ATP Tour

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

Ko će biti novi broj 1?

Anketa je završila: 25 mar 2017, 15:32.

a) Kei Nishikori
1
1%
b) Miloš Raonić
3
4%
c) Grigor Dimitrov
6
9%
d) Dominic Thiem
13
19%
e) Nick Kyrgios
5
7%
f) Alexander Zverev
23
33%
g) nitko od navedenih
18
26%

Ukupno glasova: 69

samosarajvo
Kontakt:

Re: ATP Tour

Post Postao/la samosarajvo » 20 avg 2013, 15:26

Rafi je super sto ne brani boda do kraja sezone sa akcentom na US open i pocetak sljedece sezone tj AO.Ne mora nista osvojiti nek dogura daleko moze se vratiti na prvo mjesto s obzirom da Novak brani 3200 bodova sa ta dva turnira (finale US i titula sa AO)
Poslje Australije ide jos malo harda gdje Rafa brani samo IW.Onda ide njegov period sljake gdje ocekujem da odbrani sve sto je uzeo, eventualno da ponovno osvoji MC a ispusi na jednom od preostala dva mastersa na sljaci, a vrlo moguce da ih osvoji i sva tri :mrgreen:
I onda ako i tad ne uspije uzeti br.1 (a trebao bi i mnogo prije) dolazi mu WB gdje opet brani prvo kolo a Novak finale.
Do tog je kljucno sta ce uraditi i koliku ce razliku napraviti jer poslje opet dolazi ovaj brzi hard za koji iskreno ja sumnjam da ce Rafa ponoviti i odbraniti 2000 bodova + ovogodisnji USO.

Otiso sam malo previse u buducnost, najbitnije je da ga zdravlje posluzi sto duze a ako se to desi fakat imam osjecaj da bi mogao nabranit jos onih 60 ak sedmice na broju jedan koje mu je formance zadao :D :mrgreen:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 21 avg 2013, 11:01

Ja mislim da je gluten kriv.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Johny
Kontakt:

Post Postao/la Johny » 21 avg 2013, 12:27

Virtu4l je napisao/la:Ja mislim da je gluten kriv.
Ili je lagao o povredi :roll:
Johnny b, how much there is to see
just open your eyes and listen to me
straight ahead, a green light turns to red
oh why can't you see, oh Johnny b-

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 26 avg 2013, 15:41

[youtube][/youtube]

Izgleda da odlazi jos jedan veliki majstor! :(
Genius, outrageous, the best ever! RF!

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 27 avg 2013, 03:10

Koji je najbolji omjer pobjeda i poraza sto je neki teniser uspio napraviti u jednoj godini hajmo reci od 1990 pa do danas?
I najveci broj titula osvojenih u jednoj godini? :)

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 avg 2013, 03:36

Roger Federer - 2006 (92-5) - 12 titula
Roger Federer - 2005 (81-4) - 11 titula.
Novak Đoković - 2011 (70-6) - 10 titula
Rafael Nadal - 2008 (82-11) - 8 titula
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 27 avg 2013, 10:37

92-5 brutalno :mrgreen:

Raul_64
Kontakt:

Post Postao/la Raul_64 » 27 avg 2013, 10:43

Nadal 4x i Murray ako se dobro sjecam.
Never trust anything that bleeds for seven days and doesn't die.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 27 avg 2013, 12:22

Aha, tri puta na sljaci od Nadala, jednom u Dubaiu i Murray u Cinciu.

Inace prica Jamesa Blakea je stvarno nevjerovatna i pokazuje kakav je borac bio, kao djecak je morao nositi protezu za ledja zbog krivljenja kicme i pored toga je postao profesionalac.
A onda je slomio vrat i pola lica mu je bilo paralizovano, a vid mu je poceo slabiti, sve je to uspio izdrzati i naredne godine pravi skok od 200 mjesta na ATP listi, dolazi do 1/4 Us Opena, tu je dobio i Nadala i Ferrera.
U jednom trenutku je bio i 4. na ATP listi.
Blake ce sutra igrati svoj mec protiv Karlovica.

