Kada se priča o ovom izboru onda je zanimljivo kako većina iznose subjektivno mišljenje uvjereni da je to mišljenje većine relevantnih ljudi, većine pravih fudbalskih stručnjaka i generalno ljudi koji prate fudbal. Znači većina se ovdje ponaša kao da mora da pobijedi u diskusiji odlučnoj za poslovnu karijeru, ko da se opšte ne radi o forumskoj
razbibrizi.....
Ja samo znam masu ljudi i to jako ozbiljnih, a uz to još opšte ne vole Bayern, niti Riberyja nešto posebno, koji su njega smatrali najboljim igračem protekle godine. Po tome sam mogao zaključiti da se ne radi o subjektivnom i pristrasnom mišljenju, kada i sam kažem da je Ribery za proteklu godinu zaslužio tu nagradu ( a u dovoljno sam prije navrata obrazložio svoje mišljenje).
Smiješno je pomalo kako se pristrasno glasalo, npr. da se klubskom kolegi nekad daju glasovi, a taj igrač je daleko trenutno od top 10. A u ovakvom izboru je interesantno posmatrat i učešće država poput Mongolije i Malavija, iz takvih država će uvijek glasati za one koji im se serviraju na tacni. Produženje roka za glasanje je bilo jedno od tih serviranja na tacni (a bilo ih je još i u ovim izborima će ih biti)....A Ronaldo jeste imao u mnogim segmentima sjajnu godinu, ali....Sve prije ispričano, pa nemam potrebu ponavljat (a pogotovo sebe ponavljat...

).
I isto tako dodjela ove nagrade se polako svodi i na neku vrstu borbe UEFA protiv FIFA-e. Hajmo malo ove gurat, ovi drugi će ove malo druge i slično....
Interesantno da je Ribery dobio maksimalan broj bodova od Spahića, Van Gaala, koji je glasao za trojicu Bayernovih igrača. Neću sada ići u detalje ko je i kako glasao, rasprave oko zlatne lopte mi je više preko glave. Svako neka misli šta hoće, po tom pitanju, niti imam volje, niti želje više raspravljat....

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland