Plzen - Željezničar: Amar Osim, Manijaci i vjera u čudo
Pred fudbalerima Željezničara je težak ispit. Plavi će novu evropsku avanturu otvoriti večerašnjim (od 17.30 sati) mečom s respektabilnim protivnikom – češkim šampionom Viktorijom Plzen. Bit će to jedna od najtežih utakmica za ekipu koja proteklih godina vlada bosanskohercegovačkim fudbalom, ali na internacionalnoj sceni uglavnom se teško nosi s protivnicima, obično spremnijim i neuporedivo kvalitetnijim timovima.
Sreća nije mazila Mašindžije, dobili su jednog od najtežih protivnika koji im je žrijeb nudio. Na Grbavici ne kriju da se ne nadaju nikakvom čudu svjesni da će biti teško, ali zar bi fudbal bio to što jeste da ga ne krasi nepredvidivost? Zar da navijačima legendarnog sarajevskog kluba neko kaže da su se njihovi ljubimci predali i prije početka utakmice? Manijaci to jednostavno ne žele i ne mogu dozvoliti jer njihov omiljeni klub kroz historiju je nebrojeno puta pokazao da može pobijediti i jače, veće i moćnije... I ne samo rivale na terenu...
Plavi će večeras igrati protiv svih jer su potcijenjeni, niko ne vjeruje da se mogu suprotstaviti protivniku evropskog ranga i vrhunskog kvaliteta. Rijetke su okolnosti koje im idu u prilog, tim je pretrpio velike izmjene, najbolji će igrači izostati zbog povreda i suspenzija. No, u fudbalu se čuda dešavaju sve češće. Je li Željo spreman za jedno?
Veliku će podršku imati momci koji u BH Telecom Premijer ligi nemaju dostojnog protivnika, navijači će svoje obaveze ispuniti, a ispite položiti najvišim ocjenama jer Manijaci su nevjerovatni navijači, vjerni i odani svom klubu. Plavi na klupi imaju Amara Osima, adut je to kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći klubovi od Željezničara. Genijalac nepredvidivih poteza i lucidnih rješenja i večeras će sigurno ponuditi neko svoje rješenje, nekog novog igrača, taktički fazon svojstven samo onim velikim kakav je i sam.
Brko, kako mu tepaju navijači, umjetnik je na trenerskoj klupi. Zli jezici njegov će uspjeh često objasniti imenom slavnog oca, ali brojke su definitivno na njegovoj strani. A brojke su kategorija oko koje nema mnogo rasprave.
Osimu jedino evropski uspjeh nedostaje, nije tajna da ga upravo želja za evropskim iskorakom zapravo i drži na klupi Plavih jer u domaćem je fudbalu postigao sve, više puta.
Pred njegovim Željom večeras je ispit generacije. Plavi momci imaju iskustvo, kvaliteta ne fali i uz uvijek potrebnu dozu sportske sreće, najbolji bh. tim može mnogo. Možda i do pobjede.
Ne idem ja na tu prokletu utakmicu da vidim "svemirski" fudbal, jer nema ga ovdje. I još dugo ga neće biti. Idem da gledam Želju zato što samo tih par sati imam osjećaj da negdje pripadam, da je nešto moje!