:!:

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 27 avg 2013, 14:51

formance je napisao/la:Roger Federer - 2006 (92-5) - 12 titula
Roger Federer - 2005 (81-4) - 11 titula.
Novak Đoković - 2011 (70-6) - 10 titula
Rafael Nadal - 2008 (82-11) - 8 titula
A Rafina 2005 sa 11 titula ? Koji je tad omjer imao ?

edit, mescini da sam nasao
78:10

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 27 avg 2013, 15:10

Kolko Rafa ima titula ove godine, može li ugroziti Federera ili bar izjednačiti tu brojku od 12 :?: :?:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Mister No
Kontakt:

Post Postao/la Mister No » 27 avg 2013, 15:15

legenda reala je napisao/la:Kolko Rafa ima titula ove godine, može li ugroziti Federera ili bar izjednačiti tu brojku od 12 :?: :?:
9
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Play ... .aspx?t=tf" onclick="window.open(this.href);return false;

samosarajvo
Kontakt:

Post Postao/la samosarajvo » 27 avg 2013, 15:16

legenda reala je napisao/la:Kolko Rafa ima titula ove godine, može li ugroziti Federera ili bar izjednačiti tu brojku od 12 :?: :?:
Ima 9, osvajanjem US-a bi imao logicno 10 :mrgreen:

Nisam preoptimistican do kraja jer znamo kako on igra poslje US-a u kakvoj god formi i zdravstvenom stanju bio.

Al **** taj rekord :mrgreen: :mrgreen: nebitan je skroz :D Poslje ovog US-a, kako god da zavrsi, maximalno se fokusirati na zavrsni turnir i sljedecu sezonu :D Da se ja pitam pariz i ove turnire u aziji ne bi ni igrao :D

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 avg 2013, 17:41

Claus je napisao/la:Zanimljivo da je i Samprasova majka Grkinja, dok mu je djed s očeve strane također bio Grk koji je emigrirao u SAD. :mrgreen: Liče njih dvojica, nema šta. Ne znam hoće li se to u budućnosti svesti samo na fizički izgled i određene manevre.

Nadovezao bih se na Nalbandiana, Riosa i Blakea. David je zaista šibao dvoručnim BH-om. Njegove paralele će možda ostati nešto neprevaziđeno u Open Eri. Znao je svojevremeno spustiti na zemlju i Rogera, i Rafu. Naravno, problem je bio u njegovoj glavi, tako da je njegova karijera popraćena oscilacijama i padovima. Kako god, prava šteta što je njegova karijera završena bez Grand Slama. :(

Isto bi se moglo reći i za Jamesa Blakea, po pitanju uspjeha i ostvarenja u karijeri. Jedan od igrača koje sam volio gledati; poslije Rogera, moj najdraži igrač bio je upravo on (dobro, bilo ih je još, da se ne varamo). Amerikanac je imao, kao što reče @formance, ubitačan forehand i razornu snagu u svojim udarcima. Imao je dosta nesreće kroz karijeru, pehova etc pa tako nije uspio doći do značajnijih rezultata. Sramotno je to da nije uspio osvojiti niti jedan Masters 1000 na hardu, a nije da nije bilo prilike... Od njega se očekivalo dosta više, pogotovo na US Openu. Meni će biti žao što nije uzeo srebro na u Pekingu 2008. godine. :(

Za Riosa samo mogu reći kako bih volio da je napravio veću karijeru i koliko-toliko parirao Nadalu na šljaci. Talent koji se prerano ugasio. Podsjeća me na još jednog, koji je lopticu doslovno milovao i imao samo takavo osjećaj za udarac. Ni on nije mogao do GS-a (za mene najveći bez istog), ali je osvojio tada jak Miami i Olimpijske igre. On je Miloslav Mecir.
Imaju dosta sličnosti, ne bih se ljutio ni da im karijere budu takve. :mrgreen:

Ne znam baš za paralele, tu mi je Safin #1. Kada upoređujem njihove bekende, obično se ne mogu lagano opredijeliti ni za jedan, pa na kraju kažem da je Safin imao bolji BH 'down the line', a David 'Cross Court'. Otprilike tako to i dođe. Ono što stoji jeste činjenica da je David jedan od rijetkih igrača koji je dobijao Fedala na istom turniru i svakako igrač koji je u svom 'God' modeu bio bolji od ove dvojice. Nekad je kod igrača dovoljno da vidiš 'kad poludi' koliko je talentovan. A kada je Gaučos poludio znamo šta se desilo.

