Igre - Kako, gdje, šta...?

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koja izdavačka kuća ima najbolje igrice?

Electronic Arts
245
42%
Activision Blizzard
68
12%
Konami
171
29%
CapCom
14
2%
Take-Two
11
2%
Square Enix
12
2%
Sony
40
7%
Nintendo
28
5%

Ukupno glasova: 589

DukeOfWellington
Kontakt:

Re: Igre - Kako, gdje, šta...?

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 avg 2013, 23:42

Toxicity je napisao/la:Pa ti @Duke čitavu hebenu povijest ratovanja znaš, sve cake tko je s kim bio dobar, koga ne treba napast i kada ga treba napasti ako se odlučiš za to. :mrgreen:
Preko 10 godina igranja takvih igara, čitanja različitih historijskih knjiga i traženja po internetu svih mogućih činjenica nije odmoglo :D Mada, daleko do toga da znam na nekom ozbiljnom nivou, nema dana a da ne uhvatim sam sebe da ne znam neke činjenice zbog kojih nisam sretan što ih ne znam.

Npr. sad malo studiram heraldiku Svetog Rimskog Carstva:

slika

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... Negker.jpg

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 22 avg 2013, 23:57

Svaka cast Duke, mislio sam da mene najvise zanima historija al sad vidim da ima neko drugi ;)
Tako treba 8-)

Toxicity
Kontakt:

Post Postao/la Toxicity » 22 avg 2013, 23:58

Svaka čast, ja sam totalni antitalenat za povijest. Igra mi se čini i previše zanimljivo ali me strah početi igrati jer ću se totalno pogubiti u povijesti :mrgreen:
"Give me what I want and I'll go away"

"See you in another life, brother."

Real Madrid

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 avg 2013, 00:03

MElloo je napisao/la:Svaka cast Duke, mislio sam da mene najvise zanima historija al sad vidim da ima neko drugi ;)
Tako treba 8-)
Nadam se da će nam se pridružiti respektabilan broj istomišljenika da bismo vodili ozbiljne historijske rasprave kao protutežu Kemal Malovčić fazonima.

P.S. Probaj uzet' Aleksandiju i Deltu Nila, to bi ti mogla biti prekretnica u ekonomskom smislu, a Mamlučki Sultanat ponekad zna da se raspadne iznutra, pa kad bude grabež probaj biti u redu za plijen.

@Toxicity

Naprotiv, upravo to ti može biti podstrek da počneš učiti historiju. Ponekad nije lako uzeti neku poluraspalu knjigu žutih listova i zainteresovati se za historiju, ali nakon što prođeš kroz ovu igru vjerujem da ćeš svaki dan tražiti informaciju više.

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 23 avg 2013, 00:34

Veliki ljubitelj historije, također. Mnoštvo pročitanih knjiga, mnoštvo igara koje se dotiču te tematike. Posebno sam slab na englesku historiju za vrijeme Plantagnet dinastije i kasnijih kadetskih ogranaka York i Lancaster - Ratovi ruža. Deficitaran sam poslije Akta o Uniji - osnivanje Ujedinjenog Kraljevstva. Pored toga sam dosta toga pročitao o Američkom građanskom ratu, ruskim revolucijama iz 1905 i 1917, Drugi svjetski rat se ne može zaobići i da hoćeš i naravno meni vjerojatno historijski najzanimljivija zemlja - Japan. Sengoku Jidai (Warring States Period), Boshinski rat (Boshin Senso) i period Meiji obnove carske vlasti (Meiji Ishin/Meiji Restoration).

Historija me općenito zanima, ali ovo su teme koje privlače posebnu pažnju.
Hope is the first step on the road to disappointment - Ordo Malleus

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 23 avg 2013, 00:38

Neg' zaboravim te Duke stalno pitat igras li ikako sa Engleskom da osnujes Britaniju znam da je to tvoje podrucje :D
Ma mene najvise zanima stari vijek i srednji,poslije mi nije zanimljivo do americkog građanskog rata :D Inace maturski sam pisao Rimsko carstvo i papska drzava :D

