FC Bayern München - Arhiva postova
Moderatori/ce: ribery,Monolog,_dreamer_,hammers,geronimo
-
- Kontakt:
Re: FC Bayern München
A vi zaboravljate na jednog lava - Luis Gustava ? 

On je meni trenutno misterija, ne bi me cudilo da ode...bavarian_bk je napisao/la:A vi zaboravljate na jednog lava - Luis Gustava ?
Guardiola će uništiti Bayern.
Jupp je izdominirao tika-taku i sad je ovaj uvodi u Bayern i dovodi rezervu Barcelone koju je Bayern sravnio sa zemljom.
Jupp je izdominirao tika-taku i sad je ovaj uvodi u Bayern i dovodi rezervu Barcelone koju je Bayern sravnio sa zemljom.
Ono što je Barca igrala prošle sezone nije tiki-taka u najbljem izdanju. Previše peglanja, slab tempo nije ono što je karakterisalo Pep-ovu tiki-taku. Tiki-taka od dolaska Pep-a do kraja njegovog mandata u Barci je karakterizirala nagla promjena tempa, brza izmjena pozicija, jak presing što Barcelona nije imala prošle sezone, barem ne na istom nivou.Bertone7 je napisao/la:Guardiola će uništiti Bayern.
Tika-taka je jednim dijelom pročitana, a Xavi kao glavni igrač je ostario i ne može igrati u tom tempu kao prije.RMA je napisao/la:Ono što je Barca igrala prošle sezone nije tiki-taka u najbljem izdanju. Previše peglanja, slab tempo nije ono što je karakterisalo Pep-ovu tiki-taku. Tiki-taka od dolaska Pep-a do kraja njegovog mandata u Barci je karakterizirala nagla promjena tempa, brza izmjena pozicija, jak presing što Barcelona nije imala prošle sezone, barem ne na istom nivou.Bertone7 je napisao/la:Guardiola će uništiti Bayern.
E sad, ako on, Iniesta i ostali ne mogu (uspješno) igrati tika-taku kako će tek Thiago i ostali u Bayernu? Mislim da je Guardiolin dolazak promašaj, ali vidjet ćemo sve...
Bolje od onog iz prošle sezone ne može. Guardiola s promjenom taktike jako puno riskira, a šanse da profitira su male.
moram primijetiti da pojedinci ovdje i ne znaju sta je tika-taka, bayern nikada nije mogao izdominirati tika-taku niti je ikad iko mogao, neki su mogli ponekad i pobijediti uz dosta neke srece, al svi znamo da je tika taka hegemonija vladala superiorno, titule barcelone i spanske reprezentacije nam to govore
to sto je bayern otresao barcu, nema veze sa tika takom, bayern je otresao olupinu od barcelone koja je u to vrijeme zapala u krizu,razne nedaće i belaje, svi znate sta je prava tika taka i kako to izgleda, tako da to jednostavno nema veze
ne znam sto strahujete sad da ce pep taj sistem igre preferirati u bayernu kad nit ima igrace za to, vasi igraci su dobri za druge stvari, tike take nema bez dua xavi-iniesta, mali tiago koji vam je sad presao nije igrac za toga, drugaciji tip igraca od xavija i inieste, on vise vuce na ronaldinja, igrac poteza, voli ici u driblinge, finte, nema on zivaca za onu strpljivu igru kao recimo xavi, kod nas kad je igrao xavijevu poziciju nije bilo to to, no kad je igrao ofanzivnije onda je bilo puno bolje
mali je sjajan, vidjet cete, sve ima, i pas,i tehniku, i brzinu, zna dati gol, snalazljiv je, njega ce pep iskoristiti maximalno mislim, najbolja pozicija bi mu bila kao ofanzivni vezni,ono sto je igrao kros, da ima onaj bedem iza sebe svinja-martinez, da tako ima slobodu i da moze iskoristi sav svoj talenat, vidjet cete da ce on tu igrati, a gece vjerovatno na krilo mjesto vec ostarjelog robena, to su moja neka predvidjanja
