Asmir Begović frustrirao je napadače Burnleya nakon što je odbranio dva odlična udarca iz daljine, stajalo je u izvještaju sa premierligaške utakmice između Portsmoutha i Burnleya, koju je Pompey riješio rezultatom 2:0 u svoju korist.
Važna pobjeda
Naš reprezentativni golman je najprije kod rezultata 0:0 skinuo odličan udarac iz daljine, a onda i kod 1:0 za svoj tim bravuroznom intervencijom spasio Portsmouth i otvorio vrata pobjede.
"Zadovoljan sam svojim odbranama", kaže skromno Begović i dodaje kako je meč protiv Burnleya bio itekako važan za njegov tim, koji se nalazi na posljednjem mjestu na tabeli.
Inače, Begović je ove sezone za Portsmouth branio protiv Arsenala i Manchester Citya, nakon čega je posuđen Ipswichu, gdje je u šest utakmica primio samo četiri gola. Ipak, po povratku na Fratton Park u svega dva susreta protiv Manchester Uniteda (4:1) i Aston Ville (4:2) primio je osam pogodaka.
"Igrali smo protiv zaista jakih timova, a u Kupu je trener izveo i drugi sastav", objašnjava Begović i dodaje kako mu je iskustvo u Ipswichu itekako pomoglo.
"Uhvatio sam ritam i što je najbitnije za mene - nisam pauzirao. Menadžer Roy Keane me konstantno hvalio kroz medije, što mi je itekako godilo, jer je on ipak legenda engleskog fudbala. To mi je puno značilo. Uostalom, oni su pomogli meni da ostanem u formi, a ja sam, vjerujem, pomogao njima da započnu seriju dobrih rezultata."
Begović tvrdi kako je menadžer Portsmoutha Avram Grant bio itekako zadovoljan njegovim odbranama protiv Burnleya, ali da uprkos tome nije siguran hoće li braniti narednog vikenda na gostovanju kod Sunderlanda, s obzirom na to da će David James biti spreman za taj meč.
"Ne znam kako će biti za vikend. James je počeo sa treninzima, ali nisam siguran da li je 100 odsto spreman. Ukoliko bude na golu, to će biti teška situacija za mene, jer sam pokazao da zaslužujem početni sastav. Dobio sam šansu i mislim da sam je iskoristio, a sada je na menadžeru da odluči šta će uraditi. Ukoliko James ponovo bude branio postoji velika vjerovatnoća da ponovo odem na posudbu, jer ne želim sjediti na klupi", napominje Begović, koji vjeruje da se Portsmouth može spasiti ispadanja.
Uvijek na pravom mjestu
"Imamo šansu za spas, jer u sljedećim utakmicama igramo protiv ekipa koje su u donjem dijelu tabele. Postoji velika mogućnost da u januarskom prelaznom roku dobijemo i nekoliko novih igrača, koji će nam pomoći u očuvanju premijerligaškog statusa, s obzirom na to da Portsmouth zaista ne zaslužuje posljednje mjesto na tabeli."
Begović je na kraju naglasio kako ga menadžer nije okrivio niti za jedan gol koji je primio u duelima protiv Manchestera i Aston Ville, te da mu je nakon susreta protiv Burnleya rekao kako je na terenu izgledalo kao da je ušao u glave napadača protivničkog tima, s obzirom na to da je uvijek bio na pravom mjestu.