Književnost
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Književnost
Kako sam pronasao sebe - Halit Ertugrul
knjigu sam kupio, poceo citat i bukvalno nisam prestao dok nisam procitao...
knjigu sam kupio, poceo citat i bukvalno nisam prestao dok nisam procitao...
DANTES je napisao/la:nikad čuo za ovoga!!!! zaintrigirao si me..

Živković uverljivo sugeriše ovim delom da i inače složen odnos između pisca i čitaoca može postati toliko zamršen da se na kraju čak može zaključiti da književno delo uopšte, zapravo, i nema autora.
Tim Fini, Context, USA

Živkovićeva proza oslanja se na tradiciju magijskog realizma, u čije se neimare ubrajaju velika imena kao što su Mihail Bulgakov, Salman Ruždi, Horhe Luis Borhes i Izabela Aljende, [...] ali on je oplemenjuje ljudskom, humanističkom, evropskom perspektivom, gradeći slike i iskustva koja dugo ostaju u svesti čitalaca.
Strange Horizon, SAD
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....
Pročitah "Majstor i Margarita" dok sam na odmoru bio, kakva knjiga 
Pozitivno iznenađen

Pozitivno iznenađen
I had an appointment with you tonight… in Samarra.
Na današnji dan 1891. godine je rođen pjesnik Tin Ujević.
Baš kako i Eliot reče: ''Pjesnik je čovjek koji pati i duh koji stvara''. Takav je bio i Augustin Ujević. Legenda koju izuzetno cijenim i poštujem.Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad! I biti slab, i nemoćan, i sam bez igdje ikoga, i nemiran, i očajan....
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.
Tu pjesmu cijelu znam, od prvog do zadnjeg stiha
Boemski živio, spavo u lokvama, pod klupama itd

Boemski živio, spavo u lokvama, pod klupama itd
Gdje mogu citat knjige preko neta?
Grof Monte Cristo ima samo prvi dio nikako ne mogu da nadjem ostala 2 , sav net pretrazio, il ja mozda ne znam nac
Grof Monte Cristo ima samo prvi dio nikako ne mogu da nadjem ostala 2 , sav net pretrazio, il ja mozda ne znam nac

Samo ukucaš Grof Monte Cristo PDF il na Scribdu probaj nać
Ja je sad uzeo čitat, ne znam zašto nisam prije, tematika baš odgovara
Enderova igra.... sjajna, strašna knjiga, SF žanr, ali od onih koje obožavaš... u centru pažnje je dječak Ender kojeg od 6 godine izlažu pritiscima, i teškim igrama da bi stvorili savršenog generala... igre su okrutne, nema milosti, nikoga nije briga što je on mali dječak.....
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
Zadnje tri knjige koje sam procitao su bile:
1. Sex on the moon - Odlicna knjiga bazirana na stvarnim dogadjajima
2. Tell me your dreams - Ima je i na internetu za skinuti
3. The kite runner - Procitao sam knjigu na nasem, posudio od prijatelja
Trenutno citam jednu o Nikoli Tesli i onda imam jednu audio knjigu koja se zove Unbroken i jos 3 druge koje cekaju. Dok sam bio u Bosni kupio sam knjige koje nisam procitao nikad a to su: Prica o Vezirovom slonu, Na Drini cuprija (bilo samo na engleskom :S), Dervis i smrt, Bosna - kratka povijest od Noel Malcolm.
Nazalost knjige koje cu ja preporucivati su na engleskom jer ne zivim u BiH pa sad ne znam je li cita iko knjige na drugim jezicima?
1. Sex on the moon - Odlicna knjiga bazirana na stvarnim dogadjajima
2. Tell me your dreams - Ima je i na internetu za skinuti
3. The kite runner - Procitao sam knjigu na nasem, posudio od prijatelja
Trenutno citam jednu o Nikoli Tesli i onda imam jednu audio knjigu koja se zove Unbroken i jos 3 druge koje cekaju. Dok sam bio u Bosni kupio sam knjige koje nisam procitao nikad a to su: Prica o Vezirovom slonu, Na Drini cuprija (bilo samo na engleskom :S), Dervis i smrt, Bosna - kratka povijest od Noel Malcolm.
Nazalost knjige koje cu ja preporucivati su na engleskom jer ne zivim u BiH pa sad ne znam je li cita iko knjige na drugim jezicima?
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...
I, kakvi su utisci nakon tih knjiga?Murga je napisao/la: Nazalost knjige koje cu ja preporucivati su na engleskom jer ne zivim u BiH pa sad ne znam je li cita iko knjige na drugim jezicima?
"Goniča zmajeva" sam čitala i ostala oduševljena. Kao i nakon druge Khaledove knjige.
Ja sam pročitala mnoge knjige na engleskom jeziku, ukoliko prvo nađem tu verziju nego našu. Čitala sam neke i na španskom, uglavnom G.G. Markez i generalno pisci iz predjela Latinske Amerike. Nije mi to problem, mada ne znam koliko bi dobro bilo čitati naše pisce na engleskom, jer nisam uvjerena da Ivine, Mešine metafore mogu kvalitetno prevesti i prilagoditi na engleskom. U svakom slučaju ti preporučujem da pročitaš "Na Drini Ćuprija" još jednom, ovaj put na našem.

