Košarkaška Reprezentacija Srbije

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan

MaGiCa
Kontakt:

Re: Košarkaška Reprezentacija Srbije

Post Postao/la MaGiCa » 08 jul 2013, 21:21

Devil je napisao/la: Znaci ti mislis da od reprezentacije sve krece. Da je reprezentacija ta koja za mesec dana treba da promeni svu filozofiju rada klubova i da decu izvede na pravi put ? :?
Ne krece sve od reprezentacije, vec od klubova, pa i iz saveza. Ali, reprezentacija ne sme da prati negativne trendove iz klubova, vec da bude alternativa, ako su ti klubovi vec zaludjeni.

U klubovima lezi problem isto kao i u svakom timskom sportu, jer su klubovi ti koji 10-ak meseci godisnje provedu sa decom uce ih da prve korake,uce ih odbranu, uce ih napad, kosarkaska pravila... Cak i da njih reprezentacija nesto nauci za tih mesec dana oni kroz ostalu godinu u sablonskom radu kroz klubove sve to potisnu i onda sledece godine iznova.
Tacno tako. Ali, posto se to ne dade popraviti oktroisanim resenjima i na instant metodu, onda se makar 1 do 2 meseca u godini valja raditi drugacije, jer ti igraci mogu da nadju i druge klubove, a reprezentacija je samo jedna.

U sustini ti kazes da je reprezentacija ta koja treba da izbacuje igrace,a ja da je klub taj koji treba da izbaci igrace i tu nam se misljenja i razilaze.
Ja uopste nisam branio klubove u svojim postovima. Ja sam opleo po sistemu "uzeli smo medalje, pred nama je buducnost, sve je super i svi treba da budu srecni", jer je to dokazana neistina. Oprobano na nasem primeru, pa i na hrvatskom (i oni stalno neske medalje uzimaju sa katedima i juniorima), gde se rezultat u mladjim kategorijama statisticki samo vrednuje, jer nema igraca koji mogu da rade to sto su radili kada predju medj' seniore.

Dakle, filosofija igre treba da bude drugacija u tim kategorijama, da se deca igraju, da se vidi ko je materijal, a ko ne - a ne da smesni selektori popunjavaju svoje CVe i da se stvara slika kako sve "vrvi" od talenata u nas, a nismo izbacili niti jednog igraca za prvu rundu drafta u periodu od 10 godina (od Milicica do Nedovica - obrati paznju sta im je zajednicko :roll: ).

Lepo je uzimati medalje, bilo koje. Ja sam se najvise u zivotu radovao uspesima na osnovnoskolskim takmicenjima iz fizike i matematike, ali nisam postao ni fizicar, a ni matematicar, za razliku od zaista talentovanije dece za te oblasti - jer za taj kvalitativni skok nisam imao materijala, a da budem prosek/ispodprosek nisam hteo, pa sam digao ruke od prirodnih nauka.

Nasi kosarkasi redovno "padaju" tako sto dominiraju u mladjim kategorijama jer su takticki i fizicki spremniji od rivala, a onda kada se te razlike izbrisu sa 20-21 godinu i ostane suvi kvalitet - e onda neko ima igrace u NBA i top evropskim klubovima, a neko ima "fenomene" Macvana, Labovica, Cvetkovica i sl.

merdanovic
Kontakt:

Post Postao/la merdanovic » 09 jul 2013, 15:58

Jugoslavije nema vec vise od 20 godina, ali da su Ameri dosli u najjacem sastavu (ako oni uopste i znaju koji im je najjaci sastav), pripremljeni (a ne sabrani pre mesec dana) - oprali bi sve ovde sa po 70ak razlike. ;)

