ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

retro
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la retro » 25 okt 2013, 23:23

Ocekivana pobjeda, idemo po finale, mnogo mu treba ovdje titula.
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 25 okt 2013, 23:52

retro je napisao/la:Ocekivana pobjeda, idemo po finale, mnogo mu treba ovdje titula.
Jel' ti to prpa za London :lol:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 26 okt 2013, 00:16

Ma kakva prpa, nema sanse da ispusti London, jer Raonicu treba titula u Bercyu da bi bio ispred njega, a ne vjerujem bas da ce se to desiti. :mrgreen:

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 26 okt 2013, 17:52

Federer ne igra sjajno, ali najbitnije za njega jeste da gradi samopouzdanje pošto-poto. Naporan rad će se već nekako isplatiti, bitno je da je ušao u seriju pobjeda, da je počeo dobijati mečeve u kojima ne igra najbolje, da igra dobro u prelomnim trenucima.

Titula u Bazelu mu je prijeko potrebna, a pobjeda nad nekim Top igračem još više. Sutra igra protiv odličnog Del Potra i tu ima šansu da pokaže da im i dalje može biti ozbiljan konkurent na svim turnirima. Opet ponavljam, lijepo je vidjeti da mu je ovoliko stalo, da želi dokazati i sebi i drugima da ima još kuveta u njemu. 8-)

PS: Bravo Tomik.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 26 okt 2013, 19:19

A Boze, serviro za mec i nije uzeo i logicno izgubio set i sad u 3. setu gubi 1-3 :evil: :evil: :evil:
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 26 okt 2013, 19:22

Roger BH flikovima lomi kičmu Vaseku. :mrgreen:
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Unofficialpage
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Unofficialpage » 26 okt 2013, 20:04

Jedva. Bitno je dao je pobjedio :D
Momak je inače legenda, mislim na Sea!

Damir Dzumhur!!!!

Roger Federer the Best!!!!!!!

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 26 okt 2013, 20:48

Krenulo ga, nije uvezao četiri pobjede još od Hallea :lol:
Voli te tvoje Sarajevo.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 26 okt 2013, 20:49

To je ta šampionska odlika, pobijediti kada ne igraš dobro. ;) Ovakve pobjede mu mnogo više donose od laganih u 2 seta, svjestan je šta ne fercera u igri, šta mora popraviti i jedini način da naučiš postupati ispravno jeste da budeš svjestan svojih nedostataka, nađeš uzrok istih i adekvatnim pristupom ih rješavaš. Ogromna doza samopouzdanja pred predstojeće turnire u Parizu i Londonu. Ako bi uspio skalpirati Del Potra, možda i ne bude tamburanja u Londonu u onolikoj mjeri koju smo očekivali. :mrgreen: BH mu je danas stvarno bio odličan, chip na riternu mu je donio bruku poena, a iz passing shoteva je bio jako ubojit. Međutim, u FH-u je ključ, njega mora pronaći, previše spina, izgubio je onu oštrinu, agresivni varijaitet i flat kada loptica prelazi nekoliko cenata iznad mreže. Mada mislim da će to popraviti sa vremenom, bitno je samopouzdanje koje dobija pobjedama u ovakvim mečevima.