posao oko tiaga je zavrsen na zadovoljstvo oba kluba, nasi su dobili lijepe pare za igraca koji jednostavno nema mjesta i koji cak nije ni neka prva zamjena bio, nego tek druga poslije fabregasa, a bayern je dobio vec sad odlicnog igraca koji ima kapacitet za veliki napredak
jos jednom se pokazalo da smo prijateljski klubovi, posao zavrsen gospodski, bez ikakvih natezanja i vucaranja po medijima, puno srece tiagu u bayernu
to sto je bayern otresao barcu, nema veze sa tika takom, bayern je otresao olupinu od barcelone koja je u to vrijeme zapala u krizu,razne nedaće i belaje, svi znate sta je prava tika taka i kako to izgleda, tako da to jednostavno nema veze
ne znam sto strahujete sad da ce pep taj sistem igre preferirati u bayernu kad nit ima igrace za to, vasi igraci su dobri za druge stvari, tike take nema bez dua xavi-iniesta, mali tiago koji vam je sad presao nije igrac za toga, drugaciji tip igraca od xavija i inieste, on vise vuce na ronaldinja, igrac poteza, voli ici u driblinge, finte, nema on zivaca za onu strpljivu igru kao recimo xavi, kod nas kad je igrao xavijevu poziciju nije bilo to to, no kad je igrao ofanzivnije onda je bilo puno bolje
mali je sjajan, vidjet cete, sve ima, i pas,i tehniku, i brzinu, zna dati gol, snalazljiv je, njega ce pep iskoristiti maximalno mislim, najbolja pozicija bi mu bila kao ofanzivni vezni,ono sto je igrao kros, da ima onaj bedem iza sebe svinja-martinez, da tako ima slobodu i da moze iskoristi sav svoj talenat, vidjet cete da ce on tu igrati, a gece vjerovatno na krilo mjesto vec ostarjelog robena, to su moja neka predvidjanja
posao oko tiaga je zavrsen na zadovoljstvo oba kluba, nasi su dobili lijepe pare za igraca koji jednostavno nema mjesta i koji cak nije ni neka prva zamjena bio, nego tek druga poslije fabregasa, a bayern je dobio vec sad odlicnog igraca koji ima kapacitet za veliki napredak
jos jednom se pokazalo da smo prijateljski klubovi, posao zavrsen gospodski, bez ikakvih natezanja i vucaranja po medijima, puno srece tiagu u bayernu
NE DAJTE MI LAGAT' !!!
Ma da. Bayern nikako ne može dobiti Barcelonu osim ako ova odigra očajno?
Bayern je trenutno klasa iznad Barcelone, a s Xavijem lagano odlazi i tika taka.
Bayern je trenutno klasa iznad Barcelone, a s Xavijem lagano odlazi i tika taka.
- Centre forward
- Kontakt:
Romario mojne šuplje, svoje monologe možeš prosipat dječurliji sa pdf-a Arsenal. I nakon onakve sezone Bayerna, nakon totalnog razbijanja svega što nosi ime Barselona ti konstatuješ neke stvari. Vazda pričaš da ta famozna tika taka nije uspjela. Nisi ni na momenat razmislio da su spriječeni da igraju svoju klasičnu igru(mislim na Barcu), da je tika taka razbijena u Minhenu u prvim minutama a nije se oporavila ni do posljednjeg zvižduka na Camp Nou, da nađeno je rješenje i za takvu igru i to sa 7 (slovima: SEDAM komada). Sasvim sigurno kada je već bilo izvjesno da ce mali Tiago napustit' Barcu da si priželjkiv'o da ode na Otok u Jedinstvo jer su oni manja prijetnja u Evropi, te lažne izjave sreće prosipaj negdje drugo.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss
11-0-0 Rekordmeister
- Bayern@heart
- Kontakt:
znači doveli smo još jednog od velikih nogometnih potencijala. Zaista sam se nadao jednom transferu poslije odlaska Gomeza(iskreno volio bih da je neki napadač) i odmah kad je rekao Pep koga bi zelio za nekih 40 sati poslije on je tu dolazi. Sad je pitanje hoce li neko ici iz ekipe prvenstveno neko od veznih igrača Kros,Šaćiri,Gustavo volio bih da osatnu svi koji su trenutno u ekipi.
