sezone prodavao najbolje igrace i nastavio osvajati trofeje. Samo mi nemoj navesti Dinamo Zagreb i klubove koji imaju monopol u nacionalnim prvenstvima.

Možda da navedemo primjer Reala koji je apsolutni rekorder u svjetskom fudbalu po broju najskupljih transfera, a u finalu LP nije bio već dvanaestu godinu. Ili M.City koji je neuporedivo puno više para potrošio od BVB,pa dva puta ispao u grupnoj fazi LP. Ja ne znam šta je za neke uopšte kriterij dobre uprave, valjda osvajati svake godine po neki trofej, bilo u BL ili LP.

adnan24
Kontakt:

Post Postao/la adnan24 » 20 jan 2014, 11:07

Hare_BvB je napisao/la:Jel Fo Tunjavac napravio rückkehr. :lol: :mrgreen:
Isto sam pomislio,onako na prvu :D U svakom slucaju zanimljivo stivo za procitati...

P.S.Filozofija ove uprave nije uopste da prodaje svake sezone najbolje igrace...druga je stvar sto ovaj sportski uspjeh jos ne mogu ispratiti na financijskom planu.To se moze reci za Ajax,za BvB nikako...

Blaszczykowski
Kontakt:

Post Postao/la Blaszczykowski » 20 jan 2014, 13:50

Objasnio Antiša. 8-)

Willkommen zuruck. :mrgreen:
Hans J. Watzke - HEROJ, A NE ZLOČINAC!

BVB, Liverpool, Atletico, Basel - pozitivna strana nogometa

Buyern, PSG, Shity, Chelsky, Jube, Real M - ružna strana nogometa

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 20 jan 2014, 14:03

opel je napisao/la:

Možda da navedemo primjer Reala koji je apsolutni rekorder u svjetskom fudbalu po broju najskupljih transfera, a u finalu LP nije bio već dvanaestu godinu. Ili M.City koji je neuporedivo puno više para potrošio od BVB,pa dva puta ispao u grupnoj fazi LP. Ja ne znam šta je za neke uopšte kriterij dobre uprave, valjda osvajati svake godine po neki trofej, bilo u BL ili LP.
Ne! Uprava je zaduzena za finansije. Od njih se ocekuje da odrze finansijsku stabilnost, zadrze najbolje igrace i omoguce da trener dovede nove igrace koji ce unaprijediti igru.

Siti je uzeo titulu nakon koliko godina?
Ove sezone su prvi favorit za titulu.

Dakle, napredak je evidentan. Siti se razvija kao klub. Konstantno napreduju!

Real Madrid je imao nesrecu da se bori sa najboljim timom u istoriji fudbala. Nabili su komplekse i unistili samopouzdanje. Uz to, gradjevinar ocigledno nije postovao zelje trenera kada je gomilao ekipu nekompatibilnim igracima. Prvi put je uspjeo napraviti rezultate na silu kada je doveo Zidana i drustvo... ovaj put ne.

opel
Kontakt:

Post Postao/la opel » 20 jan 2014, 14:34

City je uzeo titulu jednom u 40 godina i to pod sumnjivim okolnostima, nebitno. Oni se razvijaju zato što ne zarađuju od sportskih uspjeha, nego im pare izviru iz naftnih bušotina, što je ključno u svemu ovome. Barem dok tih uspjeha ne bude, ako ih bude. Poenta moje priče je da je uspjeh uprave odnos uloženog i postignutog, a lopta je svakako okrugla, mnogo toga u nekom trenutku treba i da se poklopi na što nijedna uprava ne može uvijek uticati.

Za Real ja ne bih tražio opravdanja u vidu nekakvih kompleksa i gubitka samopouzdanja, dvanaest godina bez finala LP je puno godina, u tom finalu su u tom sušnom periodu Reala igrali i Porto i Monaco, da ne nabrajam dalje i ne znam otkud tolika obzirnost i tolerancija prema Realu i netolerancija prema BVB. A ne znam što više i pišem na temu o kojoj je ionako sve rečeno. Jedino da se Klopp i Vatzke uključe na forum, pa i oni nešto kažu.

adnan24
Kontakt:

Post Postao/la adnan24 » 20 jan 2014, 14:43

Blaszczykowski je napisao/la:Objasnio Antiša. 8-)

Willkommen zuruck. :mrgreen:
Jesi li siguran da je on ? Nema mi tu dovoljno "speka" po kojem je bio prepoznatljiv :mrgreen:

U svakom slucaju,preporucujem da svi dobro procitaju sta je covjek napisao...ocigledno nije striktno ni na jednoj strani,jednostavno je napisao cinjenice...sve dalje su nagadjanja i zelje pojedinaca.

Samo bi izdvojio ovaj dio:
volksgrenadier je napisao/la: Eto tako svi razmišljamo, onda kada ne sagledamo situaciju koja je bila u BvB-u, koja je naravno specifična.
Naglasak na specificnu situaciju...previse se ovdje pise o Tottenhamu,Valensiji,Portu,Realu,Bayernu koji nemaju veze sa Borusijom.

Odgovori

Natrag na “BV Borussia Dortmund”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.