I ovde su sve nabijali sa preko 40, sem Srbije, a fale im recimo neki od ovih:

http://espn.go.com/college-sports/baske ... errankings" onclick="window.open(this.href);return false;
Malo sutra da bi razbili Jugoslaviju,a to što su Srbiju samo tako malo razbili je odraz kvalitete Srpske košarke koja je pokazala još jednom da je u Europi što se škole košarke tiče broj 1.
A da je tu još pridodati Hezonju,Šarića,Nurkića,Buzu itd..vjerovatno bi razlika bila drastično manja imajuci u vidu kakve fizičke predispozicije posjeduje Nurkić a to je upravo ona prevaga koju amerikanci imaju u odnosu na ostale.
Zadnja izmjena: merdanovic, dana/u 09 jul 2013, 17:21, ukupno mijenjano 1 put.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 09 jul 2013, 16:52

ha... šta reći?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

djoleprijedor
Kontakt:

Post Postao/la djoleprijedor » 09 jul 2013, 17:27

Kako stvari stoje u Sloveniji neće igrati ni Mačvan a ni Micov,koji se navodno odazvao na okupljanje čisto formalno,te da zbog povrede 99% neće igrati. :roll:

Miloš Teodosić, Stefan Marković, Vasilije Micić, Nemanja Nedović, Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, Nemanja Dangubić, Nemanja Krstić, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić,Nikola Kalinić,Stefan Birčević, Nenad Krstić, Raško Katić, Vladimir Štimac, Đorđe Gagić i Dejan Musli. Ostali smo na 18 imena,od kojih će 12 na EP....Nisam siguran hoće li Duda ponovo korigovati spisak i eventualno pozvati 1-2 igrača...S obzirom da nam fale Veličković,Erceg,Savanović,Micov,Mačvan :?: iz "opravdanih razloga",zatim Tepić,Rašić,Kešelj,Paunić zbog loše forme,pa Aleksandrov,Marjanović,Milosavljević,Bogdanović Luka iz nejasnih razloga te "očekivano" centri Raković i Raduljica pa čak i Miličić,da se zaključiti da u odnosu na bazu kvalitetnih igrača koje Srbija ima,idemo sa poprilično "šarenim" sastavom u Sloveniju i da shodno tome treba biti realan kada je rezultat u pitanju ;)

Već sam jednom ili dva puta to ponovio,i ponoviću opet,ja bih bio zadovoljan 1/4f,a sve preko toga USPJEH.
Mens sana in corpore sano.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 09 jul 2013, 19:19

merdanovic je napisao/la:
Jugoslavije nema vec vise od 20 godina, ali da su Ameri dosli u najjacem sastavu (ako oni uopste i znaju koji im je najjaci sastav), pripremljeni (a ne sabrani pre mesec dana) - oprali bi sve ovde sa po 70ak razlike. ;)

I ovde su sve nabijali sa preko 40, sem Srbije, a fale im recimo neki od ovih:

http://espn.go.com/college-sports/baske ... errankings" onclick="window.open(this.href);return false;
Malo sutra da bi razbili Jugoslaviju,a to što su Srbiju samo tako malo razbili je odraz kvalitete Srpske košarke koja je pokazala još jednom da je u Europi što se škole košarke tiče broj 1.
A da je tu još pridodati Hezonju,Šarića,Nurkića,Buzu itd..vjerovatno bi razlika bila drastično manja imajuci u vidu kakve fizičke predispozicije posjeduje Nurkić a to je upravo ona prevaga koju amerikanci imaju u odnosu na ostale.

Sta ce Wiggins,jabari,Buza jede takve :lol: :lol: :lol: Merdanovicu,svi mi volimo nase,ali ne poredimo ih sa amerima ;)Edit,evo vidim da Wiggins ipak pripada Kanadanima ;)

vladedivac
Kontakt:

Post Postao/la vladedivac » 10 jul 2013, 10:19

MaGiCa je napisao/la: Dakle, filosofija igre treba da bude drugacija u tim kategorijama...
Dobro sam iščitao ovih par posljednjih postova, i ima u tvojoj i u Devilovoj teoriji i ovoga i onoga, pa onako laički nešto razmišljam. Uz pretpostavku da si tek jedan od forumaša, ljubitelja košarke, a ne nekakav aktivni košarkaški radnik ili naučnik, zašto misliš da si ti u pravu kad kažeš da filosofija igre treba da bude drugačija, ako cijeli jedan košarkaški sistem u jednoj košarkaškoj zemlji kao što je Srbija, sve ove godine smatra da je baš ovakva filosofija ispravna? Ili možda smatraš da i oni znaju da se filosofija treba mijenjati, ali iz ovih ili onih razloga to nije moguće? Recimo, ako pratiš, ima li nekih primjera koji potkrepljuju tvoju teoriju, da je neka mlada reprezentacija svjesno išla na "stvaranje" igrača nauštrb rezultata? Ima tu itekako logike, pa bih baš volio da čujem i saznam nešto konkretno.

Drugim riječima, da li trebaju biti zadovoljniji ljudi iz hrvatske košarke što su bili osmi na prvenstvu, što su ih kantali i Kinezi i Španci i Litvanci, ali su eto dodatno razigrali Šarića (i nikog više), ili ovi iz srpske košarke koji su drugi na svijetu, mada po mišljenju stručnjaka i "stručnjaka" niko iz reprezentacije neće biti vrhunski igrač? Mada niko i ne kaže da moraju biti vrhunski.

Inače, bliži sam mišljenju da su klubovi ti koji formiraju igrače i filosofiju košarkaške igre, puno više nego reprezentacije, što ne isključuje ili umanjuje značaj reprezentativnih nastupa. U suprotnom, nikad ne bi bilo ništa od recimo Diamantidisa ili Nemanje Bjelice, koji nikad nisu nastupali za mlađe selekcije svojih zemalja. Možda nastupi za mlađe reprezentativne selekcije imaju za cilj i to da se formira timski duh i pobjednički mentalitet. A nekako mi je logično da je pobjednički mentalitet puno lakše formirati ako tim pobjeđuje.

U suštini, nije sve crno ili bijelo, ima tu i dosta sivih elemenata.
Zadnja izmjena: vladedivac, dana/u 11 jul 2013, 09:07, ukupno mijenjano 1 put.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 10 jul 2013, 22:34