MIA SAN MIA FC BAYERN
MANCHESTER CITY
Fernandinho (28) - €40m
Jesus Navas (27) - €20m
Thiago Alcantara (22) - €20m
Jan Kirchhoff (22) - free
MANCHESTER CITY
Fernandinho (28) - €40m
Jesus Navas (27) - €20m
Thiago Alcantara (22) - €20m
Jan Kirchhoff (22) - free
Centre forward je napisao/la:Romario mojne šuplje, svoje monologe možeš prosipat dječurliji sa pdf-a Arsenal. I nakon onakve sezone Bayerna, nakon totalnog razbijanja svega što nosi ime Barselona ti konstatuješ neke stvari. Vazda pričaš da ta famozna tika taka nije uspjela. Nisi ni na momenat razmislio da su spriječeni da igraju svoju klasičnu igru(mislim na Barcu), da je tika taka razbijena u Minhenu u prvim minutama a nije se oporavila ni do posljednjeg zvižduka na Camp Nou, da nađeno je rješenje i za takvu igru i to sa 7 (slovima: SEDAM komada). Sasvim sigurno kada je već bilo izvjesno da ce mali Tiago napustit' Barcu da si priželjkiv'o da ode na Otok u Jedinstvo jer su oni manja prijetnja u Evropi, te lažne izjave sreće prosipaj negdje drugo.
ta prica je suplja ili ti nepotrebno preuvelicavanje stvari, pokazujes ocigledno neznanje, barca nije zaustavljena samo od bayerna,imali smo probleme koji su trajali dva-tri mjeseca i ta olupina od tika-take je zaustavljana u desetak utakmica osim bayerna, nismo imali trenera,glavnog igraca koji je usput najbolji u istoriji,bolesti, svako ko je pratio imalo barcu vidio je to nije ni sjena tika take ni prije ni protiv ni poslije bayerna, naravno nadali smo se da nasa ekipa moze bljesnuti protiv bayerna, medjutim kad smo vidjeli juniora u odbrani i messija u bolnici, sve je bilo jasno
medjutim naravno ti i mnogi to niste primijetili, jer zelite preuvelicati bayern i znam ja da vi mislite da je barca bila najbolja ikada, al da je bayern sve to zaustavio, iako su ovo sto ja pricam potvrdili i trener bayern i neki igraci, al to nije bitno naravno, bitno je sta mislis ti i slicni
realni navijaci bayerna se slazu sa mnom i znaju da nemaju nikakvu potrebu preuvelicavati nesto sto je ionako bilo premocno kao sto je bayern prosle sezone, realni navijaci bayerna i dalje barcu vide kao najveceg i najopasnijeg rivala i znaju da ce vec naredni susret barce i bayerna biti gutav, kad imamo neymara, kad budemo imalo zdravog i napaljenog messija i kad budemo imali vjerovatno najboljeg stopera na svijetu u odbrani umjesto juniora bartre
realni navijaci bayerna to znaju, a isto tako znaju da su smijesne ove tvoje tvrdnje da se mi bojima sad jos vise bayerna jer tamo odlazi alcantra, to je izrazito smijesna konstatacija, da se bojimo nekog igraca kojeg smo vec imali i koji nije ima mjesta ni u prvom timu, a cesto ni na klupi nije imao mjesta jer momak je bio zamjena xaviju i iniesti, a prije njega je to bio fabregas pa tek onda on
on je nama bio bitan otprilike kao sto je vama saciri,i zamislite sad da saciri predje u barcu i da je pricam vi se bojite sad nas zbog tog sacirija, smijesno zar ne
fino smo i kulturno pozeljeli srecu alcantri u bayernu, barem ja i ne vidim bilo kakav povod za neke napade, kao sto ne vide ni mnogi realni,kulturni i pismeni navijaci bayerna
NE DAJTE MI LAGAT' !!!
