Mi smo mas-pokret !!!
Ispisi E-mail
Nas grad je dugo vremena bio u nekoj monotoniji, polusnu.Nista se znacajno nije
desavalo, narocito medju sarajevskom omladinom.Tu monotoniju su pokusale razbiti
razne grupe koje su se pojavljivale u Sarajevu i koje nisu bile navijackog
karaktera.To se recimo odnosi na TILT TORPEDA i druge ciji je cilj bio da privuku
omladinu i skrenu paznju na sebe.
Nas grad je dugo vremena bio u nekoj monotoniji, polusnu.Nista se znacajno nije
desavalo, narocito medju sarajevskom omladinom.Tu monotoniju su pokusale razbiti
razne grupe koje su se pojavljivale u Sarajevu i koje nisu bile navijackog
karaktera.To se recimo odnosi na TILT TORPEDA i druge ciji je cilj bio da privuku
omladinu i skrenu paznju na sebe.Cilj pomenutih grupa ostvarile su upravo "Horde
zla".Nastale prije 3 godine, "Horde zla" su u pocetku imale velikih problema sa
sredinom prvenstveno zbog svog imena.Medjutim, zahvaljujuci ljudima u samom
vodstvu Hordi, one su ostale istrajne i iz te "bitke"su izasli kao apsolutni pobjednici.
Tifozi F.C. SARAJEVO su danas organizacija koja broji 5.000 ljudi, sto je cifra
dostojna svakog postovanja.U pocetku smo trpili pritisak sa svih strana zbog toga
sto je poznato da se ovo nase trulo drustvo trudi da na razne nacine uopste ne cuje
glas omladine i da nas uvijek baca u drugi plan.Ime Horde zla je jedino originalno
ime od svih navijackih grupa u Jugoslaviji.
Nije nam bio cilj da imenom plasimo svoje rivale, jer se zna da za to postoje
efikasnija sredstva. To ime je nas zastitni znak.Sve nas na "SJEVERU" veze samo
jedno jace od svega, a to je ljubav prema gradu i klubu (Sarajevo).Nas cilj je, prije
svega, da bodrimo svoj klub i grad i da mu na taj nacin pomazemo.Strasno me
nervira misljenje starijih ljudi koji govore da su se na "SJEVERU" okupili pretezno
delikventi koji ne vole istinski svoj klub i koji samo zele da skrenu paznju na
sebe.Neka ti isti malo dodju na "SJEVER" pa ce i sami vidjeti da nisu u pravu.Nama
su SARAJEVO i bordo boja u krvi.Neka dodju da vide kako se place kada F.C.
SARAJEVO dozivi poraz.To ipak ne moze biti pretvaranje.Takodjer nam nije u cilju
da sirimo zlo, ali ako nas isprovociraju protivnicki navijaci, e onda stvarno nastane
haos.Ne dozvoljavamo da bilo ko blati nas klub i nas grad.
NAVIJANJE:
HORDE ZLA raspolazu svim onim sto je potrebno savremenoj navijackoj
grupi.Imamo specifican stil navijanja, glasnost, lijepe i originalne pjesme i
pirotehniku na zavidnom nivou kada to zatreba (na utakmici SARAJEVO-DINAMO-
upaljeno je 40 baklji).
Najvaznije je sto smo svi mi ortodoksni JUGOSLOVENI, sto je izgleda mnogima trn u
oku.Mi volimo svoju domovinu i toga se ne stidimo.Kao JUGOSLOVENE treba
spomenuti i navijace banjaluckog BORCA popularno nazvane VULTURES sa kojima
smo u najboljim odnosima.Mi imamo i prilicno jak marketing (majice, bedzevi,
salovi, jakne…) sto je veoma bitan faktor.Danas sve navijacke grupe ispoljavaju
svoju agresivnost najvise zbog politicke situacije i teske krize koja se vec odavno
nadvila nad nasom zemljom.Prema tome, ne treba ni od Hordi ocekivati da budu
nesto bolje, jer je danasnjica u kojoj zivimo nista drugo nego borba za opstanak.
F.C. SARAJEVO:
Nas klub je od osvajanja titule sampiona Jugoslavije 84/85. god. u velikoj krizi.Za to
prije svega treba kriviti upravu kluba u kojoj vec duze vrijeme nista ne
stima.Primjera radi, svi igraci iz sampionske ekipa SARAJEVA su rasprodati nakon
osvajanja titule.Vecina njih je otisla u poznate evropske klubove sto povlaci da su
presli za prilicno dobre transfere.Medjutim, gdje su te pare Klub je od toga imao
prilicno velike koristi.Pored svega toga jedva krpimo kraj sa krajem.Uprava nije bila
sposobna da dovede ni jednog igraca iz druge lige, a da i ne pomisljamo o nekom
provincijskom fudbaleru.Uprava je prema navijacima korektna, ali nisu valjda
zaboravili da navijaci zele i POBJEDE.Mi i uprkos losoj igri naseg kluba dolazimo u
velikom broju na utakmice i mislimo danema strpljivijih i vjernijih navijaca od nas u
Jugi.Zamislite sta bi tek bilo da klub pruza bolje partije.
Napisano 1990 god! Pravo zanimljivo! Procitajte!

...a ne kao u zadnjih četiri-pet godina misliti samo na dvije utakmice derbija, odnosno na to kako pobijediti Sarajevo ili u krajnjem slučaju kako im odmoći da oni ne bi nešto osvojili !