Nekadašnji igrač Barcelone i sadašnji kapiten AS Monaca Eric Abidal dao je interview za Catalunya Ràdio u okviru emisije Tot Gira. Kao i obično, karizmatični Francuz je na novinarska pitanja ponudio dosta zanimljivih odgovora na razne teme.
- Moj odnos sa Danijem Alvesom seže mnogo dublje od priče oko broja 22. Kada sam trebao biti operisan, Dani je bio spreman da mi donira dio svoje jetre. Nisam to mogao prihvatiti jer je on profesionalni fudbaler [zbog čega bi Dani morao napraviti pauzu u karijeri, op. a.]. To je bio nevjerovatan gest s njegove strane i moram istaći da je naš odnos mnogo više od običnog prijateljstva.
Bilo je neizbježno zatražiti od Abidala osvrt na natpise u L'Equipeu prema kojima ga Barcelona nije plaćala dok je bio na bolovanju:
- Nemam nikakvih problema s Barçom. Sve je bilo napisano crno na bijelo i ono što kažu ljudi iz Barçe je tačno, a također je tačno i ono što ja kažem. Nemam loš odnos ni s kim u klubu, ni sa Rosellom, ni Zubizarretom, ni Vilanovom, a ponajmanje s navijačima. Što se mene tiče, sve je u redu i u Barçu ću se vratiti s istom radošću i ljubavlju koju sam prema njoj osjećao i ranije.
Abi je pojasnio i šta podrazumijeva pod povratkom:
- Imam dogovor s klubom da se po završetku igračke karijere vratim u Barcelonu kao direktor Barçinih fudbalskih škola na svjetskom nivou i skoro je sigurno da ću prihvatiti tu ponudu.
Eric je dodatno pojasnio i ranije novinske natpise u kojima je spominjao Vilanovu i Guardiolu:
- Da pojasnim još jednom, nikada nisam rekao da u Barceloni nisam ostao jer je trener bio Tito Vilanova ili da bih ostao da je trener još uvijek bio Pep Guardiola. Živio sam s Vilanovom pet godina, s Pepom četiri i svi se dobro poznajemo. Samo ću dodati da je Pep direktnija osoba. No, nemam ništa protiv Tita.
Neizbježno je bilo pitanje i o navodnom interesu Guardiole za Abidalov odlazak u Bayern:
- Guardiola me stvarno želio dovesti u Bayern. Ali problem je bio u tome što on nije jedina osoba koja odlučuje kada se radi o dovođenju igrača. On je trener i bio je spreman pružiti mi priliku, no u upravi i ljekarskom timu Bayerna bili su skeptični oko mog zdravstvenog stanja i nisu željeli preuzeti bilo kakav rizik. Razumijem ih zbog toga, ali sam im ipak zahvalan što su uopće razmatrali mogućnost mog angažmana.
Na temu nastavka igračke karijere, Abi je izjavio:
- Želio sam ostati u Barceloni do samog kraja, ali primarno sam nakon ozdravljena imao želju da se ponovo vratim na teren nego da ostane zapisano kako sam karijeru zbog bolesti prekinuo u Barceloni. Sretan sam što sam uspio u namjeri da se vratim fudbalu na profesionalnom nivou, u što su mnogi sumnjali. Ponekad sam i ja bio sumnjičav po tom pitanju i to je sasvim normalno. Sada se osjećam sjajno, ali se i dalje moram podvrgavati redovnim i čestim kontrolama.
Eric je prokomentarisao i način na koji je Barcelona otvorila sezonu:
- Barça izgleda malo drugačije. Ne igra tako dobro kao ranijih godina, ali to je normalno jer se još uvijek radi o početku sezone. Ima tu igrača koji su još uvijek umorni od Kupa konfederacija. Ipak, siguran sam da će Barça ponovo osvojiti titulu u La Ligi.
Aktuelni stoper Monaca se prisjetio i najdraže uspomene u dresu Barcelone:
- Od svih trenutaka proživljenih u Barceloni tokom godina svakako mi je najdraža uspomena s Wembleya. Gest kapitena Puyola i Xavija da mi prepuste kapitensku traku i priliku da prvi podignem trofej Lige prvaka svega nekoliko sedmica nakon prve operacije je nešto što se ne zaboravlja. Posjedujem DVD te utakmice i pogledam je s vremena na vrijeme.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na Abidalovu fotografiju s nekadašnjim fizioterapeutom Barcelone Emilijem Ricartom na kojoj njih dvojica drže zastavu Katalonije, a koju je Abi objavio na svojim profilima na društvenim mrežama prije nekoliko dana, na Dan katalonije:
- Tom fotografijom sam želio poslati čestitku narodu Katalonije, a fotka datira iz 2012. godine i mojih individualnih priprema u Vall d'Aranu. Dan Katalonije je bio idealna prilika da je objavim na društvenim mrežama. Pratim sve što se događa u Kataloniji iako ne mogu reći da sam Katalonac. Ali moja najmlađa kćerka je tu rođena i ona jeste Katalonka. Štaviše, naučio sam svoje kćerke da više govore katalonski nego španski jezik.
Svoj interes za Barcelonu Abidal je potvrdio i završnim komentarom:
- Već sam rezervisao karte za el clasico protiv Madrida na Camp Nou i doći ću na utakmicu ukoliko mi to termin njenog igranja i moje obaveze u sadašnjem klubu budu dozvoljavale!