semir tuce je najbolje lijevo krilo u ex jugi koje sam gledao, mitar mrkela isto nije bio loš ali mu je karijera kratko trajala. tuce sa sa krila ljevicom predrag jurić glavom i to je toStone Island je napisao/la:Trigger,ako ti se da da što napišeš o Semiru Tuci ? To me najviše zanima jer čovjek nije nešto previše postigao u u karijeri a gdje god i kome god ga spomenem(bilo kojem kraju Jugoslavije),svi znaju za njega i hvale ga a pogotovo stari koji,kad pričamo o tome,priča kao o savršenstvu pa mu i nije baš za vjerovati.Valjda željan tog Veleža,tog vremena pa malo i preuveličava.
Hvala.
Eh, ta stara vremena...
Re: Eh, ta stara vremena...
Ok - evo ti moje 'viđenje' - a dobro ga pamtim lično!Stone Island je napisao/la:Trigger,ako ti se da da što napišeš o Semiru Tuci ? To me najviše zanima jer čovjek nije nešto previše postigao u u karijeri a gdje god i kome god ga spomenem(bilo kojem kraju Jugoslavije),svi znaju za njega i hvale ga a pogotovo stari koji,kad pričamo o tome,priča kao o savršenstvu pa mu i nije baš za vjerovati.Valjda željan tog Veleža,tog vremena pa malo i preuveličava.
Hvala.
Semir Tuce (1964.)
Lijevo krilo „Rođenih“ iz Mostara, legenda mostarskog fudbala, miljenik publike na svim terenima. Jedan od najvećih igrača u historiji mostarskog Veleža, sa kojim je osvojio Kup Maršala Tita (1986.) pobjedivši zagrebački Dinamo, u finalu, rezultatom 3:1.
Tuce jedan i od najboljih igrača na poziciji lijevog krila koji je viđen na terenima biše države. Bez pretjerivanja.
Semir Tuce je igrao je sa nekoliko Veležovih generacija, ali najbolji je bio, i najviše pružao na terenu, u generaciji 1986-89, kada je igrao zajedno sa V.Petranovićem, M.Hadžiabdićem, V.Matijevićem, I.Barbarićem, I.Šišićem, V.Đurasovićovićem, G.Jurićem, A.Kalajdžićem, D.Prskalom, V.Gudeljom, Karabegom, Skočajićem, S.Kajtazom, P.Jurićem, N.Bijedićem, M.Kodrom... , a najubitačnija napadačka 'trojka' u to vrijeme je baš bila: Kajtaz, P.Jurić, Tuce

Povisok (malo neobično za krilo, tada), jak, brz (ne baš sprinter), centaršut izvanredan, njegove lopte su 'imale oči', a s loptom je mogao i znao sve. Imao je veoma jak, ali 'izgrađen', šut i 'slobodnjaci' su bili golmanska mora kad Semir namjesti loptu...
Nije baš volio defanzivne zadatke, ali nije mu to ni trebalo – njegovo prisustvo na suparničkoj polovini je bilo dovoljno za strepnju protivničkih odbrana.
Zbog svog odnosa spram fudbala, sobodno se može kazati – boemskog načina života, često je bio pasivan na terenu, pasivan nekad i više od podnošljivog i za njegove fanove. Ipak, rijetkost (ja ne znam da jeste) je da je bilo zvižduka na njegov račun!
Bio je šarmer u svakom pogledu, a dribling je volio više od svega - nema tog supranika kojeg nije mogao 'okrenuti' na 'kocki leda za wisky'!

E, tu sad nastaje 'priča'..... Semir je bio rijetko viđen talenat ali nije 'dogurao' do visina koje su ga čekale i koje je zasluživao. Imao je on i odličnih 'perioda kad je svima pokazivao šta zna, šta može...samo kad hoće

Njegov problem što nije postao, doslovno, svjetsko krilo je pristup fudbalu, sportu... Nikako se nije mogao odreći 'čari života', raje, kafane, i one 'kocke leda'....

