Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

PatrickBateman
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la PatrickBateman » 29 maj 2013, 20:32

Neutral je napisao/la:Džabe se sekiraš druže. Naša surova realnost, takva vremena.
Pa sta ti je Dan Brown ako nije bestseller ? Bolje bi mu bilo da je pisao istrazivacke radove nego one odrone od romana

Adi_Zepce
Kontakt:

Post Postao/la Adi_Zepce » 30 maj 2013, 14:19

Poceo sam da citam roman "Tajna torinskog platna" od Sama Christera.Mogu reci da je odlican i svatko tko moze neka ga procita :)
De pequeño yo te empecé a seguir! Poco a poco me enamoré de ti! Cuando juegues siempre estaré a tu lado! No me falles Valencia! Yo nunca te he fallado!!!

www.valencia-balkan.net

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 05 jun 2013, 17:34

PatrickBateman je napisao/la:
Neutral je napisao/la:Džabe se sekiraš druže. Naša surova realnost, takva vremena.
Pa sta ti je Dan Brown ako nije bestseller ? Bolje bi mu bilo da je pisao istrazivacke radove nego one odrone od romana

:lol: :lol: :lol:

tyler durden
Kontakt:

Post Postao/la tyler durden » 05 jun 2013, 17:45

PatrickBateman je napisao/la:Jos samo fali da Ekrem Jevric napise Dekameron na svoj nacin
:lol: :lol:

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 15 jun 2013, 23:55

Nešto sam u ovom periodu raspoložen za domaće knjiženike/ce, tako da sam pročitao nedavno Legendu o Ali-paši, po treći ili četvrti put, nisam siguran.
A sinoć sam završio knjigu "Kad je bio juli" od Nure Bazdulj-Hubijar koju sam do sada izbjegavao, ne znam ni sam zašto.
Svidjela mi se, ponajviše jer je napisana u nekom osebujnom stilu, kao pisma polupismenog dječaka svom ocu. Također ima i finu poruku, životnu.
Zanimljiva u svakom slučaju. Preporuka :)
Gdje prestaje razum, počinje Bosna ...

Maestro^^
Kontakt:

Post Postao/la Maestro^^ » 16 jun 2013, 00:02

Sjecam se jednom u osnovnoj skoli, citam jednu knjigu , kako neka djeca u Poljskoj igraju fudbala , ovo-ono , bas ono mahalski fudbal. I onda se organizuje neki turnir i ne znam zasto je ne zavrsim. Zna li neko naziv knjige ? :D
VELEŽ MOSTAR 1922 !
AC MILAN !
Kapiten FK Kockara !
Miami Heat !

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 16 jun 2013, 00:03

Maestro^^ je napisao/la:Sjecam se jednom u osnovnoj skoli, citam jednu knjigu , kako neka djeca u Poljskoj igraju fudbala , ovo-ono , bas ono mahalski fudbal. I onda se organizuje neki turnir i ne znam zasto je ne zavrsim. Zna li neko naziv knjige ? :D
Knjiga za djecu ili ?

Maestro^^
Kontakt:

Post Postao/la Maestro^^ » 16 jun 2013, 00:04

ceze je napisao/la:
Maestro^^ je napisao/la:Sjecam se jednom u osnovnoj skoli, citam jednu knjigu , kako neka djeca u Poljskoj igraju fudbala , ovo-ono , bas ono mahalski fudbal. I onda se organizuje neki turnir i ne znam zasto je ne zavrsim. Zna li neko naziv knjige ? :D
Knjiga za djecu ili ?
A meni se cini da jeste. :oops: :lol:
Proslo je bgm godina i godina , kada sam to citao. :D
VELEŽ MOSTAR 1922 !
AC MILAN !
Kapiten FK Kockara !
Miami Heat !

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 16 jun 2013, 00:06

Jesi siguran da je u Poljskoj, ako nisi možda je u pitanju knjiga "Junaci Pavlove ulice". :D
Ja mislim da tu igraju fudbala u mahali, ali je radnja Mađarskoj ako se ne varam.

Jedino mi to pada na pamet..

PatrickBateman
Kontakt:

Post Postao/la PatrickBateman » 16 jun 2013, 00:06

Citam Domanovicevu Dangu neki dan, i kontam kako bi Neutrala mogao vidjeti u kozi glavnog lika,bez ikakvih problema :mrgreen: samo asimiliran na naški :mrgreen:

Maestro^^
Kontakt:

Post Postao/la Maestro^^ » 16 jun 2013, 00:09

ceze je napisao/la:Jesi siguran da je u Poljskoj, ako nisi možda je u pitanju knjiga "Junaci Pavlove ulice". :D
Ja mislim da tu igraju fudbala u mahali, ali je radnja Mađarskoj ako se ne varam.

Moguce da je i ovo. Gledam imena ovih likova , nista mi bas nije poznato , posto se nicega ne sjecam. :)
Ugl. , vidit cemo. Hvala ti na pomoci. :)
VELEŽ MOSTAR 1922 !
AC MILAN !
Kapiten FK Kockara !
Miami Heat !

