Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

DANTES
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la DANTES » 24 jun 2013, 23:57

tema je književnost, a ne stotinu drugih filozofsko-socioloških pojava, teorija, i kretanja...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Zeman
Kontakt:

Post Postao/la Zeman » 24 jun 2013, 23:59

DANTES je napisao/la:tema je književnost, a ne stotinu drugih filozofsko-socioloških pojava, teorija, i kretanja...
Dobro, partibrejkeru :roll:

Je li ko čitao putopise Artura Džona Evansa, tačnije onaj o Bosni i Hercegovini?
NAPRIJED NARODE!

PatrickBateman
Kontakt:

Post Postao/la PatrickBateman » 25 jun 2013, 00:15

Zeman je napisao/la: Je li ko čitao putopise Artura Džona Evansa, tačnije onaj o Bosni i Hercegovini?
Jel to onaj Andricev plagijator? Mislim da sam citao dijelove i clanak u vezi tog putopisa

Zeman
Kontakt:

Post Postao/la Zeman » 25 jun 2013, 00:20

PatrickBateman je napisao/la:
Zeman je napisao/la: Je li ko čitao putopise Artura Džona Evansa, tačnije onaj o Bosni i Hercegovini?
Jel to onaj Andricev plagijator? Mislim da sam citao dijelove i clanak u vezi tog putopisa
Ne znam. Prijatelj mi preporučio. Kaže i on da je slično Andrićevim opisima tog doba. Malo mi čudno da je stariji, puno stariji gospodin plagijator u ovom slučaju.
NAPRIJED NARODE!

PatrickBateman
Kontakt:

Post Postao/la PatrickBateman » 25 jun 2013, 00:31

Anthony Rhodes je u pitanju, ipak. Jel ko fan Sartra ovdje? ili Dostojevskog? Neki dan trazim po sajmu Bijesove, i necu da kupim samo radi prijevoda Neciste sile :mrgreen:

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 25 jun 2013, 01:07

ja volim dostojevskog... braća karamazov su mi omiljeni roman ruske književnosti...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 25 jun 2013, 01:16

DANTES je napisao/la:ja volim dostojevskog... braća karamazov su mi omiljeni roman ruske književnosti...
Zločin i kazna je meni bolje, volim takvu vrstu romana, nije mi bilo dosadno čitat ni one opise muhe u letu, dok karamazovi treća najbolja, poslije idiota
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

jbmilan
Kontakt:

Post Postao/la jbmilan » 25 jun 2013, 02:19

Amicci Di Nessuno

Vječna Ljubav Čeličnog Grada

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 25 jun 2013, 07:38

PatrickBateman je napisao/la:Anthony Rhodes je u pitanju, ipak. Jel ko fan Sartra ovdje? ili Dostojevskog? Neki dan trazim po sajmu Bijesove, i necu da kupim samo radi prijevoda Neciste sile :mrgreen:
"Bjesovi" iliti "Zli dusi".
Još ne naletih na "Nečiste sile", moram priznati. :oops:
Meni je "Dvojnik" broj jedan kada je Fjodorevski ( :mrgreen: ) u pitanju.
slika
Biraj šta ćeš. :mrgreen: Mada, moram biti potpuno iskren prema tebi. Fali mi jedna knjiga; moja kolekcija sadrži (samo) 14 knjiga (jedna je posuđena i nikad nije vraćena :x ).
Od Sartra sam pročitao samo "Mučninu" i to prije sto godina. :lol:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 25 jun 2013, 14:23

ja bi ti prije pozajmio 100 km nego knjigu...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 25 jun 2013, 14:25

Gledam u ovu Anu Karenjinu ispred sebe i razmisljam bil je citao sad kad ne moram il za 3 mjeseca kad budem morao :? :?

A cijene ovih knjiga su fakat skupe.
5Km trivijalne knjige a ove klasicne pretpostavljam da su skuplje.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

PatrickBateman
Kontakt:

Post Postao/la PatrickBateman » 25 jun 2013, 14:45

Monolog je napisao/la:
PatrickBateman je napisao/la:Anthony Rhodes je u pitanju, ipak. Jel ko fan Sartra ovdje? ili Dostojevskog? Neki dan trazim po sajmu Bijesove, i necu da kupim samo radi prijevoda Neciste sile :mrgreen:
"Bjesovi" iliti "Zli dusi".
Još ne naletih na "Nečiste sile", moram priznati. :oops:
Meni je "Dvojnik" broj jedan kada je Fjodorevski ( :mrgreen: ) u pitanju.