Nekad je na utakmicu znao doći pomalo 'oleđen', a opet je solidno odigrao – dovoljna su bila njegova 3-4 asista, poneki prodor... i 'Rođeni' opet imali 'korist' od svoje legende.
Analogno tome, nije bio redovan na treninzima (a kamoli volio i htjeo puno trenirati) a mnoge utakmice je odigrao, i to vrlodobro, upravo i isključivo na svoj talenat.
Periodi kad se više (ali nikad 'cio') posvećivao fudbalu su bili vrijeme kad je blistao skoro u punom sjaju i niko mu ništa nije mogao na zelenom travnjaku. Bilo je milina gledati Semira i njegove saigrače... ma za koga čovjek navijao.
Zato mi se čini da je Velež oduvjek imao neku 'harizmu' i uvijek igrače koji su jednostavno 'kupovali i očaravali' i navijače drugih klubova. Velež je bio ekipa koju, eto ne moraš voliti, ali ne znam da je iko normalan (ko voli fudbal) mogao takvu ekipu 'mrziti'.
I Tuce spada u te Veležove legende, 'čarobnjake' i mnogo je 'dao' svom Veležu, Mostaru, Hercegovini (nekad je Velež bio 'centar' Hercegovine, cijele, a bogami i obližnje Crne Gore..)... fudbalu općenito.
U Veležu je igrao od 1981. do 1989. kada je otišao u Lucern (Švicarska – tamo nije bio okrutni profesionalizam

Ako ne i svi, velika većina i stručnjaka i ljubitelja fudbala će se složiti da Tuce nije iskoristio ni 60% svojih mogućnosti i da je to ogromna šteta i za njega i za fudbal.
I pored toga, Semir je ostao upamćen kao veliki igrač, igračina, a Mostar ga je obožavao jer je bio igračina i 'prava raja'....
Za 'Rođene' je postigao oko 56 golova na zvaničnim utakmicama (iako nije bio klasični golgeter, više je volio da 'namjesti' saigračima), ali taj broj varira (+/-) zavisno od 'izvora do izvora'.
U periodu 1986-1987 odigrao je 7 utakmica za reprezentaciju i postigao 2 gola.
Semir Tuce – veliki igrač i veliki boem.... Nema više takvih, a teško da će i biti...
Danas je fudbal 'industrija', mašina koja melje, a Semir Tuce je među zadnjim izdancima fudbalera iz ljubavi prema tom sportu, umjetnik na terenu, lafčina na asfaltu....
Bosno moja poharana....
Kad smo na Veležu mom ja bih volio nešto o golmanu Enveru Mariću ,znam da je bio u Herti trener golmana , živio u Berlinu a sad ne znam)legenda .Hvala
Fi hajati.
GO Bosno.
GO Bosno.
loptica je napisao/la:Kad smo na Veležu mom ja bih volio nešto o golmanu Enveru Mariću ,znam da je bio u Herti trener golmana , živio u Berlinu a sad ne znam)legenda .Hvala
Ajoooj, 'loptice' moja...
O Mari znam.....
Ali, hajde da ne budem samo ja onaj koji "pametuje" (a imam i obaveza) neka neko drugi malo nešto napiše - garant ima raje ovdje koja zna puno toga o Enveru Mariću....više i od mene, sigurno.
Izvini, zaista, ali sad ide mala pauza, neka se i drugi više uključe, a nadam se da će i moj 'polemičar' Bijeljinac dati svoj doprinos - On sigurno toga više zna, ima materijala....i da napomenem - ovo nije nikakva, nedajbože, provokacija spram ?Bijeljinca', ko vjerovo ko ne!
ako Ti niko, u međuvremenu, ne ispuni 'želju'..onda malo sačekaj, pa kad uhvatim vremena, jer o Mari se moze 'roman' napisati..a ovo je samo Forum.