Šta očekivati sutra ?! Nisam imao vremena puno pratiti Bazel ovih dana, ali s obzirom na igre Delpa na prethodnim turnirima, jasno je da u sutrašnji meč ulazi kao favorit, nit ogromni, nit blagi. Podloga je brza, pogoduje niskom odskoku i igrači koji koriste slajs imaju popriličnu prednost. Naročito kada govorimo o Rogerovom, defacto najboljem slajsu svih vremena. Rotacija koju daje loptici i način na koji mijenja direkciju je fascinantan. Ključ je u brzini zgloba, brzim pokretom 'skreše' lopticu, koja u dodiru sa podlogom toliko nisko odskače, da protivnik na takve loptice mora odgovarati kontra rotacionim udarcima, dakle ili spinom ili slajsom, jer ih je nemoguće napadati ravno. Sada, konkretno kada je u pitanju Delpo, znamo koliko je popravio taj udarac. Također, u zadnje vrijeme smo svjedoci da mu brže podloge (s nižim odskokom) odgovaraju više nego spore. Istina je da ne može sa takvom lakoćom udarati FH, zbog hvata gripa i da mora odigrati više njih prije nego se namjesti i raspali po loptici, međutim, niži odskok mu mnogo više pogoduje BH strani, u BH vs BH razmjenama je konkurentan maltene svakom igraču, da ne pominjem da bez problema mijenja direkciju, intezitet, te koliko mu je paralela postala ubojito oružje, kao posljedica tog dvoga. To su najbolje pokazali ovogodišnji Wimbledon i Šangaj.

Sutra može tražiti šansu i kroz Federerov FH, ako ovaj bude promašivao zicere i spinovao, Delpo će bez problema koristiti takve šanse. Ne postoji gora opcija od spina na ovakvoj vrsti podloge protiv igrača kao što je Delpo. Loptica dovoljno visoko odskače da se može adekvatno namjestiti na udarac i poklopiti je bez problema, a dovoljno nisko da ju je je gotovo nemoguče vratiti. Roger mora popraviti FH, bez njega, protiv TOP igrača nema šta tražiti. Chip i slajs će mu sutra mnogo toga donijeti, ali neće presuditi, ako ritern prevashodno ne bude pravio razliku. To je još jedan od segmenata koje Roger mora popravljati u narednim danima. Ritern je, pored varijacija, udarac koji je pravio najveću razliku u njihovim duelima. Delpov servis ima snagu, ali nema varijacije i lako ga je čitati. Federer je, gledajući čitavu karijeru, imao mnogo više uspjeha sa igračima koji svoj servis baziraju na snazi. Delpo je jedan od njih, međutim, istina je da je Delpov servis danas bolji nego ranije, a da je Rogerov ritern oslabio. Smatram da Roger ne bi trebao konstantno forsirati chip na riternu, jer će to Delpu omogučavati lagano preuzimanje inicijative u poenu, koje Rogerova defanziva ne može ispratiti. Ipak je Delpo mnogo bolji ofanzivac od Pospisila. ;) Federer ne smije biti u podređenom položaju i zato mora igrati agresivnije, jače i dublje. To će povećati broj grešaka, ali ako bude pucački raspoložen, donijeti mu mnogo više uspjeha. Dakle, jasno je šta obojica treba da rade, Delpo da razvlači Federera, Roger da bude što agresivniji. Da li će upravo to odlučiti pobjednika sutrašnjeg finala, ostaje da vidimo.

Profesionalnitenis.com

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 26 okt 2013, 22:13

Vidim da nisi spomenuo možda i ključno pitanje pred sutrašnji meč - Federerov servis? Mislim da mu je procenat ubačaja prvog servisa na nezavidnom (da ne kažem očajnom) nivou, a protiv udarača kao Del Potro to može biti fatalno. Obzirom na formu Argentinca, ne znam odakle prijeti veća opasnost Federeru? Mada će on slajsom neutralisati dosta potencijalnih opasnosti, posebno one iz forhenda (valja se savijati u koljenima, a visok si skoro 2m), jer će taj kontraspin Delpu zadavati mnogo problema, ali Federer tu mora biti perfektan, loptica se mora 'lijepiti' za podlogu, sa minimalnim odskokom.

Na servise igrača kao što je Del Potro je navikao, čista snaga i ništa više. Svakako će obojica morati dosta da rizikuju, ko prvi preuzme inicijativu biće puno bliži osvajanju poena, mada se i Del Potro u posljednje vrijeme zna rastrčati po terenu.

