Da se i ja osvrnem na tu famoznu temu "Zlatna lopta".
Najveći problem kod dodjele "Zlatne lopte" je taj što je kriterij za dodjelu nagrade nejasni. Dakle, ne zna se tačno šta treba gledati prilikom glasanja.
Jedne godine su to individualne igre ili statistika igrača kao pojedinca, druge godine su to osvojeni trofeji sa ekipom.
Dalje, sam način glasanja meni lično izgleda kao glasanje za Eurosong.
Prošle godine je Spahić kao kapiten naše repke glasao za Messija jer ne voli Ronalda. To je činjenica i nije nikakav moj zaključak.
Ili recimo ove godine bi Bale (ako je kapiten Welsa) trebao glasati za Ronalda jer je njegov saigrač ili Lahm za Riberya jer je njegov saigrač.
Ili zamislite da su u konkurenciji za najboljeg igrača Amerikanac, teško da bi dobio glasove kapitene i selektora Arapskih zemalja koliko god on bio kvalitetan.

Glup primjer ali nadam se da razumijete šta hoću da kažem.
Na kraju krajeva, fudbal je kolektivna igra i tu su trofeji koji pokazauju koliko je koja ekipa dobra ili loša. U ovom trenutku je Bayern najbolja ekipa na svijetu i to je ono što je meni bitno. Individualni tofeji ne znače ništa klubovima. Džaba Messiju titula najboljeg igrača na svijetu ako protiv Bayerna tim za koji on igra primi 7 golova.
Iskreno, meni se više sviđa to što Bayern nema igrača koji se izdvaja od ostatka kolektiva. Ribery je malo bolji među najboljima, ali nije glavni.
Dok je recimo Ronaldo mnogo bolji i glavni u ekipi koja ove klaendarske godine ništa nije osvojila.
Tako da meni lično ova nagrada ne predstavlja ništa što je mnogo bitno klubu za koji navijam, jer ja navijam za Bayern a ne za Riberya. Koliko god ovo grubo zvučalo.
Da se razumijemo, volio bih da Ribery osvoji "Zlatnu loptu" jer je dio kolektiva koji ja volim, ali ako se to ne desi nikom ništa.
A sad malo ozbiljnije teme.

Slažem se sa većinom ovdje da bi bod bio super jer bi zadržali ovu razliku od 4 boda, ali ne mogu se oteti utisku da je BvB zreo za poraz. Bez obzira na nedostatak nekih bitnih igrača u Bayernu i na nedostatak onih koji bi zamijenili te bitne igrače.
Oni nemaju kompletnu odbranu što se mora iskoristiti.
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...