RSD Velež Mostar - ARHIVA POSTOVA

nem73
Kontakt:

Re: RSD Velež Mostar

Post Postao/la nem73 » 02 jan 2010, 11:33

Normalno da ima razlike.. Petokraka je bila i treba da je tu zauvijek.. Sto se tice sistema i politicki opredjeljenja, ja licno ne da ne volim nego mrzim onaj sistem zbog lopovluka kao sto mrzim i ovaj danasnji manje vise zbog istih stvari.. Niti sam ljevicar niti neki desnicar, cjenim prvenstveno ono sto je ljudski i sto je u okvirima normalnog razmisljanja.. Nekako mi sredina terena najvise odgovara i nasu Petokraku- Veležovu Petokraku ne dam ni za sta na svijetu!!!
ROĐENI BRATO

(VEDRAN PULJIC 1985-2009)

Ipswich Town F.C.

nem73
Kontakt:

Post Postao/la nem73 » 02 jan 2010, 11:36

Uz posljednje priznanje
Osmanagić stopama Veležovih legendi

Proglašenje Amera Osmanagića za najboljeg fudbalera i Abdulaha Ibrakovića za najboljeg trenera Premier lige BiH, koje im je dodijelio žiri portala SpoortSport.ba, sve iskrene veležoljupce podsjetilo je na ona lijepa i ne tako davna vremena, kada su „rođeni“ vezli najljepši goblen na svijetu, a brojni njegovi igrači proglašavani za najbolje u bivšoj zajedničkoj nam državi.
slika

Priznanje je samo potvrda da Velež, polako, ali sigurno, vraća nekadašnji sjaj i šarm, po čemu je svuda bio prepoznatljiv i da neće još dugo proći, a Velež će biti na samom vrhu bh. fudbala i zaigrati u evropskim takmičenjima.

Prilika je ovo da se, makar i na trenutak, podsjetimo na sve one Veležove fudbalske veličine, koji su slavu kluba, najsvjetlijih tradcija, i grada Mostara, pronosili širom svijeta.

Muhamed-Hamić Mujić bio je prvi fudbaler iz Mostara i BiH, koji je zaigrao u reprezentaciji Jugoslavije, čiji je dres oblačio 33 puta. Hamić je igrao i Svjetskom prvenstvu u Čileu, gdje su „plavi“ osvojili četvrto mjesto, a Mujić uvršten u najbolji tim prvenstva.

Potom je, 70.ih godina, naišla ona čuvena generacija „Sulinih beba“, koje je predvodio čuveni BMV :Bajević – Marić – Vladić.

Nenadmašni šarmer i fudbalski boem, Sulejman-Sula Rebac, izvajao je generaciju, koja je, po mnogim ocjenama, najbolja u 87 godina postojanja Veleža. Na golu je bio „panter sa Neretve“ , čudesni Enver-Mara Marić, godinama najbolji u bivšoj državi, pa prvi vratar Evrope, a potom i svijeta. Lijevi bek je bio Džemal-Čorba Hadžiabdić, pored koga se nijedno desno krilo nije vidjelo, a kamoli naigralo. Čorba je bio šesti napadač, a zajedno sa Aleksandrom Ristićem, koautor je mnogih Veležovih golova.

Na sredini je briljirao Franjo-Kulje Vladić, genijalac kakav se rijetko rađa. A koliki je bio velemajstor, najbolje govore riječi, u to vrijeme, najboljeg sportskog novinara na svijetu, Džefrija Grina, koji je, pišući o utakmici Engleska-Jugoslavija (1:1) na čuvenom hramu fudbala - Vembliju, gdje je Kulje debitovao i postigao izjednačujući gol i to glavom, zapisao i ovo: „Kada svi na stadionu vide deset mogućih rješenja, omaleni plavokosi napadač reprezentacije Jugoslavije, vidi dvanaesto rješenje!“ Uz Kulju, kreator igre na sredini terena bio je Marko-Kana Čolić, koji je, uz to, imao i, u to vrijeme, najjači šut u ligi.