Još bih kao Federerovu prednost dodao i igru na mreži. Svi smo u Šangaju vidjeli šta je Novak radio na mreži protiv Delpa.
Voli te tvoje Sarajevo.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 26 okt 2013, 23:01

Naravno, podrazumijeva se dobar postotak prvog, naročito kada je u pitanju igrač kojem je, uz sve dobro poznate kvalitete igra ipak bazirana na servisu, međutim važnost istog bi bila veča da je preko puta mreže igrač koji napada svaki lošiji servis, kao što je recimo Berdych. Delpo dosta plitko riternira, što na prvi, što na drugi, ne stvara inicijativu riternom i mislim da mu to u globalu donosi više štete nego koristi.

Gledao sam podatak neki dan koji pokazuje koliko loptica odskače nakon Federerovog CC slajsa. Frapantno, samo 39 cm. :shock: Zamisli koliko je teško nekome ko je visok gotovo 2metra 'kupiti' takve loptice ?! Ne sumnjam da će slajs biti na nivou, to je udarac koji Federera maltene nikad nije izdao, barem ja ne pamtim.

Prošle godine se nekako očekivalo da će Roger uzeti, dok je danas situacija drugačija. Iako je Delpo favorit, mislim da će pobjednika odlučiti raspoloženje protivnika taj dan. Jer ako Federer bude imao dobar pucački dan, malo će se Delpo pitati. Ali to je baš veliko 'ako'.

Profesionalnitenis.com

AA23
Kontakt:

Post Postao/la AA23 » 26 okt 2013, 23:32

Sutra po drugu titulu, da se preokrene citava godina i da se nastavi niz pobjeda.

Roger je danas pokazao blitzkrieg u onome gemu i ON MOZE da onako stalno igra, ali, samo kada mu je stalo, kada nije bezvoljan.. bitno je da je danas pobijedio jer nanizao je pobjede, opet osjeca onu slast kada koraca prema finalima..

Au kakve ce grupe da budu na zavrsnom mastersu, kakva poslastica.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 27 okt 2013, 01:00

Ubit ce ga slajsom sutra. :P

Delpo odigrao do finala koliko je bilo potrebno, a Federeru mecevi kao sto je danasnji itekako trebaju.

Delpo je favorit sutra, ali imam osjecaj da bi mogao Roger uzeti titulu.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 okt 2013, 13:06

Pobjeđuje Roger, to je najbitnije. Međutim, ne želim se zavaravati da se vraća i davati sebi lažne nade, jer sve ovo su ispodprosječni teniseri koje mora dobivati. Suludo je očekivati neki drugi ishod. Mislio sam da će mu Dimitrov praviti više problema, možda čak i uzeti Rogera, ali jasno je da Grisha nije toliki potencijal i osvajač kojeg očekujemo.

O jučerašnjem meču neću mnogo trošiti riječi. Roger je odigrao dobar meč, s tim što ima dosta nedostataka koje mora riješiti želi li dobiti današnje finale. Prije svega, FH treba prestati spinovati, prodornost se gubi i biće mu jako teško pucati winnere i samim tim osvajati lakše poene. Također, pad koncentracije i bilo kakav duži blackout u Rogerovoj igri ne smije biti prisutan; DelPo nije neznalica pa da propusti takvu priliku. RF mora igrati konstantno dobro, FH držati na nivou i returnirati bolje. Drugi servis mora češće napadati i generisati veću snagu pri returnu. Ne može uvijek chip da ga yebeš.

Prednost bi mogla biti izvrstan slice koji Federer uspješno prakticira, kao i net-play, tako da bi se Roger morao više osloniti na te udarce. Vidjet ćemo hoće li mnogo griješiti i poklanjati poene Del Potru, ili će ipak pogađati teške udarce i osvajati bitne poene.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 okt 2013, 14:33

