Igre - Kako, gdje, šta...?

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koja izdavačka kuća ima najbolje igrice?

Electronic Arts
245
42%
Activision Blizzard
68
12%
Konami
171
29%
CapCom
14
2%
Take-Two
11
2%
Square Enix
12
2%
Sony
40
7%
Nintendo
28
5%

Ukupno glasova: 589

DukeOfWellington
Kontakt:

Re: Igre - Kako, gdje, šta...?

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 avg 2013, 11:22

revan je napisao/la:Vidim da se igra uveliko Europa Universalis III i IV. Obje odlične igre, mjesece života sam protračio na EU3, neki dan sa Steam-a pokupio i EUIV ali još nisam krenuo aktivno gubiti život na nju iz jednog jednostavnog razloga: Crusader Kings 2. Igra li ko od vas CK2, koji je po mom skromnom mišljenju čak i interesantniji od EU serijala, posebnog nakon što je izašao posljednji DLC - Old Gods. Jednostavno dinastijske borbe su puno dinamičnije i interesantnije od borbe između država.

Upravo sam sa Jorvikom skovao pagansku Englesku pod vladavinom sadističke kraljice "Proklete" Gyle Hvitserk. Ugnjetavanje vazala i susjeda, postavljanje svoje djece na tuđa prijestolja, neprocijenjivo. :twisted:
:lol:

To mi je bio cilj, ali nikad nisam aktivnije zaigrao CK baš radi EU. Koja si godina, hoće li doći kršćanstvo do tebe nekad?

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 22 avg 2013, 11:25

A ja revana doktora :lol:
@ Duke ja sam sve ono procitao sto si napisao samo ja pola onih opcija ne mogu nac u igri :oops:
Kako dobijes casus beli ? ja nikad nista :(

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 avg 2013, 11:28

MElloo je napisao/la:A ja revana doktora :lol:
@ Duke ja sam sve ono procitao sto si napisao samo ja pola onih opcija ne mogu nac u igri :oops:
Kako dobijes casus beli ? ja nikad nista :(
Moraš da uradiš "fabricate claim" na neku teritoriju susjedne države, pa kad to bude gotovo onda ćeš dobiti casus belli. Šta još ne možeš nać?

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2013, 11:35

Ja sam se okanio EU IV nakon sto sam za 3 minute izgubio bola Osmanlijskog carsta :lol: :lol:

Sad skidam ovaj CK 2 pa mozda mi bude bolje islo.

Al draze su mi RTS igre kao RoN.Jednom sam 3 dana se sa Grckom borio u kampanji i odustao :lol: :lol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 22 avg 2013, 11:37

Gdje mogu pratit kulturu politiku i ta s*anja ? stabilnost ? Onda vidio sam da imaju neke misije, jel trebam sve njih ispunit ?

Ja poceo sa Venecijom, ali sve one slabe drzavice oko mene u sklopu alijanse sa Austrijom i ja objavim rat jednoj uletim joj kad meni austrijanci ulete i gotovo :lol:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 avg 2013, 11:41

MElloo je napisao/la:Gdje mogu pratit kulturu politiku i ta s*anja ? stabilnost ? Onda vidio sam da imaju neke misije, jel trebam sve njih ispunit ?

Ja poceo sa Venecijom, ali sve one slabe drzavice oko mene u sklopu alijanse sa Austrijom i ja objavim rat jednoj uletim joj kad meni austrijanci ulete i gotovo :lol:
Misije ispunjavaj jer dobijaš bonuse za to, nije obavezno ali je poželjno. I biraj prvo one koje možeš lakše da ispuniš.

Imaš onaj veliki grb u gornjem lijevom uglu, tu klikneš i imaš sve živo, tab po tab pa studiraj šta znači šta. Još ti je olakšano jer na EU3 nije bilo da kad prisloniš na bilo šta ima objašnjenje, sad ima. Onaj znak ispod grba je za građenje vojske.

Kad objavljuješ rat odma ti piše ko bi sve mogao ući u rat. Ako si Mletačka Republika i objavom rata nekom možeš dospjet' u rat s Austrijom, onda taj rat nećeš ni objavit', vrlo jednostavno.