Blake je druga priča, svakako veliki talenat, ali je premalo koristio materiju zvanu 'mozak'. :mrgreen: Mogao je lupati bombe u kontinuitetu, kada igra najbolji tenis, bukvalno pomesti igrača sa terena, međutim, u njegovoj igri je oduvijek bilo previše 'if' pitanja. Crtanje po terenu i lupanje vinera preko 160km/h u prosjeku se ne može raditi iz meča u meč i zato je, između ostalog i njegov najbolji rezultat na nekom GS-u bilo 1/4finale. Ipak, uz njegove mečeve se uvijek vezao pojam 'atrakcija' i nemoguće je da meč bude loš i nezanimljiv za gledanje kada on igra. Zato će nedostajati, on, njegove bombe i prepoznatljivi riterni iz terena.

Rios je fakat bio teška budala, ni Safin ni David se glede toga ne mogu mjeriti sa njim. Mislim, šta reči za lika koji prebije taksistu, a potom se pošamara i sa drotom ?! :roll: :mrgreen: Ili kada je postao #1, automatski otpustio trenera (Stefanki) objašnjavajući to riječima: 'I want to go in different direction'. :lol: :lol: :lol: :lol:
On je za mene personifikacija protraćenog talenta, svakako najtalentovaniji igrač kojeg sam vidio u kontekstu igračkog talenta. Sa svojih 1.75 je servirao kao da je 10-tak cenata viši, imao fantastičan ritern, nevjerovatne uglove, strašan BH i jednako dobar FH. Nije mu bio problem ni da bije ko iz topa, niti da razvlači protivnike nalazeći strašne uglove. Uz McEnroa najbolji 'touch' na mreži. Ono što je prikazivao 1998 svakako spada među najbolje 'performanse' koje je neki teniser pokazao. Mislim da Agassi ni dan danas ne može sebi doći nakon one lekcije iz Miamija.

Mecir je bio veliki majstor. I on se mogao šprdati sa svakim kada je to htio. U Miamiu 1987 je dobio 7 mečeva na 3 dobijena seta (format kao na GS takmičenjima) od toga, u 1/4finalu Edberga (tada #3 na svijetu), u polufinalu Noaha (#4) i u finalu prvog igrača svijeta i svog zemljaka Ivana Lendla. Činjenica da su na tom turniru osim navedenih igrali i Becker (#2), Nystrom (#7), Wilander (#5), Connors (#8), Gomez (#10) dovoljno govori o kako jakom turniru se radilo.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin

Profesionalnitenis.com

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 avg 2013, 17:54

formance je napisao/la:Ne znam baš za paralele, tu mi je Safin #1. Kada upoređujem njihove bekende, obično se ne mogu lagano opredijeliti ni za jedan, pa na kraju kažem da je Safin imao bolji BH 'down the line', a David 'Cross Court'. Otprilike tako to i dođe.
Imao je on i izvrsne dijagonale, no ja sam ga zapamtio po tim paralelama. Valjda sam ga gledao onda kada su mu išle. Inače, dosta poštujem taj udarac, tako i tenisera koji ga dobro izvodi. Safin se također nema šta prigovoriti, tim paralelama i passing shotovima je razbio i velikog Federera 2005. Stvarno se teško odlučit'. :mrgreen:
formance je napisao/la:Blake je druga priča, svakako veliki talenat, ali je premalo koristio materiju zvanu 'mozak'. Mogao je lupati bombe u kontinuitetu, kada igra najbolji tenis, bukvalno pomesti igrača sa terena, međutim, u njegovoj igri je oduvijek bilo previše 'if' pitanja. Crtanje po terenu i lupanje vinera preko 160km/h u prosjeku se ne može raditi iz meča u meč i zato je, između ostalog i njegov najbolji rezultat na nekom GS-u bilo 1/4finale. Ipak, uz njegove mečeve se uvijek vezao pojam 'atrakcija' i nemoguće je da meč bude loš i nezanimljiv za gledanje kada on igra. Zato će nedostajati, on, njegove bombe i prepoznatljivi riterni iz terena.
+1, ovo od riječi do riječi potpisujem.
formance je napisao/la:Rios je fakat bio teška budala, ni Safin ni David se glede toga ne mogu mjeriti sa njim. Mislim, šta reči za lika koji prebije taksistu, a potom se pošamara i sa drotom ?! Ili kada je postao #1, automatski otpustio trenera (Stefanki) objašnjavajući to riječima: 'I want to go in different direction'.
On je za mene personifikacija protraćenog talenta, svakako najtalentovaniji igrač kojeg sam vidio u kontekstu igračkog talenta. Sa svojih 1.75 je servirao kao da je 10-tak cenata viši, imao fantastičan ritern, nevjerovatne uglove, strašan BH i jednako dobar FH. Nije mu bio problem ni da bije ko iz topa, niti da razvlači protivnike nalazeći strašne uglove. Uz McEnroa najbolji 'touch' na mreži. Ono što je prikazivao 1998 svakako spada među najbolje 'performanse' koje je neki teniser pokazao.
Ybg, Južnoamerikanci su takvi. Nevjerovatan talent, i na kraju ga upropaste. Brazilci u fudbalu su najbolje utjelovljenje toga. Tenis nije imun na to, štaviše... :mrgreen:
formance je napisao/la:Mislim da Agassi ni dan danas ne može sebi doći nakon one lekcije iz Miamija.
Agassi je imao tu sreću da ga "šljakaši" (neki i sa afinitetom za brze podloge) razbiju na njegovom betonu :lol:. To je, pored Riosa, činio i Guga Kuerten. :D
formance je napisao/la:Mecir je bio veliki majstor. I on se mogao šprdati sa svakim kada je to htio. U Miamiu 1987 je dobio 7 mečeva na 3 dobijena seta (format kao na GS takmičenjima) od toga, u 1/4finalu Edberga (tada #3 na svijetu), u polufinalu Noaha (#4) i u finalu prvog igrača svijeta i svog zemljaka Ivana Lendla. Činjenica da su na tom turniru osim navedenih igrali i Becker (#2), Nystrom (#7), Wilander (#5), Connors (#8), Gomez (#10) dovoljno govori o kako jakom turniru se radilo.
Neosporivo. Zato se slažem s tobom kad napišeš da mu taj turnir dođe kao GS. Inače, odgledao sam njegov meč iz finala OI i finale protiv njegovog sunarodnjaka Lendla. Fantastični mečevi. Zamaptio sam poen kada Mecir stiže sjajnu BH dijagonalu Lendla i odgovara udarcem pored mreže koji ulazi u polje. Međutim, Ivan ga je na vrijeme pročitao, nije se opustio i osvojio taj nevjerovatni poen. Perverzija od igre.

formance
Kontakt:

Post Postao/la formance » 27 avg 2013, 19:32

Claus je napisao/la:Imao je on i izvrsne dijagonale, no ja sam ga zapamtio po tim paralelama. Valjda sam ga gledao onda kada su mu išle. Inače, dosta poštujem taj udarac, tako i tenisera koji ga dobro izvodi. Safin se također nema šta prigovoriti, tim paralelama i passing shotovima je razbio i velikog Federera 2005. Stvarno se teško odlučit'. :mrgreen:
'Down the line' je dosta teži udarac za izvođenje. Baš trebaš biti majstor da to radiš u kontinuitetu, a Safin ne samo da je bio hirurški precizan, već je generisao toliko snage da protivnik nije imao ni najmanje šanse da stigne lopticu, a kamoli uradi nešto više.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Claus je napisao/la:Agassi je imao tu sreću da ga "šljakaši" (neki i sa afinitetom za brze podloge) razbiju na njegovom betonu :lol:. To je, pored Riosa, činio i Guga Kuerten. :D
Guga je tada i Samprasa šamarao. :mrgreen: 2000 je radio ono što je trebao čitavu karijeru, šteta je za igrača njegovih tehničkih mogučnosti što su rezultati na najvažnijoj teniskoj podlozi izostajali. Te 2000 godine je igrao finale Miamija (izgubio od Samprasa), osvojio je Indianapolis i Masters Cup. Na Masters cupu je u prvoj rundi izgubio od Agassija, kojeg je kasnije pobijedio u finalu sa 3 puta po 6-4. U polufinalu se i Samprasu osvetio za poraz u Miamiju.
Claus je napisao/la:Neosporivo. Zato se slažem s tobom kad napišeš da mu taj turnir dođe kao GS. Inače, odgledao sam njegov meč iz finala OI i finale protiv njegovog sunarodnjaka Lendla. Fantastični mečevi. Zamaptio sam poen kada Mecir stiže sjajnu BH dijagonalu Lendla i odgovara udarcem pored mreže koji ulazi u polje. Međutim, Ivan ga je na vrijeme pročitao, nije se opustio i osvojio taj nevjerovatni poen. Perverzija od igre
Moramo mu to računati kao uspjeh ekvivalentan osvajanju GS-a. Dosta igrača je osvajalo GS-ove sa mnogo lošijom konkurencijom, manjim nagradnim fondom i drugačijim formatom takmičenja, pa im se to računaju kao GS titule. Šteta bi bilo da jedan ovakav uspjeh ostane potisnut.