AA23 je napisao/la:ON MOZE da onako stalno igra, ali, samo kada mu je stalo, kada nije bezvoljan..
Trenutno ne može, zbog niza stvari nabrojenih na ovoj stranici. Daleko od toga da je bezvoljan, nekada jednostavno trud, rad, krvi, znoj, velika želja nisu dovoljni i ma koliko se trudili ne uspjevamo u nekim stvarima. Što ne znaći da nam se sve to neće jednom isplatiti. ;)
Claus je napisao/la:Međutim, ne želim se zavaravati da se vraća i davati sebi lažne nade, jer sve ovo su ispodprosječni teniseri koje mora dobivati.
Možda, ali pobjede čak i nad ispodprosječnim teniserima su napredak u odnosu na poraze od tih istih tenisera. ;)
Pobjediš danas, jedna pobjeda, pobijediš sutra, dvije, prekosutra, tri, i već imaš niz. ;)
Claus je napisao/la:Mislio sam da će mu Dimitrov praviti više problema, možda čak i uzeti Rogera, ali jasno je da Grisha nije toliki potencijal i osvajač kojeg očekujemo.
Greška. Dimitrov je jedan od najvećih potencijala u zadnjih desetak godina. Apsolutno sve ima, ali mu fali ono što je Federeru falilo u njegovim godinama. Kada i ako to stekne, postaće takva mašina da ćemo se svi ovdje zajedno ibretiti onome što gledamo. ;)

Mislim da će Feđa danas dobiti. Interesantno, u mnogo stvari je naslijedio Samprasa i prestigao ga, ali u tom tempiranju forme nije nikad. Sampras je najviše pružao, onda kada je to bilo najpotrebnije. Zato je u GS finalima imao skor 14-4.

Profesionalnitenis.com

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 okt 2013, 14:44

formance je napisao/la:Možda, ali pobjede čak i nad ispodprosječnim teniserima su napredak u odnosu na poraze od tih istih tenisera.
Pobjediš danas, jedna pobjeda, pobijediš sutra, dvije, prekosutra, tri, i već imaš niz.
Jesu napredak, ali nisu dovoljne za najbolje tenisere.
formance je napisao/la:Greška. Dimitrov je jedan od najvećih potencijala u zadnjih desetak godina. Apsolutno sve ima, ali mu fali ono što je Federeru falilo u njegovim godinama. Kada i ako to stekne, postaće takva mašina da ćemo se svi ovdje zajedno ibretiti onome što gledamo.
U mnogo čemu podsjeća na Federera, ali njemu su 22 godine i još uvijek nije ni ozbiljnog Mastersa osvojio. RF je u njegovim godinama već imao Wimbledon. Ima i jednoručni backhand, koji mu neće biti prednost (kao što ni Rogeru nije bila). Mora on još dosta toga popraviti da bi se mogao dovoditi u kontekst s Rogerom.
formance je napisao/la:Mislim da će Feđa danas dobiti. Interesantno, u mnogo stvari je naslijedio Samprasa i prestigao ga, ali u tom tempiranju forme nije nikad. Sampras je najviše pružao, onda kada je to bilo najpotrebnije. Zato je u GS finalima imao skor 14-4.
Kako nije? U primeu (2004-2007) nije imao problema s tim, a ni u nekim kasnijim finalima. Znao je i Roger biti najbolji kada to niko nije očekivao, ne u tolikoj mjeri kao Pete naravno, ali bio je.

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 okt 2013, 14:53

Dobro igra Roger, za sada obojica drže svoj servis.

EDIT: Kakvo kretanje. :o Bravo za Rogera, ide ga trenutno. FH je kakav treba biti, pokriva većinu terena.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 okt 2013, 14:56