A u špicu napada Princ. Dušan Bajević. Velemajstor nad velemajstorima. Takav centarfor nikada prije nije viđen na stadionima. Pred njim su drhtali svi golmani svijeta, a svoje čuvare, Princ je dovodio do ludila. Golove je davao na samo njemu svojstven način, sa lakoćom i genijalnošću u isto vrijeme, pa ne treba čuditi što je često izazivao aplauze i protivničkih navijača.

Potom su na scenu stupili Vahid-Vaha Halilhodžić i Blaž-Baka Slišković. Drukčiji po stilu igre, ali i po mentalitetu od Duška Bajevića, Vaha je, za kratko vrijeme, postao strah i trepet za golmane, a svoje golgeterske kvalitete nastavio je u francuskom Nantu.

Baka Slišković je, još u pionirima, gdje su ga brusili takvi majstori kao Leo Hrvić i Zeko Selimotić, nagovjestio da se rađa fudbalski biser, što je potvrdio kada je dospio u prvi tim. Baka je bio pravi fudbalski čarobnjak, virtouz, koji je o fudbalu znao sve. Zbog svog poimanja igre, nije dao koliko je mogao i nije postigao kao njegovi prethodnici, ali će Bakini potezi ostati u vječnom sjećanju.

Kada su prestali sa aktivnim igranjem, Bajević i Marić preuzeli su treniranje i vođenje tima. Predvodnik nove generacije postao je Semir Tuce, „gazela sa Neretve“, koga su brojne povrede spriječile da postane svjetski igrač. Ono što je Tuce radio po lijevj strani teško je opisati, trebalo je to vidjeti. Takva lakoća i elegancija, driblinzi kao iz snova, centaršutevi na glavu Peđe Jurića, Mehe Kodre i Vanje Gudelja, svakom fudbalskom sladokuscu i danas se vrte pred očima.

Tačku na Veležovce, koji su proglašavani za najbolje u bivšoj zajedničkoj državi, stavio je Meho Kodro, pravi nasljednik Duška Bajevića. Osim što je posjedovao najljepše ljudske kvalitete, Meho je bio istinski fudbalski znalac, a golove je davao kao od šale. O kakvom se igraču radilo, najbolje govori i podatak da je igrao u čuvenoj Barceloni.

Ratni vihor prekinuo je Veležov pohod, a dolaskom Abdulaha Ibrakovića na njegovo kormilo, bude se nade da će „rođeni“ opet biti ono što su vazda i bili – rasadnik talenata i fenomenalnih igrača.

Prevodnici ove generacije su Amer Osmanagić i Adin Džafić, za kojima nimalo ne zaostaju Elvir Čolić, Asim Škaljić, Danijel Majkić, Nermin Kadrić, Milan Knežević, te veterani mladalačkopg srca, Đenan Zaimović, Admir-Mrkva Velagić, Emir Hadžiđulbić, koji svojim igrama i rezultatima nagovještavaju da će nastaviti tamo gdje su stale generacije prije njih.

Fazlija Hebibović

****.ba
ROĐENI BRATO

Ipswich Town F.C.

bambina
Kontakt:

Post Postao/la bambina » 02 jan 2010, 13:40

Mislim za trenera šta reći čitala sam izjavu na sarajevu x portalu svaka mu čast,kad se sijetimo gdje je Velež bio na tabeli,puno mu uspjeha želim dalje,kao i mladim igračima,samo rad se pokazao,teško je radit u srediniama u teškim uvijetima ,ali pohvale za sve .
Sretno Veležu,samo naprijed ponosno ;)

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 02 jan 2010, 13:48

Ibraka je ljudina ipo.

Ja,lično sam komunjara i boli me neka stvar šta će iko reći.Oko mene su isto tako sve komunjare ali ne mogu reći za ostale u RA,samo to da smo ljevičari.