Biraj šta ćeš. :mrgreen: Mada, moram biti potpuno iskren prema tebi. Fali mi jedna knjiga; moja kolekcija sadrži (samo) 14 knjiga (jedna je posuđena i nikad nije vraćena :x ).
Od Sartra sam pročitao samo "Mučninu" i to prije sto godina. :lol:
Jbg stariji si, ja jos ne zaradjujem pa mi ofirno traziti pare za citavu zbirku :mrgreen:
Kakvi su ti bjesovi? NIkada,nijedna knjiga mi nije ponudila dva lika,kao Kirilova i Stavrogina,koji su me jednostavno pomeli s nogu, da se tako izrazim :mrgreen: Iako je knjiga puna referenci o tadasnjim vijestima i dogadjanjima, kao i to da je nastala na osnovu ubistva studenta Ivana, opet mi je subjektivno najdraza njegova knjiga.
Dvojnika nisam jos citao, al' ako ti kazes da ti je najbolja, pogurat cu je na spisku :mrgreen:
Zapisi iz podzemlja su mi kompozicijom i nacinom pisanja,i temom odlicni. O Karamazovim i Zlocinu ne treba previse pisati, samo zalim za epilogom u Zlocinu... Ovo ostalo,Idiot,Kockar,drugi zapisi,i ostatak su isto dobri,ali ipak zaostaju za ovim nabrojanim iznad.

pa kako te Mucnina nije navukla da citas dalje ? :mrgreen: Mislim on je u biti filozof,i djela su mu skoro pa filozofski manifesti, ali opet :mrgreen:
Volis li kamija?

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 25 jun 2013, 16:35

kami je dobar, malo kraducka fore od dostojevskog, ali ima i svoj stil...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 25 jun 2013, 18:55

Otelo je napisao/la:Gledam u ovu Anu Karenjinu ispred sebe i razmisljam bil je citao sad kad ne moram il za 3 mjeseca kad budem morao :? :?

A cijene ovih knjiga su fakat skupe.
5Km trivijalne knjige a ove klasicne pretpostavljam da su skuplje.
Bolje čitaj sad, jest da meni nije legla nikako, predosadna mi bila
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 26 jun 2013, 17:51

@ High ,

onaj pisac kome nisam znao ime pre neki dan zove se Muharem Bazdulj ;) Ali ne znam dal cu ga citati :mrgreen:

"Volio je prepričavati neki novinski članak u kojem je Fudbalski klub Sarajevo prozvan bošnjačkom ’Crvenom Zvezdom’. Zvezda, Croatia, Sarajevo, sve je to isti šljam, mislio je Sejo, a Partizan, Hajduk i Željezničar (kako im i imena kažu) su timovi jadnih i obespravljenih, poniženih i uvrijeđenih, tužnih gubitnika" ( nije da se ne slazem sa ovim " tuznih gubitnika" , ali umesto Hajduka trebao je ici Dinamo ).
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

High

Post Postao/la High » 29 jun 2013, 12:45

[youtube][/youtube]

Na današnji dan, 1877. godine, na Zmijanju, u selu Stričići, rođen je Petar Kočić.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 29 jun 2013, 12:48

valjda je čovjek mislio na simbolizan onoga šta klubovi predstavljaju... Dinamo se oduvijek furao na neke građanske i burzujske spike... Željezničar, radnik radnička klasa, uvijek zakinuta, Partizan borac, gerilac, koji se bori protiv moćnik, Hajduk isto to... to je ta analogija... po mom mišljenju @Tribalian
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Tribalian
Kontakt:

Post Postao/la Tribalian » 29 jun 2013, 16:25

DANTES je napisao/la:valjda je čovjek mislio na simbolizan onoga šta klubovi predstavljaju... Dinamo se oduvijek furao na neke građanske i burzujske spike... Željezničar, radnik radnička klasa, uvijek zakinuta, Partizan borac, gerilac, koji se bori protiv moćnik, Hajduk isto to... to je ta analogija... po mom mišljenju @Tribalian
Postujem misljenje ali da ne razvodnjavam sad , mogu i ja da postavim stvari na moj nacin kad su u pitanju ovih 6 klubova , ne samo ja vec svako od nas i svako ce biti u pravu, to je lepota bivse nam drzave :mrgreen:
High je napisao/la: Na današnji dan, 1877. godine, na Zmijanju, u selu Stričići, rođen je Petar Kočić.
Velikan.

@ Dantes

slika

Spremam se da procitam ovo, da vidim i ja malo tu SF literaturu ;)

Evo sta poznavaoci ove oblasti kazu o Zivkovicevom delu

Po svom bogatom tkanju stilskih i kompozicionih umeštava, kao i po imaginativnim dosezima i intelektualnoj istančanosti, Četvrti krug mora se smatrati Živkovićevim istinskim remek-delom koje nadilazi njegova ostala i inače osobena i jedinstvena prozna ostvarenja.
Vilijem Tompson, SF Site.com

Kada se delovi slagalice Četvrtog kruga slože u celinu u čitaočevom umu, nastaje nešto veoma blisko bogojavljanju. Posredi je jedan od najizuzetnijih trenutaka moderne fantastike, a svakako i jedan od najlepših (...) Bogatstvo ovog romana toliko je veliko da može da obuhvati neograničen broj tumačenja, te stoga nema nikakve sumnje da će godinama nadahnjivati književne analize. Četvrti krug najistančanija je alegorija razumevanja koja se pojavila u novijem vremenu.
Nikolas Gevers, Locus
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 29 jun 2013, 20:56

nikad čuo za ovoga!!!! zaintrigirao si me..
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 28 gostiju.