Claus je napisao/la:Jesu napredak, ali nisu dovoljne za najbolje tenisere.
Morate se pomiriti sa tim da Federer više nije najbolji. On je slovom i brojem sedmi (7) na ATP listi. ;)
Claus je napisao/la:U mnogo čemu podsjeća na Federera, ali njemu su 22 godine i još uvijek nije ni ozbiljnog Mastersa osvojio. RF je u njegovim godinama već imao Wimbledon. Ima i jednoručni backhand, koji mu neće biti prednost (kao što ni Rogeru nije bila). Mora on još dosta toga popraviti da bi se mogao dovoditi u kontekst s Rogerom.
Ne može se dovoditi u kontekst sa Rogerom ako poredimo ostvarene rezultate, međutim, ako poredimo potencijal može bez ikakvih problema. A upoređivali smo ovo drugo. Ima mnogo potentniji BH nego je Roger imao u njegovo doba.
Claus je napisao/la:Kako nije? U primeu (2004-2007) nije imao problema s tim, a ni u nekim kasnijim finalima. Znao je i Roger biti najbolji kada to niko nije očekivao, ne u tolikoj mjeri kao Pete naravno, ali bio je.
Igrom nije. Znao je vrhunski odigrati turnir, a onda pružiti lošiju partiju u finalu. To što je njegovo 'loše' bilo dovoljno dobro je posljedica i nekih drugih stvari. Evo u Bazelu ne igra dobro, ali dobija. ;)
Sampras tih problema nije imao, znao se mučiti kroz turnire, ali kada bi finale došlo, čovjek se bukvalno prestvarao u ubicu.

Profesionalnitenis.com

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 okt 2013, 15:01

formance je napisao/la:
Claus je napisao/la:Jesu napredak, ali nisu dovoljne za najbolje tenisere.
Morate se pomiriti sa tim da Federer više nije najbolji. On je slovom i brojem sedmi (7) na ATP listi. ;)
Claus je napisao/la:U mnogo čemu podsjeća na Federera, ali njemu su 22 godine i još uvijek nije ni ozbiljnog Mastersa osvojio. RF je u njegovim godinama već imao Wimbledon. Ima i jednoručni backhand, koji mu neće biti prednost (kao što ni Rogeru nije bila). Mora on još dosta toga popraviti da bi se mogao dovoditi u kontekst s Rogerom.
Ne može se dovoditi u kontekst sa Rogerom ako poredimo ostvarene rezultate, međutim, ako poredimo potencijal može bez ikakvih problema. A upoređivali smo ovo drugo. Ima mnogo potentniji BH nego je Roger imao u njegovo doba.
Claus je napisao/la:Kako nije? U primeu (2004-2007) nije imao problema s tim, a ni u nekim kasnijim finalima. Znao je i Roger biti najbolji kada to niko nije očekivao, ne u tolikoj mjeri kao Pete naravno, ali bio je.
Igrom nije. Znao je vrhunski odigrati turnir, a onda pružiti lošiju partiju u finalu. To što je njegovo 'loše' bilo dovoljno dobro je posljedica i nekih drugih stvari. Evo u Bazelu ne igra dobro, ali dobija. ;)
Sampras tih problema nije imao, znao se mučiti kroz turnire, ali kada bi finale došlo, čovjek se bukvalno prestvarao u ubicu.
Dimitrovov BH je fantastičan, sjećam se kako je bušio Nadala u Monte Carlu. 8-) Ipak, jedno su bljeskovi, a drugo kontinuitet.

Što se tiče Samprasa, teško je dostići njegov level u finalima, ali definitivno da Roger nije bio daleko. Uostalom, da nije tempirao formu i igrao dobro ne bi imao 17 GS-ova. ;) Odigrao je on mnogo izvrsnih GS finala i doslovno pomeo protivnike. Nećemo se sad vaditi na toliko puta pomenutu "konkurenciju", nije fer prema RF-u. ;)

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 okt 2013, 15:17

Ne govorim o bljeskovima, već o tome da je momak kompletniji nego je Roger bio u njegovim godinama. Druga strana medalje je što mu fale kockica dvije, da slagalica bude kompletna i zasija punim sjajem.

Pogrešno me shvataš, ne znam da li to radiš namjerno ili slučajno. Nije Federer igrao 'loše', nego 'lošije', u odnosu na prikazanu igru na turniru. Zato su mu protivnici u finalima pravili više problema, nego u nekim drugim fazama turnira. Kod Samprasa je bilo obrnuto.

Profesionalnitenis.com

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.