-
- Kontakt:
1.da nije zaustevljena samo od Bayerna al je jedino od Bayerna ZGAŽENA 7 KOMADA KRALJU niste valjano zaprijetili.Romariooo je napisao/la:Centre forward je napisao/la:Romario mojne šuplje, svoje monologe možeš prosipat dječurliji sa pdf-a Arsenal. I nakon onakve sezone Bayerna, nakon totalnog razbijanja svega što nosi ime Barselona ti konstatuješ neke stvari. Vazda pričaš da ta famozna tika taka nije uspjela. Nisi ni na momenat razmislio da su spriječeni da igraju svoju klasičnu igru(mislim na Barcu), da je tika taka razbijena u Minhenu u prvim minutama a nije se oporavila ni do posljednjeg zvižduka na Camp Nou, da nađeno je rješenje i za takvu igru i to sa 7 (slovima: SEDAM komada). Sasvim sigurno kada je već bilo izvjesno da ce mali Tiago napustit' Barcu da si priželjkiv'o da ode na Otok u Jedinstvo jer su oni manja prijetnja u Evropi, te lažne izjave sreće prosipaj negdje drugo.
ta prica je suplja ili ti nepotrebno preuvelicavanje stvari, pokazujes ocigledno neznanje, barca nije zaustavljena samo od bayerna,imali smo probleme koji su trajali dva-tri mjeseca i ta olupina od tika-take je zaustavljana u desetak utakmica osim bayerna, nismo imali trenera,glavnog igraca koji je usput najbolji u istoriji,bolesti, svako ko je pratio imalo barcu vidio je to nije ni sjena tika take ni prije ni protiv ni poslije bayerna, naravno nadali smo se da nasa ekipa moze bljesnuti protiv bayerna, medjutim kad smo vidjeli juniora u odbrani i messija u bolnici, sve je bilo jasno
medjutim naravno ti i mnogi to niste primijetili, jer zelite preuvelicati bayern i znam ja da vi mislite da je barca bila najbolja ikada, al da je bayern sve to zaustavio, iako su ovo sto ja pricam potvrdili i trener bayern i neki igraci, al to nije bitno naravno, bitno je sta mislis ti i slicni
realni navijaci bayerna se slazu sa mnom i znaju da nemaju nikakvu potrebu preuvelicavati nesto sto je ionako bilo premocno kao sto je bayern prosle sezone, realni navijaci bayerna i dalje barcu vide kao najveceg i najopasnijeg rivala i znaju da ce vec naredni susret barce i bayerna biti gutav, kad imamo neymara, kad budemo imalo zdravog i napaljenog messija i kad budemo imali vjerovatno najboljeg stopera na svijetu u odbrani umjesto juniora bartre
realni navijaci bayerna to znaju, a isto tako znaju da su smijesne ove tvoje tvrdnje da se mi bojima sad jos vise bayerna jer tamo odlazi alcantra, to je izrazito smijesna konstatacija, da se bojimo nekog igraca kojeg smo vec imali i koji nije ima mjesta ni u prvom timu, a cesto ni na klupi nije imao mjesta jer momak je bio zamjena xaviju i iniesti, a prije njega je to bio fabregas pa tek onda on
on je nama bio bitan otprilike kao sto je vama saciri,i zamislite sad da saciri predje u barcu i da je pricam vi se bojite sad nas zbog tog sacirija, smijesno zar ne
fino smo i kulturno pozeljeli srecu alcantri u bayernu, barem ja i ne vidim bilo kakav povod za neke napade, kao sto ne vide ni mnogi realni,kulturni i pismeni navijaci bayerna
2.Mesijeva jedini povreda je bila nemoć pored Lahma zasto ne izvaljaj se molim te evo 3 mjeseca dosta ba vise
3.koji realni navijači? Ko se to slaže s tobom? Bojite se kralju itekako kao i ostatak evrope pune svima gaće
4. ovdje jedino što se vidi jeste da ti UMANJUJEŠ BAYERN CIJELO VRIJEME a uveličavanja nema samo realno stanje
- Centre forward
- Kontakt:
Mislim da se s' tobom slaže samo Šećer, al onako više iz zahebancije, da te loži malo. Čovjek očito više nema vremena za Bayu jer je preuzeo ulogu nekakve vrste mentora i vaspitača ovoga foruma i fala mu jer ima dosta omladine koja nema pojma,tako k'o ti npr, samo oni su omladina a ti si old school što je još veći problem. Nisam nigdje napis'o da se neko nekoga boji, pogrešno si protumačio , nego da je bila izrazita želja da Thiago ode bilo gdje drugo samo ne u Munchen. Ti pokazuješ očigledno neznanje pokušavajući nametnut' neke svoje kritičke stavove previše se baveći nekakvom analizom ko je šta rek'o a nisi kompetentan da tumačiš stvari. Jednostavno je, ako bilo ko ponudi bilo kakav protuargument ti ćeš se vaditi činjenicom da je Messi bio nenapaljen, da nije bilo volje i slične stvari. I nikoga ja ne napadam, daleko od toga, a imamo baš i sa druge strane contru, aludirajući na moju realnost, kulturu i pismenost, što jasno pokazuje na kojem si stepenu etike.
