Kao prvo, svaka cast safetu na izmjenama veceras, pogodio je s zahirovicem u pravom trenutku, o hajrovicu ne trebam da pricam ( i fatiha prije ulaska je ucinila svoje

)
ali moram da istaknem ovo sto su i ljudi prije mene. ako mislimo ozbiljno na SP-u, ako mislimo proci grupnu fazu, strucni stab hitno mora razmisljati o taktici i formaciji. Niko ziv vise ne igra ovaj 4-1-3-2 sistem, da ne govorim da smo igrali bez prave naucene sestice. taj sto nam je naprijed viska (ibisevic) nam fali u sredini terena. mislim da je susic iskoristio jednu nasu veliku vrlinu, to jest da imamo ofanzivno nadarene, tehnicke i kreativne igrace. ali ne slazem se sa njim da se neznamo braniti, mislim da on nezna postaviti ekipu tako da imamo defanzivnu igru i organizaciju. ova pobjeda veceras je bila pobjeda karaktera kao sto je sliskovic tacno rekao. taj karakter je gradio i susic u svom periodu svojim napadackim duhom, tako da mu mozemo biti zahvalni. ovo danas je bila kocka, ne svidja mi se sto svom silom zelimo vrsiti visoki presing nad protivnikom, slovaci su imali dosta prilika i lahko je rezultat mogao biti 2-2. vidjeli smo da to zna sjajno funkcionisati (prvo poluvrijeme protiv francuske) ali da nam u drugom poluvremenu nestane kondicija, tako i koncentracija da nastavimo tim tempom a plana B nemamo(primjer francuska drugo poluvrijeme, primjer slovacka drugo poluvrijeme u zenici, primjer SAD drugo poluvrijeme u sarajevu). znaci da bi trebali da izbalansiramo nasu taktiku ako zelimo prezivjeti na SP-u. Ja da sam susic ozbiljno bi razmisljao dali da kolasinca koristim kao LB ili kao zadnjeg veznog ( koja mu je druga pozicija, to je i u schalkeu prosle godine igrao nekoliko puta) jer nam bas fali ta agresivnost i destruktivnost u sredini, koju kolasinac posjeduje. vrijeme je da misimovica izbaci iz prve postave i da pjanic preuzme ulogu kreativca.
mislim da u buducnosti moramo forsirati lulica i hajrova na krilima ( a ne salihovica koji jednostavno nema tu potrebnu brzinu za tu poziciju). jer su i obadvojica klasicna krila, jedan klasicni lijevi (lulic), i jedan introvertirani koji dolazi sa desne strane a posjeduje jak sut i lijevak je (hajrovic). u napadu dzeko i kao alternativa ibisevic. znaci da nam fali jos jedan centralni, koji spaja i tehnicku nadarenost i borbenost u sebi, u tom slucaju ili salihovic ili medunjanin. bicakcic i spahic su divan par, mujdza je osigurao sebi RB. da imamo jos jednog igraca, u najboljem slucaju LB( ili zadnji vezni u tom slucaju kolasinac ide na poziciju LB), ekipa bi nam bila potentna, perspektivna i puna potencijala.
u ovom dvomecu sa slovackom smo vidjeli da takticki bolji trener moze nadoknaditi individualno slabiju ekipu i neutralizirati individualno bolju ekipu koja ne koristi svoje mogucnosti u potpunosti. zato i samo zato kritikujem susica, jer imam u vidu brazil i zna se na kojem su nivou i selektori i igraci tih reprezentacija.