Postao/la DinceManijak » 16 dec 2008, 18:37
Vedad Ibišević: Nijemci će me ubiti ako srušim Milera
Nijemci će me ubiti ako srušim redord Gerda Milera, uz smiješak je govorio Vedad Ibišević, fudbalski A reprezentativac BiH, dana nakon što je s Hofenhajmom postao jesenji prvak Njemačke.
Vedad Ibišević: Nijemci će me ubiti ako srušim Milera
Ibišević je nakon prvog dijela sezone prvi strijelac njemačke elite sa 18 golova iz 17 kola. Gerd Miler, "bombarder nacije", kako ovog napadača zovu u Njemačkoj, na svoj konto je u sezoni 1971/72. upisao 40 golova i već dugi niz godina neprikosnoveno "čuva" ovaj rekord. Nijemci smatraju da Ibišević može dostići ovu brojku. Poređenja s Milerom mu prijaju.
"Lijepo je čuti i pročitati da se Nijemci boje. Ne vjerujem da bi mi tek tako oprostili kada bih dostigao i prestigao Milerov rekord. Ipak, on je njihov ponos i baš me interesuje kako bi reagovali kada bi njihov mit srušio jedan Bosanac. Iako mnogi smatraju, nije mi opterećenje što će u drugom dijelu sezone oči Njemačke, ali i evropske javnosti biti uperene u mene. U 'cvajti' (druga Bundes liga, op.a) sam postigao samo pet golova, a sada sam za jednu polusezonu upisao 18. Zašto ne bih nastavio i dalje...", samouvjeren je Ibišević, kojeg su prozvali "bosanski bombarder".
Samo u tri ovosezonske prvenstvene utakmice Ibišević se nije upisao u listu strijelaca, u remiju protiv Štutgarta (0:0), porazu od Herte (0:1) i u nedjeljnom remiju sa Šalkeom (1:1). Ipak, remi sa Šalkeom bio mu je posebno drag jer je Hofenhajm potvrdio jesenju titulu.
"Šalke je izuzetno tvrda ekipa, zatvorili su se i ovo nam je bila jedna od najtežih utakmica. Uz to kod nas se osjetio umor, pa sam prezadovoljan konačnim ishodom", kaže Ibišević ocijenivši zadovoljavajućim prvi dio sezone:
"Prezadovoljan sam kako svojim učinkom tako i plasmanom moga kluba. Pa i nije moglo bolje. Još da nismo izgubili u Minhenu u predzadnjem kolu. Ali, dobro, sada se ništa ne može promijeniti. Svima nam je krivo zbog toga, ali najbitnije je da smo iz te greške mnogo naučili."
Ibišević već danas putuje u SAD na zasluženi odmor kod roditelja, a u Njemačku se vraća 2. junuara.
Neće biti lako ostati na vrhu
U drugom dijelu sezone Hofenhajm i Bajern vodiće glavnu riječ u borbi za titulu prvaka Njemačke. Poluvrijeme je pripalo timu naših Ibiševića i Sejada Salihovića.
"Već smo napravili odličan rezultat, ali na ovome ne smijemo stati. Svjesni smo da nam neće biti jednostavno zadržati prvu poziciju, jer Bajern u posljednje vrijeme igra odlično. Vratili su se u odličnu formu i ako želimo postati prvaci Njemačke, a želimo, na proljeće ćemo morati biti još bolji", istakao je Ibišević.
Dva naša u timu jeseni
Vedad Ibišević, napadač Hofenhajma, i Zvjezdan Misimović, veznjak Volfsburga, izabrani su u najbolji tim jesenjeg dijela Bundes lige, u odabiru njemačkog sportskog portala "Spoks".
Ibišević je mjesto među 11 najboljih u elitnom razredu njemačkog fudbala izborio golovima (18 golova u 17 kola), s obzirom da je najbolji strijelac lige, dok je Misimović najbolji asistent njemačke elite, sa deset uspješnih dodavanja nakon kojih je uslijedio pogodak.
Uz dvojicu naših reprezentativaca mjesto u najboljem timu jesenjeg dijela šampionata Njemačke izborili su Adler, Helmes (Bajer Leverkuzen), Lusio, Ze Roberto, Riberi (Bajern Minhen), Vesterman (Šalke), Komper, Karlos Eduardo (Hofenhajm) i Grafite (Volfsburg).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Who Dares Wins~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~