Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ozbiljno ?Monolog je napisao/la:Ne znam za pazDuh, peMziju ili oktoMbar, ali bliznakinje je pravilno.tyler durden je napisao/la:Zasto ljudi govore : pazDuh, peMzija, blizNakinje, oktoMbar ?
Hvala puno na objasnjenju.Monolog je napisao/la:One sa infraktom.![]()
@Tlyer,
Najozbiljnije. Mada i ja ka'em blizankinje, al' kada je nešto što se mora napisati i što će se kasnije pregledati - eh, onda valja napisati bliznakinje.Što bi rekli, "izvini Rambo, al' karijera je karijera".
U novom pravopisu pise da je oboje pravilnoMonolog je napisao/la:One sa infraktom.![]()
@Tlyer,
Najozbiljnije. Mada i ja ka'em blizankinje, al' kada je nešto što se mora napisati i što će se kasnije pregledati - eh, onda valja napisati bliznakinje.Što bi rekli, "izvini Rambo, al' karijera je karijera".
Pa, postoji to. Samo je pravilan oblik besposlen/a/o.azTer je napisao/la:jeste li čuli kad riječ brespuslana?![]()
kao ono bez posla :/
Jasno, jasno.azTer je napisao/la:znam da postoji ta složenica, ali sigurno se ne govori brespuslana, o tome pričam.
Isto tako kažemo uopće, općina, opći. Dakle, općenito.Lesnar je napisao/la:uopšte, opština, opšti/a/o...
zašto onda govorimo općenito ?
DubletLesnar je napisao/la:uopšte, opština, opšti/a/o...
zašto onda govorimo općenito ?
Druga stvar je sto smo se mi "nafurali" na opstinu i opsti. Opcina je preporuceni i cesce koristen oblik i to je to.U bosanskome jeziku samo je: opći, općina, općenito, uopće i sl.“