Hvala na razumjevanju
Bosno moja poharana....
No Comment - dok se ne 'središ' i dok tvoje pisanije ne bude imalo -"glavu, trup i rep" i dok ne prestaneš pisati o sebi u drugom i trećem licu jednine!Bijeljinac je napisao/la:@ Trigger
Tvoj komentar je za analizu. Jel' ti imas neki problem sa drustvom i ljudima? Ne kontam. Ja se obratim korisniku Devil da mi se obrati na privatnu adresu, a ti se umijesas i raspalis o svemu i svacemu, kakve pare, kakve kartice, sta je s tobom covjece? O cemu ti? Nejasan si mi. Jesi li ti korisnik Devil? Forumi su istina nekome potrebni i za iskaljivanje licnih frustracija, ali koji si ti faktor da ovde odredjujes ljudima ko ce s kim da kontaktira, sta ko treba da kaze i sta ko treba da misli i prihvata. Kako ne shvatas da se ja nisam tebi obratio? Ja sam samo rekao da ne mogu javno da objavljujem neke stvari, jer nemam prava na njih, ne zelim da pravim sebi bespotrebno probleme sa ljudima iz novinskih kuca koji mi pruzaju taj materijal, a ti o bibliotekarstvu, nista ni s cim... Mrdjenovic je skroz drugi slucaj, ja nemam nista protiv tog lika, niti me interesuje, hvala Bogu da se zanima za te stvari i da ih objavljuje ( ja to podrzavam ako covjek ima pravo na to, a ima jer je vlasnik tih albuma i almanaha), naveo sam samo da se ne moze od mene i slicnih ocekivati da postupamo poput njega, jer nismo vlasnici novinskih kuca, pa da taj materijal dijelimo sakom i kapom na sopstvenu odgovornost. Koliko ti imas godina? Jer ponasas se ko dijete.

Bosno moja poharana....
Enver Marić rođen je u Mostaru 16. aprila 1948. godine. Fudbalom se počeo baviti sa dvanaest godina. U Veležovom prvom timu našao se u sezoni 1967/68. Za mostarski Velež odigrao je rekordnih 600 utakmica. Enver Marić je također čuvao gol fudbaleske reprezentacije Jugoslavije za koju je prvi puta nastupio 1972. godine, a za istu nastupio 32 puta. Najbolji golman bivše Jugoslavije je u godini 1973. godine proglašen za igrača godine. Marić je također nastupio i na svijetskom prvenstvu u Njemačkoj 1974. godine.
Sjajnu karijeru nastavio je u njemačkom Schalke-u u koji je prešao 1976. godine a tu se zadržao dvije pune sezone. Nakon sjajne igračke sezone svoje znanje prenosio je i na mlade golmane. Od 1987. do 1990. godine bio je trener golmana u Veležu. Nakon Veleža ponovno se vratio u Njemačku u Fortuna Duesseldorf gdje postaje prvi trener golmana. Tu je se zadržao or 1993. do 1998. godine. U Hertha-u iz Berlina dolazi u 2003. gdje se i danas dan nalazi (2005).
Evo o Enveru Maricu imam dosta vise o njemu ali ovo je najbitnije.
Sjajnu karijeru nastavio je u njemačkom Schalke-u u koji je prešao 1976. godine a tu se zadržao dvije pune sezone. Nakon sjajne igračke sezone svoje znanje prenosio je i na mlade golmane. Od 1987. do 1990. godine bio je trener golmana u Veležu. Nakon Veleža ponovno se vratio u Njemačku u Fortuna Duesseldorf gdje postaje prvi trener golmana. Tu je se zadržao or 1993. do 1998. godine. U Hertha-u iz Berlina dolazi u 2003. gdje se i danas dan nalazi (2005).
Evo o Enveru Maricu imam dosta vise o njemu ali ovo je najbitnije.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))
jeli ono pantelić mari šuknuo od gola do gola
Jeste na prvenstvenoj utakmici Radnicki(N)-Velez.bh hrvat je napisao/la:jeli ono pantelić mari šuknuo od gola do gola
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))
Da li je po vama starijima Robert Prosinečki najtalentovaniji fudbaler Juge svih vremena. Čitao sam na jednom stranom forumu, neki ga stavljaju rame uz rame sa Maradonom, Peleom, Garrinchom ispred npr. Zidana i Platinija. Što mi se ipak čini kao pretjerivanje ali oni su pričali o 'magiji' na terenu a ne o nekim konkretnim učincima u karijeri, iako mu u biografiji stoje i Real i Barcelona. Ima onaj klip na 'tubu' kad sa 38 godina vrti nekog igrača pola minute gdje je napravio desetak driblinga na malom prostoru. Bolesno. U Portsmouthu je tad igrao i pitam se kad je to u tim godinama radio, kakav je bio sa 24, 25 godina?
"Inzaghi-a je majka rodila u ofsajdu" by Alex Ferguson
Mozda za nekog jeste - ali Robi "bijele čarapice" ni blizu velikana kakvih je bivša Yuga imala i dala! Ni, blizuuuuuOffside je napisao/la:Da li je po vama starijima Robert Prosinečki najtalentovaniji fudbaler Juge svih vremena. Čitao sam na jednom stranom forumu, neki ga stavljaju rame uz rame sa Maradonom, Peleom, Garrinchom ispred npr. Zidana i Platinija. Što mi se ipak čini kao pretjerivanje ali oni su pričali o 'magiji' na terenu a ne o nekim konkretnim učincima u karijeri, iako mu u biografiji stoje i Real i Barcelona. Ima onaj klip na 'tubu' kad sa 38 godina vrti nekog igrača pola minute gdje je napravio desetak driblinga na malom prostoru. Bolesno. U Portsmouthu je tad igrao i pitam se kad je to u tim godinama radio, kakav je bio sa 24, 25 godina?