Ne mogu nikako da ukrcam vojsku na brod, u floti imam sve vrste brodova, selektujem vojsku kliknem ono attach to boat i opet nece, a nalazim se uz more :roll:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 avg 2013, 01:16

revan je napisao/la:Veliki ljubitelj historije, također. Mnoštvo pročitanih knjiga, mnoštvo igara koje se dotiču te tematike. Posebno sam slab na englesku historiju za vrijeme Plantagnet dinastije i kasnijih kadetskih ogranaka York i Lancaster - Ratovi ruža. Deficitaran sam poslije Akta o Uniji - osnivanje Ujedinjenog Kraljevstva. Pored toga sam dosta toga pročitao o Američkom građanskom ratu, ruskim revolucijama iz 1905 i 1917, Drugi svjetski rat se ne može zaobići i da hoćeš i naravno meni vjerojatno historijski najzanimljivija zemlja - Japan. Sengoku Jidai (Warring States Period), Boshinski rat (Boshin Senso) i period Meiji obnove carske vlasti (Meiji Ishin/Meiji Restoration).

Historija me općenito zanima, ali ovo su teme koje privlače posebnu pažnju.
Svaka čast! Imamo dosta zajedničkih interesnih područja, s tim da sam ja također veliki ljubitelj historije nakon Akata o Uniji (onih prvih iz 1707.) jer od tad uglavnom počinje zlatno doba Imperije i traje tamo do iza WWI. Krstaški ratovi, HRE, Azteci, Inke, Mongoli za vrijeme Genghis Khana, itd. Ima dosta toga zanimljivog.
MElloo je napisao/la:Neg' zaboravim te Duke stalno pitat igras li ikako sa Engleskom da osnujes Britaniju znam da je to tvoje podrucje :D
Ma mene najvise zanima stari vijek i srednji,poslije mi nije zanimljivo do americkog građanskog rata :D Inace maturski sam pisao Rimsko carstvo i papska drzava :D

Ne mogu nikako da ukrcam vojsku na brod, u floti imam sve vrste brodova, selektujem vojsku kliknem ono attach to boat i opet nece, a nalazim se uz more :roll:
To mi je omiljeni scenario, nabaciću i mapu sa EU3 ako nisam obrisao save fileove, manje više dominiram svijetom :mrgreen:

Imaš li dovoljno transporta (to su oni zadnji)? Dakle za 1000 vojnika (1 unit) potreban ti je 1 transport ship.

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 23 avg 2013, 01:20

Volim historiju,ali i to je počelo zbog RTW.Zbog toga što igram ove historijske igre nisam nikad morao učiti historiju,a imam 5 kod najteže profesorice kako neki kažu. :mrgreen:
MElloo je napisao/la:Neg' zaboravim te Duke stalno pitat igras li ikako sa Engleskom da osnujes Britaniju znam da je to tvoje podrucje :D
To mi je drag scenario,nakon ovog TO>Prusija>Njemačka i najdraži.U početku se riješim engleskih provincija u Francuskoj tako što ih prodam protivnicima Francuske i onda Irska i Škotska padnu.Poslije formiranja Britanije idem u kolonizaciju.Rat s Francuskom se nikada ne isplati jer brodovi ne osvajaju kopno :mrgreen:

Evo skide mi CK2 za 6 minuta :lol:
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 23 avg 2013, 01:31

kako mi je drago kad vidim da ima ljudi koji postuju i koji se zanimaju za historiju...jedini predmet koji sam i kroz osnovnu i kroz srednju ucio,citao..pretrazivao,,steta sto nemam na faksu to...pokidao bi :mrgreen:

ja sam najvise vezan iskljucivo za svjetske ratove i za osmansko carstvo,tu sam sto sam mogao vise procitati,zapamtiti to sam i uradio..doslo je do toga da u mene vise nestane,pocinjem zaboravljati :mrgreen:
pogotovo sam volio citati za razne sultane,po cemu su bili posebni...a ratove sam,u tome sam uzivao..i dan danas kad citam nesto tako,kada izvlacim sebi pojmove pojedinih bitaka,zaista sam fasciniran..jednostavno ne mogu da odolim,kad god imam vremena bacim se na citanje nekih tih stvari...hvala Bogu,pa ih na internetu ne moze zafaliti 8-)
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 23 avg 2013, 01:34

Ah ti ja imam malo transport brodova a 13 000 vojnika :lol: koliko vojnika mi je potrebno da osvojim mali otok Krf :mrgreen:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 avg 2013, 01:36

LBJ MVP je napisao/la: Evo skide mi CK2 za 6 minuta :lol:
Nemoj zaboravit' DLC-ove da skineš.