"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.
Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.
Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Fantasticna knjiga

A trenutacno listam:

"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Pa recimo "Lovac na zmajeve" mi se svidila na nasem, ali cu procitati i englesku verziju jer sam cuo od tog prijatelja cija mi je zena posudila knjigu da je na engleskom bolja jer je on procitao obe. Sex on the moon sam preporucivao i drugima i svakome je se svidila (ako budes citala, skontaces naslov pri kraju knjige), Tell me your dreams nije losa onako pred spavanje, nije losa prica.BaDa12 je napisao/la:I, kakvi su utisci nakon tih knjiga?Murga je napisao/la: Nazalost knjige koje cu ja preporucivati su na engleskom jer ne zivim u BiH pa sad ne znam je li cita iko knjige na drugim jezicima?
"Goniča zmajeva" sam čitala i ostala oduševljena. Kao i nakon druge Khaledove knjige.
Ja sam pročitala mnoge knjige na engleskom jeziku, ukoliko prvo nađem tu verziju nego našu. Čitala sam neke i na španskom, uglavnom G.G. Markez i generalno pisci iz predjela Latinske Amerike. Nije mi to problem, mada ne znam koliko bi dobro bilo čitati naše pisce na engleskom, jer nisam uvjerena da Ivine, Mešine metafore mogu kvalitetno prevesti i prilagoditi na engleskom. U svakom slučaju ti preporučujem da pročitaš "Na Drini Ćuprija" još jednom, ovaj put na našem.
Problem je u tome sto nisu imali na nasem "Na Drini Cuprija" (a nasa knjizara) pa sam uzeo eto na engleskom. A skoro sam se tek vratio iz BiH pa nisam te jos ni poceo da citam. Slazem se skroz, nase pisce zbog toga i jesam htjeo na nasem da citam, ali eto, sta je tu je

Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...
knjiga je sjajna mistična, odlična.... obožavam je...Dex je napisao/la:
Ovu knjigicu u ponedjeljak uzet
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI
- reds_forever
- Kontakt:
Jose Arcadio 1, 2, 3...DANTES je napisao/la:knjiga je sjajna mistična, odlična.... obožavam je...Dex je napisao/la:
Ovu knjigicu u ponedjeljak uzet

After all,there was no 'miracle' in Istanbul,there was just a man inspiring other men to victory,a man with whom..' You'll never walk alone '
"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger
"I wouldn't walk away. I'd fight to put it right next year because I'm not a quitter" - Daniel Agger
- Cautinho
- Kontakt:
Trenutno citam "Vetrenjače bogova" od Sidney Sheldon.
Tek sam poceo,i zanima me ako je itko procitao ovu knjigu da kaze kakva su mu iskustva i dal je vrijedi citati?
Send from my Digitron FCB
Tek sam poceo,i zanima me ako je itko procitao ovu knjigu da kaze kakva su mu iskustva i dal je vrijedi citati?
Send from my Digitron FCB
Keep walking.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 18 gostiju.