Mada u tvom pitanju ima, mala, zamka - "Da li je po vama starijima Robert Prosinečki najtalentovaniji fudbaler Juge svih vremena" (citirano)?
Uz svo šotovanje dotičnog - Robi nije bio ni najtalentovaniji, bilo je i većih talenata i boljih igrača.....ali svaki u 'svoje vrijeme'!
Prosinečkog igrački (i po talentu) porediti, naprimjer, s jednim Bernardom Vukasom, Asimom Ferhatovićem, Dragoslavom Šekularcem...pa Safetom Sušićem i Draganom Džajićem...to je bogohulno

Robi Prosinečki je bio odličan centralni vezni (kojeg Ćiro nije cijenio i otjerao iz Dinama u CZ

Sad, može mi se staviti primjedba da je tu i pitanje subjektivnog "ukusa", ali dalo bi se 'izmjeriti' (prema uobičajenim kriterijima) koliko je ko i u svijetu bio cijenjen i vrijedan.
Ima Prosinečki impozantnu karijeru iza sebe, ali u Realu su igrali i Davor Šuker, Peđa Mijatović (i ostavili 'trag', ali i jedan Predrag Spasić i Milan Janković, nprimjer, a u Barceloni je bio i Meho Kodro....
Bez obzira na 'valorizaciju' i praksu, skoro je nemoguće realno porediti svjetski priznate velikane - Alfreda DiStefana, Puškaša, Metjusa, Garinču, Pelea, Jašina, Euzebia, Maradonu, Krojfa, Bekebauera, VanBastena, Platinija, Zidana, Ronaldinja...ne samo zbog "vremena" nego i pozicija koje su igrali (mada većina imenovanih je igrala na istim ili sličnim pozicijama)
Ali, i pored svega svi oni (i mnogi ne pobrojani) imaju jednu 'zajedničku crtu' = bili su velikani, najveći, u vremenu u kojem su igrali i svi su bili umjetnici s loptom, naravno osim golmana (Zamora, Jašin, Zof, Benks)....
PS:
Ima odskora jedna, pa nazovimo je, anegdota.
Već duži niz godina se vode polemike koje najbolji fudbaler svih vremena. Zvanično je to Pele, ali u nekim 'izborima' i svjetski relevantnim krugovima je to Diego Maradaona, a ali u nekim oba - i Edson Arantes dos Nascimento PELE i Diego Maradona.
Maradona k'o Maradona ne priznaje nikog osim sebe i 'pljuje' sve ko to 'ne prizna', dok Pele ima dugačiji 'nastup' i kad su ga skoro novinari, po ko zna koji put, pitali ko je najbolji - Pele je k'o iz 'topa' odgovorio: Alfredo DiStefano!

