pa pisao sam o tome već.
zvanično dva kluba trenutno miruju u seniorskoj konkurenciji, Vareš i N. Šeher. ja znam da u Zenici postoje dvije škole nogometa koje se takmiče u mlađim kateogorijama, Tempo-sport i Fortuna, ali je upitna njihova želja za seniorskim takmičenjem.
što se tiče druge lige/treći rang), tamo jeste 10 klubova sa kantona, ali i o tome sam pisao Župča se tamiči kao prestavnik Sarajevskog kantona. nije do kraja logično, ali recimo svojevremeno se kao predstavnik našeg kantona takmičio Doboj-Istok koji je iz Klokotnice, odnosno Tuzlanskog kantona. praktično je nemoguće da niko sa kantona ne ispadne iz ovog ranga. Rudar Breza, Krivaja i Usora su najizgledniji kandidati za sada.
iz prve lige će najvjerovatnije ispasti Mladost. imaju solidnu ekipu, ali teško će opstati u ovom stepenu takmičenja.
Tuzlanski kanton jeste teritorijalno veći i ima više stanovnika, ali ima i bar 5-6 puta više klubova koji se takmiče po raznim nivoima takmičenja. mislim da imaju tri ranga kantonalne lige, i još po neku općinsku ligu.
i Sarajevski kanton ima 20 klubova samo u kantonalnoj.
pričali smo o tome, postoji mnogo sredina koje bi realno morale imati klub, ali novac i stadion, pa i volja ljudi su limitirajući faktor. saznao sam da Damir Hadžić želi da pokrene školu nogometa u Željeznom polju, ali baš mu nešto i ne ide. valjda zbog njegove istorije.