vladedivac je napisao/la: Dobro sam iščitao ovih par posljednjih postova, i ima u tvojoj i u MaGiCinoj teoriji i ovoga i onoga, pa onako laički nešto razmišljam. Uz pretpostavku da si tek jedan od forumaša, ljubitelja košarke, a ne nekakav aktivni košarkaški radnik ili naučnik, zašto misliš da si ti u pravu kad kažeš da filosofija igre treba da bude drugačija, ako cijeli jedan košarkaški sistem u jednoj košarkaškoj zemlji kao što je Srbija, sve ove godine smatra da je baš ovakva filosofija ispravna?
Zato sto ta filosofija koja postoji ocigledno vise ne daje rezultate. Postoji mit o tome da su nasi kosarkasi medju najboljima u Evropi, a zapravo je to daleko od istine.
Da bi smo se vratili tamo gde smo bili, nuzno je da se nesto menja.
Ili možda smatraš da i oni znaju da se filosofija treba mijenjati, ali iz ovih ili onih razloga to nije moguće? Recimo, ako pratiš, ima li nekih primjera koji potkrepljuju tvoju teoriju, da je neka mlada reprezentacija svjesno išla na "stvaranje" igrača nauštrb rezultata? Ima tu itekako logike, pa bih baš volio da čujem i saznam nešto konkretno.
Niti jedna nasa selekcija to ne radi, sto je IMHO (barem koliko ja poznajem sport) lose. U nekim drugim zemljama se mnogo lezernije prilazi problematici rezultata mladjih selekcija, a mnogo se vise ulaze u igracki razvoj extra kvaliteta.
Drugim riječima, da li trebaju biti zadovoljniji ljudi iz hrvatske košarke što su bili osmi na prvenstvu, što su ih kantali i Kinezi i Španci i Litvanci, ali su eto dodatno razigrali Šarića (i nikog više), ili ovi iz srpske košarke koji su drugi na svijetu, mada po mišljenju stručnjaka i "stručnjaka" niko iz reprezentacije neće biti vrhunski igrač? Mada niko i ne kaže da moraju biti vrhunski.
Hrvati mogu da budu zadovoljni jer imaju Hezonju i Sarica, a ako se oni lepo razviju - eto ti i odgovora na pitanje o tome ko je zadovoljniji. Jer ovu cemo medalju da zaboravimo koliko za neku sedmicu dok ne krene Eurobasket, a ako dobijemo 1 extra kvalitetnog igraca - to cemo da slavimo mozda i u sledecoj dekadi. ;)
Inače, bliži sam mišljenju da su klubovi ti koji formiraju igrače i filosofiju košarkaške igre, puno više nego reprezentacije, što ne isključuje ili umanjuje značaj reprezentativnih nastupa. U suprotnom, nikad ne bi bilo ništa od recimo Diamantidisa ili Nemanje Bjelice, koji nikad nisu nastupali za mlađe selekcije svojih zemalja.
Slozicemo se oko toga, ali je poenta da klubovi to ne rade sto bi trebalo da rade.
Npr. Zvezda je marginalizovala Cvetkovica, nije dala sansu Mitrovicu i oterala je Nedovica. I sve to u 12-15 meseci. To su igraci koji bi mogli da budu ozbiljni igraci, a jedan je vec potpisao za NBA tim.
Na njihov racun su forsirani Radivojevic, Subotic, tatin mali Covic i sta ti ja znam ko sve jos - sve sami propaliteti ili mediokriteti, od kojih nema 'leba za nasu kosarku.
Gde su to mogli da igracki napreduju Mitrovic i Cvetkovic, ako ne u reprezentaciji :?: Nedovic je napredovao kada su ga oterali u Lietuvos R. On je tu "alternativu" vec osetio, ali su ova dvojica mozda opasno ostecena u svojim karijerama, a da ce to tek biti.

Dakle, reprezentacija onda mora da bude alternativa. To ti je isto kao kada ides na fakultet i nisi zadovoljan nacinom na koji ti se predaje gradivo, pa onda odes na privatne casove iz tih oblasti da te neki profa sa strane spremi. Taj profa sa strane je 1 alternativa onome sto imas u sistemu koji se zove fakultetsko obrazovanje i sto je ujedno i mesto gde se stvara to fundamentalno visokoskolsko znanje.
Možda nastupi za mlađe reprezentativne selekcije imaju za cilj i to da se formira timski duh i pobjednički mentalitet. A nekako mi je logično da je pobjednički mentalitet puno lakše formirati ako tim pobjeđuje.
Moguce je. Ali taj "pobednicki mentalitet" je fraza kao i "kult reprezentacije"/"porodica a ne klub" i tako to, sto se dade videti kako lako sve pada u vodu kada 1 faktor koji se zove kvalitet odlucuje - sto se desava u ozbiljnoj konkurenciji.
U suštini, nije sve crno ili bijelo, ima tu i dosta sivih elemenata.
Ja nisam rekao da sam u pravu. Samo smatram da jedan modus operandi koji dokazano ne daje rezultate onda kada to najvise treba, a to svi vide, mozda valja menjati. 8-)

DejaNMG
Kontakt:

Post Postao/la DejaNMG » 26 jul 2013, 17:28

Poraz U18 selekcije od Turske u cetvrtfinalu.
Tim nema lidera, nekoga da povuce u mecu kad treba, timski to jeste jako ali zato ce se uvjek gubiti neizvjesni mecevi i mecevi sa reprezentacijama istog kvaliteta ili za nijansu jace.
Zagorac ubjedljivo najjaci igrac i on je trebao dobiti tu ulogu vodje.
Jaramaz je jak na ulazu, ali brzoplet igrac i moram reci kosarkaski neiteligentan.
Pusica mi se svidja kao igrac i moze biti nesto od njega, i Djukanovic moze biti dobar suter, svi ostali ako od njih bude dobar role player za Zvezdu ili Partizan nek se udaraju nogom u guzicu.
Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name. KTBFFH <333