I nemojte bogati o političkim sistemima da raspravljamo,svako ima oči pa nek zaključi sam šta je bolje.

cunami
Kontakt:

Post Postao/la cunami » 02 jan 2010, 16:26

Zna se da je u vrijeme komunjara bilo milion puta bolje za zivit nego sad a o petokraki necu da pricam.Simbol Veleza i vjecni grb naseg dragog kluba.Kome se ne svidja nek ne gleda.
Malo mi je smijesno da se samo Osmanagic spominje medju Velezove legende a ne znam da se ikad se ovako pisalo o Mehi Kodri poslje rata i jos igraca a ne spominje se Vladavic.Zar jedan Vlada da bude zapostavljen od Osmanagica?
Meni je sve malo to smijesno i prenapuhano ali...svi imaju pravo na misljenje...demokratija
I molio bi nekoga da mi kaze da li ima nekih novosti u Velezu,suska li se ista?

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 02 jan 2010, 16:27

Postoji još šansa da se vrati Merzić.

Pastuh
Kontakt:

Post Postao/la Pastuh » 02 jan 2010, 16:35

cunami je napisao/la:Zna se da je u vrijeme komunjara bilo milion puta bolje za zivit nego sad a o petokraki necu da pricam.Simbol Veleza i vjecni grb naseg dragog kluba.Kome se ne svidja nek ne gleda.
Malo mi je smijesno da se samo Osmanagic spominje medju Velezove legende a ne znam da se ikad se ovako pisalo o Mehi Kodri poslje rata i jos igraca a ne spominje se Vladavic.Zar jedan Vlada da bude zapostavljen od Osmanagica?
Meni je sve malo to smijesno i prenapuhano ali...svi imaju pravo na misljenje...demokratija

Molim te nemoj pisati o stvarima koje uopće ne poznaješ. Hvala Bogu, pa je taj režim prestao. Samo ću reći da jedan narod u to vrijeme nije ni postojao.
Don't spend time with someone who doesn't care spending it with you.

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 02 jan 2010, 16:39

u politici svako ima svoju preferansu i svak brani svoje boje, bio to ljevicar ili desnicar naravno. licno smatram da obje strane imaju dosta dobri politicki ideja i zato mi oduvijek odgovara politicka partija koja npr. barem pokusava da sklopi najbolje ideje s obje strane, po zapadu su bas takve partije imale i najvise uspjeha koristeci tu formulu, al' nisam siguran da bi to funckionisalo danas u BiH..

cunami
Kontakt:

Post Postao/la cunami » 02 jan 2010, 16:50

Neko je napisao da postoji sansa da se Merzic vrati? Jel samo on dolazi ili ima jos igraca?Bar se za vrijeme komunjara radilo,imalo se para ko smeca a sad je politika bilo kojeg naroda na mjestu a niko ne radi i sve je veca bijeda

Pastuh
Kontakt:

Post Postao/la Pastuh » 02 jan 2010, 16:50

Brate moj dragi, ne može ti ništa u Bosni i Hercegovini kako treba . Mi smo ta crna tačka u Europi i svi rade kako žele u njoj. Teško je naći danas poštena čovjeka, sve mafijaši i foliranti .

Ostaje ono malo, to jeste mi, koji se makar borimo za nešto, ali eto i to je očigledno džabe kada 2-3 ljudi kvari sve.

Prestati nećemo nikada....
Don't spend time with someone who doesn't care spending it with you.

steve-o
Kontakt:

Post Postao/la steve-o » 02 jan 2010, 16:51

cunami je napisao/la:Neko je napisao da postoji sansa da se Merzic vrati? Jel samo on dolazi ili ima jos igraca?Bar se za vrijeme komunjara radilo,imalo se para ko smeca a sad je politika bilo kojeg naroda na mjestu a niko ne radi i sve je veca bijeda

kakva nam je zemlja takva je i politika. u svakoj normalnoj drzavi i desna strana politke ima svoje adute..

nem73
Kontakt:

Post Postao/la nem73 » 02 jan 2010, 16:56

cunami je napisao/la:Zna se da je u vrijeme komunjara bilo milion puta bolje za zivit nego sad a o petokraki necu da pricam.Simbol Veleza i vjecni grb naseg dragog kluba.Kome se ne svidja nek ne gleda.
2010 je brate- Osmanagic je nas igrac, proglasen naj igracem 2009 godine.. To je odlican znak, rezultat koji ce ostati zapisan.. A spominjanje(ne) Vlade, Kodri i bivsi nam igraca ne znaci automatski da se ovde nesto prenapuhuje(kao sto ti kazes) nego se jednostavno pise o trenutnom vremenu u kojem trebamo biti ponosni na naseg igraca i naseg trenera a ne da brkamo kruske i jabuke!!!

