formance je napisao/la:Ne znam baš za paralele, tu mi je Safin #1. Kada upoređujem njihove bekende, obično se ne mogu lagano opredijeliti ni za jedan, pa na kraju kažem da je Safin imao bolji BH 'down the line', a David 'Cross Court'. Otprilike tako to i dođe.
Imao je on i izvrsne dijagonale, no ja sam ga zapamtio po tim paralelama. Valjda sam ga gledao onda kada su mu išle. Inače, dosta poštujem taj udarac, tako i tenisera koji ga dobro izvodi. Safin se također nema šta prigovoriti, tim paralelama i passing shotovima je razbio i velikog Federera 2005. Stvarno se teško odlučit'.
formance je napisao/la:Blake je druga priča, svakako veliki talenat, ali je premalo koristio materiju zvanu 'mozak'. Mogao je lupati bombe u kontinuitetu, kada igra najbolji tenis, bukvalno pomesti igrača sa terena, međutim, u njegovoj igri je oduvijek bilo previše 'if' pitanja. Crtanje po terenu i lupanje vinera preko 160km/h u prosjeku se ne može raditi iz meča u meč i zato je, između ostalog i njegov najbolji rezultat na nekom GS-u bilo 1/4finale. Ipak, uz njegove mečeve se uvijek vezao pojam 'atrakcija' i nemoguće je da meč bude loš i nezanimljiv za gledanje kada on igra. Zato će nedostajati, on, njegove bombe i prepoznatljivi riterni iz terena.
+1, ovo od riječi do riječi potpisujem.
formance je napisao/la:Rios je fakat bio teška budala, ni Safin ni David se glede toga ne mogu mjeriti sa njim. Mislim, šta reči za lika koji prebije taksistu, a potom se pošamara i sa drotom ?! Ili kada je postao #1, automatski otpustio trenera (Stefanki) objašnjavajući to riječima: 'I want to go in different direction'.
On je za mene personifikacija protraćenog talenta, svakako najtalentovaniji igrač kojeg sam vidio u kontekstu igračkog talenta. Sa svojih 1.75 je servirao kao da je 10-tak cenata viši, imao fantastičan ritern, nevjerovatne uglove, strašan BH i jednako dobar FH. Nije mu bio problem ni da bije ko iz topa, niti da razvlači protivnike nalazeći strašne uglove. Uz McEnroa najbolji 'touch' na mreži. Ono što je prikazivao 1998 svakako spada među najbolje 'performanse' koje je neki teniser pokazao.
Ybg, Južnoamerikanci su takvi. Nevjerovatan talent, i na kraju ga upropaste. Brazilci u fudbalu su najbolje utjelovljenje toga. Tenis nije imun na to, štaviše...
formance je napisao/la:Mislim da Agassi ni dan danas ne može sebi doći nakon one lekcije iz Miamija.
Agassi je imao tu
sreću da ga "šljakaši" (neki i sa afinitetom za brze podloge) razbiju na njegovom betonu

. To je, pored Riosa, činio i Guga Kuerten.
formance je napisao/la:Mecir je bio veliki majstor. I on se mogao šprdati sa svakim kada je to htio. U Miamiu 1987 je dobio 7 mečeva na 3 dobijena seta (format kao na GS takmičenjima) od toga, u 1/4finalu Edberga (tada #3 na svijetu), u polufinalu Noaha (#4) i u finalu prvog igrača svijeta i svog zemljaka Ivana Lendla. Činjenica da su na tom turniru osim navedenih igrali i Becker (#2), Nystrom (#7), Wilander (#5), Connors (#8), Gomez (#10) dovoljno govori o kako jakom turniru se radilo.
Neosporivo. Zato se slažem s tobom kad napišeš da mu taj turnir dođe kao GS. Inače, odgledao sam njegov meč iz finala OI i finale protiv njegovog sunarodnjaka Lendla. Fantastični mečevi. Zamaptio sam poen kada Mecir stiže sjajnu BH dijagonalu Lendla i odgovara udarcem pored mreže koji ulazi u polje. Međutim, Ivan ga je na vrijeme
pročitao, nije se opustio i osvojio taj nevjerovatni poen. Perverzija od igre.