<333 CFC & NYK & CZBG <333

Velibor Dunjic 1985-2014

djoleprijedor
Kontakt:

Post Postao/la djoleprijedor » 26 jul 2013, 20:49

Birčević doživio povredu na pripremama i ostali smo bez njega za EP...Još jedan peh :cry: Mjesto njega vrlo vjerovatno Luka Mitrović iz Zvezde.

filip13

Post Postao/la filip13 » 11 avg 2013, 22:13

ja koliko vidim srbija nema pravu 4,tačnije ima bjelicu

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 11 avg 2013, 22:26

filip13 je napisao/la:ja koliko vidim srbija nema pravu 4,tačnije ima bjelicu

Igra nekad Katic ;) Ali tu ih treba napadati.Bez problema razbise Slovence,koji se meni uopste ne dopadaju..

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 12 avg 2013, 15:44

Kod njih samo Nahbar sto je bio iznad proseka,ostali bas slabo.
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 14 avg 2013, 15:28

Europsko prvenstvo u Ukrajini za kadete (U-16)
Tko želi, ovdje ima prijenos tekme Srbija - Hrvatska
http://ukrbasket.net/" onclick="window.open(this.href);return false; (nema prekida, odlična slika)
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Damian
Kontakt:

Post Postao/la Damian » 14 avg 2013, 15:31

dubrava je napisao/la:Europsko prvenstvo u Ukrajini za kadete (U-16)
http://ukrbasket.net/" onclick="window.open(this.href);return false; (nema prekida, odlična slika)
Mozda da mi otvorim otemu za nas? :D

Ma razbit cemo ih 8-)
RIP CITY!

Dok dišem ja ću živjeti za Modree!

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 14 avg 2013, 15:37

Damian je napisao/la:
dubrava je napisao/la:Europsko prvenstvo u Ukrajini za kadete (U-16)
Mozda da mi otvorim otemu za nas? :D

Ma razbit cemo ih 8-)
Ma nema potrebe, slabo itko i prati košarku...

Protiv Crnogoraca smo odigrali odlično, 52 razlike. Srbija je daleko bolja i ovo će biti prava tekma vjerujem. I pobjeda :)
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

Damian
Kontakt:

Post Postao/la Damian » 14 avg 2013, 17:14

Lagano...slika
RIP CITY!

Dok dišem ja ću živjeti za Modree!

DejaNMG
Kontakt:

Post Postao/la DejaNMG » 14 avg 2013, 17:21

Ivković: Rano je za skraćivanje spiska

Reprezentacija Srbije otputovala za Antib, gde će u naredna dva dana odmeriti snage sa Francuskom i Gruzijom.

Selektor Dušan Ivković na put je poveo 14 igrača, dok su rekonvalescent Miloš Teodosić (list) i odskora povređeni Nemanja Nedović (primicač) ostali u Beogradu sa doktorom Mitrovićem i kondicionim trenerom Ćosićem.

"Nedović se povredio na dosta banalan način. Bio je povređen i posle drafta, kasnio je sa pripremama sedam dana, onda u Celju nije igrao protiv Letonije, tako da je već imao dosta problema. On i Teodosić će ovih dana raditi koliko mogu, međutim, pauza će ostaviti određenog traga. Ja bih voleo da je tim kompletan", rekao je Ivković novinarima na beogradskom aerodromu.

Selektor je konstatovao da je reprezentacija već odigrala preko 50 odsto planiranih pripremnih utakmica. U Antibu su na rasporedu sedma i osma, protiv Francuske u četvrtak, odnosno Gruzije dan kasnije, obe od 20.30 časova.

