Značenja imena
Moderatori/ce: ribery,Monolog,hammers,geronimo
- Greenfingers
- Kontakt:
Značenja imena
Uvjek me zanimalo, kako je neki klub dobio ime, recimo kako da ima u bivsim sovjetskim drzavama toliko Dinama, pa recimo Šahtar/Šahtjor/Šahter, pa Torpedo, na Balkanu, toliko Mladosti, Buducnosti, hajde Radnički zna se, i prelijepo ime po meni za klub, jest da ih ima u skoro svakoj ex- republici, al ime je prelijepo za klub. Zanima me ovako, dali u svijetu ima još imena klubova koji znace recimo mladost ili buducnost, a da nisu nasa govorna podrucja, znam recimo da Juventus ime ima neke veze sa mladošću, negdje sam procitao...
Evo za pocetak da postavimo bilo koji tim, zasto se tako zove i kako je dobio ime, bilo koja liga i zemlja, sta sve ima na grbu, sta mu simbolizuje to i to, zasto je taj broj/slovo tu i tako, kako je dobio baš te boje, itd....
posebno da navedemo imena koja su unikatna u svijetu nogometa, a da nisu recimo data po imenu planine ili rijeke, tipa Velež, Vardar, itd...
Olimpik/Olimpic, ime dobio po olimpijadi, Vukovi, nadimak dobili po maskoti "Vučko" sa sarajevske olimpijade...
Evo za pocetak da postavimo bilo koji tim, zasto se tako zove i kako je dobio ime, bilo koja liga i zemlja, sta sve ima na grbu, sta mu simbolizuje to i to, zasto je taj broj/slovo tu i tako, kako je dobio baš te boje, itd....
posebno da navedemo imena koja su unikatna u svijetu nogometa, a da nisu recimo data po imenu planine ili rijeke, tipa Velež, Vardar, itd...
Olimpik/Olimpic, ime dobio po olimpijadi, Vukovi, nadimak dobili po maskoti "Vučko" sa sarajevske olimpijade...
- dr.van nostrand
- Kontakt:
Re: Značenja imena
Genclerbirligi - omladinci
"When you look annoyed all the time, people think that you're busy." - George Costanza
http://www.youtube.com/watch?v=UhQSnDCPF10
silver & black
http://www.youtube.com/watch?v=UhQSnDCPF10
silver & black
F.C. Juventus (latinski iuventus – mlad, mladost) je italijanski fudbalski klub iz Torina. Osim jedne sezone, sve u svojoj istoriji je proveo u najjačem rangu Italijanskog fudbalskog takmičenja.
Početak
Klub je osnovan 1. novembra 1897. godine od strane grupe mladića u školi za književnost ‘’Massimimo D'Azeglio Lyceum’’ u Torinu. Svi osnivači su bili starosti od četrnaest do sedamnaest godina i oni su, kako legenda kaže, došli do ideje da osnuju fudbalski tim dok su sedali na klupi u ‘’Corso Re Umberto’’ parku.
Osnivači
Postoji veoma malo pisanih tragova o samom rađanju novog kluba jer u to vreme novine nisu previše prostora posvećivale sportu. Jedan od osnivača, Enrico Canfari je kasnije (1914. godine) u jednom dokumentu opisao celu stvar. Grupa je raspravljala o imenu kluba i nakon brojnih glasanja došli su do tri varijante: Società Via Fori, Società Sportiva Massimo D' Azeglio i Sport Club Juventus. Zadnje rešenje je izabrano kao najbolje.
Početak
Klub je osnovan 1. novembra 1897. godine od strane grupe mladića u školi za književnost ‘’Massimimo D'Azeglio Lyceum’’ u Torinu. Svi osnivači su bili starosti od četrnaest do sedamnaest godina i oni su, kako legenda kaže, došli do ideje da osnuju fudbalski tim dok su sedali na klupi u ‘’Corso Re Umberto’’ parku.
Osnivači
Postoji veoma malo pisanih tragova o samom rađanju novog kluba jer u to vreme novine nisu previše prostora posvećivale sportu. Jedan od osnivača, Enrico Canfari je kasnije (1914. godine) u jednom dokumentu opisao celu stvar. Grupa je raspravljala o imenu kluba i nakon brojnih glasanja došli su do tri varijante: Società Via Fori, Società Sportiva Massimo D' Azeglio i Sport Club Juventus. Zadnje rešenje je izabrano kao najbolje.
"Si può far tutto ma la famiglia non si può lasciare. E la Juve fa parte della mia famiglia" - Giovanni Agnelli
- Consigliere
- Kontakt:
Olimpic- neko zayebao prilikom registracije kluba u novu sezonu, te nosili gramaticku gresku cijelu godinu. True story! 