Evo, ovo sam igrao sa Britanijom do 1812. godine na MEIOU, na ovoj slici se ne vidi, ali uglavnom imam skoro sve otoke u Mediteranu, Rim i Lacij su moji takođe, Pariz, Konstantinopolj... Ovo sam igrao prije par mjeseci, a mislio sam se baciti na Indiju do kraja scenarija. Inače, ovo svijetlo crveno na jugu Francuske je moj vazal Gvijensko Vojvodstvo, a ljubičasto je Burgundsko Vojvodstvo, Francusku sam eliminisao.

slika

LBJ MVP
Kontakt:

Post Postao/la LBJ MVP » 23 avg 2013, 01:39

MElloo je napisao/la:Ah ti ja imam malo transport brodova a 13 000 vojnika :lol: koliko vojnika mi je potrebno da osvojim mali otok Krf :mrgreen:
1k,al eto povedi 2k za svaki slučaj.
DukeOfWellington je napisao/la:
LBJ MVP je napisao/la: Evo skide mi CK2 za 6 minuta :lol:
Nemoj zaboravit' DLC-ove da skineš.
To ću sutra,večeras idem još malo EU4.
Michael Owen: "Before I went there, Jamie Carragher said to me: “Oh, you’ll never get a game, Ronaldo will be playing and Raul will be playing, My answer was simple: “But it’s Real Madrid”.

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 avg 2013, 01:39

T-MAC je napisao/la:kako mi je drago kad vidim da ima ljudi koji postuju i koji se zanimaju za historiju...jedini predmet koji sam i kroz osnovnu i kroz srednju ucio,citao..pretrazivao,,steta sto nemam na faksu to...pokidao bi :mrgreen:

ja sam najvise vezan iskljucivo za svjetske ratove i za osmansko carstvo,tu sam sto sam mogao vise procitati,zapamtiti to sam i uradio..doslo je do toga da u mene vise nestane,pocinjem zaboravljati :mrgreen:
pogotovo sam volio citati za razne sultane,po cemu su bili posebni...a ratove sam,u tome sam uzivao..i dan danas kad citam nesto tako,kada izvlacim sebi pojmove pojedinih bitaka,zaista sam fasciniran..jednostavno ne mogu da odolim,kad god imam vremena bacim se na citanje nekih tih stvari...hvala Bogu,pa ih na internetu ne moze zafaliti 8-)
Thumb up!
MElloo je napisao/la:Ah ti ja imam malo transport brodova a 13 000 vojnika :lol: koliko vojnika mi je potrebno da osvojim mali otok Krf :mrgreen:
Dosta je 5-6 hiljada ako te neće niko napadat' i ako želiš da završiš opsadu u razumnom roku. Inače dosta je i 1000 ali moglo bi potrajat'.

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 23 avg 2013, 01:40

@Duke

Meni je ovaj pred-britanski period upravo zanimljiviji iz razloga što je turbulentniji. Nakon stvaranja UK, Britanija je poprilično uređena, zna se gdje kralj/kraljica stoji u odnosu na parlament itd. Britanija se okreće vanjskom svijetu. Meni je zanimljiviji period kada su se udarali temelji toga. Magna Carta, ekspanzija i pad u Francuskoj, nasljedničke krize, stvaranje Anglikanske crkve, disolucija samostana, prvi temelji Kraljevske mornarice udareni tijekom Bitke na Solentu, Engleski građanski rat i Cromwellow Commonwealth. Sve začetci uspjeha Britanske imperije. Da ne spominjem sve šarolike ličnosti tog vremena, neke nadljudski sposobne, a neke koji nisu vrijedni života. :mrgreen:

Inače upravo završavam magisterij iz historije - Carska Rusija, a definitivno želim i ozbiljno razmišljam da se nakon toga usmjerim na Englesku. Slučajno sam otkrio prije nekih godinu dana koliko me historija te zemlje privlači, tako da je to nešto što se mora detaljnije proučiti.
Hope is the first step on the road to disappointment - Ordo Malleus