Velež na prvom mjestu i ispred svega- **** sa pricom o trulosti/netrulosti komunizma i trenutnog režima..
ROĐENI BRATO

Ipswich Town F.C.

loptica
Kontakt:

Post Postao/la loptica » 02 jan 2010, 17:00

Jel odgođen onaj neki turnir sad u 1-2 mjesecu?Zašto jel kriza zbog toga?
Tema je Velež...ništa čudno kod nas , takav smo narod ,dok se stanje naroda ne promjeni nula smo.
Fi hajati.
GO Bosno.

nem73
Kontakt:

Post Postao/la nem73 » 02 jan 2010, 17:02

Licne zelje za 2010 godinu su Velež u Evropi.. :D
Skromne i realne zelje.. Da nam se uz Kazazica vrati i Merzic te jos jedan kvalitetan spic igrac.. Uz postojeci igracki kadar vrlo lako bi mogli konkurisati i za sami vrh BH Premijerke ali bolje nisanit nize a dogurati dalje nego obratno.. Vece slavlje tj manji sjeb na kraju bude.. 8-)

VFC THE RELIGION
ROĐENI BRATO

Ipswich Town F.C.

Mont0
Kontakt:

Post Postao/la Mont0 » 02 jan 2010, 20:47

The Religion, to je to 8-) :D
Support Velez, It's logical! ★

BlueSharks
Kontakt:

Post Postao/la BlueSharks » 02 jan 2010, 22:08

[youtube][/youtube]
Strauss Junior

cunami
Kontakt:

Post Postao/la cunami » 03 jan 2010, 23:45

Brzo ce i prozivka i treninzi pa ce brzo i pripremne utakmice i mislim da je proslo vrijeme dosade a ja jedva cekam sva desavanja oko Velezea samo ne ona negativna a kakvo je vrijeme moze se svasta ocekivat

FK Sarajevo
Kontakt:

Post Postao/la FK Sarajevo » 04 jan 2010, 13:28

Zar ovaj Jovanovic kod vas nije bio standardan igrac a sad dobio otkaz :?: :?: :?:
Mi smo divovi svako nam je plijen nas je cijeli svijet u bordo obojen
Jedna si jedina,moja domovina.
Jedna si jedina,BOSNA I HERCEGOVINA!!!

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 04 jan 2010, 14:26

Nije bio standardan samo bi onekad ušao.Noćni život mu je jača strana.

TNT
Kontakt:

Post Postao/la TNT » 04 jan 2010, 19:13

Šest igrača na Ibrakovićevoj transfer listi

Desetak dana prije prozivke nakon koje momčad Veleža službeno starta s priprema za proljetni dio prvenstva, šef stručnog stožera Abdulah Ibraković objavio je transfer listu igrača na koje neće računati u drugom dijelu sezone. Novi klub mogu potražiti Adnan Kadrić, Marko Jovanović, Adis Halilhodžić, Arnel Stupac i Nermin Gosto, dok će Adil Kajan na posudbu, prenosi Dnevni avaz.
Na transfer listi "Rođenih" našao se i Edin Šečić, koji je zbog nediscipline već ranije, odnosno sredinom jesenjeg dijela sezone, bio na izlaznim vratima zajedno sa Jovanovićem.

E nek ide vise i ovaj Secic nemogu ga nikako poslije oni slucajni greski u derbijima.
On je jedini i mogao mozda u prvi 11 na proljece od svi navedeni, ali nema veze samo neka ide.

Zaključano

Natrag na “FK Velež”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.