Fit Tony: I keep my friends close...
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!
- Greenfingers
- Kontakt:
hehe, za Genlerbirgli neki bukvalni prijevod bi bio Unija Mladih, a njihov nadimak je Povjetarac Ankare...
evo recimo Hajduk
Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka. Taj je naziv bio provokativan vlastima Austro-Ugarske Monarhije, ali su domišljati osnivači "zasladili" zahtjev organima vlasti podatkom da :...vojaci koji igraju nogomet mogu puno više pretrčati pod punom ratnom spremom.
dajte jos stranih timova na temu Mladost, Sloboda, Buducnost, Radnik, Radnicki, evo recimo koji su veci klubovi u Evropi a da su radnicki, da su ih radnici osnovali, industrijalci, a da na njihovom grbu ima simbol toga!?
evo recimo Hajduk
Ime je klubu, na kraju, dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka. Taj je naziv bio provokativan vlastima Austro-Ugarske Monarhije, ali su domišljati osnivači "zasladili" zahtjev organima vlasti podatkom da :...vojaci koji igraju nogomet mogu puno više pretrčati pod punom ratnom spremom.
dajte jos stranih timova na temu Mladost, Sloboda, Buducnost, Radnik, Radnicki, evo recimo koji su veci klubovi u Evropi a da su radnicki, da su ih radnici osnovali, industrijalci, a da na njihovom grbu ima simbol toga!?
- Cautinho
- Kontakt:
Re: Odg: Značenja imena
To je isto neka priča bila,sjećam se,taman jucer sa kolegom to pricam...Consigliere je napisao/la:Olimpic- neko zayebao prilikom registracije kluba u novu sezonu, te nosili gramaticku gresku cijelu godinu. True story!
Ako netko zna nesto vise informacija o tom lapsusu,neka stavi ovdje ili u PP.
Poslano sa moj Digitron FCB
Keep walking.
dosta klubova iz nekadasnjeg istocnog bloka dijeli slicna ili ista imena
neka znacenja imena su vidljiva i iz samog naziva kluba poput Rudar (sirom ex Yu)- Sahtjor-Sahtar (SSSR)
onda Dinamo (Zagreb, Moskva, Sofija itd), konkretno zasto Dinamo, pretpostavljam neka socijalisticka furka dinamika ovo ono
Partizan (Beograd, Tirana i jos ponegdje) tu je sve jasno
Slavi(j)a (slavenstvo ovo ono
) Prag, Sofija, Sarajevo (iako su praska i ova nasa Slavija starije od ist.bloka)
neka znacenja imena su vidljiva i iz samog naziva kluba poput Rudar (sirom ex Yu)- Sahtjor-Sahtar (SSSR)
onda Dinamo (Zagreb, Moskva, Sofija itd), konkretno zasto Dinamo, pretpostavljam neka socijalisticka furka dinamika ovo ono

Partizan (Beograd, Tirana i jos ponegdje) tu je sve jasno

Slavi(j)a (slavenstvo ovo ono

Plavo je srce u meni....
najpoznatiji primjeri svakako mogu biti Manchester united ilitiga Jedinstvo iz MancesteraGreenfingers je napisao/la:hehe, za Genlerbirgli neki bukvalni prijevod bi bio Unija Mladih, a njihov nadimak je Povjetarac Ankare...
evo recimo Hajduk

pored toga, neki od poznatijih radnickih klubova sa zeljeznicarskom pozadinom su nas Zeljo (naravno

Plavo je srce u meni....
- Greenfingers
- Kontakt:
dobro me napomenu za Lokomotivu
FK Lokomotiva Miricina
FK Lokomotiva Mostar
NK Lokomotiva Zagreb
FK Lokomotiva Skopje
FK Lokomotiva Beograd
FK Lokomotiva Zeleznik
FK Lokomotiva Brčko
su samo od nekih u bivsoj SFRJ
FK Lokomotiva Miricina
FK Lokomotiva Mostar
NK Lokomotiva Zagreb
FK Lokomotiva Skopje
FK Lokomotiva Beograd
FK Lokomotiva Zeleznik
FK Lokomotiva Brčko
su samo od nekih u bivsoj SFRJ
takodjer ima i Zeljeznicara jos
Zeljeznicar Doboj
Zeleznicar Nis
Zeleznicar Beograd
Zeljeznicar Doboj
Zeleznicar Nis
Zeleznicar Beograd
Plavo je srce u meni....
+ Zeljeznicar ZenicaFudoTM87 je napisao/la:takodjer ima i Zeljeznicara jos
Zeljeznicar Doboj
Zeleznicar Nis
Zeleznicar Beograd
Kolekcija oružja ili vojne opreme čuvana od strane države, pojedinca ili grupe. 

I don't believe in God, but I'm afraid of him.
Rapid Wien, neznam tačno znajcenje, ali sumnjam u Napred ili Brzo brzina. Ima i ona brza lokomotiva iz Italije koja se zvala Rapido. Mislim, da ima neka veza sa napredkom odnosno lokomotiva.
dobre guzove ima Belma
- Consigliere
- Kontakt:
Sta je ustvari Dinamo?
Fit Tony: I keep my friends close...
Ja mislim da je to neka operacija savezničkih snaga u 2. svjetskom ratuConsigliere je napisao/la:Sta je ustvari Dinamo?
ja mislim da ime dinamo ima neke veze za snagama sigurnosti, organima reda i policijom/milicijom ( u to vrijeme), naravno sve vezanim za istocni blok kojeg je krasio socijalizam-komunizam.Citao sam da se inter(internazionale) tako zove jer je u prvim godinama osnivanja kluba igralo dosta internacionalaca/stranaca pa vjerovatno zbog toga.
p.s. tema je odlicna jedna od boljih na forumu sigurno, uz kvalitetnu raspravu daleko ce dogurati
p.s. tema je odlicna jedna od boljih na forumu sigurno, uz kvalitetnu raspravu daleko ce dogurati

"Kad je selo složno i jedna djevojka je dosta"
- Greenfingers
- Kontakt:
jedno od najljepsih imena u svijetu nogometa definitivnonedim1993 je napisao/la:Arsenal.
+ Banja LukaFliX je napisao/la:+ Zeljeznicar ZenicaFudoTM87 je napisao/la:takodjer ima i Zeljeznicara jos
Zeljeznicar Doboj
Zeleznicar Nis
Zeleznicar Beograd

Bauern - od rijeci Bauer, sto bi se moglo prevesti kao seljak ili ljepse receno zemljoradnik.
ESPN Top 100 Rankings
3. LeBron James
12. Kobe Bryant
3. LeBron James
12. Kobe Bryant
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.