[youtube][/youtube]

Tako je to Mecir radio. 8-)

Profesionalnitenis.com

Claus
Kontakt:

Post Postao/la Claus » 27 avg 2013, 19:46

formance je napisao/la:Claus je napisao/la:
Imao je on i izvrsne dijagonale, no ja sam ga zapamtio po tim paralelama. Valjda sam ga gledao onda kada su mu išle. Inače, dosta poštujem taj udarac, tako i tenisera koji ga dobro izvodi. Safin se također nema šta prigovoriti, tim paralelama i passing shotovima je razbio i velikog Federera 2005. Stvarno se teško odlučit'.

'Down the line' je dosta teži udarac za izvođenje. Baš trebaš biti majstor da to radiš u kontinuitetu, a Safin ne samo da je bio hirurški precizan, već je generisao toliko snage da protivnik nije imao ni najmanje šanse da stigne lopticu, a kamoli uradi nešto više.
Da, na njega sam i mislio kada sam pisao. Naravno da je BH paralela mnogo teža od dijagonale, ne samo zbog ciljanja - nego i zbog visine mreže. ;)

Evo i Nalbandianovog skilla s BH down-the-line udarcima.

P.S. To je taj Mecirov poen. Samo što sam se ja syeb'o i napisao da ga je Lendl uzeo (pomiješao sam s nekim drugim vjerovatno). Miloslav je ipak zasluženo uzeo poen.

KiaKaha
Kontakt:

Post Postao/la KiaKaha » 27 avg 2013, 22:53

Sad nesto citah,pa nabasah na ove teniske rekorde i i zapade mi za oko ovo:
Najdulja izmjena udaraca - 17 062, između Raya Millera i Roba Petersona (trajala 9 sati i 6 minuta) na dan 4. srpnja 2001.
je li se sjeca neko od starijih ili sta? Ezibicija ili pravi mec?Pomalo mi nerealno zvuci,9h udarat lopticu bez prestanka :lol:
" Vise je dobrih ljudi na svijetu nego zlih. Mnogo vise. Samo se zli dalje cuju i teze osjecaju. Dobri cute." M. Selimovic

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 27 avg 2013, 23:23

Gledajuci ove klipove, naletio sam na ovaj tie break, pola sata igrali. :D 8-)

[youtube][/youtube]

Papilon20
Kontakt:

Post Postao/la Papilon20 » 28 avg 2013, 00:10

@Retro

Svaki poen u tie-brejku tog meca je bio ljepota za gledati ,nakon ovog klipa gledao sam jos jedno pola sata samo Safinove klipove ,i dalje se divim njegovom bekendu .Ja sam poceo pratit tenis kad je Rios vec zavrsavao karijeru ,tako da ga nisam puno gledao ,osim na klipovima ,vidi se da je bio veliki igrac ,pa me zanima kako to da nije nikad nista uradio na nekom Grand slemu ? Jedno je finale igrao ja mislim ,AO ili UO i ostalo nista ? Jel i on bio udaren u glavu ali i talenat ko Nalbandian ili nesto drugo ?

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.