Bosno moja poharana....
Dobro, ali jesi čuo da Brazilci svojoj djeci daju imena po njemu? Čak ima jedan momak igra u Santosu 17. godina ime mu je Roberto Prosinecki da Silva, tako nekako. Ipak kad jedan Brazilac dadne ime sinu po nekom nebrazilskom fudbaleru to impresionira? Barem mene. Bio sam turistički u Brazilu i Argentini, vjeruj mi u priči sa nekim lokalcima njima je 'Prohineki' jedini igrač koji je dostojan da se mjeri sa njihovim asovima. Ovih starijih (Vukas, Hase) ipak se malo ko od nas sjeća, a nažalost nema ni snimaka. Mada je to stvar ukusa, ja danas ne smatram C. Ronalda velikim fudbalerom. Usput nevezano za temu, ono što me kod malih Brazilčića začudilo dok ganjaju loptu po plaži, ne interesuje njih ni Ronaldo, ni Kaka, Ronaldinho, samo se čuje 'Pele, Pele'. Njima je on 'bog', a na ove današnje zvijezde faktički ne obraćaju pažnju.
prosinečkome ipak nije mjesto na ovoj temi, pa nije on davno završio karijeru. kada smo kod ovih poznatih klubova da napravimo malo usporedbu u kakvim su timovima igrali ex yu reprezentativci i kakvu su ulogu nosili
pedja mijatović- real- kao danas ronaldo
zvone boban - milan- kao u svoje vrijeme kaka
alen bokšić - juventus - bio je jači od današnjega trezega
davor šuker - arsenal - van persi.....
u današnje vrijeme mozemo reci da je jedina svjetska klasa sa naših prostora nemanja vidić iz mančestera
pedja mijatović- real- kao danas ronaldo
alen bokšić - juventus - bio je jači od današnjega trezega
davor šuker - arsenal - van persi.....
u današnje vrijeme mozemo reci da je jedina svjetska klasa sa naših prostora nemanja vidić iz mančestera
Pravo da ti kažem - nisam čuo za tog Santosovog Robija!Offside je napisao/la:Dobro, ali jesi čuo da Brazilci svojoj djeci daju imena po njemu? Čak ima jedan momak igra u Santosu 17. godina ime mu je Roberto Prosinecki da Silva, tako nekako. Ipak kad jedan Brazilac dadne ime sinu po nekom nebrazilskom fudbaleru to impresionira? Barem mene. Bio sam turistički u Brazilu i Argentini, vjeruj mi u priči sa nekim lokalcima njima je 'Prohineki' jedini igrač koji je dostojan da se mjeri sa njihovim asovima. Ovih starijih (Vukas, Hase) ipak se malo ko od nas sjeća, a nažalost nema ni snimaka. Mada je to stvar ukusa, ja danas ne smatram C. Ronalda velikim fudbalerom. Usput nevezano za temu, ono što me kod malih Brazilčića začudilo dok ganjaju loptu po plaži, ne interesuje njih ni Ronaldo, ni Kaka, Ronaldinho, samo se čuje 'Pele, Pele'. Njima je on 'bog', a na ove današnje zvijezde faktički ne obraćaju pažnju.
Ali jesam čuo da su po BiH roditelji davali djeci imena po glavnim likovima 'latino-sapunica'...i da je neki lik zaklo i ispek'o vola nakon epizode u kojoj je naka Esmeraljda 'progledala'....
Ovo, malo šale, ali i sam pišeš da i dan-danas u Brazilu 'mali brazilčići' (pleonazam) svi 'viču': Pele, Pele.... e to je pravo - kad djeca se sama odluče za 'ime' sportiste, fudbalera..a ne kad im ocevi to 'određuju'...

