Ne krece sve od reprezentacije, vec od klubova, pa i iz saveza. Ali, reprezentacija ne sme da prati negativne trendove iz klubova, vec da bude alternativa, ako su ti klubovi vec zaludjeni.Devil je napisao/la: Znaci ti mislis da od reprezentacije sve krece. Da je reprezentacija ta koja za mesec dana treba da promeni svu filozofiju rada klubova i da decu izvede na pravi put ?![]()
Tacno tako. Ali, posto se to ne dade popraviti oktroisanim resenjima i na instant metodu, onda se makar 1 do 2 meseca u godini valja raditi drugacije, jer ti igraci mogu da nadju i druge klubove, a reprezentacija je samo jedna.U klubovima lezi problem isto kao i u svakom timskom sportu, jer su klubovi ti koji 10-ak meseci godisnje provedu sa decom uce ih da prve korake,uce ih odbranu, uce ih napad, kosarkaska pravila... Cak i da njih reprezentacija nesto nauci za tih mesec dana oni kroz ostalu godinu u sablonskom radu kroz klubove sve to potisnu i onda sledece godine iznova.
Ja uopste nisam branio klubove u svojim postovima. Ja sam opleo po sistemu "uzeli smo medalje, pred nama je buducnost, sve je super i svi treba da budu srecni", jer je to dokazana neistina. Oprobano na nasem primeru, pa i na hrvatskom (i oni stalno neske medalje uzimaju sa katedima i juniorima), gde se rezultat u mladjim kategorijama statisticki samo vrednuje, jer nema igraca koji mogu da rade to sto su radili kada predju medj' seniore.U sustini ti kazes da je reprezentacija ta koja treba da izbacuje igrace,a ja da je klub taj koji treba da izbaci igrace i tu nam se misljenja i razilaze.
Dakle, filosofija igre treba da bude drugacija u tim kategorijama, da se deca igraju, da se vidi ko je materijal, a ko ne - a ne da smesni selektori popunjavaju svoje CVe i da se stvara slika kako sve "vrvi" od talenata u nas, a nismo izbacili niti jednog igraca za prvu rundu drafta u periodu od 10 godina (od Milicica do Nedovica - obrati paznju sta im je zajednicko

Lepo je uzimati medalje, bilo koje. Ja sam se najvise u zivotu radovao uspesima na osnovnoskolskim takmicenjima iz fizike i matematike, ali nisam postao ni fizicar, a ni matematicar, za razliku od zaista talentovanije dece za te oblasti - jer za taj kvalitativni skok nisam imao materijala, a da budem prosek/ispodprosek nisam hteo, pa sam digao ruke od prirodnih nauka.
Nasi kosarkasi redovno "padaju" tako sto dominiraju u mladjim kategorijama jer su takticki i fizicki spremniji od rivala, a onda kada se te razlike izbrisu sa 20-21 godinu i ostane suvi kvalitet - e onda neko ima igrace u NBA i top evropskim klubovima, a neko ima "fenomene" Macvana, Labovica, Cvetkovica i sl.