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 22 avg 2013, 11:48

DukeOfWellington je napisao/la:To mi je bio cilj, ali nikad nisam aktivnije zaigrao CK baš radi EU. Koja si godina, hoće li doći kršćanstvo do tebe nekad?
Godina je 980. Znači rani period još. Kršćanstvo je itekako oko mene, ali i unutar Engleske. No na sreću poprilično je haotično. Kršćanska Škotska je previše zauzeta međusobnim ubijanjem sa svojim kneževinama da bi bila prijetnja. Škotska kraljica drži jednu provinciju na krajnjem sjeveru - Ross, ovo ostalo su de facto kneževine ala Strathclyde ili čak jedna grofovija drži cijelu srednju Škotsku. Svi se ubiše međusobno, a ja se ubacim tu i tamo na stranu slabijeg, kako niko nebi dovoljno ojačao da preuzme cijelu Škotsku.

Wales sam skoro dokrajčio, ostao je još Gwynedd, provincija, ne kneževina (Petty Kingdom, ali to je de facto Duchy), s tim da mi norveški saveznici poremetiše plan kad jedan iz njihove dinastije naslijedi Dyfed. No to bi se moglo riješiti zahtijevom za vazalizaciju.

Irsku ne diram previše, osim što sam zauzeo Kneževinu Leinster, ali i oni su još isjeckani na grofovije i kneževine.

Najveći problem mi je spletkarenje i fakcionalizam na jugu Engleske, Wessex. Pošto je to kršćanski dio a nordska religija nije reformirana, konverzija ide sporo, tako da vazalske glave često moraju padati da pobuna nebi izbila. :)

Francuzi se još nisu konsolidovali a Norveška i Danska su krvno srodstvo. Nema bliže prijetnje na kontinentu. Zasad ide jako dobro, posebno što igram na hard, jer obično nakon stoljeća na hard ili very hard jedva držim dvije, tri grofovije na okupu, ali šta će biti kada umre kraljica, to tek treba vidjeti.
Hope is the first step on the road to disappointment - Ordo Malleus

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 22 avg 2013, 11:52

Znam kako gradit vojsku naucio sam na tutorialu, u drugim igricama ja bi samo gradio vojsku ko lud i udaraj, zavedem tiraniju i cao, samo osvajao nista drugo, al sad se moram prilagodit :D npr kad sam uzeo sad turke 17 jedinica imao u jednom onom i jos plus onih ostalih teritorija...
A sta cu kad s venecijom ne mogu krenut u rat sa drzavama jer svaku brani austrija okolo a nisam toliko jak da se borim sa Hiršerom, Šlirencauerom i kompanijom :mrgreen:

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2013, 11:57

Venecija je uvijek bila vise orijentirana na trgovinu a ne na rat.Trgovacki se razvijaj i sklapaj saveze.Mozda i neko osvoji nesto za tebe :D

I cim Osmanlije dodju (ako dodju ) do Rima,mijenjaj religiju :lol:
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 22 avg 2013, 12:01

Nista trazit cu ja drzavu za rat a ne za trgovanje :mrgreen: to mi nije zanimljivo :D Ah.. kad bi Ottomani dosli do Rima... :D cini mi se da su oni par puta ratovali s mlecima :?

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 22 avg 2013, 12:13

Duke of Wellington, najbolje bi bilo svima da ovo pročitaju prije igranja.

http://cdn2.steampowered.com/Manuals/23 ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Ovo su jednostavno igre u kojima moraš čitati priručnik i nekakav beginner's guide za nove igrače, a njih ima k'o pljeve na netu.

Manual za igru...ponovo.
Zadnja izmjena: revan, dana/u 26 avg 2013, 22:15, ukupno mijenjano 1 put.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2013, 12:15

Skidam ja RoN pa cu da se igram :lol: :lol: :lol:

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 22 avg 2013, 12:19

Otelo je napisao/la:Skidam ja RoN pa cu da se igram :lol: :lol: :lol:
RoN je isto odličan ali druga vrsta igre u odnosu na EU i CK. Manje kompleksna. Prvi RoN, jedina igra u kojoj sam sa Korejom zavladao svijetom. :)

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2013, 12:21

Ja vise preferiram ovakve kao RoN.

Skidam ovaj zadnji dio Rise of Legends.8.2 na IGN-u pa znam da ne moze biti lose.

MElloo
Kontakt:

Post Postao/la MElloo » 22 avg 2013, 12:22

revan je napisao/la:Duke of Wellington, najbolje bi bilo svima da ovo pročitaju prije igranja.

http://cdn2.steampowered.com/Manuals/23 ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Ovo su jednostavno igre u kojima moraš čitati priručnik i nekakav beginner's guide za nove igrače, a njih ima k'o pljeve na netu.
bravo vladaru engleske
hvala :mrgreen:

revan
Kontakt:

Post Postao/la revan » 22 avg 2013, 12:29

Otelo je napisao/la:Ja vise preferiram ovakve kao RoN.

