Svi smo očekivali da će se za godinu dana nešto uraditi da spremniji odemo na EP (kakav je i plan bio), ali ekipa koja je jučer pregažena od Latvijaca nije pokazala nikakav napredak.
Čak, bolje po nas da je kojim slučajem EP bilo 7 dana nakon završetka kvalifikacija, tad bi nas još držala euforija. Tad ne bi bilo čudno ni da pobjeđujemo ni gubimo. U prvom slučaju tu bi razlog bio polet, euforija koja nas tjera, Wright koji je tad bio rođeniji Bosanac od pola stanovništva; u drugom slučaju razlozi bi bili kratka klupa, umor, manjak kvalitete. Ali, baš je ova godina dana bila potrebna da se ovi drugi razlozi riješe. Da se nađu igrači koji će odgovoriti zadatku, da se dovede sklad u ekipi, da se igrači bolje pobrate. Godina je prošla, jedini plus koji ja vidim u KSBIH jesu mlađe ekipe, i naoko profesionalizam i sklad u savezu. Ekipa vidno ne štima, neko je nekome stao na žulj. Moguće da ćemo na kraju EP saznati šta je kočilo igrače.
Danas je Aco malo bolje birao i rotirao igrače. Dalibor je iskoristio svoje minute sa par poena, Muhamed je imao solidnu odbranu. Ostali s klupe....
Nihad je bio maestralan u odbrani, valjda je ta ogromna potrošnja djelovala na poneku kratku ruku u napadu. Ali, i s tim je bio naš najbolji igrač.
Mirza, Mirza. Može on još bolje. Danas je bio bolji nego jučer, kada je bio ispod svih svojih mogućnosti na koje smo navikli. Istina je da jedan igrač može upasti u sivilo u kojem se nalaze suigrači, ali toliko da mašiš i čiste situacije, da ne skačeš kad možeš, i to sve protiv Latvije...
Mirza Teletović, igrač za kojeg se kaže da je naš najbolji igrač nakon vremena Nene Markovića, kojeg se smatra liderom ove generacije, koji je postigao mnogo u svojoj karijeri ne treba dozvoliti sebi da toliko "upadne u sivilo s ostalima".
Totalno su mi glupi komentari "šta se ima boriti, za koga, za Gordića, Mašića, Bavčića...?"
Ne. Mirza (i bilo ko drugi) se treba boriti za grb koji nosi, za himnu koju čuje prije utakmice, za one u dvorani, za ove pred TV-om
Ja sam uvijek za to da svi igrači budu prosjek, ali da se jednako, timski bore i tako dolaze do poena i spašenih lopti. Kad imate jednog ili dva igrača koja previše odskaču, i s kim gotovo da nemaju igrati, onda tu dolazi do raznih zapleta između njih, a najmanje na terenu. Na terenu lopta koga zadesi, taj i opuca, i tako do naredne prilike. To nikad neće biti košarka koju ću podržati, bez obzira na sve savremene, manje savremene trenere i metode.
Danas se isto previše (previše) srljalo. Mnogi su igrali kao na basketu, probavali horoke, nekakve glupe izbačaje iz okreta, gubili dobivene lopte u skoku. Dvojica se izbore za loptu, izbiju je, a onda nema ko da je uhvati i povuče kontru. U napadu su čas svi na vrh reketa, i centri kojih nemamo i bekovi koji ne mogu odgovoriti zadatku; a čas su svi pred košem, i ko treba i ko ne treba...
U nekim trenucima je samo još falilo da se krenu smijati i nabacivati protivnicima, te tražiti od najmlađeg među njima da ode nasuti flašu vode kod obližnjeg komšije na igralištu. Kasnije je djelovalo bolje, ali samo na trenutke.
Da li će biti bolje do kraja, ne znam. Bojim se prognozirati, jer kako je gospodin Dušan rekao, ovo je čudna ekipa i igra čudnu košarku.
Nadam se da ćemo do kraja vidjeti EKIPU, vidjeti uigrane akcije, dočekati da iskoristimo cijeli napad, da se odigra bar tri pasa prije ispucavanja lopte i da se ne igra kao djeca kad tek krenu saznavati za NBA igrače, pa se umisle.
Izvinjavam se na dužem postu, vjerovatno neću pisati do kraja prvenstva. Bar ne ovako dugo.