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 23 avg 2013, 01:41

Ma lako ,mi je to a kako cu onda one italijanske drzavice oko mene s obe strane svi u alijansi sa Austrijom :roll: jos samo treba da me razore :roll: dobio sam CB za Turke al bjez necu :lol:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 avg 2013, 01:50

revan je napisao/la:@Duke

Meni je ovaj pred-britanski period upravo zanimljiviji iz razloga što je turbulentniji. Nakon stvaranja UK, Britanija je poprilično uređena, zna se gdje kralj/kraljica stoji u odnosu na parlament itd. Britanija se okreće vanjskom svijetu. Meni je zanimljiviji period kada su se udarali temelji toga. Magna Carta, ekspanzija i pad u Francuskoj, nasljedničke krize, stvaranje Anglikanske crkve, disolucija samostana, prvi temelji Kraljevske mornarice udareni tijekom Bitke na Solentu, Engleski građanski rat i Cromwellow Commonwealth. Sve začetci uspjeha Britanske imperije. Da ne spominjem sve šarolike ličnosti tog vremena, neke nadljudski sposobne, a neke koji nisu vrijedni života. :mrgreen:

Inače upravo završavam magisterij iz historije - Carska Rusija, a definitivno želim i ozbiljno razmišljam da se nakon toga usmjerim na Englesku. Slučajno sam otkrio prije nekih godinu dana koliko me historija te zemlje privlači, tako da je to nešto što se mora detaljnije proučiti.
Pa ti si pravi stručnjak, ja sam priučeni, moja prava struka je fizika.

Istina, dobro veliš, tad se dešavalo više interesantnih stvari, ali meni kao anglofilu više godi uhu kolonijalna ekspanzija :mrgreen: Iz tog perioda sam veliki ljubitelj pomorske bitke protiv Španske Armade, a iz ovog "svog" perioda preferiram Bitku kod Trafalgara i naravno Bitku kod Waterlooa, zbog čega imam i ovaj nick i avatar :D O tome često čitam i detaljno.

Kad si spomenuo Anglikansku Crkvu, jel neko slučajno doš'o do tog perioda na EU4 da vidi da li su uveli Anglikansku Crkvu ili je ista i dalje podvedena pod Protestantsku, na MEIOU je to puno bolje urađeno.

@Melo

Pa i nemoj, šta će ti te državice, orijentiši se na pomorsku ekspanziju, to ti je moj prijedlog.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 23 avg 2013, 02:00

Na sta konkretno mislis pod tim pomorska ekspanzija :-D?

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 23 avg 2013, 02:08

MElloo je napisao/la:Na sta konkretno mislis pod tim pomorska ekspanzija :-D?
Sredozemni otoci, grčko a kasnije i anadolsko priobalje, možeš malo i do Crnog mora. A nakon toga se baci na kolonizaciju. I uzimaj "skupe" provincije, nemoj bilo kakve, klikneš na provinciju i vidiš da li je razvijena u smislu proizvodnje i broja stanovnika. I osiguraj se na sjeveru, napravi saveze, a najbolje sa Austrijskim Nadvojvodstvom koje će vjerovatno uskoro postati Habsburško Carstvo i neće biti ni malo ugodno ako se obruše na tebe.

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 23 avg 2013, 03:01

otkinuo sam jos dio memluckog sultanata...dio po dio,na kraju cu ih uzeti sve...moram se probiti do mekke i medine kroz njih i jos jednu drzavicu...al moram odmorit,pocele su se javljati bune u cijelom carstvu..jedva ih smirih...

prednost mi je,sto imam poprilicno jaku vojsku na granici sa ugarima,da su oni bez saveznika lako bi s njima..al posto cu uvuc jos neke zemlje u rat,moram jos detaljno razraditi taktiku..ne smijem odma napast svom silom..zna mi se desiti da duboko prodrem u neku zemlju a iza sebe ne ostavim dovoljno vojske da me stiti,pa onda sto dublje ja njima osvajam gradove tako i oni moje preuzimaju...
zato sada obicno pravim dvije grupe,jednu sto odlazi osvajat a drugu da ostane cuvat te teritorije sa kojih se ide u rat...
a sad odoh leci,ne mogu vise..sutra valja ispite spremat...mozda se ufati malo vremena i za EU :mrgreen:
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

Toxicity
Kontakt:

Post Postao/la Toxicity » 23 avg 2013, 09:14

Morao sam skinuti EU4, prezanimljivo mi vas čitati, moram probati. Pomozite kad zatreba :mrgreen:
"Give me what I want and I'll go away"

"See you in another life, brother."

Real Madrid

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 8 gostiju.