Bosno moja poharana....
Bravo!bh hrvat je napisao/la:jeli ono pantelić mari šuknuo od gola do gola
Dragan Pantelić, bivši golman niškog Radničkog i reprezentacije je zabio Mari gol degažirajući loptu iz svog šesnaesterca.
Zbog natruha ironije u tvom postu - da te pitam:
Da li si taj gol (Panta-Mari) vidio ili samo 'slušao' od drugih?
Ako si taj gol vidio, onda bi te pitao - jesi li tad navijao za Velež?
Ako si samo slušao o tom golu - onda slušaj i činjenicu da je Bora Kostić (CZ), svojevremeno, zabio gol sa 40-45 metara najboljem golmanu svijeta (svih vremena) Lavu (Levu) Jašinu!
Mara je bio golmančina, vrhunski- dokazano, a 'pacerske' golove je primio svaki veliki golman u svojoj karijeri....
Ali, i to je sudbina golmana - većinu ih pamte po nekom 'pacerskom' golu...a odbrane se brzo zaboravljaju,

Bosno moja poharana....
Bratko Zvone je svih deset godina u Milanu proveo u rotaciji, a neki navijači Milana iz zeze tvrde da nikad nije odigrao pet utakmica uzastopno u komadu. Cijene ga mnogo, veliki igrač je bio, ali baš da je značio Milanu kao Kaka, ne bih rekao. Možda nešto kao Seedorf...bh hrvat je napisao/la:
Boban - Kaka!Offside je napisao/la:Bratko Zvone je svih deset godina u Milanu proveo u rotaciji, a neki navijači Milana iz zeze tvrde da nikad nije odigrao pet utakmica uzastopno u komadu. Cijene ga mnogo, veliki igrač je bio, ali baš da je značio Milanu kao Kaka, ne bih rekao. Možda nešto kao Seedorf...bh hrvat je napisao/la:
Ma, neuporedivo

Zvone je bio igračina, Milan ga je "volio i cijenio", dugo je bio u Milanu, dobrih utakmica odigrao, ali, kako prethodnik kaza - češće je bio u 'rotaciji' nego 'osovina' tima.
Boljih, važnijih i presudnijih utakmica u Milanu je imao Dejo Savićević...ali i on nije bio 'Kaka' - on je bio klasični Djetić (iz viceva)... ljenčuga, ali znalac, glava boli.
Šuker je i zvanično, od stručnjaka, najbolji hrvatski fudbaler - pa proglasili su ga igračem stoljeća ispred Bajde Vukasa....
Kaka

Bosno moja poharana....
šuker je igračina nema šta ali za mene je boke bio ipak bolji, ali nisu svi te sreće da ih povrede zaobidju u najbitnijem momentu kao boleta koji zbog nje nije vidio sp u francuskoj. pitanje da li bi tada šuker bio najbolji strijelac prvenstva
boban je u svoje najbolje vrijeme igrao tipicnoga razigravača, nešto izmedju pirla i kake. pa i sam kaka nije izdržao više od dvije godine u velikom stilu. evo i u madridu ne pruža baš neke bajne igre. poenta je bila u tome da ne usporedjujem kvalitetu sa sadašnjim zvijezdama vec da su igrali zapazene uloge u svjetskim klubovima. tko to danas moze sa balkana biti plejmejker u milanuOffside je napisao/la:Bratko Zvone je svih deset godina u Milanu proveo u rotaciji, a neki navijači Milana iz zeze tvrde da nikad nije odigrao pet utakmica uzastopno u komadu. Cijene ga mnogo, veliki igrač je bio, ali baš da je značio Milanu kao Kaka, ne bih rekao. Možda nešto kao Seedorf...bh hrvat je napisao/la:
E kad se sjetim onog Bokšićevog gola u finalu Kupa M.Tita u Beogradu kad je Hajduk odnio trofej Zvezdi koja je te godine sve živo osvijila, kup šampiona, prvenstvo...bh hrvat je napisao/la:šuker je igračina nema šta ali za mene je boke bio ipak bolji, ali nisu svi te sreće da ih povrede zaobidju u najbitnijem momentu kao boleta koji zbog nje nije vidio sp u francuskoj. pitanje da li bi tada šuker bio najbolji strijelac prvenstva
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.