05.09.1995 ♥
11-0-0 Rekordmeister
11-0-0 Rekordmeister
Dobro ce doci ovaj Thiago
...zazalit ce oni sto su ga dali tako lako..jos kad Pep to nastima bit cemo ubojiti...Shaqirija nebi trebali nikako ni na posudbu dati..to je igracina za mene,nije sebican a svidja mi se njegova tehnika i oni cudni sutevi po zemlji sto ulaze u gol.Uh kad vidim sastav Bayerna prije 4 godine i sad...nebo i zemlja

- Consigliere
- Kontakt:
Ja se slazem sa @Romariom. Sasvim realan post.
Fit Tony: I keep my friends close...
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!
Homer: But your enemies closer?
Fit Tony: No! Why would I do that? If I kept my enemies close, they would kill me!
Neke priče treba ostavit iza nas. Ja se na mnogo toga ne obazirem. Bayern je prošle sezone demonstrirao silu kakvu niti jedna ekipa u posljednjih par godina (možda čak i jako dugo vremena nije demonstrirala). Treba samo pogledat koji su protivnici (i to većinom uvjerljivo) savladani do finala i do same titule. Prema tome, ne želim se ni vraćat na prošlost, kad je to priča prepričana.
Samo je bitno reći, da je prošle sezone Bayern znao često ekipe izdominirat posjedom, ali je bila igra varijabilna, nepredvidljiva. Bilo je tu dosta zadiviljujućih elemenata, od visokog posjeda u mnogim utakmica, preko sjajnog prešaltavanja igre i totalnog lomljenja protivnika brzom transformacijom igre. Igra je često bila direktna, pragmatična, efikasna i isticala se ogromna fizička snaga (a u ovom zadnjem segmentu je slabo koja ekipa bila dorasla Bayernu, izuzev Borussije).
E sad kad govorimo o novoj sezoni, onda je rano suditi. Bit će tu elemenata tiki-take, ali ne znači ako je to malo prisutno, da se sve samo na tome zasniva. Pep pokušava donijeti tu elemente svoje filozofije, ako ih dobro spari sa elementima fizičke snage i kompaktnosti ove ekipe, ovaj stroj će dalje napredovati. Ako ovo drugo postane manjkavo na uštrb ovog prvog, onda voz ide niz brdo. A ja se ipak nadam ovom prvom. Ali ja sam već prije govorio, da tu i neće sve ići odmah baš tako lako i sve po ko po loju, ko što neki misle. Mora se i klub navići na Pepa, a i Pep na klub.
I što se Thiaga tiče, to je veliki talenat (čak sam evo upratio malo da su navijači Barce, oni u Španiji dosta nezadovoljni što je otišao), samo će nastati problem ako on bude imao bonus zato što je trenerov miljenik, a da zato nema pravog osnova. Npr. u slučaju da to i ne pokaže u tolikoj mjeri na terenu. To ne bi valjalo, a ovako ako se pokaže da svi imaju jednak položaj, jednake šanse da igraju, onda je sve ok. Neka igraju oni koji najviše doprinose u uspjehu.