Skidam ovaj zadnji dio Rise of Legends.8.2 na IGN-u pa znam da ne moze biti lose.
Ne znam, meni je RoN: Legends puno lošiji u odnosu na prvi RoN. Nema ni približnu širinu kao prvi dio. Steampunk atmosfera, interesantne jedinice, ali ni približno raznoliko i puno linearnije. Nisam ga nikad uspio baš ozbiljno odigrati zbog toga.

Što se tiče IGN-a, nisu oni baš site kojem trebaš puno vjerovati.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2013, 12:37

Ma meni je bitno da se zabavim malo pokoravajuci svijet :lol: :lol:

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 avg 2013, 13:03

revan je napisao/la:
DukeOfWellington je napisao/la:To mi je bio cilj, ali nikad nisam aktivnije zaigrao CK baš radi EU. Koja si godina, hoće li doći kršćanstvo do tebe nekad?
Godina je 980. Znači rani period još. Kršćanstvo je itekako oko mene, ali i unutar Engleske. No na sreću poprilično je haotično. Kršćanska Škotska je previše zauzeta međusobnim ubijanjem sa svojim kneževinama da bi bila prijetnja. Škotska kraljica drži jednu provinciju na krajnjem sjeveru - Ross, ovo ostalo su de facto kneževine ala Strathclyde ili čak jedna grofovija drži cijelu srednju Škotsku. Svi se ubiše međusobno, a ja se ubacim tu i tamo na stranu slabijeg, kako niko nebi dovoljno ojačao da preuzme cijelu Škotsku.

Wales sam skoro dokrajčio, ostao je još Gwynedd, provincija, ne kneževina (Petty Kingdom, ali to je de facto Duchy), s tim da mi norveški saveznici poremetiše plan kad jedan iz njihove dinastije naslijedi Dyfed. No to bi se moglo riješiti zahtijevom za vazalizaciju.

Irsku ne diram previše, osim što sam zauzeo Kneževinu Leinster, ali i oni su još isjeckani na grofovije i kneževine.

Najveći problem mi je spletkarenje i fakcionalizam na jugu Engleske, Wessex. Pošto je to kršćanski dio a nordska religija nije reformirana, konverzija ide sporo, tako da vazalske glave često moraju padati da pobuna nebi izbila. :)

Francuzi se još nisu konsolidovali a Norveška i Danska su krvno srodstvo. Nema bliže prijetnje na kontinentu. Zasad ide jako dobro, posebno što igram na hard, jer obično nakon stoljeća na hard ili very hard jedva držim dvije, tri grofovije na okupu, ali šta će biti kada umre kraljica, to tek treba vidjeti.
A znači ti se boriš da održiš tu pagansku religiju, ne želiš da pređeš na kršćanstvo? Možeš li raditi na tome da ipak pređeš na kršćanstvo, to se dešava u mom zamišljenom scenariju.

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 22 avg 2013, 13:15

DukeOfWellington je napisao/la:
T-MAC je napisao/la:ma nisam bas brzo...krenuos sam od 1399..msm da je ta godina u pitanju...kada se krece grand campaign..i nisam do kraja memlucki sultanat srusio a sada je 1470 tako nekao..,osvojio sam im vise od pola teritorije,al mi izbilo *ranje,sa timurima i vam sa ugarskom,pa sam pristao na mir,ali su se kazem odrekli pola teritorija...a sto se tice balkana,njega sam osvojio,samo mi u grckoj non stop ustanci..uvijek mi dole vojske mora da bude...
a sad,pokusavam sklopiti neki savez,ne mogu ba vise sam...kad krenem u rat,na grbaci mi pola evrope... :mrgreen:
Koliki su ti infamy i war exhaustion?

@nerkolfc

Ova što igra T-MAC je Europa Universalis 3, a ova što spominje LBJ je Europa Universalis 4.
infamy je 8.3,a war exhaustion je -2,7..pise da ima mogucnost pobuna i ostalog :lol:
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

DukeOfWellington
Kontakt:

Post Postao/la DukeOfWellington » 22 avg 2013, 13:56

T-MAC je napisao/la: infamy je 8.3,a war exhaustion je -2,7..pise da ima mogucnost pobuna i ostalog :lol:
Nisu to velike vrijednosti uopšte. Samo pazi da ne pretjeraš sa infamyjem, nisam siguran koliki je limit, ali je vjerujem preko 20 u tvom slučaju, kasnije se to idejama i eventima može još poboljšat'.

I preobraćuj na državnu religiju masovno, pravoslavaca nemaš puno i njih prvo riješi, kasnije šiite i katolike.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa, Bing [Bot] i 13 gostiju.