velez_mostar je napisao/la:Mi ne mozemo igrati protiv brzih, fizicki spremnih ekipa sa 2 napadaca, 2 spora ofanzivna vezna, i sporim defanzivnim veznim...u toj formaciji bi bili samljeveni od strane velikih ekipa.
Poenta je da iskoristimo tehnicke mogucnosti veznjaka tako sto cemo ih koncentrirati sto veci broj zrtvujuci napadaca.
4-5-1...i to je to.
Mislim da nije nuzno igrati sa jednim spicem, ali se definitivno slazem da sa nepokretnim veznjacima nemamo sta traziti protiv timova koji igraju visokim tempom. Amerikanci su recimo takav tim i vidjelo se koliko je prostora ostajalo. U prvom pol su dosta prolazili po sredini, ali smo uspjeli par kriticnih situacija, sto njihovim neznanjem, sto nasim znanjem i srecom, rascistiti. Mislim da je Safet rekao u pauzi da se zgusne sredina, a to je onda ostavilo po strani uzasno mnogo prostora - opet prvenstveno radi pasivnosti, i to pogotovo veznog reda.
Dakle, slazem se da moramo prije svega trcati vise. Doduse da je sama ultimativna brzina igraca tu nebitna, mnogo je bitnije da je igrac agilan i da pokriva prostor. Rahimic (godine), Medunjanin, Misimovic, Pjanic, to su sve igraci koji su tromi u defanzivi, prva tri pogotovo.
Mislim da iz tog razloga Susic mora ponekad odstupiti od svojih ideja i prilagodjavati se protivniku, jer cemo u protivnom imati problema.
Po meni se rjesenje zove Sead Kolasinac, momak koji bi mogao zauzeti poziciju lijevog beka, a onda bi Salihovic, koji je i agresivan i agilan, mogao preci na def veznog. Lulic bi mogao lijevo, Hajrovic desno, a ofanzivnog veznog bi mogao igrati Pjanic. Znam da ce mnogi skociti jer nema Misimovica, ali ja smatram da je on unatoc svojoj kvaliteti balast protiv najjacih repki, koje imaju i tehniku i top fizicku spremu.
Protiv nesto slabijih reprezentacija bi mogao Pjanic umjesto Hajrovica, a Misimovic na poziciju desetke.
Kako god okrenes, konkurencija u reprezentaciji je znatno jaca nego proslih godina i sa dolaskom Kolasinca i Hajrovica dobijamo na sirini, a siguran sam da ce najtezi posao imati Pape, jer ce vrlo vjerovatno biti i dignutih noseva ako pojedini igraci, koji su do jucer bili u prvih 11, presele na klupu.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)