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 16 jun 2013, 00:10

Maestro^^ je napisao/la:
ceze je napisao/la:Jesi siguran da je u Poljskoj, ako nisi možda je u pitanju knjiga "Junaci Pavlove ulice". :D

Moguce da je i ovo. Gledam imena ovih likova , nista mi bas nije poznato , posto se nicega ne sjecam. :)
To mi jedino pada na pamet od tih knjiga za djecu, lektira.
Ne znam, nisam siguran :D

Dex
Kontakt:

Post Postao/la Dex » 19 jun 2013, 12:43

Valjal šta "Majstor i Margarita" od Bulgakova ?
I had an appointment with you tonight… in Samarra.

nidjeveze
Kontakt:

Post Postao/la nidjeveze » 19 jun 2013, 12:47

Dex je napisao/la:Valjal šta "Majstor i Margarita" od Bulgakova ?
Jedna od meni dražih, preporučujem :)

71000
Kontakt:

Post Postao/la 71000 » 19 jun 2013, 12:54

Zna li ko ima li gdje u Sarajevu u knjizarama, ulicna prodaja i sl. se kupiti izdanje Sinana Sinanovica 'Od Tirane do Marakane'? :-)

Sent from my GT-S5670 using Tapatalk 2

High

Post Postao/la High » 19 jun 2013, 16:28

Maestro^^ je napisao/la:

Jeste, radnja u romanu ''Junaci Pavlove ulice'' je u Mađarskoj. Crvenokošuljaši i te ''cake''. Roman počinje pričom kako ta družina pravi vragolije u razredu ali i van škole, te se kasnije ta ista družina bori za svoju teritoriju sa drugom grupom momaka na gradilištu koje na kraju romana treba postati neka firma. Na samom kraju tog romana (siromašni) dječak Nemček umire od, hajmo reći, posljedica i nepažnje u sukobu tih grupa. Ako momak misli na tu knjigu, onda je super, neće trebati razbijati glavu i pitati se koja je to knjiga. Nadam se da sam pomogao i da ćeš se sjetiti da li je riječ o ovoj knjizi. Mada, teško da je to ta knjiga, nije bilo spominjanja fudbala u ovom romanu. Lijep pozdrav.
Zadnja izmjena: High, dana/u 19 jun 2013, 16:34, ukupno mijenjano 1 put.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

ceze
Kontakt:

Post Postao/la ceze » 19 jun 2013, 16:30

Dex je napisao/la:Valjal šta "Majstor i Margarita" od Bulgakova ?
Valja, preporuka.

RandyMarsh
Kontakt:

Post Postao/la RandyMarsh » 19 jun 2013, 20:20

ufff... đe iskopaste Junake Pavlove Ulice. Ubjedljivo najjači od "realnih" dječijih romana. Npr. Petar Pan, Mali Princ ili Alisa mozda na simboličkom planu i jesu bolje knjige, al' jbt đe ćeš očekivat da neko dijete skonta političke aluzije iz Alise ili životne iz Malog Princa. Dio s Nemečekom je, barem meni, jedan od najpotresnijih u književnosti uopće, samo @High možda nisi trebo ljudima baš tako direktno odavat rasplet, može nekom to spoilat čitanje.

A "Majstor i Margarita" meni nikako nije sjeo. Mene taj roman podsjeća na grupu Van Gogh: ko nikad u zivotu nije sluš'o rock muziku, kad hoće da malo profura rock, onda sluša Van Gogha. Znači, zanimljiv je to roman, al' ja bih ga stavio u isti koš npr. s nekim fantazijama za djecu i odrasle tipa Gospodar prstenova ili Harry Potter. Znači da je zanimljiv roman, za ubit vrele ljetne dane - jest, al' meni nikad neće bit jasno kako je on dospio u školske knjige i kako je u književno-kritičkim krugovima on priznat kao umjetnički vrijedan roman. U biti: dosta fantazije, malo horora, i nešto političkih i religijskih aluzija.
"Mislim na Sea, dakle postojim." - Rene Dekart

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 19 jun 2013, 22:17

najbolji djeciji roman je Indijanci naših ulica... sjajan, emotivan i tužan...
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

High

Post Postao/la High » 19 jun 2013, 22:34

Kad već pišemo o bildungsromanima, meni su od domaćih autora najdraži ''Magareće godine'' i ''Orlovi rano lete'', a još su bolji ako se ''u cugu'' pročitaju jedan iza drugog ova dva romana. Pogotovo završetak ovog prvog romana i meni jedan od omiljenih citata:

S druge strane Une čula se pjesma i trupkanje kola, a mi smo sjedili, ćutljivi i sjetni, na stepeništu zamrlog đačkog doma. Šta ćeš, nismo više djeca, izišli smo iz vratolomnih magarećih godina, odrasli smo, ratujemo. Zbogom, bihaćke djevojčice, nekadašnje naše drugarice iz školskih klupa! Čekajte strpljivo pod prastarim platanima, možda će se neki od nas i vratiti s dalekih bojišta...

Naravno, od stranih romana su neizbježni a jako dragi svjetski klasici o odrastanju i dječijim peripetijama kao npr: ''Junaci Pavlove ulice'', ''Doživljaji H. Fina'', Dickensov roman ''Oliver Twist'' itd. Nekad valja pobjeći od ove kamenitosti i zaplivati u dječije vode. Za razliku od ovih izmišljotina i naučno-fantastičnih romana, drugorazrednih djela, od ovih se djela mnogo toga može naučiti i jednostavno uživati bez većih naprezanja. Od ova tri mi je ''O. T.'' najdraži, iako je previše kritički napisan. Kako god, lijepo se nekad opustiti uz ove romane.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: alemsa i 8 gostiju.