FKZ1921 je napisao/la:Neko predhodno rece da mu je ova generacija Manijaka najdraza.Dijelim taj osjecaj i sigurno se radi o najboljoj grupi u drzavi.Zenica je prilika da se to jos jednom pokaze.U Zenici nam treba podrska ekipi,ali nam ne treba nikakva tenzija.U slicaju bilo kakve zesce tenzije,voda ide na mlin Celika.Igracki smo daleko bolji i dobijamo to.Celik ima neke sanse samo na frku,hahu,i slicno.
Zato Manijaci,salovi,grla i dlanovi,bez provokacija i nasjedanja na provokacije,tako cemo najbolje pomoci Zelji.
Ekipa nam je prilicno neiskusna,i ako se stvori neka veca nervoza i frka na terenu,Celik ce se bolje snaci.
drug, ne znam koliko imas godina, ali ja se sjecam zeljinih utakmica jos dok nije ni postojala grupa TM87 (o podgrupama da i ne govorim). pogledaj klipove sa tekme Zeljo-videoton i puno toga ce ti se kazati. ko je tada bio inicijalna kapisla navijanja? pogledaj snimak tekme Zeljo-zvezda 3-0, pred sami rat. sjever tek bio izgradjen. cujes li pljuvace? ja cu biti iskren i reci da sam na tu tekmu otisao da bih gledao masinu za golove, kako su zvezdu tada zvali. valjda svi znamo kako ta tekma zavrsi (barem iz prica, a ja Bogami i licno gledajuci). i danas se nasmijem nidjinoj izjavi da ga je izvuklo, kod jednog od golova, sto mu je jedno stopalo vece za broj od drugog, pa zakacio loptu kako treba i ista zavrsi u golu. sjecam se, sa te tekme, golmana pavlovica, koji je pokupljen sa ljetovanja na moru (junior), a pruzi partiju zivota na golu. da, i amar je igrao u toj tekmi. da ne pominjem tekmu sa sionom (u istoj sezoni kada smo igrali sa videotonom), kada sam sjedio na polupraznom jugu, kao sto se danas sjedi na sjeveru i posmatrao tekmu, ali niko nije pljuvao nikoga. svi smo dosli da gledamo Zelju, pa kako god zavrsilo.
sta hocu reci? to su bila vremena kada se navijaci Zelje nisu djelili po tribinama i pljuvacima i "pravim" navijacima. to su bila vremena kad se, u cijeloj bivsoj jugi, cjenila igra Zelje, rijeke, ofk beograda, radnickog iz nisa... jer se igralo za gol vise i umiralo u romantici. hvala Bogu, od navedenih, Zeljo napravio i najbolje rezultate.
danas je problem, sto se problemi frustriranosti pojedinih "mangupa" prenose na tribine (ne samo grbavice, nego vecine stadiona) i tu se ispoljavaju kompleksi vece i manje vrijednosti, a rezultat kluba je u drugom planu.
zivim za dan kad ce se srediti istok na grbavici i da na miru i sa gustom gledam tekmu svog Zelje. da ne slusam debile na sjeveru, koji jos na zagrijavanju krenu sa psovkama i prozivanjem igraca. s druge strane, da ne slusam i ne obracam paznju na siromasan repertoar pjesama sa juga, gdje je bitnije ispljuvati i ispsovati protivnicki klub, nego podrzati svog Zelju. ja Zelju volim, odrastao sam s tom ljubavlju i umrijet cu sa njom. ovi, nazovi navijaci, pa i ja medju njima, su prolazni, Zeljo zivi vjecno i dok sam ziv on je u mom srcu. mogu se trenutno naljutiti (prvenstveno zbog tih sjecanja i poredjenja sa sadasnjom situacijom), ali se brzo vratim u realnost i shvatim da je ta ljubav jaca od svega. prateci Zelju, ispratio sam par generacija igraca, danas ih rjetko ko i pomene, a i dalje idem na tekme, zbog Zelje, ne zbog pojedinaca koji nose njegov dres. tako ce biti dok sam ziv.
edit; da bih se nadovezao do kraja na tvoj post. na utakmice ne dolazim ni zbog pojedinaca, niti grupe sa tribine, nego iz ljubavi prema klubu. svako od nas ima svoj karakter i nije u redu bilo koga isticati. svako vrijeme i pojedinac ima svoje prednosti i mane i nema smisla praviti takva poredjenja.
ne moram navijati za f.k. sarajevo da bih mogao reci da sam sarajlija