"Lučić će praktično da debituje u ovoj selekciji, pošto do sada nije nastupio ni u jednoj utakmici, a Micić je samo protiv Rusije bio na parketu 10 minuta... Imamo mnogo posla na polju stvaranja timske igre i davanja šanse igračima, jer svi oni zaslužuju i treba da dobiju šansu".

Zamoljen da prokomentariše to što su neke reprezentacije već definisale sastav za Eurobasket, Ivković je odgovorio da se tim Srbije nalazi u specifičnoj situaciji i da ne bi bilo mudro da se ugleda na primere drugih.

Trenutno ne razmišljam o skraćenju spiska. Možda to učinim kada bude čistija situacija oko povreda, eventualno pred put u Tursku (22. avgusta - prim. aut), ali nisam siguran u to. Predstoji nam još pet pripremnih utakmica. Mislim da ne bi bilo dobro odrediti konačnih 12, pa onda zvati nekoga naknadno, ako se nešto desi..."

Iskusni strateg upozorio je igrače i javnost da će posle tri pobede u Kombank areni biti dosta teže nastaviti u istom ritmu.

"Naše pobede velikim razlikama su dobrim delom posledica igranja na domaćem terenu. U Francuskoj i Turskoj će to biti druga priča, po načinu igre i svemu ostalom".

"Francuska je jedan od favorita u Sloveniji, želeće da se dokaže, baš kao što će i Turska imati dosta motiva na turniru u Istanbulu. Gruzija je takođe interesantna. Godinama rade sa našim trenerom Igorom Kokoškovim, igrali su dobro i bili prijatno iznenađene na prethodnom EP u Litvaniji", završio je Ivković.

Lučić: Dobro se osećam

Vladimira Lučića "stegnula" su leđa uoči turnira u Celju, pre dve nedelje, a u Antibu bi konačno trebalo da istrči na parket i pokuša da uhvati pravi ritam za Eurobasket. "U utorak sam odradio lakši trening. Osećam se dobro, a nadam se da će tako biti i na utakmicama u Francuskoj, kada će opterećenje sigurno biti mnogo veće", rekao je srčani krilni igrač.
[youtube][/youtube]
Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name. KTBFFH <333

<333 CFC & NYK & CZBG <333

Velibor Dunjic 1985-2014

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 23 avg 2013, 18:28

Sjajna utakmica i pobjeda protiv Hrvatske 88-71.. Odlični Katić i Krstić, dobri Bjelica, Nedović, Bogdanović, i Anđušić
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

djoleprijedor
Kontakt:

Post Postao/la djoleprijedor » 23 avg 2013, 18:33

DANTES je napisao/la:Sjajna utakmica i pobjeda protiv Hrvatske 88-71.. Odlični Katić i Krstić, dobri Bjelica, Nedović, Bogdanović, i Anđušić
krstić i Raško zaista dobro izgledaju na pripremama....A zaista je liijepo gledati i bravure Bjelice,u nekim trenucima me podsjeti na Bodirogu :D Nedović i Bogdanović dokazuju potencijal,kao i Anđušić,samo ovaj potonji-periodično...

Nadam se da će Duda kao 3. centra povesti Gagića,koji može odigrati i 4-ku,a i koristan je u odbrani i dosta agresivniji od Štimca...

braoolyo
Kontakt:

Post Postao/la braoolyo » 23 avg 2013, 19:28

djoleprijedor je napisao/la: Nadam se da će Duda kao 3. centra povesti Gagića,koji može odigrati i 4-ku,a i koristan je u odbrani i dosta agresivniji od Štimca...
Ne postoji segment igre u kojem je Gagić koristan. On i Bojan Subotić su definicije beskorisnosti. Toliko loših rješenja, glupih i brzih faulova... to se ne viđa svaki dan.
Istina, može podjednako loše odigrati i četvorku i peticu.

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.