Samo je bitno reći, da je prošle sezone Bayern znao često ekipe izdominirat posjedom, ali je bila igra varijabilna, nepredvidljiva. Bilo je tu dosta zadiviljujućih elemenata, od visokog posjeda u mnogim utakmica, preko sjajnog prešaltavanja igre i totalnog lomljenja protivnika brzom transformacijom igre. Igra je često bila direktna, pragmatična, efikasna i isticala se ogromna fizička snaga (a u ovom zadnjem segmentu je slabo koja ekipa bila dorasla Bayernu, izuzev Borussije).
E sad kad govorimo o novoj sezoni, onda je rano suditi. Bit će tu elemenata tiki-take, ali ne znači ako je to malo prisutno, da se sve samo na tome zasniva. Pep pokušava donijeti tu elemente svoje filozofije, ako ih dobro spari sa elementima fizičke snage i kompaktnosti ove ekipe, ovaj stroj će dalje napredovati. Ako ovo drugo postane manjkavo na uštrb ovog prvog, onda voz ide niz brdo. A ja se ipak nadam ovom prvom. Ali ja sam već prije govorio, da tu i neće sve ići odmah baš tako lako i sve po ko po loju, ko što neki misle. Mora se i klub navići na Pepa, a i Pep na klub.
I što se Thiaga tiče, to je veliki talenat (čak sam evo upratio malo da su navijači Barce, oni u Španiji dosta nezadovoljni što je otišao), samo će nastati problem ako on bude imao bonus zato što je trenerov miljenik, a da zato nema pravog osnova. Npr. u slučaju da to i ne pokaže u tolikoj mjeri na terenu. To ne bi valjalo, a ovako ako se pokaže da svi imaju jednak položaj, jednake šanse da igraju, onda je sve ok. Neka igraju oni koji najviše doprinose u uspjehu.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland
- schweinsteiger
- Kontakt:
Neuer - Lahm - Boateng - Dante - Alaba - Martinez - Schweinsteiger - Robben - Muller - Ribery - Mandzukic
Starke - Rafinha - Van Buyten - Badstuber - Contento - Thiago - Gustavo - Shaqiri - Kroos - Shaqiri - Pizzaro
Pa nasa klupa se moze boriti za prvo mjesto u Bundesligi
Starke - Rafinha - Van Buyten - Badstuber - Contento - Thiago - Gustavo - Shaqiri - Kroos - Shaqiri - Pizzaro

#miasanmia
Jesu l' ovo klonirali Shaqirija?schweinsteiger je napisao/la: Starke - Rafinha - Van Buyten - Badstuber - Contento - Thiago - Gustavo - Shaqiri - Kroos - Shaqiri - Pizzaro

Don't hate what you don't understand.

Dobili smo igrača koji je proglašen najboljim do 21 godine na evropskog prvenstvu. Platili smo ga 10 miliona manje nego Real Isca

On sam je platio 2 miliona eura za prelazak u Bayern, znači da mu nije do para nego do igranje. Očigledno je da mu je Pep šapnuo nešto.
Thiaga sam hvalio uveliko i na temi Uniteda kada su ga oni htjeli prije 10-20 dana ne znam ni sam sada. Strašan igrač, pomalo nevjerovatno da je Barcelona ovako olahko pustila igrača takvih kvaliteta. Ima dribling, prvi korak, kreativnost, šut, jednostavno kompletan igrač.
Ovo je najjači Bayern svih vremena. Nakon ovog transfera očekujem opet triple. Uvijek sam bio optimista no imamo klupu koja bi prošla grupnu fazu lp kao prvoplasirana ekipa. Hvala Bogu pa je tako. Ovo je pametno poslovanje posljednjih godina gdje se nije razbacivao keš kao što to rade Šeici, Rusi itd.
Mia San Mia.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Neutral opet u svom stilu, koji god tim prati, odmah najavi titulu i prije nego je sezona počela, skromnost i respekt protivnika na nivou nema šta 

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- brzitesanj
- Kontakt:
Dobrodošlica za Thiaga, Dobili smo mladog tehnički jako dobro potkpovang igrača, za relatimno male novce.Sada samo treba ovo dobro posložit ne sumnjam u Guardiolu. 

I ♥ Bayern!
25.05.2013g.
25.05.2013g.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.