Saurman je napisao/la:Kako je 22 mil ako stoji u klauzuli da može otići za 18 mil.?M4kaveli je napisao/la:Jasta je nego gotovo a 22 miliona je dobra cifra sto se mene tice. Sada ima para za stopera a i Villa je skinut s platne liste.
zar je tesko pogledati sta kako dva tri posta iznad sto je lik postavio za sve koji se pitaju kako to ideskenderija04 je napisao/la: Valjda mi nece zamjeriti ako malo uzurpiram temu.
1.Klauzula je cifra kojom se kvantifikuje odsteta koju ce dobiti klub u slucaju da ga napusti igrac sa vazecim ugovorom bez trgovine. To je svima jasno. E sad, ako je klauzula 18 miliona kao u slucaju Thiaga postoje tri nacina da se ona naplati.
A. Ako je klub ciji igrac zeli da ga napusti saglasan , onda klubovi naprave transfer i na taj nacin izbjegavaju placanje poreza. Ekipe unutar Spanije ne placaju PDV ( ustupak u zakonu o sportu koji ce uskoro biti aboliran zbog dugova koje imaju klubovi) . Stranci ne placaju u Spaniji. Valjda to rade u svojoj zemlji. EDIT : GRESKA. OD OVE GODINE SPANSKI KLUBOVI PLACAJU PDV.
B Tal koji su napravili Real Madrid i Real Sociedad : Real Madrid polaze klauzulu u sjediste lige zato jer je RSOC saglasan da se ide preko lige ali kao penalizacija koju placa Real Madrid. a ne da igrac polaze klauzulu. Real Madrid je morao da plati 30 miliona cijena+ stopu inflacije (2 mil) i pdv. Sve skupa 38.949.900. Real Sociedad (uprava) je dobila moralnu satisfakciju da uvijek mogu reci da je igrac sam otisao i da ga nisu prodali. Takodje, ako bi bio klasicni transfer izmedju dva kluba, onog trenutka kada bi RSOCU legle pare na racun, drzava bi im mogla zaplijeniti 20% na ime duga. Kako se radi o penalizaciji radi gubljenja igraca nece im nista uzeti. Rupa u zakonu.Madrid im je nudiio transfer na 35 miliona.Real Madrid moze reci svojim navijacima da je dobro prosao. Zasto? U tacki C![]()
C. Po zakonu, i kako je zamisljeno placanje klauzule. Klauzula sluzi da igrac prekine radni odnos i prekine ugovor. Klub je ostecen i prima pare. E sad,kako se radi o fizickom licu primjenjuje se porez na prihod fizickih lica. Na ove cifre to je 50 %- To je prvo sto je RSOC rekao Madriidu. 45 miliona i vas je. Onda je pocela trgovina. Igrac hoce da ide, RSOC hoce i pare i ponos....
E sad, tebe vjerovatno zanima J.Martinez i Thiago.Na kraju ATH.Bilbao je pristao na transfer. Bayern je u Spaniji platio 40 miliona.(raja mjesa, kazu platili su klauzulu.Ne platili su iznos klauzule sporazumno) Da li je pdv placen u Njemackoj ne znam. Thiago ce vjerovatno biti isto rjesenje uz dogovor. Umjesto da Bayern plati sve te dadzbine postice se dogovor izmedju dva kluba.
B.
a znao sam da ce opet neko pitat "a kako 22 miliona"